Много газове – боба причина ли е? Социализация на балканските неволи или “Яжте боба умно, по дяволите”.

   ВЪПРОС:
   “Добре, де, Емо – българска кухня, отлично. И плодове и зеленчуци, също. Боба и той, обаче много газове. Ще се пръснем, а като отидем някъде, нито да пръднеш като хората, нито да го пуснеш тихичко, все е кофти. Нещо – по темата?

   ОТГОВОР:
   АКО МАШИНАТА НА ВРЕМЕТО ни отведе век и половина назад, ще видим, че в българското село денят е започвал много рано – още от четири сутринта. Хранене на животните, подготовка за нивата и – на работа.

   В моите детски спомени има летни утрини, в които ме будеха към три и половина сутринта, за да стигнем навреме на полето за беритбата на боба.

   Храната, която човек е вземал със себе си, е била предимно лесна за носене, тип “сухоежбина”: някоя ябълка, круша, зеленчуци (лук, домат, краставица), комат хляб, сирене и съд с вода за пиене. Първата подкрепителна закуска е била към девет сутринта, когато много от кърската работа е била вече отхвърлена, а втората час-два преди “икиндия” (късния следобед).

   ИСТИНСКОТО ХРАНЕНЕ (РАЗГОВОРИ, ОБЩУВАНЕ, РАВНОСМЕТКА) за българина, всъщност, е била и е, вечерята. В това отношение началото на “Под игото” е показателен момент: вечерята у чорбаджи Марко.

   На вечерното хранене се е разчупвала погачата (символика на здравите традиции в патриархалното общество), разливало се е виното и в паниците се е сипвала гостбата, която домакинята е приготвила.

   В над 50% вечерната гостба е била боб.

   НЯКОЛКО ДУМИ ЗА ФИЗИОЛОГИЯТА: Ако не преядем, ефектите (вкл. отрицателните – доколкото ги има) от нахранването започват поне час след ставане от масата. По-скоро от два до три часа.

   Казано иначе, ако ядем боб на обяд, проблемите (подуване, газове) ще започнат в късния следобяд и надвечер – точно в часовете на усилено социално и личностно взаимодействе.

   Но – ако бобът бъде консумиран (в умерено количество) на вечеря, евентуалните спец-ефекти се отлагат за часовете след 00:00 часа, когато, всъщност, по-често спим.

   СЪЗНАНИЕ И ФИЗИОЛОГИЯ: По време на сън съзнанието е изключено и тялото почива. Ако сме будни, всяка мисъл и емоция стягат стомаха и подтикват червата към асинхрон. Това автоматично води до колики, подувания и газове.

   По време на (нощен) сън това (над 85%) е изключено и газоотделянето, макар и да го има, е минимално.

   ИЗВОД: Бобът (като балканско и придобило национална окраска, ястие) се е консумирал предимно на вечеря. Историческата и национална, народна мъдрост е нещо, от което е добре да се учим, стига да имаме образование, знание, познание и стремеж към учение.

   ЗНАЕТЕ ЛИ, че след кратко гладуване (два, три, пет дни), бобът почти не предизвиква газообразуване. Това се дължи на изчистената и обновена стомашно-чревна лигавица, която извършва всмукателните дейности спокойно и със засилено темпо. Т.е, образуването на газове (вкл. от боб) в над 50-60% е показател за ненормална обложеност на стомаха и червата – покрити са с лигава слуз, която възпрепятства храносмилането, храната гние, разваля се, трови ни и, разбира се, образува газове в промишлено количество.

   РАБОТЕЩИ ПРЕПОРЪКИ:

1. Ако решите да ядете боб на обяд, час и половина преди сядане на масата изпийте половин литър вода с лимон и изяжте една по-кисела ябълка. Водата и лимонът ще промият и дезинфекцират стомаха и червата, ще отнесат гнилостните бактерии, а ябълката ще премахне основния слой остатъчна слуз. Ще почувствате истински, здрав глад, а (евентуалните) кофти-ефекти от боба, ще са минимални.

2. Не преяждайте!!! Големите проблеми при боба, всъщност, не се дължат на него, а на преяждането. Ако изядете една лъжица боб ще имате ли подуване? Две, три или четири? Пет, шест? Абсурд. Но, ако изядете двайсет-трийсет? А, ако към тези 20-30 прибавите апертив и супа (за първо), чаша оцветен, пълен с химически Е-та сок (вода) между яденетата, към второто (боба) “мушнете” салата, хляб, картофи, пак вода, а накрая и трето (десерт, компот, дори плодове и чаша вино със сирене!?!?) – какъв ще е резултатът? Грандиозно, осъзнато, осезаемо (и още как)… преяждане.

Някои още не разбират, че с този бъркоч (казан за смет) в стомаха, никакво хапче против газове/киселини не помага – организмът бавно, но сигурно върви към самоотравяне.

3. Придържайте се към правилото: едно (готвено) блюдо на едно ядене. Накратко – боб плюс малка салата и (евентуално, ако е през деня и сме от мъжки пол) филия, две хляб. Нищо друго – нито преди, нито след.

4. На вечеря с боб, принципът е: боб плюс салата. Разбира се, ако сме млади и нямаме проблем с килограмите, една-две филии няма да навредят. Ако сме тежкоработници или се връщаме от тежка тренировка и не сме вегетарианци, към боба можем да добавим и парче месо – получава се здрава храна, за здрави и силни, млади хора.

5. Във връзка с т.4: Разделното Хранене е съставено от д-р Шелтън за стари и болни хора. Помислете – за стари и болни хора, които след възстановяване преминават на общ хранителен режим. Авицена също е препоръчвал форми на разделното хранене, но след оздравяване, настоявал задължително да се премине на “храна за всички”.

Запомнете: Здравият, активен, трениращ, оцеляващ, физически силен, инициативен, търсещ нови пътища, борбен и можещ човек – смила всичко. Има ли проблеми, тогава идват и диетите. Обикновено проблемите възникват с намаляване на физическата активност и напредването на възрастта, така че, споко и не бързайте: диетите (съобразяването с храната) няма да ви избягат.

6. Винаги, когато предстои да излизате и имате усещане за подуване, минавайте през тоалетната, още повече, ако сте яли боб. Правилото е, че има ли подуване/газове, има и готовност за изхождане, която често не се отчита. При повечето хора след четирийсетте, сигмата (последната част от дебелото черво) е повече или по-малко раздута и вместо позив за изхождане, просто събира отпадъците, които изпускат газове. Извършите ли няколко елементарни въртеливи движения (преподавам ги на йога-практиката), ще се освободите от зловонния товар, ще избегнете подуването, ще се чувствате леки, чисти и настроението ви ще литне в небесата.

      В КРАЯ:
      Изход има винаги.
      Зависи, какви ги вършим на входа.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене