Сигурни ли сте, че знаете всичко за дишането?

(здраво сърце, силна кръв, бърза обмяна и отлично храносмилане)

Въпрос:
“Как да дишаме, Емо?”

Въпрос:
“Емо, може ли по-подробно да разясниш за дишането?”

Въпрос:
“… и какво е влиянието на дишането върху тялото и психиката?”


ОТГОВОР:

Има четири вида дишане:

Безсъзнателно дишане.
Полусъзнателно дишане.
Съзнателно дишане.
Спортно дишане (по време на физическо натоварване).

Разбира се, във всеки момент дихателният процес може да е комбинация от поне два (от изброените) видове дишания.


БЕЗСЪЗНАТЕЛНО ДИШАНЕ

То е дишането по време на сън.

В медикаментозен (фармакологичен, наркотичен) сън.
По време на припадък.
В тежък нокаут с изпадане в безсъзнание.

При безсъзнателнто дишане не можем да контролираме нито един от етапите в процеса на дишане (вдишване, пауза, издишване, пауза).

Безсъзнателното дишане е интересно с това, че е директно повлияно от общото здравословно (физическо и психическо) състояние на индивида.

Т.е. в зависимост от съотношението (продължителността) на всеки от дихателните етапи, един специалист може да определи (почти) безпогрешно здравето на наблюдавания.


ПОЛУСЪЗНАТЕЛНО ДИШАНЕ

Това е дишането при гранична, неподвлстна на контрол, умора и изтощение..

При краен ужас.
При силна, ужасяваща болка, след която следва припадък.
При неимоверно силен шок (страшен студ, счупване, смъртна травма/нараняване, мъчения и пр.)

Човек се опитва да контролира дишането си, за да намали ужаса, болката и пр, често обаче (почти) без да съзнава, че го прави.

Съзнанието на човека плува, като често се получава тотално психическо изключване, халюцинации, спонтанни включвания към паралелни реалности и пр.

Ако човек оцелее, след това в немалко от случаите избликват спомени за преминаване на границата живот-смърт, изживявания отвъд смъртта и реалностите, които ни очакват след умиране.


СЪЗНАТЕЛНО ДИШАНЕ

Това са специфичните дихателни практики, които съществуват от хилядолетия във всички точки на света.

Съзнателното дишане има две основни физиологични цели:

Да насити тялото с кислород.
Да насити тъканите с въгледвуокис (СО2)

Съзнателното дишане се основава на съотношения и интензивност, т.е. от една страна имаме определени бройки вдишване, издишване, паузи и от друга – по-голяма или по-малка вложена сила най-вече при издишване.

Психологическата цел на съзнателното дишане е изпадането в дълбока концентрация, водеща до изключване на сетивата, освобожаване на ума от мисловния процес и навлизане във всеобхватна медитация.

Последното е състояние, при което (в относително кратък времеви период, но не съвсем) тялото функционира на автопилот (без участие на съзнанието, без поддръжка с вода и храна и с минимално количество въздух)


МЕДИТАЦИЯ

Тя е много сериозен познавателен процес, при който съзнанието се докосва до реалности, съществуващи оттатък разбирането за живот, край на живота и смърт.

Но, приятели, не бъркайте приятното отпускане на топло и в удобно кресло/легло, с медитацията. Отпускането е форма на почивка, мързелуване и сън.

Медитацията е изключително труден за постигане процес, свързан със специфично хранене, с гладуване и намаляване на жизнените функции, което…

Което не е за всеки и при неправилна практика може да доведе до необратима промяна на съзнанието, гранично отслабване и смърт.

Медитативното навлизане във времепространствените измерения изисква много дихателна практика, свързана със забавяне на дишането до невъзможна степен, при която нетрениран човек не би просъществувал повече от пет-седем минути.

При излизане от медитативно пътуване (да, именно пътуване) човек знае неща, които е невъзможно да узнае по никакъв съзнателен начин (образование, обща култура, общуване и пр.)

Това са знания за космоса, вселената, вселените, за естеството на живота (защото смърт няма и, всъщност, всичко насякъде е само живот), за тънките механизми на тялото, граничните психически състояния, как да лекуваме болести, как да се храним и пр.

Огромна част от нещата, за които пиша и знам, са постигнати имено по този начин.

Твърде често научните открития се извършват в медитативно състояние, понякога подпомогнато от специфична фармакология (тютюн, кокаин, опиумни деривати, алкохол и пр.)

Да повторя:
Дълбоката медитация (“сомати” на санскрит) е крайно труден, процес, който изисква тотална промяна на личността и целия начин на живот.

На практика човекът вече функционира по механизми, които са абсолютно различни от съществуването на редовите хора.


СПОРТНО ДИШАНЕ

Именно него препоръчвам.

Това дишане трябва да е ежедневие за всеки, защото…

– спортното дишане е естественото дишане по време на натоварване

– спортното дишане отговаря на моментните изисквания на тялото

– спортното дишане води до неимоверна физическа и психо-физическа тренираност

– спортното дишане върви ръка за ръка с динамичната форма на (начална) медитация

– спортното дишане винаги води до отлично настроение, прекрасно, слънчево себеусещане

И още, и още, и още.

В известен смисъл медитативното дишане е насилие над тялото, т.е. с цената на лишения (хранене, липса на кислород, изкуствени дихателни съотношения) ние подтикваме тялото и съзнанието към конкретна цел.

Спортното дишане обаче, просто следва състоянието и желанията на тялото и дихателните механизми се водят по моментните физиологични необходимости.

Т.е. синхронът “дишане-тяло-психика” е в абсолютно равновесие.

Накратко:
Най-добре е да започвате деня с леко физическо натоварване (леко до средно по темпо бягане, изкачване на стълби, клякане, разтягане и пр.), което ще подтикне вашето дишане да се удълбочи, ще засили качеството на приемане и обработка на кислорода и…

И занапред във времето ще се радвате на истинско здраве.
Разбира се, ако съобразите и храненето си.


СПОРТНОТО НАТОВАРВАНЕ, СПОРТНОТО ДИШАНЕ И СЪРЦЕТО

Да повторя нещо, което съм казвал и с което всеки трябва да е наясно:

Човек умира само от сърце и от нищо друго.
Дори да е болен от най-тежката болест, човек ще си отиде, когато спре сърцето.

Докато сърцето бие, ние сме (биологично) живи.

Ето защо, ако искаме здраве и дълъг живот, всичко в ежедневието ни трябва да е насочено към заздравяване на сърцето.

Относително продължителните, средно интензивни физически натоварвания (бягане, качване на стълби със средно темпо, скачане на въже и пр.) заздравяват сърдечния мускул и поддържат кръвта и телесните течности в оптимално състояние.

Но!

По-висшият етап в развитието на сърцето е постигането на спортно сърце (по-голяма, но много чиста сърдечна мускулна маса, огромен обем на изтласкване, големи работни сърдечни кухини и пестелив, много по-бавен ритъм на свиване и отпускане).

Постига се с много интензивни, тежки и продължителни физически натоварвания.

Спортното сърце почива два до пет пъти повече от обикновеното сърце, но е по-мощно и изключително чисто (без омазнявания, без запушвания).

Последните научни изследвания за дълголетието са категорични: при правилна поддръжка, разумен начин на живот и хранене, спортното сърце има неимоверно по-дълъг активен живот от обикновеното.

Имам специална публикация по темата, прочетете я.

Спортното, дълбоко и мощно дишане (по време на физическо натоварване) насища кръвта с кислород, увеличава неимоверно обмяната (тялото се изчиства от всякакви мазнини), слага в ред всички физиологични системи и целият организъм работи изключително икономично, пестеливо и съхранява енергията си много по-лесно, отколкото нетренирания.

Всеки би могъл да постигне спортно сърце, но…
Не всеки притежава необходимата воля.

Но волята може да бъде изградена, не забравяйте.


ПОВЕЧЕ ЗА ДИХАТЕЛНАТА ПРАКТИКА
Преподавам я всяка неделя сутрин.
Всеки е добре дошъл.


В КРАЯ:
“Животът е за смелите”, има такъв роман.
Т.е. за тези които четат, учат се, променят сами себе си, търсят отговори на сериозните въпроси, израстват, действат и дори рискуват.

Вие избирате:
Златната “овча” среда или…
Устремени към бъдещето на гребена на вълната (живота).


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене