Няколко думи за липсата на енергия… и дали помагат енергийните напитки ?

ВЪПРОС: „Емо, как да се храним и да тренираме? Килограмите не падат толкова лесно, а понякога на човек му липсва енергия. Какво ще кажеш за енергийните напитки?“

ЕНЕРГИЯТА е навсякъде и всичко е енергия. Дали ще я усетим в себе си, зависи от начина, по който функционираме физически, психически и ментално.

ВСИЧКИ ЗНАЕМ, че когато сме обзети от силна идея, чувство или стремеж към нещо, ние „летим“ и това не се дължи на храната или енергийните напитки.

Можем да пропускаме хранения, дори да не пием вода и въпреки това, не изпитваме умора, а единствено прилив на енергия.

Е, тогава?…

ЗАПОМНЕТЕ: Енергията е онова, което ни движи и ни дава живот. Но, за да има чрез какво да ни движи, ни е необходимо тяло.

Храним тялото, спортуваме и го хигиенизираме, все едно е скъпа кола, най-скъпата на света. Сама по себе си, колата не притежава енергия.

Така е и с нас: ние използваме енергията на Природата и колкото сме по-концентрирани (вътрешно обединени от мисъл, идея, чувство), толкова повече енергия имаме.

ЕНЕРГИЙНИТЕ НАПИТКИ използват складираната в организма енергия – усилват горенето/обмяната и провокират междуклетъчен натиск (на основата на „игра“ с осмотичното налягане).

При редовно използване (с цел енергия), идва момент, в който се чувстваме изчерпани и за да не изпадаме отново в дупка, започваме да разчитаме на енергийните напитки (кофеин, анаболи, кръвни експандери, клетъчно-електрични стимуланти и пр.).

Това се нарича… зависимост.

РАЗБИРА СЕ, енергийните напитки имат място в сътезателния спорт, но да ги използваме в ежедневието е все едно да илюстрираме в кофти вариант древната сентенция: „Всеки има една чаша живот. За колко време ще я изпие, зависи от него“.

ПРОБЛЕМЪТ при повечето фитнес-програми е, че се правят без да се разбира, че Природата, Тялото и Човекът са Едно. Старите културисти (Евгений Сендов, Джон Гримек, Кларънс Рос, Стийв Рийвс и пр.) разбираха това и в началото културизмът (идва от „култура“) имаше название body-temp (body-temple, т.е. тяло-храм).

ОБЩАТА ФИЗИЧЕСКА ПОДГОТОВКА (ОФП), съдържа основите за изграждането на „здрав дух в здраво тяло“.

Най-важни са здравето и физическите възможности, т.е. какво можем наистина – бягане, скачане, хвърляне, катерене, плуване, преодоляване на собственото тегло, устояване на жега, студ и стресови ситуации.

Едва впоследствие ударението се прехвърля (почти изцяло) върху външния изглед и постигането му с цената на всичко, вкл. и с увреждаща здравето химия.

Бившият шесткратен Мистър Олимпия Дориан Йейтс нарича бодибилдинга „изкуство на илюзиятя“, защото в съвременния професионален бодибилдинг… здраве няма.

Увредени сърце, черен дроб, бъбреци, гинекомастия, жлъчно-чернодробни и храносмилателни проблеми, констипация, простата, периодична, частична или пълна имотентност и последвалия психо-срив са истинската картина зад блестящия и обемен изглед.

Известните братя Менцер починаха на 40 год. от бъбречна недостатъчност, Бертил Фокс уби съпругата си в пристъп на гняв от импотентност, а Андреас Мюнцер издъхна почти на сцената, защото от обезводняващите препарати кръвта му беше с консистенцията… на гъсто желе.

ПЪРВИТЕ МЕСТА (проекто-спортни площадки с дървени уреди и дружества за физическо здраве и развитие) се изграждат и сформират в България веднага след Освобождението от турско робство под директното ръководство на Белия генерал – ген. Скобелев.

НАЙ-ВАЖНИЯТ мускул в тялото е сърцето и то се тренира с леко до поносимо продължително натоварване (около и над 12-15 мин.) – бягане, качване на стъпала, скачане на въже, плуване, работа по чувал (карате, бокс, кик-бокс), колоездене, гребане.

Във фитнес-залата работата на сърцето е първата ни задача, но – внимание: то работи (най-вече на бос крак) при контакт/удар/твърдо стъпване на ходилото с пода/земята, защото така се включват венозните клапи на краката и това подтиква Големия кръг на кръвообращение.

В този смисъл велоергометърът е (частична) загуба на време.

СЪРЦЕТО работи и когато изпълняваме двойни, тройни и повече серии наведнъж – т.нар. гигантски серии. Балансът на кръвотока се поддържа при едновременна работа на мускулите-антагонисти – гърди/гръб, корем/кръст, задна/предна част на бедрата и пр.

Това е (бил) начинът на работа в древността и – любопитно – така са работили културистите до епохата на Арнолд, след което започва разделянето на мускулите на групи. Едновременната работа на мускулите-антагонисти води до физиологично (вътрешно) здраве, пази тялото от травми и му придава съразмерен облик.

ЗА МЕН: В четвърти клас дядо ми подари петкилограмови гирички и (извън тенис-корта, водната топка и плуването) започнах да тренирам вкъщи. Изготвих си сам програма по методиката на Стийв Рийвс – половин час тежки, петорни суперсерии, а почивката помежду им… бягане на място с високо вдигнати колене.

Десетки пъти ми е ставало лошо от натоварването, но упорствах и това ми даде издържливост. И днес, когато съм на ОФП (пет пъти седмично), тренирам в двойни до петорни (антагонистични) супер-серии. От своите ученици изисквам същото, но успяват тези, които носят уважение и имат знание, воля и цел.

НЕЩО, КОЕТО НЕ ЗНАЕТЕ: След приключване на фитнес-тренировката, идете до огледалото и изплезете езика. Най-вероятно е бял и обложен. По време на здрава тренировка организмът изхвърля огромно количество отрови и ги докарва до депата за отвеждане.

Най-голямата открита лигавична система уста/език/нос/носоглътка/гърло е такова депо. Ако наскоро сме боледували, приемаме лекарствени медикаменти или страдаме от констипация (запек), езикът се покрива с тежък, дебел налеп, отговарящ на концентрат от 600-800 мл. изпарена урина. Ако не изтъркаме езика с отделна, пригодена за това твърда четка и не направим активна гаргара, всичко това ще се върне обратно в тялото и клетките.

Вече знаете. Как ще постъпвате от тук нататък?

ХРАНЕНЕТО: Общо погледнато: вода и плодове след утринната гимнастика, качествена (но неголяма) закуска, среден по обем обяд и лека, (до липсваща понякога), предимно белтъчна, вечеря.

През целия ден – цитруси и вода до дупка, но никога след ядене.

От време-навреме (веднъж в седмицата, в месеца и пр.) – гладуване.
Спазваме ли тези общи и прости принципи, здравето, хубавият външен изглед и добрата форма ще са с нас.

ЧЕСТО МЕ ПИТАТ „И това всичкото – колко време?“ Отговорът е: Цял живот.

Какъв край бихте поставили вие?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия ви е харесала, може да получавате най-новите публикации директно на имейл. Запишете се като натиснете бутона по-долу! 

*** Нова публикация всяка неделя! ***

Записване от тук >>

Вашият коментар