За РЕЛАКСАЦИЯТА… и ежедневието

РЕЛАКСАЦИЯТА е отпускане на тялото и е два вида – статична (професионална) и динамична (опосредствана, чрез дейности).

СТАТИЧНАТА релаксация се постига в удобна поза – легнали или полулегнали, в тихо, полутъмно и топло помещение. Започва с визуализация на приятни картини, звуци или представи. Целта е да се отпуснат мускулите, след тях да се снижи нивото на напрежение в нервната система, да се успокои кръвотокът и тялото да си почине за относително кратко време. Когато тялото е легнало, позата се нарича Мъртва поза или Шава-асана (в йога). Между пет и петнайсет минути са достатъчни.

КРАЧКА КЪМ МЕДИТАЦИЯТА: Статичната релаксация проправя пътя към по-високото стъпало в практиката – медитацията. Медитацията е сериозна работа, при която се търси връзка между нашата и другите Реалности на време-пространството с цел познание.

ДИНАМИЧНАТА релаксация е свързана с дейностите, които обичаме, които отпускат съзнанието ни и ни карат да се чувстваме обновени и отпочинали. Това може да е спорт след работа, разходка в парка, гледане на хубав филм, свирене на музикален инструмент, или дори… плетиво. Динамичната релаксация изразява нашето “интелектуално Аз” и показва какви хора сме, какви са нашите художествени и човешки приоритети.

В ЕЖЕДНЕВИЕТО нито единия, нито другия вид релаксация са задължителни или приоритетни. Избираме, как да се отпуснем в зависимост от настроението и вътрешното себеусещане, но е добре всеки ден да намираме няколко минути за кратък покой и оставане насаме със себе си.

РЕЛАКСАЦИЯТА е връзка с останалите. След отпускане би трябвало да се чувстваме спокойни и пречистени, а това показва, че енергията се прелива в нас. Когато е така, най-добре е да споделим това с близките или с по-широк кръг хора – излизане с приятели, на танци, забавление или просто на разговор.

ИЗВОД: Релакс-практиката е отваряне и адекватна връзка с нашата Реалност и хората в нея. Не е самоцелно и болестно ровичкане в собствените неизчистени комлекси и безпокойства.


В КРАЯ: Когато се усмихваме, носим ведрост и енергия. Нека го правим и нека караме другите да се усмихват – това е истинският начин да увеличаваме енергията и да участваме във Всеобщия И Кръговарат.

Има ли усмивка… на прав път сме.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене