За динята и пъпеша под една мишница (и вълкът сит, и агнето изядено)

Само наднормени ли са наднормените килограми?
Само???


ВЪПРОС:
“Откриха ми омазнен черен дроб, Емо. Един и осемдесет съм, тежа сто двайсет и осем килограма, но като цяло се чувствам добре.”

ВЪПРОС:
“… е, и какво от това като съм дебел? На четирийсет съм, здрав съм, малко се задъхвам като се затичам, но нито кръвното ми е високо, нито от нещо съм болен. Какво ще кажеш за това??”

ВЪПРОС:
“Емо, аз съм си с трийсет килограма наднормени, но си ходя до тоалетната всеки ден по часовник сутрин след ставане т.е. всичко ми е наред.”

ВЪПРОС:
“… и понеже нали е нормално лятото да се хваща диария, и аз така вече цяла седмица. Обезводних се, паднал съм четири килограма, а съм слаб и не добре!”


ОТГОВОР:

Да направим експеримент, приятели:

1) Вземаме хиляда пинг-понг топчета, намазваме стотина от тях с лепило, размесваме ги с останалите и ги пускаме по наклонена плоскост срещу идващ човек.

Човекът може и да усети лек тласък от слепналите се тук-там по пет-десет пинг-понгчета, но само толкоз. Нищо особено.

и…

2) Вземаме хиляда баскетболни топки, намазваме стотина с яко лепило, размесваме ги с останалите, намираме помещение, в което да ги съберем (обема и тежестта им са големи) и ги пускаме по широка наклонена плоскост срещу идващ човек.

Ще се случи само едно: човекът ще бъде убит.

Защото, представете си тежестта на (само) една баскетболна топка, засилена срещу вас, а тук ще са хиляда (като по десетина ще са слепнати) и теглото и силата им са ужасяващи.


ПИНГ-ПОНГ ТОПЧЕТАТА
Символизират нормалната молекула на кръвта.

Баскетболните топки са мазнинните молекули (в действителност съотношението нормална и мазна молекула е още по-фрапиращо) и пораженията, които нанасят вътре в тялото са неизброими.

Но, надявам се, вече разбирате що е то тромб (слепнати в едно цяло петнайсетина баскетболни топки), който върви със затруднение по кръвоносните съдове, удря се в стените, едва се провира на тесните участъци, а стигне ли до по-малък кръвоносен съд….

Тогава засяда, напиращата след него кръв не може да мине, стените на тръбата се разтягат, раздуват като балон и…

И в един момент балонът се пръсва.
Друга възможност няма.

Следва огромен разлив на кръв, който пълни всичко наоколо.

Ако е някъде по крака, се получават кръвоизливи.

Ако е в сърцето, го наричаме инфаркт и сърдечната дейност отива на кино.

Ако е в дробовете, се задушаваме т.е. удавяме се в собствената си кръв. Наричаме го белодробна емболия. Наскоро един твърде наднормен приятел на мой приятел си отиде от това на трийсет и осем.

Ако е в мозъка, се нарушава мозъчното кръвоснабдяване, увеличава се вътречерепното налягане и…

Умираме или ставаме полу- (или изцяло) зеленчук.


ОТКЪДЕ ИДВАТ МАСТНИТЕ МОЛЕКУЛИ?

Във всяка милисекунда мастните депа около

ханша
талията
бедрата
корема
гърдите
раменете
вътрешните органи и червата (всичко е обвито в мазно, бяло, лепкаво було)

… изпускат в кръвообращението стотици огромни, тежки и лепкави мастни молекули, които не остават сами, а се слепват (сдружават, събират, обединяват) с десетки други.

Резултатите:

Запушват се всички по-малки (в началото обикновено периферни – по пръстите на краката и ръцете) кръвоносни съдове. Кожата става бледа, а човекът мръзне (случва се повече при жените) през цялата година.

С течение на времето се запушват хормоналните каналчета и рецептори в жлезите с вътрешна секреция и с това се затруднява или прекратява дейността им. Това е една от основните причини за хормоналните смущения във Вече Млада Възраст (под четирийсет годишна възраст) при жени и мъже.

Променя се функцията на имунната система и се раждат недоразвити (недоносени) имунни клетки, които вместо да се превърнат в здрави и силни бойци, са просто бледи и хилави, абсолютно небоеспособни, мъгляви образувания. Те се превръщат в лесна плячка за болестотворните организми и бактерии.

Съсипва се функцията на бъбреците и черния дроб. При черния дроб (задушен от толкоз мазнини и отрови) започва омазняване, изсушаване, киселинен колапс, цироза и смърт. При бъбреците е същото, но в началото нещата не изглеждат чак толкоз опасни… додето болестта не настъпи изцяло.

За простата при мъжете (и плачевното състояние на яйчниците при жените) да не говорим. Накрая мъжете не могат да се изпикаят и или умират или ги оперират, като нерядко правят рак. Жените или биват изстъргани отвътре, или им се премахва Всичко (оттам целият организъм се срива) или правят кисти, тумори и рак.

Нарушава се обменът на захарите (въглехидратите), защото дейността на инсулиновите рецептори е прекратена. Оттук следва повишаване на кръвната захар, повишаване на холестерола и след известно време – диабет, високо кръвно, инфаркт, инсулт, глаукомни предпоставки и пр.

Както виждате, приятели, съмишленици, другари и другарки…

Голяма физиологична веселба пада.
В началото.

После е плач, скръб и мъка.
Непрежалима.

Въпросът е Как Да Не Стигаме До Там?


ЗА “СКРИТАТА ДИАРИЯ”
Очевидната диария е видима и разбираема.
Това, което не е ясно за нея, че тялото се опитва да се освободи от тормозещ го, разрастнал се, болестен микроорганизъм или натрупани отрови.

Освобождаването от (изхвърлянето) на отровите е възможно Само С Изтеглянето На Де Що Има Вода В Тялото – все едно с маркуч и обилна струя вода да измием мръсна циментова площадка.

Но!

Почти същото е с (уж!!!) редовното, ежесутрешно изхождане при хора, които…

– не спортуват
– имат крайно ограничено движение
– пушат и пият редовно
– имат наднормено тегло
– хранят се абсолютно ненормирано и с всякакви смесвания на храните и продуктите

И още, и още.

Резултатът е, че тялото е крайно обезводнено, почти не може да си позволи масирано диарично отделяне на вода и лека-полека, всеки ден, обикновено сутрин (когато жизнената и гастричната сила е в апогей), предприема отчаяни напъни да се освободи и….

И успява, като изпражненията изглеждат (плюс-минус) що-годе нормални, но в никакъв случай диарични.

Тази привидна утринна псевдонормалност в ходенето по голяма нужда може да продължи дълги години, преди…

Преди изтощеният организъм (считан до вчера за стабилен, здрав и дейстащ по часовник) да отключи болест, дошла неизвестно защо и неизвестно откъде.

Неизвестно ли?


КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ НОРМАЛНО ТЕГЛО?

1) ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ, ПРИЯТЕЛИ!
Днес хората са с изключително понижена интелигентност (не могат да правят градивни и работещи взаимовръзки) и неща, които преди трийсет-четирийсет години бяха прости, лесни и разбираеми, днес…

Днес се нуждаят от обяснения, разяснения и предварителна образователна информация.

Не звучи добре, но това е положението и за да тръгнат нещата на оправяне, са необходими усилията и присъствието на всички нас.

2) ОСВОБОЖДАВАЙТЕ СЕ ОТ СТРАХОВЕТЕ СИ
Пълният човек се предпазва чрез пълнотата си от страховете вътре в него. Поставя преграда между себе си и страха.

Насаждането на страхове започва в най-ранното детство и, ако в съзнателна възраст човек не работи за освобождаванто си от тях, в (уж) зрелия си живот огромна част от държанието му (мислене, навици, светоглед, вяра) е подчинена на потиснатите и неосъзнати страхове.

Страховете сковават съзнанието, объркват функциите на организма, вкиселяват тъканите, изсушават органите и плътта и подтикват към повече хранене и угаждане. Все едно утре ще свърши света и (незнаещият и слаб) човек се запасява, гледа да си угоди като за последно и да изживее повече удоволствия.

Сами разбирате, че консуматорското и алъш-вериш поведение е, всъщност, ярка форма на вътрешни страхове.

Не им се оставяйте.

3) ЗАРЕЖДАЙТЕ ТЯЛОТО С ВОДА
Ако липсва вода, тялото се разпада като стара, неподдържана къща.

Когато липсва вода, обикновено (в над 95%) пълнеем, започват болки в ставите, артрозни (гонартрозни, осеоартрозни и пр.) проблеми в ставите, хрущялите се износват, сухожилията се късат, кръвта се сгъстява, спадат възможностите на имунната система и отиваме към инфаркти и инсулти.

Можем да заредим тялото с текущ обем вода Само На Гладно.

Всяка глътка вода по време на хранене, Извлича Вода, т.е. губим вода.

Започвайте деня с три до пет-седем чаши вода в рамките на половин час до четирийсет минути след ставане.

Един час след хранене започвайте с една-две чаши вода и пийте до половин час преди следващото сядане на масата.

На ден е добре да събирате между два и четири литра вода.
Четирите литра са в особено горещото време и за усилено трениращите.

4) СУРОВИТЕ ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
Са отлична жива вода, а освен това са и отлични носители на витамини и минерали.

Плодовете се ядат до десетина минути Преди Сядане на масата, а зеленчуците с основното блюдо.

Не прекалявайте с обема и грамажа на зеленчуковите салати: между сто и петдесет и двеста и петдесет грама зеленчукова салата е достатъчна. Оптималният грамаж е около и малко под двеста грама.

5) ЕДИН ДЕН В СЕДМИЦАТА
Действайте по следния начин:

ПЪРВИ ВАРИАНТ
През целия ден пийте вода и яжте водни плодове, като най-добри са пъпешът и динята.

Специално пъпешът е “извор на дълголетието” според много народи.

ВТОРИ ВАРИАНТ
През целия ден пийте вода с малко капнат пресен лимонов сок.

6) ДИШАЙТЕ ВИНАГИ ПРЕЗ НОСА
Дишането през устата моментално довежда до масивна загуба на жива, клетъчна вода.

7) ХОДЕТЕ БОСИ, ЛЕКО ОБЛЕЧЕНИ ИЛИ ГОЛИ
Колкото по-бос е кракът и по-голо е тялото, толкова по-нормална и работеща е хомеостазата (вътрешното равновесие).

Когато кожата е гола, промяната в атмосферното налягане не води до почти никакви негативни реакции.

Пребиваването гол при всякакви условия, поддържа във висока (като при дивите животни) степен на здраве температурните датчици на тялото. Колкото по-лесно регулираме телесната температура спрямо външната, толкова по-малко вода губим и толкова по-здрави сме.

Просто е, но кой да ви го каже?
А колко от вас Наистина Живеят Така?

8/ СЛЕЙТЕ СЕ С ПРИРОДАТА И ВСЕМИРА
Т.е. гледайте да дишате съзнателно (като три-четириминутно упражнение), да отпуснете лицето и тялото и да насочите вниманието си към по-широки, по-необятни и по-стойностни неща/обекти.

Това са първите стъпки към истинската личностна промяна и навлизане в процеса на медитация.


В КРАЯ:
Всичко разказано, изброено и представено, всъщност, е много просто.

От нас зависи да го осмислим, да започнем да го прилагаме и да започнем да Го Живеем.

А с нас и децата ни.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене