Ежедневното зареждане с енергия: начин на живот, хранене, почивка, възстановяване

ЕНЕРГИЯТА е в постоянния взаимообмен на материята в пространството. Когато тече безпрепятствено и е в движение, тя е еднородна и в баланс. Бъде ли възпрепятствана, създава се запушване и напрежение.
НИЕ сме част от Всемирния взаимообмен. Идеята на разбирането за Енергията и Здравословния начин на живот е в това, да поддържаме тялото и съзнанието в състояние на максимална “проходимост” за невидимите трептения и флуктуации на времепространството.
ТЯЛОТО е нашата първа връзка с Природата и енергията. Когато бъде хранено с “мека” (по отношение на енергията) храна, то е пластично – външно и вътрешно, т.е. приема и отдава спокойно пространствените трептения.
МЕКАТА ХРАНА е 40-80% растителна храна, като 30-40% от нея е термично обработена. Наслагването на предимно сурова растителна храна, я прави “остра” по отношение на физиологията и организмът се “изнервя”.

КОМБИНИРАНОСТТА на растителна и животинска храна е в основата на сериозното зареждане на организма. При различните хора и народности има различия, но статистиката показва, че без минимално вкарване на животинска храна (яйца, мляко, млечни произведения и риба), в дългосрочен план се наблюдават сериозни здравословни отклонения, като най-уязвима е психиката.

ЕРЕТИЧНО, но статистически вярно: Противно на пропагандата, по-изнервени и агресивни в човешки и ежедневен план, са не консумиращите животински продукти и месо, а… вегетарианците. След подобно твърдение, някои т.нар. фейсбук-приятели ще ме погледнат накриво, но ако решат, нека присъстват на лекциите. Там има възможност за разширено, фактологично и обстоятелствено аргументиране.

ГОТВЕНАТА храна е добре да варира около 30-60% от ежедневния порцион. За приготвянето и се употребяват масла, които подпомагат усвояването на 8/10 от витаминните комплекси – А-комплекс, В-компл, D и пр. Освен това маслата дават възможност за постъпателно и качествено усвояване и на белтъците и въглехидратите, когато са ПРИЕТИ ЗАЕДНО – в едно хранене. Т.е: яжте сиренето с хляб, освен ако не сте с наднормено тегло.

НАКРАТКО: Ако подходим така, физиологията става вътрешно (на ядрено, клетъчно и обменно ниво) пластична и се превръща в енергиен приемател и излъчвател, т.е. ние сме енергийно заредени и (освен това) зареждаме и околните с енергия, “заразяваме” ги с добро настроение и усмивка.

ВЪНШНАТА ПЛАСТИЧНОСТ – 1 (физическа гъвкавост) е второто условие за добра енергийна зареденост. Гъвкавото тяло има възможността да премахва лесно физическите неразположения и да регенерира по време на сън и отпускане (до определена степен) получените микротравми. Това е многократно наблюдавано и медицински доказано.

ВЪНШНАТА ПЛАСТИЧНОСТ – 2 се дели на: сутрешна и вечерна. Първата е, за да подготви тялото за ежедневието, а втората премахва отрицателните напрежения, които в дългосрочен план биха довели до травми и заболявания.

ВЪНШНАТА ПЛАСТИЧНОСТ – 3 бива и: СТАТИЧНА (йога-пози, стречинг и пр.) и ДИНАМИЧНА (възможността да направим голяма махова амплитуда в движение). Ако търсим баланс на енергията, трябва да поддържаме и двата вида на оптимална ниво.

ОСОБЕНОСТИ НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО: Общо погледнато, пластичният (физически и физиологически) организъм се възстановява по-лесно от умора и микротравми, нуждае се от по-малко сън и на практика той винаги е в състояние на позитивна готовност. Един от тестовете за “пластичен” организъм е ВНЕЗАПНОТО, НЕОЧАКВАНО СЪБУЖДАНЕ и готовността за адекватен говор и действие в тестовото време. Колкото по-плавно и директно е преминаването от сънно в будно и действено състояние, толкова цялостно по-пластичен е нашият организъм. Шивананда разказва, че когато живеел в ашрама на своя гуру, никога не е можел да установи със сигурност, кога учителят спи и сутрин вече е буден в леглото си: дишането му почти не се променяло.

ИЗВОД: Комплексът ХРАНЕНЕ+ВЪТРЕШНА ПЛАСТИЧНОСТ+ВЪНШНА ПЛАСТИЧНОСТ+НОРМАЛЕН (5-8 часа) сън+ДОБРА ХИГИЕНА обуславя ежедневна енергийна зареденост, трудна уморяемост, лесно възстановяване, добро настроение и трудна заболеваемост. Здравият организъм преминава от едно физиологично състояние в друго (от сън в будно; от възстановяване към действие и пр.) без сътресения и прегради – просто се “прелива”.

ДУХОВНОСТ: Да сме здрави и енергични би било празна самоцел и егоизъм, ако не е В СЛУЖБА И ПОМОЩ на хората. Здравето и енергията са, за да увличаме другите, на първо място близките, после приятелите и всички останали, да сме като утринното слънце – носещи настроение. Или, както казва Висоцки “Защо ти е, да си здрав и винаги прав… ако в очите на жената до теб има сълзи?” Перифразирано: Защо ни е нужно Знанието и Здравето, ако полза от тях имаме само ние?

ПОНЯТИЯ И СЕМАНТИКА: Осъзнаем ли, че (наистина) сме част от Природата, че от нас зависи много, започваме да гледаме с “други” очи света. Ежедневните понятия (хора, човек, приятел, близък, дете, наше дете) придобиват различно значение: ние “опитомяваме” нещата, те опитомяват нас и общуването се превръща в акт на осъзната близост. “Опитомиш ли някого и нещо, то става част от теб и ти си отговорен за него” – Сент Егзюпери.

ДЕЦАТА са най-верният показател за енергия, те са тест над всички тестове. Щом наоколо има весели и играещи деца, щом им е приятно да играят и да се смеят с нас, щом здравето им е стабилно и това се дължи на нас, ние очевидно сме проводници (генератори) на енергията и знанията и уменията ни имат истинска стойност.

В КРАЯ: Когато две ръце се докосват, най-важна е точката на докосване. Точката на докосване между Всемирната енергия и Нашия свят… сме ние. Малка и същевременно голяма точка. Малка, защото е затворена в човешко тяло и голяма, защото сърцето и съзнанието могат да обхванат, да разберат и да почувстват всичко.
И да направят света по-добър.
От нас зависи.

П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене