“От главата – за краката” или нови приказки за имунитетаЩе четете за:
– щабно-командирски лексикален позитивизъм
имунната система срещу covid-19
– ние командваме имунната система
страхът, паниката и имунната система
– клинични парични интереси и фурми за мезе
– откъде започва сривът в имунитета?
– дебелото черво и имунитета
– Негово Величество Гладът
– с носни кърпи, с маски или без тях?
– кръгът на неболедуващите от нашия клуб
– специално за covid-19
– психология на предателите
– краят го пишем ние

ВЪПРОС: “… и мисля, че твърде много се доверявате на имунитета, г-н Златев. В крайна сметка това е бариера, която може да бъде преодоляна, а и напоследък жертвите на коронавируса главоломно се увеличават.

ОТГОВОР:
Има си хас, увеличават се.
На седем милиона, с по двама-трима на ден.

То, главоломност, то – чудо.

Грипът, дето минава два пъти в годината (А, Б и пр.), отнася петдесет-осемдесет пъти повече народ, но на страха, безпросветността и всенародната овча готовност за самовнушение очите са големи.

Овча готовност, подбутвана умишлено, целенасочено и по дърварски режисирана.

Починалите са четирийсет и двама (пандемия? епидемия? нечувано огнище на зараза?), като за девет десети няма никаква гаранция, че са си отишли от коронованата вирусна особа.

За последната десета… пак няма.

Още повече в контекста на последните десетки документирани свидетелства, как хора, близки до щаба, “натискат” роднините на починалите (от диабет, инсулт, инфаркт, бъбречна недостатъчност, черепно-мозъчни травми, т.е удар по главата!!!) да се съгласят да бъде вписано, че близките им са умрели от коронавирус.

Последният (пореден) случай – деветдесет и две годишна жена, на която просто и е свършил пътя, чиито роднини били буквално пресирани да се съгласят тя да влезе в коронавирусната статистика.

И още един аспект на тукашната картинка:

“Епидемия с невиждана ярост!”
“Ще се заринем в трупове”
“Искате още трупове ли?”
“Търсим чували за трупове”
“Хладилни камери за трупове”
“Кривата на жертвите върви нагоре”
“Намираме се в платото на пика и ужасът от пандемията предстои”
“Адът наближава”
“Адът няма да ни се размине”
“Детските площадки ще станат морги”

Тези отговорни, високоморални, ежедневни, пророчески, имуноповдигащи, поддържащи настроението и укрепващи здравето реплики са както на НОЩния Гробар (коремния генерал), така и на Онова Нещо – Дъ Командното Тяло, дето си закопчава гащите на излизане от джипа пред възхитените погледи на царедворците и царедворкините.

Когат’си Командир, тъй се говори – умно, надъхващо, оптимистично и без…

… без, хе, хе, грам внушение.

Всичката таз животовъзхваляваща лексика на фона на редосеялки, трактори, рехави нивички с по някой стреснат комбайнер, багери, тунели, притеснени работници или уплашени, смачкани пенсионери – мълчалив, жалък и показателен фон за дереджето, до което сме се докарали.

И към което усилено и планомерно ни бутат, ако не вземем нещата в свои ръце.

Ръце, които бият.

Силни ръце от силни рамене, над които има глава с мозък, действащ интелект, градивни мисли и Здрав Разум.

Ако правите паралел с хладния ум на чекиста, според Дзерджински, отлично. Той също го е казал добре.


КОЙ – КОГО?
Да, приятели, другари и другарки, вирус има: слаб, лабораторно недоработен и поради това 99% от имунните системи на хората го прегазват, без да се замислят.

Разбира се, ако тая лабораторна гадинка срещне слаб имунитет, започва да се прави на мъж, т.е. може и да убие. Но трябва да са налице тежки и необратими заболявания, иначе не става.

Дори и да ви бият ваксина, накрая вашата имунна система трябва да сработи и да се изправи срещу вируса.

Накратко: Винаги, без изключение накрая всичко опира до нашата имунна система.

Моята.
Твоята.
Тяхната.
Вашата.

И, да, нашата обща, която наричат стаден имунитет.


НЕОБИЧАЙНА ВМЕТКА:

Ако някой започне да блее в коментарите “Ама, Италия!”, “Ама, Испания!”, “Ама, САЩ!” и пр, го изтривам веднага.

Отваряйте си очите, приятели, проверявайте фактите, търсете взаимопокриващи се източници, включете образованието, интелекта и логиката си и над всичко – следете пътя на парите.

Пътят на парите не лъже никога и показва директно кой е поръчител, кой е изпълнител, кой е слуга и кой е потърпевш.

Говоря за умишлино предизвикани свинщини – като настоящата измислена пандемия, зад която стоят властови, парични и чисто клинични интереси.

Защо клинични?
В световен аспект е ясно.

В тукашен вариант е достатъчно да си спомните арабското летищно парти с няколкотонното мезе от фурми… и въпросите отпадат.


ПО ТЕМАТА: ЗАПОМНЕТЕ!
Имунната система изпълнява вашите заповеди – съзнателни или несъзнателни.

Ако се страхувате,
Ако се паникьосвате,
Ако се оставяте объркването да ви парализира…

… вие парализирате фините нервни рецептори на стомаха, който се свива неконтролируемо (всички сме го усещали), нарушава се количеството и качеството на стомашния сок и е необходимо много време за възстановяване. Стомахът предава страха на червата, а именно там се раждат основните клетки-бойци на нашата имунна система.

И какво се получава?

Бойците, които трябва да ни пазят, са невзрачни, немощни, изнервени, свити и уплашени (с извинение “бледи чикии”) още в зората на съществуването си.

Ако това е ежедневният ви начин на психологическо съществуване – в постоянно паникьорско очакване на Неизвестното Страшно Зло? В постоянно робско подчинение на господаря?

А ако това е смачканото верую, в което биват възпитавани и израстват вашите (нашите?) деца?

Такъв живот ли искате приятели?
Такъв живот ли ще завещаете на децата си?

Простичък въпрос: Кой има полза да сте уплашени, психически съсипани, разделени и противопоставени един на друг?


ОТ ГЛАВАТА – ЗА КРАКАТА
Вашият пръв сигнал към имунната ви система е…

Да?

Ами… слюнката.

Когато седнете да се храните и вместо да дъвчете добре

– приказвате,
– водите оживен разговор
– обсъждате теми, ангажиращи мисълта ви…

Вие изпращате директен сигнал “Вървете на майната си!” към храносмилателните органи (и всичко свързано с тях, вкл. и към имунната система).

С този начин на хранене гълтате неослюнчени и несдъвкани хапки и, разбира се, ги прокарвате с вода (кола, газирано, сок). Така нарушавате на мига работата на стомаха. Оттам се срива дейността на червата и в края – бойната готовност на имунната система.

Повтаряно четири-пет пъти всеки ден, всяка седмица, години наред, не е чудно, че болестите и лошото здраве стават ваши естествени спътници.

Съветът е: хранете се бавно, осъзнато, с добро дъвчене и малки количества храна. Колкото по-добре дъвчете, толкова по-малко количество храна (и калории) ще поемете.


ОТ ЗАДНИКА – ЗА ГЛАВАТА:

Знаете ли, че в зависимост от съдържимото в дебелото черво (или липсата му), черният дроб работи в различен режим?

Колко от вас знаят (въпросът е и към лекарите), че ако направите малка клизма (зависи и от съставките, разтворени във водата), реакцията на черния дроб е мигновена – каналчетата му се отпускат и започва моментално прочистване.

Чистотата и спокойствието на черния дроб за минути се предават из целия организъм: сърцето се отпуска, спада напрежението в кръвоносните съдове, кръвното налягане се нормализира и дейността на мозъка се променя.

Обратното също важи: колкото повече неизхвърлени изпражнения има в дебелото черво, толкова по-зле е цялото тяло. При неспортуващ човек неизхвърлените изпражнения, носени дни наред, са между шест-седем и дванайсет-четиринайсет килограма.

При чист, хранещ се съобразено и спортуващ, килограмите са два до четири най-много.

Ако все още не разбирате, напълнете в една торба дванайсет килограма лайна и ги изсипете насред хола.

А след това продължете да се храните с пържени картофи, бял хляб, пържено месо, джумерки, бързи американски храни, осолени пакетирани ядки, шейкове, сладкарски изделия и…

Да, разбира се: не спортувайте, не правете гимнастика и прекарвайте цял ден пред компютъра.

До вечерта торбата в червата ви ще е набъбнала до четиринайсет килограма, а при тия с големите шкембета и повече.

И ще очаквате имунната ви система да сработи?
Хайде, холан…


АМИ ЧИСТИЯТ ВЪЗДУХ:
Помните ли филма “Ловци на духове“?

Започваше с шеговит експеримент, проследяващ промяната в настроенитето и отношението между хора, оставени в затворено помещение, в което леко и неусетно се повишава температурата.

В началото – нищо.

След известно време участниците започнаха несъзнателно да сменят често позите, да се въртят, да се почесват се, да се изнервят, да се разхождат агресивно, да подхвърлят предизвикателни реплики и в един момент избликна кавга.

Между другото филмовият експеримент преповтаря едно към едно многократни научни експерименти по темата и последвалите изводи.

Които са:
1) Колкото по-дълго в едно помещение няма приток на чист въздух и пряка слънчева светлина, толкова повече телесната температура се покачва, покачва се телесното напрежение и се губи вит. С.

2) Колкото по-дълго в едно помещение няма приток на чист въздух и пряка слънчева светлина, толкова повече свободни радикали възникват във/извън клетките, толкова повече ензими се губят, срива се имунната система и толкава по-болестна става картината в човешкото тяло.

3) Колкото по-дълго продължава липсата на чист въздух и пряка слънчева светлина, толкова по-голям е сривът в психиката и толкова човек е по-склонен към гневни изблици, нервни сривове, депресивни състояния, неконтролируеми и самоубийствени действия.

И отново естествено изниква въпросът: Кой има полза от това да си седите в къщите?


ОЩЕ В СРЕДАТА НА 80-те учех учениците и трениращите при мен, когато сме на поход, в гората, в планината и въобще сред природата да не ползват носни кърпи, а да минат встрани от колоната и да се издухат/изплюят в тревата.

Още тогава им набивах в главите, че в затвореното пространство на носната кърпа над 90% от външните интервенти (задържани от носните власинки) се въртят, полепват обратно по устните, по носа и отново биват вдишвани.

(ако мои възпитаници от онова време четат това, нека се включат!)

Някаква префърцунена инспекторка, разбрала-неразбрала ме беше обвинила, че уча децата на хулиганско поведение – да храчат и да плюят, но, слава богу, намериха се разумни хора, които и обясниха, какво всъщност, преподавам.

Днес, в контекста на цялата организирана и планирана свинщина, раздухвана услужливо от телевизията, заповедта за задължително носене на маски, придобива съвсем друг (буквално убийствен) отенък.

Радостно е, че почти всички водещи вирусолози заеха мъжка и недвусмислена позиция против маските, но още по-показателно е, че мнението им агресивно не беше взето под внимание.

Въпросът, приятели, другари и другарки е: Кой има полза от това?


И НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО – ГЛАДЪТ:


Преподавам здравословно хранене, провеждал съм многократни гладувания, използвам редовно краткото гладуване и разяснявам принципите на гладуването от първата половина на 80-те.

Става ми смешно и жалко, когато прочета:

– учени твърдят, че гладуването е стрес и вреди на организма

или точно обратното:

– в последните години учените откриха, че редовното гладуване оказва изключително оздравително действие, обновява и буквално рестартира всички процеси в тялото

Когато си задавате въпроси, винаги търсете в корена. А коренът, приятели, е в познаването на историята и миналото – историята и навиците на нашия народ и народите по света.

Потърсите ли сериозно, ще откриете, че гладът (като оздравително средство) се е практикувал и практикува във всички народи, общности, племена и родови групи.

Едва впоследствие постенето бива въведено в религиите, което е отражение на човешкия опит и използването му като медитативен и здравословен прийом.

Накратко:

1) Колкото и чисто да се храним, винаги възникват шлаки, които постепенно се натрупват.

2) Натрупването на шлаки постепенно съсипва вътрешните системи и единственият природен начин е краткото (или по-дълго, ако има болест) гладуване.

3) Има много начини на гладуване, но за прилагането им е необходим контакт с практикуващ инструктор и личен опит.

Искате ли силна имунна система и съзнание, че ще се справите с външните интервенти, без гладуване не става.


ЗАБЕЛЕЖКА:
Въпроси и програми (спорт, хранене) – по телефона, на съобщения.


КЛУБЪТ НА ЗДРАВИТЕ (НЕБОЛЕДУВАЩИТЕ)

Преди дни една от жените, която тренира в нашия клуб от почти година, ми сподели, че за това време (вече) не е имала никакви настинки, неразположения, дори спадове в настроението.

За същото време преди е правила по една-две, дори три настинки и обичайния грип.

Клубът ни наброява десетки членове и всеки новодошъл, когато премине шест-осем месеца тренировки (не си правете илюзии, тренираме ежедневно и сега!!!), постепенно бива приет в кръга на неболедуващите.

Когато човек види нагледно на какво е способен и как може да работи върху себе си, се изпълва с увереност и вяра, че може да преодолява неприятностите и да победи всяка болест.

Но, внимание: това не е гола “юруш” вяра (чайчета-майчета, както приказват дилетантите), а истинска наука, купища знание и познаване (чрез практика, начин на живот и тренировки) на собственото си тяло.


СПЕЦИАЛНО ЗА COVID-а:

Вече се знае, че при навлизане на тоя вирус, нараства тъканната хипоксия (липса на кислород), заради неимоверния брой освободени железни йони, които са много агресивни в свободен вид. Белите дробове се изпълзват с нещо като пулверизирана пяна и се засилва невъзможността за нормален дихателен процес. Ето защо, прилагането на респираторно (под налягане) обдишване в осем-девет десети води до смъртен изход – то буквално наблъсква пяната в алвеолите и дробовете блокират.

Още веднъж – достигането на подобно болестно състояние е възможно при слаба имунна система, защото иначе агресивното желязо бива прихванато и неутрализирано.

За да се случва това по нормален начин, е необходимо да имаме витамин С не в изобилие, а в огромно, направо неимоверно количество.

Добрият, стар, добре познат витамин С, който би трябвало да изобилства в храненето, а начина ни на живот да е съобразен с качественото му използване.

Ето защо дневният (ни) режим е насочен към:

– изобилно хранене с пресни плодове и плодови сокове – четири-пет пъти дневно.

– хранене с пресни сурови зеленчуци – три-пет пъти дневно

– питейна вода към три литра

– допълнителен прием на витамин С

– поддържане на редовно изхождане два-четири пъти, иначе освен вит. С, губим куп други витамини и минерали

– поддържане на активен лимфоток (движение, спорт, мускулно усилие, разтягане – многократно)

– редовно излагане на слънце

– редовни закалителни (студови) дейности

Без ежедневно закаляване, силната имунна система е възможна само насън или в измислените холивудски филми (героят яде, каквото му падне, пуши като комин, разхожда се с пура в устата, но е здрав и корав като дънер)

Ако спазвате този начин на живот (лично аз живея така), не стигате до болницата, не боледувате, имате разумна, непоколебима вяра в силите на тялото и помагате…

Да, помагате!!!

Помагате нещастната, но прилепчива гадинка да си отиде по-бързо.

Това се нарича ИСТИНСКА лична и обществена отговорност.


“СТАДЕН ИМУНИТЕТ” И “СТАДЕН МАНТАЛИТЕТ”
Това са две различни по значение и смисъл словосъчетания.

Второто отразява психо-профила на овцете в човешки вид, които вече не са малко.

Овцете, които:

– вярват и изпълняват всяка заповед, безумие, реплика, дума, мисъл, мигване, почесване и конвулсия на Щаба

– карат колите си сами, но с маски; разхождат кучетат си късно вечер с маски; вървят през затънтени гористи места с маски и, ако срещнат някого без маска (постоянно ми се случва), отбиват гърбом пет-десет метра в храстите да не би да им скочи вирусът.

– не излизат никъде, защото “така казаха по телевизията”

– трупат брашно, олио, макарони, консерви с пастет и тоалетна хартия вече и под леглото

– дебнат злобно зад пердетата и, ако видят вън човек без маска, жена, бутаща количка с бебе, смеещи се младежи на пейката, възрастни, радващи се на слънцето, прегърнати хора или спортуващи на кварталната площадка….

Та, тия, същите, веднага въртят на 112 и докладват дълго, изчерпателно и напоително – с точни адреси, имена, възраст и провинение.

Едно време ги наричахме предатели.
Във военно време ги разстрелват.
Като деца ги причаквахме след училище и ги биехме.

Днес (по телевизията) ги наричат съвестни граждани.
Как мислите, дали би се зарадвал Оруел?


В КРАЯ:
Краят е отворен, защото заедно ще бутаме да го променим.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене