Забранената тема: Спиране на цигарите и напълняване – да или не?


    ВЪПРОСИ:
   1. „Емо, спрях цигарите и за два месеца качих девет килограма. Карам по програмите, които ми изпрати, но ефектът е почти нулев. Какво да правя?“

   2. „… цигарите ги отказах преди Нова година. До месец май вече бях с осемнайсет килограма отгоре, въпреки режима и храненето, които ми подготви. Чак сега започнаха да падат драстично и вече загубих дванайсет. Чувствам се отлично, Емо, но как става така, че шест месеца нямах никакъв напредък?“

   ВТОРИЯТ ВЪПРОС е на близък приятел от детството, който живее далече и почти се беше отчаял, че нещата не потръгват.

   Сега не пуши, свали натрупаните килограми и спортува всеки ден. Когато се чуваме, си припомняме спомените от едно време и се смеем на дългия му, „дебел“ период.

   ОТГОВОР:
   Повечето хора нямат представа какво са цигарите.

   Това е отрова тип „радиоактивен отпадък“ и тялото, като умен и единен организъм, се опитва да я неутрализира по всякакъв начин.

   В ПРИРОДАТА е така: Всичко е Едно, единно и задружно – комунизъм в най-чист вид.

   Чeли ли сте „Утопия“ на сър Томас Моор? Именно оттам идват понятията „комуна“ и „комунизъм“, които сър Томас е наблюдавал ведно със свой приятел естественик в Природата – при мравките, птиците, бозайниците. След това, удивен и възхитен, се е опитал да го пресъздаде на хартия – един прекрасен свят, на остров, където хората живеят единно, задружно и в истинска взаимопомощ и разбирателство.

   За разлика от днешния наш свят, в който се карат, обиждат, разединяват се, подливат си вода и се трепят за щяло и не щяло.

   А после се самовъзхваляват, че звучат… гордо.

 

   НА ГРАНИЦАТА НА ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА: Когато пушим, абсолютно всяка наша клетка (без изключение) се включва в усилието:

1. Да бъде изхвърлена отровата.
2. Да бъде неутрализирана отровата.
3. Да бъдат нанесени, колкото е възможно по-малко поражения.

   На пушачите им е известно, но не могат да повярват (усетят, разберат), че цялото им тяло мирише на цигари и не само. Миризмата се смесва с вече омърляните, вътрешни течности, със застоялите шлаки и се просмуква във всяка частица на тялото.

   Знаете ли, какво значи това?
   Знаете ли – наистина?

– Когато един пушач прегръща, докосва и целува детето си, той облепя всяко докоснато място с никотин, който се просмуква в детското тяло

– Когато сте пушач и миете съдовете/приборите, по тях остава никотин, който после децата ви, поглъщат

– Когато сте пушач и ви целува непушач, в немалко случаи му е крайно неприятно и се насилва да го прави, защото миришете лошо, а вкусът на езика ви е…

– Когато сте пушач и се любите с непушач и нещата опрат до орална любов, можете ли (въобще) да допуснете на какво миришат гънките и гениталиите ви, след като там (да, именно там долу) се утаява всичко? На какво мирише и какъв вкус имат спермата ви или вагиналните секрети? Ако мислите, че със сапун, лосиони, кремове и пр. нефто-глупости можете да се обезмирисите, то е все едно да се натъпчете с десет скилидки чесън, да се нафъскате с обезмирисител за уста и да вярвате, че никой няма да усети чесъна.

Вярвате ли в таласъми?

   ОТСЛАБВАНЕТО (или поддържането на минимално тегло) при пушачите се дължи на загубата на вода – тъканите се изсушават и всяка клетка губи малко (не толкова малко – огромен брой клетки просто умират) от обема си.

   Теориите, че цигарите горят мазнини, са верни… за тия дето вярват в Дядо Коледа. И до сега няма нито едно официално лекарско заключение за това.

   Всъщност, при усиленото извличане на никотина и канцерогените от тялото, организмът включва мазнинните компоненти (образно казано) като лепило – ето защо мазнините са постоянно на път – но на каква цена?

   Целият организъм влиза в режим на повишено отделяне на вода (с нея се изхвърлят усилено отровите) през кожата, лигавиците, носоглътката, дробовете, урината, което в един момент съсипва кожата и вътрешните органи.

 

 КОГАТО ОТКАЖЕТЕ ЦИГАРИТЕ:

   1. Първото е да увеличите приема на вода, на пресни и сурови плодове и зеленчуци – иначе тялото се подкиселява и подпухва. Има подходи, които работят и други, които водят до под кривата круша.

    Съвет: говорете със специалист.

   2. Включете един гладен (на вода) или олекотен (на плодове) ден в седмицата.

   3. Започнете спорт – най-добре с плуване, два до три пъти седмично по един час е добро начало, но изисква добра организация и действен характер. Впоследствие включете два-четири пъти Обща Физическа Подготовка (т.нар. фитнес). Гимнастиката сутрин и вечер е задължителна.

   4. Открийте Природата и чистия въздух: събота и неделя правете няколкочасови походи, но не до скара-бирата.

   5. Още веднъж: Чистият въздух трябва да присъства Обилно и Активно в ежедневието ви: плуване, спорт на открито, походи (не морни разговори на пейката под сянката). Чистият въздух, вдишван в момент на активно физическо натоварване, помага да бъдат изхвърляни отровите.

   6. Изключете въглехидратите и захарта от менюто: хляб, картофи, ориз, макарони, спагети, баници и пр. Не го ли направите, килограмите ще литнат нагоре и е възможно да загубите мотивацията си.

   7. Набавяйте си въглехидрати само от: плодове, зеленчуци, мед.


ЦИГАРИТЕ са предимно психологически проблем: На 100% хората пропушват след (или по време) на натрупваща се и невъзможна за решение проблематика – когато сме в задънена улица. Често задънената улица са именно родителите, които пушат и прехвърлят своето поведение върху децата.

   Преди седмица едно от децата, които обучавам индивидуално, гледайки баща си, че пали цигара, каза: „Когато стана голям, ще пуша, защото искам да съм като теб“ – думите са буквални.

   Когато сме емоционално ангажирани, когато ни е приятно и сме обвзети от вдъхновение, когато имаме поставени цели и ги следваме с устрем и неотклонност, ние не пушим и дори не ни минава през ум да го направим.

   ПРОВЕЖДАМ ТРЕНИРОВКИ с огромен брой хора, голяма част от които нe са състезатели, не са дори спортисти – просто хора, дошли да подобрят здравето и физическата си форма. Немалко от тях пушат редовно.

   Но, какво се получава?

   Емоцията от тренировъчния процес, ангажираността на съзнанието и стремежа да подобриш собствените си възможности, изличава изцяло мисълта за цигари. Трениращите въобще не се сещат за цигарите и това продължава часове след тренировката.

   Продължава, докато изграденият стереотип на ежедневието и натрупващите се проблеми, не открият утъпканата тютюнева пътека.

   Пътека, от която кривват ежедневно по време на тренировъчния процес.

   Но…

   В един миг, когато „количествените натрупвания доведат до качествени изменения“ (основен закон в Диалектиката), човек забравя за цигарите.

   Всеки (който пуши) го може.

Но трябва да намерите нещо (някой), което да ви мотивира.

   НЕПОЗНАТИЯТ ВКУС:
   Пресните плодове, приемани на гладен стомах, имат свойството да прочистват рецепторите в устната кухина и вкусът на храните се усеща още по-добре.

   Но: Това важи и за „вкуса“ на тютюна и (въобще) наркотиците. Преди двайсетина години Норвежката Лекарска Асоциация публикува резултати от любопитен курс по детоксикация с две контролни групи:

– Първата – лекувана по стандартния лекарствен метод
– Втората – с промяна на храненето, като ударението било върху плодовете.

   При първата, след края на курса, 10% от пациентите имали обратни залитания към наркотика.

   При втората – естественото отказване започнало дни след включването на плодов ден в седмицата и промяна в начина на хранене. Пациентите споделили, че самата мисъл да сложат цигара в устата си или да се върнат към наркотиците, им се струвала крайно отвратителна.

   В КРАЯ:
   Казах достатъчно. Знаете какво да правите.

   Но – трябва да го правите.


**Забележка: за въпроси и контакт, натиснете по-долния бутон и използвайте формата

Вашият коментар