СОЛТА И КАФЕТО вредни? Въпросът е – за кого?

ВЪПРОС:
Не останаха удоволствия, Емо. Каквото и да сложим на масата, все лошо. Можеш ли да кажеш нещо за солта, а също и за кафето – вредни ли са, доколко, да пием ли кафе?

ОТГОВОР:
УДОВОЛСТВИЕТО е движещата сила на еволюцията и битието. ДНК реагира не на волевите импулси, а на удоволствието, с други думи: натрупването на предпоставки за еволюционна промяна в генотипа, идва от степента на преживяното удоволствие.

Дето се вика, трябва да си правим кефа, защото ако караме на гола воля и стискане на зъби, отиваме в канала на Живота.

ДА ПОГЛЕДНЕМ ЖИВОТНИТЕ: Всички (без изключение) ближат сол – тревопасните директно, хищниците – индиректно. Инстинктът е водещ и животното „знае“, без да го съзнава, че липсата на сол води до отпадналост, затруднени реакции и мудност в движенията. Оттам – да оцелееш, става мисия невъзможна.

ОБЕКТИВНО: Без сол се нарушават:

– биоелектричните импулси и координацията на мускулните влакна.

– мисленето, възприемането и реакцията.
– издържливостта и волята да направим нещо.
– невъзможност да наложим определен тип движение на тялото – мускулите буквално отказват.
– ерекцията (при мъжете) става мираж, при жените либидото пада.
чревната перисталтика се забавя и спира.

   Това са само фрагменти, невъзможно е да се изброи всичко.

   РАЗЛИЧЕН ПОГЛЕД: Имаме човек със склонност към хипертония. Вземаме критично дневно количество сол, което:

1. Използваме солта за овкусяване на шест филии хляб с масло: две сутринта, две на обяд и две на вечеря.

2. Използваме солта за овкусявяне на четири домата и четири средно големи краставици – един домат и краставица за сутринта, следващите на обяд, след обяд и последния домат и краставица на вечеря.

   Въпросът е „По един и същ начин ли ще реагира тялото в т.1 и т.2?“

   Отговорът е: НЕ. В пример (1) кръвното ще се повиши. В пример (2) ще остане нормало или ще падне леко.

   ИЗВОДЪТ се налага от само себе си: Не солта е проблемът (освен, ако е в крайно голямо количество), а начинът ни на хранене, продуктите, които използваме и комбинирането.

   АКО ХРАНЕНЕТО ни е с изобилие на плодове и зеленчуци, ако приемаме достатъчно вода, ако имаме разтоварващи (гладни) дни; ако животът ни е изпълнен с движение, спорт и емоции, солта не е, не може да бъде проблем и е част от удоволствието на храненето.

   КАФЕТО:
   В ЖИВОТИНСКИЯ СВЯТ се наблюдава интересно явление: Под една или друга форма, всеки вид използва близки до кафето алкалоидни, танинови и пр. субстанции, като стимуланти за енергия и настроение. Птиците търсят кори на определени дървета, а животните – специфични треви, които пасат, вкл. хищниците.

   КАФЕТО е чяст от т.нар. халюциногенни алкалоиди, които влизат в реквизита на шаманите, вещерите, оракулите, дервишите и пр. В малко количество дава прилив на енергия, но в голямо и смесено с допълнителни вещества, води до контролирано, нервно вибриране на целия организъм. Концентрираното (с определени техники) внимание, влиза в синхрон с вибрациите и човек изпада в състояние на еуфоричен, познавателно-медитативен транс.

   УСЕЩАНЕТО за яснота и еуфория идва от предизвикването на усилено клетъчно горене и насищане на тъканите с кислород – буквално, все едно работим хипервентилиращо йога-дишане. В сетивно отношение, това е състояние близко до оргазмичното удоволствие, защото обединява усета, физиологията, емоционалността, удоволствието, интелекта, концентрацията и духовността в едно. Навързването на „Седемте брадви“ („Одисея„, прокарването на стрелата през дупките на седемте брадви) е именно езотерична, медитативно-познавателна практика.

    СЕКСУАЛНИЯТ оргазъм е близък по същество до описаното, още повече, че майсторите в йога и в медитацията въобще, описват медитативното състояние като вид оргазъм (неописуемо удоволствие), всепроникващ екстаз и сливане с Всичко.

   Е, ТОВА СЕ ПОЛУЧАВА и когато отпием глътка добре приготвено кафе. Разбира се, целта и степента на удоволствие са различни, но така или иначе, участваме в същия процес. В умален мащаб сме стъпили на Пътя, свързващ материалното и духовното в едно.

   Въпросът е, заслужава ли си да се лишаваме от удоволствието?

   Трябва да сме абсолютно черногледи, лишени от познание фанатици, за да отговорим с „не“.

   В КРАЯ:
   Природата е символ на всеобщото, взаимопреливащо се удоволствие.
   Ние сме част от нея.

   Ерго?


**Забележка: за контакт с мен натиснете по-долния бутон и използвайте формата