Към корените – да ползваме ли добавки от другия край на света?

   ВЪПРОС:
   “Напоследък се тиражират много здравни съвети на чужди капацитети – лечители, философи, лами. Да не ядем нашите плодове и зеленчуци – били ни разболявали, да ползваме добавки от другия край на света и др. Твоето мнение, Емо?”

   ОТГОВОР:
   ВСЪЩНОСТ, трябва да си поставим въпроса: “Българи ли сме или чуждопоклонници?” Защото, ако се определяш като българин, ще познаваш историята си, традициите, вярата, която ни е съхранила, етно- и хранителните обичаи, методите за лечение, ще споделяш духа и устрема, който ни е водил през столетията.

   И, по своему, ще се бориш тези ценни за всички ни стойности да бъдат съхранени и пренесени в днешното “сега” и в настъпващото бъдеще.

   “Защо?” е въпрос за идиоти, евроатлантици и поддръжници на БХК.

   ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ е част от Космоса и Всеобщата енергия. За нас – хората, които я обитаваме и сме подвластни на нейните трептения (движение на атмосферата, сезони, земетресения, вулкани, енерго-кръговрат), тя е концетриран израз на Космоса, който е основа на живота. Всяко място на планетата, където се раждат и битуват живи същества, дава начало на съответния животински вид, тяло, функции, нрав и комплексни реакции.

   С хората е същото.

   ВСЕКИ НАРОД попива и носи отпечатъка и енергията на географското място, което обитава. Бъде ли откъснат, подведен да го напусне и излъган в усещанията си (механизмите за това се изработват и проиграват в подземията на шпионските централи), той губи връзка с действителността и със себе си. Децата се откъсват от народностната памет и принадлежност, нямат от какво и от кого да се учат, което води до поколения, лишени от собствена тежест, без облик и подвластни на чужди (манипулативни) интереси.

   “Дърво без корен” – за тези, които помнят.

   ЯБЪЛКАТА е в основата на отличното храносмилане и виталност – факт, признат от всички здравни традиции и съвременни диетологични течения. Ако се поинтересуваме, къде по света е имало най-много и най-различни сортове ябълки, ще открием, че Балканите са водещи. Нито Тибет, нито Индия, нито Европа или Америка.

   Всички други (рекламирани, екзотични и отвъдморски) плодове са на светлинни години назад.

   ДИВОРАСТЯЩИ ПЛОДОВЕ: Малини, къпини, дренки, шипки и пр. Някой може да твърди, че са най-добри в Южна Европа, Испания или Гърция, но диетологичните справочници отново са безкомпромисни – Балканите.

   ФИЗИОЛОГИЧНАТА ПАМЕТ на народа е наслагвана с векове. Онова, което са яли дедите ни, прабабите и бабите ни, е генетично заложено и полезно за нас. Доматите, краставиците, зелето (и киселото), морковите, лука, чесъна, лютия и сладък пипер, подправките и пр. Меда, киселото мляко, сиренето, маслото, сланината. Също – просото, ечемика, овеса и житото са естествени за нас храни, от които насилствено бяхме отучени и днес има хора, които не знаят какво е овес и какво – овесени ядки. Мързелът (да, мързелът – казано без заобикалки) и невежеството на родителите да приготвят накисната овесена каша, да подготвят жито за покълване и пр, вместо лесните (ставащи за секунди) западни мюслита и всевъзможни пакетирани, мъртви закуски, са в основата на последвалите детски болести.

   Лесно и бързо не означава полезно, а бягство от отговорност.

   ДАН КОЛОВ твърди, че прословутата му сила и експлозивност идват от българската кухня и най-вече от добре приготвения домашен боб. Почти аналогичен в хранителния подход е и уважаваният (изкуствено и тенденциозно оплют) треньор-легенда Иван Абаджиев, който и днес, над осемдесетгодишна възраст показва изумителни физически и технически възможности.

   ПОЗНАВАМЕ ЛИ АВТОРИТЕТИТЕ СИ? От древността богомилите твърдят, че растящите по нашите земи треви, билки, плодове, ядки, семена и зеленчуци са незаменими и “осветени от бога”. Петър Димков и Дънов говорят пространно за българските плодове, зеленчуци, за меда, киселото мляко и маниер на хранене. За тях те са най-добрите. Баба Ванга (и нея побързахме да оплюем) също твърди, че от българската кухня, по-полезна за нас, българите няма.

   И Димков, и Дънов и баба Ванга препоръчват меда, селската пилешка и рибена супа като най-добри за слаби и възстановяващи се след болест деца и възрастни. Последователите им обаче, подвластни на модни течения (вегетарианство, веганство, макробиотика, диетата на д-р Незнам Кой си и пр.) забравят съветите или ги четат еклектично (избирателно) и поддържат едностранчиви, лишени от баланс, от познаване на българските традиции и реализъм, възгледи.

   Да говорим за калории и диети, когато, всъщност, трябва да говорим за историческа памет, родолюбие и патриотизъм, е най-прекия път да се предадем без бой.

   АКО ОЩЕ НЕ СТЕ НАЯСНО – българската кухня и хранителни традиции са дали най-много столетници на глава от населението. Не Индия, не Китай, не Средна Азия, не Япония или митовете около Хунза, а именно България – статистически и фактологично доказано. Доскоро, само преди 40-60 години из България обикаляха западни и източни научни екипи (вкл. китайски и японски), които се опитваха да открият разковничето на прословутото българско здраве и дълголетие.

   Преди време бях член в екипа на подобна научно-изследователска комисия от българска страна. Чуждоземците (индийци и японци) бяха възхитени от някогашния бит на българите, традициите, от тукашните плодове, зеленчуци и гостби. Единодушно признаха, че мъдростта, която българите носят от вековете и подходът ни към здравето, не само не отстъпва на техния, а в много случаи го превъзхожда.

   ЛЮБОПТНО: Ние българите притежаваме и таланта да вземем чужда за нас практика (прим. Йога), да я развием и обогатим до степен, която предизвиква изумление и възхищение в традиционните, чужди специалисти. Ако не притежавахме мъдрост и познание, как бихме го направили? Известният на всички и мой отдавнашен приятел Веселин Лучански, навремето буквално “събра очите” на пребиваващия в България индийски спец по йога – Жое Клемендоре. Весо показа свои, направо невъзможни варианти на някои от основните йога-пози – Кобра, Странична извивка и пр.

   КОНКРЕТНО по храненето:

1. Не се притеснявайте за витамините и покажете среден пръст на на този, който ви убеждава, че трябва да пиете измислените фармацевтични мултивитамини: Ако започвате деня си с две-три чаши вода, сока на един лимон, лъжица мед и ябълка; ако преди обяд ядете втора ябълка, а на обяд и вечеря имате по една (общо две до три на ден) сурова зеленчукова салата; ако всеки ден имате по чаша накиснати овесени ядки и едно яйце; ако преди вечеря изпивате още две чаши с лимон и лъжица мед – няма как да имате витаминен недостиг.

   “Купувайте витамините от пазара, не от аптеката” – знаете това.

2. Минерали: абсолютен мит и лъжа е, че можете да имате минерален дефицит, ако не приемате “специфични”, широко рекламирани, суплементи. Изброените в точка (1) продукти плюс шепа ядки, сирене, кисело мляко, риба и понякога птици, внасят цялата гама от необходими минерали.

Пример: Някогашните културисти, въпреки тежките тренировки, не поемаха нищо повече, извън завишената доза естествени протеини. Радваха се на завидно здраве, а физическата им форма беше повече от впечатляваща (Стив Рийвс), още повече, че бе постигната само с тренировки, без никакви анаболни стимуланти.

3. И до днес, най-доброто прочистващо средство е водата, а по нашите земи и киселото мляко. Ако имате кисело мляко от проверен източник, не се притеснявайте да изкарате ден, два или три на 5-800 мл. кисело мляко на ден или айрян.

   В ежедневен план, към двете чаши вода сутрин можете да добавите лъжица ябълков оцет, който е като имунна РН бомба и повишава възможностите на организма да се бори с болестотворните причинители.

   НЯМА “СУПЕР-ХРАНИ”, както твърдят рекламите. Зад рекламите стоят вложени пари от безсърдечни чичковци със стъклени очи и студени бизнес-интереси.

   Зад нас, българите, стоят миналото и историята ни. До нас са децата ни, които са нашето “тук и сега”. Пред нас е животът и бъдещето ни.

   Толкова лесно ли ще ги продадем на ония, които плащат рекламите и искат изчезването ни като народ?

   В КРАЯ:
   Пясъкът и скалата са едно и също. Вятърът лесно издухва отделните песъчинки, но когато са споени и обединени, представляват здрав, корав и непоклатим камък.

   Старата история за Хан Кубрат, синовете му и съчките.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене