Организацията на ежедневието и храненето. Как да започнем?


Как да започнем?

   ВЪПРОС:
   “Ако човек не се е занимавал и иска да подобри формата си, как да започне, Емо? Нещо за организацията на ежедневието и храненето?

   ОТГОВОР:
   ПЪРВО: Искаме ли наистина да започнем?
В годините при мен идват стотици хора, които заявяват готовност, но стигнем ли до конкретни стъпки в организацията, започват всякакви “Това не го мога; Ще ми е трудно да ставам половин час по-рано; Не може ли поне веднъж дневно да захранвам с една пица; Добре де, толкова ли е от значение, ако събота не правя нищо? Не мога без сладко…

   И прочие “готовности”.

   ВСЯКА ОРГАНИЗАЦИЯ на ежедневието (индивидуално погледнато) се опира на два пункта:

1. Физически занимания/тренировки – тренировъчен режим.
2. Хранителен режим.

   Без което и да е от двете, нищо не става. Изпуснем ли тренинга, ако смъкваме килограми с гладуване, ще изпосталеем, ще загубим жизнеността на кожата, общото излъчване за енергия, зареденост и “можене”.

   Изоставим ли храненето, за сметка на тренировките, няма да се получи абсолютно нищо, дори и да спим в залата (на стадиона, в басейна и пр)

ТРЕНИРОВЪЧЕН РЕЖИМ: Той се дели на:

1. Основни дейности (утринна гимнастика, вечерна гимнастика, специализирани тренировки)

2. Съпътстващи (казано иначе – по-маловажни) дейности – разходки, туризъм, походи (пеш, вело-походи), епизодични групови мероприятия.

   КАК ДА ЗАПОЧНЕМ?

   Началната стъпка е да свикнем с ежедневната (сутрин и вечер) гимнастика. Основното при нея е разтягането на тялото и първо в списъка е навеждането напред. То разтяга гръбнака, масажира дробовете, освобождава натиска върху междупрешленнити дискове, тонизира ишиасния нерв и ако се комбинира с усукване, поставя здравословен акцент върху тазобедрените стави.

   Следват огъването назад, варианти при усукване на гръбнака и варианти на разтягане при тазобедрените стави. Като цяло практиката е относително лесна, но за изграждане на работеща система е необходим инструктор.

   Важно: Утринната гимнастика се прави след т.нар. Утринни Сто Крачки – ходене, леко тичане на място или просто – отиваме да хвърлим боклука.

   За разнообразие: Огъвкавяването може да се прави с динамични махове, което дава нужната Динамична Гъвкавост.

   НАПОМНЯНЕ: Доста хора считат, че утринната гимнастика е идентична с т.нар. “Слънчеви упражнения” в йога. Истината е, че Слънчевите упражнения се правят след предварителна подготовка на тялото, включваща именно навеждания напред, огъвания назад, усуквания с тонизиращ акцент върху коленните и тазобедрените стави.

   Подготвителните движения се преподават и разясняват на ежеседмичните занимания по Йога в клуба.

   СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ТРЕНИРОВКИ: Без специализирани тренировки не можем да очакваме свежа кожа, жизнена “напълненост” и извивки на плътта. Основно при тренировките е стабилният ритъм – два-четири пъти седмично.

   Достигането до разбирането, че е необходимо да поддържаме в тонус мускулатурата, е плод на лично израстване, разбиране и познаване на тялото. Искаме ли здрави кости, добро кръвообращение, бърза обмяна, стабилен общ физиологичен синхрон, гладка кожа, свежест, енергия и стегната походка, това е начинът.

   За да съставим тренировъчна програма е необходим инструктор. И още: невъзможно е да провеждаме специализирани тренировки у дома, дори да имаме оборудване. Оборудването е “техника, набор от студени железа”, но за да променим тялото, е необходимо да променим психологичната си нагласа.

Психологичната нагласа се променя
– когато променим храненето;
– когато променим мястото;
– когато се запознаем с нови хора, съмишленици, другари, приятели;
– когато имаме стимул (инструктор, съмишленици, приятели);
– когато имаме емоционален стимул (увлечение, любов);
– когато имаме ясно поставени за постигане, цели;
– когато придобием увереност, че постигаме резултати (нашите малки, но необходими победи над самите себе си)

(За съвети, лични разговори и изготвяне на хранително-тренировъчни програми – на лични съобщения)

   МОТИВАЦИЯТА: Всичко започва от удоволствието и предизвестеното усещане за нещо хубаво, което чака зад ъгъла. Трябва да сме здрави, силни и можещи, за да сме в добро настроение (ако не сме на кеф, всичко отива по дяволите), да посрещаме предизвикателствата на ежедневието и да сме в помощ (на деца, близки, родители, приятели, възрастни, съмишленици, другари, група, съсловие, народ, държава, Родина, граница?)

   Напоследък имаме (хиляди мургави) причини да се замислим. Защото “под мостовете не шумят реки”, а се валят вонящи боклуци, мръсотии, спринцовки, захвърлени и неотворени пакети с храна за “бежанци”, платена с наши пари и джиесеми за по 2 000 лв. Всичко това – от “висшистите-инженери” от Талибанландия. Също – изтървани шишета, пълни със заразена със сифилис и разни екзотични болести урина, предназначена за плискане в лицето на правоохранителните органи и на всеки, който не им е по “кефа”.

   А в селата старите хора се събират на групички по десетина в някоя стаичка с кюмбе и се молят да оцелеят до сутринта.

   Както казва един от силните мъже на Австралия, Лий Прийст: “Живея насред пустинята и трябва винаги да съм във форма, за да се изправя пред опасността и да защитя семейството си. А и защо ми е здраве, ако детето е болно, колата счупена и не мога да метна сина си на рамене, да пробягам с него десет километра и да го занеса до най-близката болница?

   В КРАЯ:
   За какъв край говорим?
   Тъкмо започваме…


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене