За няколко хапчета повече (физиологичен спагети-уестърн: без спагети и без уестърн)

   ВЪПРОС №1: “… и вечер ми се подува корема, Емо, от което се чувствам много зле. На какво се дължи и има ли избавяне от това състояние?”

   ВЪПРОС №?: “Както и да се храня, все ми се подува корема и става като топка. Може да е неудобно, но отивам някъде, където няма хора, да се освободя от газовете, обаче след пет минути е същото. Постоянно се наливам с вода, нали тя уж помагала, но при мен не се получава и особено вечер е страшна работа. Какво да направя?”

   ОТГОВОР:
   Ако тръгнем от втория въпрос, добре е да останем понякога сами със, ъ-ъ-ъ, себе си.

   Така на практика (и без илюзии) ще видим какво е процентното разминаване между нашето имиджово, външно (за пред хората) “аз” и миризмите на вътрешното, дълбоко скритото “себе си”, за което добиваме представа, само когато…

   Да?

   Само когато сме сами сред блестящата тишина на стилните, подбрани по каталог, по цвят, шарки и идейност… плочки и аксесоари на тоалетната.

   КАКТО КАЗВА д-р Атанас Михайлов “има ли лайно, има и муха”.

   Ако продължа логичните връзки, има ли муха, има и миризма.

   А има ли миризма, има отделяне на газ, който се събира, наляга върху стените на червата като ги превръща в балон, раздува чревната система и накрая (една част от него) намира път през ануса.

   Остатъкът (от неизхвърления газ) преминава между клетките и, след известен брой физиологични, приключенски салтоморталета, се изхвърля… през кожата.

   Ето защо е необходимо да поддържаме отлично ниво на изхождане – като редовност и количество.

   ТОЧНО КАЗАНО – има ли редовно подуване на корема (и постоянни позиви за отделяне на газове), има неизхвърлени остатъци (изпражнения) по продължение на червата.

   Именно тези остатъци:

   – дразнят лигавицата, червата събират кръв, която увеличава налягането в тъканите и предизвиква хемороиди

   – изсъхват, залепват за стените на дебелото черво, нарушават кръвоснабдяването на клетките, оформят бъдеща “мъртва” зона и след време (особено ако е налице редовно тютюнопушене и алкохол) от тук започват първите признаци за рак на дебелото черво.

   Достатъчно ли е, за да се замислим?

   ВСЯКА ХРАНА, която поглъщаме, дори и най-чистата, оставя след себе си лигава слуз, която ако не бъде отмита от стомаха и червата, буквално възпрепятства нормалното възприемане на следващата порция храна.

   Очистването от лепкавата слуз става най-добре с изпиването на две чаши вода, а ако искаме по-високо качество на хигиена, може да изцедим и половин лимон.

   След което – веднага или след десетина минути, изяждаме бавно, с хубаво дъвчене една ябълка.

   Свикнем ли да правим това:

   1. Ще подобрим храносмилането до степен да не получаваме никога патологично подуване на стомаха и червата.

   2. Ако усетим подуване, ще знаем как да постъпим: отиваме до тоалетната и се изхождаме безпрепятствено – чистите черва не търпят запек и каквото и да е задържане на боклуци.

   3. Ще доведем стомаха и червата до завиден ритъм на функциониране, който ще познаваме и няма да бъдем сполетявани периодично от неприятни физиологични изненади: подуване, миризливи газове, диария, запек, хемороиди и т.н.

   4. Кожата ни ще се “проясни”, ще има винаги свеж вид, ще изчезнат пъпките и ще забравим за неприятния мирис на потта.

   5. Здравето ще ни съпътства все по-осезаемо, а болестните храчки, запушващите носни секрети, подуването и зачервяването на гърлото, вдигането на температура и главоболието ще останат далеч назад във времето.

   Надявам се, че това ви е достатъчно като мотив.

   РАЗБИРА СЕ, сияйното храносмилателно бъдеще, представено в точки 1, 2, 3, 4 и 5 няма да настъпи, ако живеете на кафета, бози, кола, утринни банички, тутманици, милинки, пици, хамбургери, купешки сандвичи, на вафли, солети, пръчици, курабии, на “здравословни” шейкове и, олеле божке, прясно изцедени сокове от кутия.

   Прясно изцедени, пък в кутия отпреди месец-два.

   Няма как да изброя всичката “здравословност”, с която се тъпче народът, а после се жалва, че времената били такива, всички били болни, имало нови вируси, върлувал ужасен грип, пък заразите, пък варицелата, пък въздуха, пък водата, пък…

   Последният да затвори вратата.

   Да не говорим и за огромния процент народонаселение, което набива каквото намери, а после се жалва и виси в аптеките да се снабди с кило лаксативи и най-новия “Еспумизан”, вместо да се привърже с връвчица за оградата, та да не литне като цепелин в небесата.

   Ако това е вашият начин на мислене, на живот и хранене, тогава си спомнете думите на Скот Фицджералд (“Великият Гетсби“):

“… и съзерцаваме блаженото бъдеще, което година след година се отдалечава от нас”

   МЕЖДУ ДРУГОТО, колко от вас си задават въпроса, защо именно вечер е (най-често) подуването на корема?

   И отговорът е…

   Ами защото с напредването на деня, броят на изхожданията не съответства на броя на храненията, особено в късния следобяд и надвечер.

   Т.е. колкото хранения – толкова отивания до тоалетната. Е, желателно е, от време на време да има и едно отгоре, но и едно към едно да са, пак е добро начало.

   Започнем ли да изоставаме с изхожданията, неизхвърлените остатъци ферментират, започват да гният и да отделят газове. Всъщност, газовете са полезни (донякъде), защото избутват чревното съдържимо към ануса.

   Запомнете: газовете и подуването са следствие – това е една нормална чревно-физиологична дейност, доведена, обаче, до гротескно и болестно увеличение.

   Ето защо, истинският проблем при повечето хора, всъщност, не са газовете, а:

   – обърканият начин на хранене (недостатъчно вода, недостатъчно сурови плодове и недостатъчно сурови зеленчуци)

   – хранене с мъртва храни (изброени са, но списъкът е безкраен)

   – липсата на концентрирана (гимнастика, специализирани тренировки) и текуща (ходене пеш, бягане, изкачване на стълби и етажи) физическа активност.

   КОНЦЕНТРИРАНАТА физическа активност е гимнастиката: петнайсет-двайсет минути сутрин и вечер по определена програма, включваща:

   – разтягане, усукване
   – бегови упражнения – за сърцето
   – мускулни упражнения

   В концентрираната физическа активност влиза и тренировката в зала или на специализирано място на открито – два до четири пъти седмично.

   Редовно се случва при нас, в клуба да дойдат нови хора и десет минути след началото на тренировката да тичат до тоалетната, което не би им се получило, ако си бяха останали вкъщи на дивана.

   Дори само това да е ползата – огромна е.

   ИЛЮСТРАЦИЯ:
   Снимката към публикацията е направена в осем вечерта – след пълен работен ден, тренировъчни мероприятия, служебни ангажименти и нормално неколкократно хранене.

   Липсата на (хе, хе) подуване е очевидна, а след снимките отидох на ежедневната вечерна тренировка.

   Обикновено, когато се правят подобни снимки, се използват утринните часове (или, както е при културизма – късно вечер, след дни на специфичен глад), когато тялото (органите, тъканите, кожата) не е натежало от храненето (въглехидратите), от приема на вода и липсата на специфична диета за релеф.

   Фотограф: Neli Alexandrova

   РАЗБИРА СЕ, ако искате отлично храносмилане, отлично отделяне, висока обмяна на веществата и стабилно здраве, няма как останете (само и единствено) на ниво “вода, лимон, ябълка”.

   Здравето изисква повече и който е решил да върви по Пътя, може:

– да започне да се самообразова
– да експериментира
– да потърси квалифициран инструктор
– да дойде и да тренира при нас
– да ми пише

   Преди това, обаче, са любопитството, желанието, отговорността за собствения живот и този на близките.

   Над всичко е новият начин на мислене, широтата в световъзприемането и търсенето на истинските отговори за основните въпроси, свързани с живота и вселената.

   В КРАЯ:
   Няма край.
   Каквото и да правим, все е начало.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене