Два бързи отговора на прости въпроси (за фасула, знанието и волята за действие)

ВЪПРОС:
“Какво да правим при високо кръвно налягане, Емо? Лекарите ми казват, че ще трябва да пия хапчета до живот.”

ОТГОВОР:

Моят опит показва друго.

Съвсем, съвсем друго.

Всеки, който дойде при мен в залата, смъква високото кръвно много бързо: от петнайсет минути до половин час.

Разбира се, това е моментно смъкване на кръвното. За да се получи трайно стабилизиране, е необходимо постоянство, редовно повторение на специфичното тренировъчно натоварване и, естествено, промяна в храненето и телесния статус.

Т.е. ако има наднормено тегло, да бъде свалено.


ДА РАЗБИЕМ КРЪВТА КАТО КИСЕЛО МЛЯКО
От обърканото, претрупано, неимоверно смесено хранене в кръвта навлизат отрови, ненужни мазнини, ракообразуващи субстанции и всякакви ненужни, затормозващи храносмилането и всички телесни функции.

Кръвта става гъста, трудноподвижна, лишена от кислород. Това я прави склонна да образува по-плътни, флуидни участъци, които още повече нарушават нормалното кръвообращение. До малките и тесни кръвоносни съдове кръвта не достига (просто не може да се провре през тях) и това създава неимоверен вътрешен сърдечно-съдов натиск, именуван като високо кръвно налягане.

Когато започнем механично бегово тръскане (имам специално изработена съответна методика), ние придаваме на кръвта еднородност, обогатяваме я с кислород от увеличения дихателен процес и премахваме моментните причини за повишаване на кръвното.


ТРИТЕ “АКО”

1) Ако специфичната тренировъчна практика продължи/продължава достатъчно дълго (и ако няма увреждане на вътрешни органи), кръвта се променя, изпълва сес кислород, провира се навсякъде из тялото и това е началото на оздравяването.

2) Ако поддържаме всеки път достатъчно дълго тръскащо тренировъчно натоварване (поне десет свързани минути), дихателният процес се усилва, поддържа се постоянно насищане на тъканите с кислород, а задушаването (хипоксия на тъканите, на сърцето) спира. Тялото се успокоява и изчезват причините за повишаване на кръвното налягане.

3) Ако съобразим храненето с необходимостите на тялото (изискват се много знания или програма от специалист), трите изброени точки съчетават действието си и високото кръвно изчезва завинаги.

В КРАЯ:
Както сами разбирате, нормализирането на високото кръвно налягане е проста работа и не изисква никакви фармацевтични медикаменти.
ВЪПРОС:

“Имам висока захар, Емо. Всъщност е диабет и съм отчаян, че животът ми става изцяло зависим тая болест.”

ОТГОВОР:
Дали ще продължиш да имаш диабет, зависи от теб.

Ще го кажа така:
С умело планиране (тренировки и храна) и неотклонно спазване на плана, всеки диабет си отива безвъзвратно.

Има нещо, наречено ПРАКТИКА и когато тя говори, всичко останало мълчи и слуша.


ПРАКТИКАТА МИ…
Показва, че ако започнем ежедневно приучване на тялото да изгаря излишъка от кръвна захар чрез спортни натоварвания и студови процедури, идва момент, когато тялото започва само да регулира процеса, но…

Но е необходима ежедневна физическа активност и стриктно подбрано меню.


НЕПОЗНАТИТЕ МУСКУЛИ
Колкото по-оформена, по-изявена и работеща мускулатура има човек (не говоря за културизъм!!!), толкова по-малка е възможността да развием диабет.

И обратното:
Колкото по-отпусната мускулатура, колкото повече наднормени килограми, колкото повее обездвиженост…

Толкова по-голяма е вероятността (над 90%) да стигнем до диабет.

Връзката мускули-нормална захар е лесна за разбиране:
При наличието на тренирано тяло, имаме неимоверна по-висока издържливост при интензивно физическото натоварване, а това означава и по-качествено изгаряне на излишните захари.

Означава и по-качествено храносмилане и по-добро усвояване на хранителните вещества, по-малко натоварване на системата стомах-задстомашна жлеза-черен дроб и в края на краищата по-малко излишна захар в кръвта.


ПРОСТИТЕ ПРАВИЛА

1) Свикваме да получаваме въглехидратите (горивото за движение, мислене, емоции и физиологичните процеси) от плодове, плодови сокове, зеленчуци, мед, орехи, бадеми, тахан, конопени семена, боб, леща и пр.

Знаете ли, че енергия за движение се получава и от разграждането на клетъчните излишъци (боклуци, отрови)? То е нещо като горене на отпадъци в специални пещи. Но, за да се задвижва активно този процес, е необходимо… периодично гладуване.

Без периодично гладуване (гладни паузи) не е възможна вътрешна чистота, а оттук се започва бавно, но постъпателно затлачване на всички физиологични процеси.

2) Всяко хранене да бъде предшествано от достатъчна физическа активност.

Накратко:
Спорт преди закуска.
Физическа активност преди обяда.
Тренировка (много активна гимнастика) преди вечерята.

3) Дишане, студ и студови процедури
– ако правим всяка сутрин студен душ (студено плискане)
– ако правим редовна дихателна практика на чист въздух
– ако плуваме в студени води
– ако тренираме на студено

Ако всичко това е част от ежедневието ни, тялото свиква да гори мазнините по реме на тренировка, това променя състава на кръвта и излишните захари се усвояват без проблем.


В КРАЯ:
Още веднъж: просто е като фасул, но изисква знание, воля и желание за действие.


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене