Блиц: въпроси и отговори от 03.08.2014

ЩО Е САЛАТА? – Уместен въпрос, защото доста хора мислят, че “картофи+риба тон”, примерно, е салата. Е, не е. Под салата се има предвид зеленчуци+подправки (сол, олио/зехтин и пр.) Ако е от повече зеленчуци (цветна), салатата е витаминозен коктейл, който наред с това е и естествен източник на фибри, т.е. почистваща червата метла. Когато към салатата се добави белтъчен компонент (извара; сирене; яйце; риба; пиле; месо и пр.), тя се превръща в ядене, т.е основно блюдо. Две салати на ден (поне) дават от 1/4 до 1/2 от дневния витаминозен оптимум.

КОЛКО ВОДА ДНЕВНО ДА ПИЕМ? – Отговорът е в две части:

1. Над два литра, близо три, ако редовно ядете месо и по-малко плодове/зеленчуци, ако пушите, употребявате редовно алкохол и рядко (или никак) не спортувата. В този случай организмът е “сух” и водата трябва да е повече.

2. До два (може и по-малко), ако започвате деня с вода, плод, ако рядко консумирате месо, ако имате 3/5 плода на ден преди ядене и консумирате над две многоцветни зеленчукови салати в денонощието. Плодовете и зеленчуците са жива вода, която прибавя 1-1.5 л към дневния воден прием и затова е нормално делът на чистата питейна вода да намалее.

ОТМИВА ЛИ ПИТЕЙНАТА ВОДА ВИТАМИНИТЕ от червата? Отговорът е НЕ, не ги отмива. Често дори лекарите говорят подобни нелепости. Тук проблемът е друг: че повечето хора се хранят с “бързи” храни, които имат обем, но съставът им (най-вече витаминният) е изключително беден или липсващ. Когато се навържат винаминни липси, започва загуба на ценни вещества, т.е. организмът започва да се освобождава от тях и да ги изхвърля. Най-често това става с калция и желязото, но всеки друг елемент може да бъде застрашен. Питейната вода просто помага на организма да се освободи от “шлаката”, която е подготвил за изхвърляне. Извод: яжте редовно плодове, зеленчуци и зеленолистни зеленчуци, за да може организмът да задържа нужните вещества. Освен това: спортувайте. При липса на физическо натоварване, загубата на нужни вещества се увеличава лавинообразно.

КЪДЕ ИЗБЯГА УСЕЩАНЕТО ЗА ГЛАД? Понякога естественото чувство за глад се опорочава, вследствие на недобро смилане в стомаха и червата. Недоброто смилане е резултата от повишена киселинност, която задържа храната повече в стомаха (или червата) и усещането за тежест и подутост остава дълго време. Така човек е в некомфортното положение дали да яде или да чака. Решението е: неколкократно (на ден) алкализиране на стомашно-чревния тракт преди ядене. Постига се с изпиване на две чаши вода до 30 мин преди сядане на масата и след тях – изяждане (с бавно и хубаво сдъвкване) на суров плод, като ябълката води в класацията. Бананът и всички твърде сладки плодове отпадат. Следвате ли този принцип:
1. Ще имате работещ, чист и алкален (без болестно повишена киселинност) стомашно-чревен тракт.
2. Ще имате нормално и недвусмислено чувство за глад, което не може да се смеси и обърка с друго физиологично усещане.
3. Рядко ще боледувате от т.нар. настинки и инфекции – външни: сърбежи, пъпки, циреи, набирания на гной; и вътрешни: абцеси, язви, кистозни образувания и гъбични проблеми.
НАПОМНЯНЕ: публикуваните въпроси-отговори имат общообразователен характер. Конкретните въпроси и проблематика – на съобщения или тел.

ИЗВОД: Начинът на хранене е следствие от натрупани подсъзнателни разбирания още в детството, от начина ни на живот, от познанието ни за света, Природата и Вярата ни. Не можем да променим храненето си, както и начина си на живот, без да си задаваме въпроси, надхвърлящи ежедневието, без да обогатяваме общата си култура и без да общуваме с добронамерени хора, които ни подтикват към размисъл.

В КРАЯ: “Когато ученикът е готов, учителят идва” – позната на всички сентеция. Тя няма предвид само конкретен учител, а и идеята, че подсъзнателните натрупвания (от въпроси, общуване и самообразование) в един момент “катализират” в осъзнато разбиране и израстване. Т.е. освен външния учител, най-добрият учител, всъщност, сме самите ние.

C’est la vie…


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене