Коридорът на кривите огледала (четиво за четящи)

Коридорът на кривите огледала (четиво за четящи)

(За:
– погрешния начин на мислене
– проблемите и стреса, които създаваме сами
– личната „крива“ действителност
– мисленето, равновесието и Природата
– вътрешните страхове и болестите
– ракът – вътрешни конфликти, светоглед, проявление
– „Стратегия за успех“ – Ричард Марчинко
– прости насоки – пътят към Нормалната Реалност)


ВЪПРОС: „… и всичко ми е криво, толкова криво, че понякога не искам да ставам от леглото и да започвам деня. Тялото ме боли, имам дискова херния, с децата започнаха проблеми, парите не стигат, нищо не е като хората. И не виждам изход, поне в близко бъдеще.“


ОТГОВОР:
Големият проблем при немалко хора (символично казано) е, че вместо да карат автомобила си по Пътя на Живота по нормален начин, те обръщат колата със задницата напред, сядат на кормилото и карат на заден в мечтаната посока.

По-скоро в избраната посока, защото при тях мечтите са липсващи.

Наоколо животът тече, безброй автомобили ги разминават, хората ги гледат и им се чудят на акъла, а те въртят глави, взират се в огледалото за обратно виждане, извиват шии, блъскат се тук и там и се борят не с истинските житейски препятствия, а с големия проблем… да не си изкривят врата.

За такива „задно каращи“ всичко е стрес.

Сиреч, смазващо напрежение от сутрин до вечер, цяла седмица, ден след ден – невъобразим брой от мигове, в които съзнанието отчита само едно: че светът е пълен единствено с хора, които се подхилкват подигравателно и искат да те прецакат.


ДА СЕ ВРЪЩАМЕ В ДЕТСТВОТО и да търсим причините там, е пасивна идея – имаме да се справяме с препятствия тук и сега.

Да търсим психолог, е влизане в канала (коридора, спиралата) на безпомощността – отиваме при друг, който (има същите неразрешими проблеми, по-луд е от самите нас, а освен това иска да ни вземе парите) да ни оправи живота.

Това си е жив бял байрак на капитулацията и смазващото психиката признание, че сами не можем.

Че не ни бива.
Че нещо ни липсва.
Че сме втора ръка хора.

И… ако сме глави на семейство? Ако имаме деца?
Какво ще попият от нас?
На какво ще се научат?
Какво ще видят?

Кое ще е онова, което ще изгради характера и светогледа им?

„Ела, Невольо, да свършиш работата, че ме мързи да си вдигна задника… „


ИЗПРАВЯМЕ СЕ ПРЕД МОМЕНТА, в който опираме до Отговорността.

Отговорността, от която повечето бягат, защото това означава, че има друг:

– дете
– семейство
– приятели
– група от хора, които ни вярват
– много по-голяма група хора (племе, общност)

Друг, чийто живот (здраве, бъдеще, съдба) зависи от нас.

Тегоба ли е тази отговорност?
Или приключение?

Или предизвикателство – да търсим, да научим, да се образоваме, да разберем, да експериментираме, да се впуснем в активно изследване и откривателство?


ТАКА СТИГАМЕ ДО ПРАГА на истинската зрелост, където:

– личните емоции
– личните прищевки и желания
– личното усещане за комфорт

… трябва да бъдат преосмислени и изведени на по-високо ниво в името на общото оцеляване и добруване.

Това е начинът, по който съществуват и оцеляват всички живи същества – животни, птици, насекоми, риби, едноклетъчни и пр.

Заедно и в единство.

Това е начинът, по който съществува и Вселената

Само човекът (отделният, незрял човешки индивид) мисли и поставя личния, дребноват кеф и удоволствие над пребъдването на общото.

„Аз нали съм добре, пък другите… майната им!“

Поставянето на личния кеф и личното оцеляване над общността, води до закономерна липса на общност, а в дългосрочен план и на абсолютна липса…

… на личен кеф, на лично удоволствие и лично оцеляване.

Абсолютна липса, приятели, уважаеми другари и другарки.

Кофти кръговрат, но реален.

В последните трийсет години можем да го видим нашир и длъж из милата ни (някога) татковина.


НАТРУПВАНЕТО НА (НЕОСЪЗНАТИ) ЛИПСИ на личностно и дълбоко психологическо ниво, води до измерими физиологични промени и провокиране на генните носители на тежките зависимости и заболявания.

Разбира се, между психологията и болестта винаги и задължително стои начинът на живот.

Именно хората с насложени от детството или придобити впоследствие и раздути до неимоверност комплекси, страхове, неврози, неразрешими вътрешни противоречия и пр. са тези, които:

– изпадат в чести екзистенциални кризи
– изпадат в кризи на личността
– излъчват агресия (агресията е огромен вътрешен страх)
– са егоисти и отцепници
– стават медикаментозно и химически зависими (наркомани)
– участват в разпадащи се връзки (скандали, махленски препирни, побоища)
– имат объркан откъм навици и приоритети начин на живот

И още, и още.

И, когато в един момент възникне болест, медицината започва да лекува следствията – стомах, черва, сърце, дробове и т.н. …

А истинските причини: липса на топлина в детството, липса на разбиране, убити мечти, смачкана психика, никакво нормално човешко общуване, липса на знание за света и вселената от най-ранна възраст…

Всичко това остава недокоснато.

И – ето я днешната реалност, създадена и изградена предимно от такъв тип нещастни човешки същества.

Но пък ни има и нас: здрави, можещи, разбиращи, знаещи, пълни с енергия и заредени с неспиране.

Колко от вас, приятели, другари и другарки са готови да участват в приключението „промяната на нещата“?


ЗА ЦИГАРИТЕ И ЗАВИСИМОСТИТЕ:
Мислите ли, че можете да бъдете на сто процента успешни, действащи, неспирни, винаги във форма и в готовност да окажете помощ, да бъдете опора и подкрепа, ако тялото ви крещи за цигари?

Мислите ли, че можете да бъдете сто процента успешни, ако ръцете ви треперят и бихте дали мило и драго за глътка алкохол?

Да не се залъгваме, приятели:
Ако отговаряте на горните две (кофти) условия, вие сте зависим човек. Зависим от (привидно) дребни неща, които обаче, в хода на Живота се явяват Огромен Непреодолим и буквално „пробиващ“ ви проблем – все едно постоянно крачите по света с огромна, невидима за околните, дупка в корпуса.

Какво се опитвам да ви кажа ли?
Не се опитвам – казвам го:

По дяволите, спрете цигарите!!!


ИЗПЪЛНЕТЕ СЪЗНАНИЕТО СИ С ФАКТА, че ние:
– можещите,
– действащите,
– четящите, мислещите и знаещите,
– обичащите новото, промяната и приключенията

… сме тези, които решават проблемите.

Ние сме помощта и опората, от която някой, някъде се нуждае.


„СТРАТЕГИЯ ЗА УСПЕХ“ – от Ричард Марчинко:

Каква е целта ви за днес? Кажете я високо и точно. Не ми пробутвайте разни неясни конски фъшкии. Имате три секунди. Едно, две, три. Казвайте я.

Казахте ли я? Ако сте имали цел за днес, то, по дяволите, да, значи сте я казали. Ако не знаете целта си, май просто сте заеквали като някакъв идиот. Ако единствените ви думи са били „ъъ, ъъ“, то най-умното за момента е да вдигнете тази книга и да се фраснете по главата с нея. Така може и да си припомните правило първо на планирането: Всеки ден си поставяйте конкретна цел.

Ако не ви е чак толкова грижа, че да се фрасвате, може би просто трябва да оставите четенето в този момент, да върнете книгата в магазина и да оставите да я купи някой с достатъчно сериозно отношение към успеха. След това може да се върнете към „Острова на Гилигън“ или каквото там четете и да оставите живота да минава край вас.

Кой знае, все пак — може би ще постигнете някакъв измъчен успех, ако следвате принципите на школата по планиране на Христофор Колумб: няма да знаете къде отивате, няма да знаете къде сте, когато стигнете там, и няма да знаете къде сте били, като се върнете.

Разбира се, Хриси е умрял разорен. Не го забравяйте.


ЗАКОНИТЕ НА ПРИРОДАТА И ЖИВОТА включват движението и единството като всеобща матрица, от която произлиза всичко останало.

Единството е над и преди всичко останало.

Извеждането на егоистичната отделеност в начин на живот и съществуване, винаги води до вътрешнопсихологически и изявени личностни проблеми.

Ето защо в общностите за наркомани приучаването към труд в полза на всички, както и действията за сплотяване и взаимопомощ са ежедневие, което обогатява личността и влияе върху промяната на характера.

Осъзнаването на единството и връзката на всяко нещо с всичко останало (вкл. на нас самите с всичко) изгражда стабилност, пълнота на световъзприемането и вътрешно усещане за ход в правилната житейска посока.

Това, приятели, другари и другарки, се „вгражда“ в малкия, новороден, гледащ на света с широко отворени очи, човек…

От кого?

От Мама и Татко: двата полюса на половата разностилност, двата полюса на емоционалността, двата полюса на (уж) различния подход към нещата, които обаче…

Които Заедно Правят Цялото.
Толкова е просто.


КЪДЕ ОСТАНА ХОЛИВУД?

Нека сме наясно:

Умишлено налаганите безсмислици в американските филми, че самотният, отделен от обществото герой (Батман, Супермен, капитан, хе, хе, Америка или друга куха креатура) може да оцелее и да пребъде, сам, без помощтта на всички останали е точно това:

Пропаганда.
Пропаганда, водеща към катастрофичност в личните отношения.

Пропаганда, насаждаща егоистично и агресивно отделяне на човек от човека, което (в живата, истинска реалност) създава разнородно стадо от празни, агресивни, противопоставящи се един на друг, психически болни индивиди, които…

… които живеят за да ядат, да купуват, да се карат, да работят (в полза на кого?) и да са лесни за контрол и манипулиране.

И де остана „по образ и подобие… “ на не знам си кого?


И СТИГАМЕ ДО БОЛЕСТИТЕ, които, всъщност, са?…

Всяка болест е концентриран израз на егоистично противопоставяне, търсене на личните права за сметка на другите, война и конфликт на (относително) малка група интервенти (вируси, бактерии, клетки и др. фактори) срещу целия организъм.

Ракът е най-добрият, символичен, но ужасяващ пример за отделяне на група клетки, които стават агресивно асоциални и решават да живеят и да оцеляват за сметка на цялото тяло.

Краят е ясен: тялото умира, а заедно с него и „умниците“, които през цялото време, всъщност, са правили само едно: да режат клона, на който са седнали.

(Картината на нашата Родина днес е очевиден и нагледен пример за това, какво се случва, ако Ние, Всички, оставим рака (знаем къде е) да си разиграва коня и да се храни от кръвта на нашите бащи, майки и децата ни.)

Интересното е, че когато специалист разговаря с болни хора, психологическите характеристики, нравствените постулати и светогледа им винаги (винаги, винаги, винаги) отговаря на основното:

Което е:
Дълбоко в човека е залегнала отделеност (откъснатост, обезвереност, конфликтност, бягство от топлия човешки контакт, страх, ярост, обида, агресия), прикрити зад маската на обиграното и станало втора природа прикриващо поведение.

Които прикритости в един момент (подтикнати от начина на живот, навиците и привичките) довеждат до клинична и физиологична видимост на вътрешните противоречия – мрачното проявление на болестта.

ПРОСТИ НАСОКИ за стабилна психика:

1) Обмислете и набележете план за Дневен Режим, който да спазвате неотклонно:
– ставане и лягане в един и същ час
– утринна гимнастика
– закуска, обед, вечеря – в точен час, като в армията
– вечерна тренировка

2) Обмислете и набележете (нов) план за хранене и го спазвайте винаги: вода, плодове, зеленчуци, съставки.

3) Поне един път в седмицата излизайте (тренирайте, спортувайте) сред Природата за час, два и повече.

4) Планирайте целите за утрешния ден от вечерта на предходния и ги гонете „до дупка“ – неотклонно и неотстъпно.

5) Оглеждайте и планирайте отговорностите за утрешния ден: хора, събития и дейности, зависещи от вас и изискващи неотложното ви компетентно участие. Трупайте опит и търсете информация и знания, как да се справяте най-добре.

6) Научете се и обогатявайте възможностите си да водите разговор – не само с близките и приятелите, а и със съвсем непознати хора. Това показва, доколко сте носители на неудържима енергия, която можете да предадете на всеки.

7) Помагайте на другите да се откажат от вредните навици, да се научат да общуват и да са готови винаги да протегнат ръка за помощ на всеки, който има необходимост.

8) Четете и обогатявайте знанията си за начина, по който функционира вселената.

9) Наблюдавайте живата природа и търсете общото между нея и разбирането ви за живота.

10) Увличайте другите в начинанията си – така ще помогнете на повече хора да се откажат от вредните навици и да променят живота си.

В КРАЯ:
Имате три секунди да отговорите:

Каква е конкретната ви цел за утре?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия ви е харесала, може да получавате най-новите публикации директно на имейл. Запишете се като натиснете бутона по-долу! 

Нова публикация всяка неделя!

Записване от тук >>

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене