Там, където свършват мечтите – храносмилането и енергията.

(Практично за:
– обмяната на веществата,
– храносмилането и енергията,
– имунната система,
– жените, добрата форма и кожата,
– работата на мускулите,
– начина на живот,
– действие или бездействие?)

   ВЪПРОС: “Прехвърлих четирийсесетте, Емо и бях наддал десет килограма. Успях да смъкна повечето, но не се харесвам, защото изпосталях. Жена ми също отслабна и лицето, шията и раменете и се смъкнаха. Като че ли не е добре от една възраст нататък да отслабваме, какво ще кажеш?”

   ОТГОВОР:
   Да, това е идея.

   Минем ли четирийсет, заради едното, хе, хе, хубаво лице, ще си седим дебели и пухкави, щото поне на снимките във Фейсбук да излизаме “напълнени” и жизнени.

   А от шията надолу ще ползваме фотошоп – днес дори е задължително, иначе как ще бъдем в крак с модата?

   ПОЗИТИВНОТО МИСЛЕНЕ е голяма работа. По-скоро е опасна, болна и заразна идея, разкапваща всичко светло и хубаво.

   Най-общо можем да го оприличим на голяма, бухнала като отровен козунак Лъжа, която е известна на всички, видима е за всички, знайна е от всички, но всички са толкоз…

   … страхливи?
   … нерешителни?
   … вътрешно несигурни?
   … чувстват се слаби, за да се изправят срещу другите?

   … че я повтарят, преповтарят и дори измислят свои вариации по темата.

   Тези дни се нагледахме на:
   – откровено грозни и неестетични
   – натруфени и неприятни
   – нацапани и неузнаваеми
   – откровено дебели

   … и още и още…

   Абитуриенти и абитуриентки. (публикацията е от началото на юни 2019г.)

   Но да видите коментарите под снимките: единствена, неповторима, най-красивата/красивия и прочие.

   Над 60% от снимките, които видях, отразяваха неестетично облечени, затлъстели деца (подрастващи), които в едно друго време (времето преди 1988), което днес всички си умират да плюят…

   … та, в онова време, тези откровено пълни и дори дебели, поотраснали деца биха били заведени на отчет в рехабилитационния център, където бързичко (в рамките на месец-два) биха ги вкарали в норма откъм тегло, обиколки и килограми.

   Но, докато това не се случи, на никого и през ум не би му минало да лъже детето колко е красиво, неповторимо и, олеле божке, стройно.

   ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА МУСКУЛНАТА ИНДУКЦИЯ? Това е влиянието на един работещ мускул (или група мускули) върху околните мускули и тъкани.

   Пример: Застанете прави и започнете бързо и силно да свивате и разпускате юмруците си. След 20-30 свивания ще усетите, как напрежението и затоплянето се разпростират към предмишниците, след 60-70 отиват към раменете, докато в един момент обхващат почти цялата горна половина на тялото.

   Едно най-обикновено свиване и разпускане на дланите.

   Какво, всъщност, се случва?

   Към работещите части (длани, китки, предмишници) се прехвърлят по-големи количества кръв, които (минавайки през раменете и ръцете), ги загряват и кръвоснабдяват.

   Кръвоснабдяване означава хранене.
   Хранене, означава жизненост, функционалност, клетъчна младост и, разбира се, различен и по-добър външен вид.

   МУСКУЛНАТА ИНДУКЦИЯ (ВЛИЯНИЕ) е като всяко друго влияние.

   Един усмихнат, бодър, уверен, изпълнен с жизненост и бликаща енергия, човек, може да повлияе на голяма група отпуснати, заразени с безнадежност и егоизъм, хора и да ги накара да се чувстват, да мислят и да действат по нов начин.

   Впоследствие тия (нови?) хора на свой ред повлияват на други и така се задвижва цял нов, различен и всеобхватен механизъм, в основата на който са…

   Кои?

   Взаимността, взаимносвързаността и единството – основните принципи, по които функционира Вселената.

   Къде сте вие, приятели, другари и другарки във всичко това?

   КАКВО ВИ КАЗАХ:

   Колкото по-редовна мускулна работа имате, толкова повече жизненост индуцирате (натрупвате) във всички тъкани на тялото.

   Не забравяйте (особено жените), че кожата, която толкова искаме да е свежа и еластична, се храни от кръвоснабдените мускули под нея.

   Едно уточнение: “работа на мускулите” не са разтягането или йога-позите. Работа (тренировка) на мускулите, е когато мускулът многократно преодолява тежест (собственото телесно тегло или допълнителна – гири, дъмбели, щанги) в серийно повторение и след кратка почивка – отново.

   Тренираме ли редовно, кръвообращението върви устремно и цялото тяло, вкл. шията, кожата на лицето, раменете изглежда свежо, при което годините и възрастта не са от съществено и единствено значение.

   “Изпосталялостта”, която някои допускат, е именно заради липсата на тренировъчна дейност.

   Кожата е създадена да покрива и да бъде част от жизнено, гъвкаво, силно, движещо се и кръвоснабдено тяло, а не да е прокъсано парче плат, метнато върху неподвижно плашило за гарги.

   НАКРАТКО И ПРАКТИЧНО:
   Ако тялото бъде разделено професионално на три (или четири) групи, върху които да се работи потделно три (или четири) пъти седмично по двайсет и пет-трийсет минути, то…

   Ето го истински интересното:

   Цялото тяло, през цялата седмица е в активно функционално състояние, с активно кръвоснабдяване и активна физическа дейност, която в един момент кара тъканите да живеят като…

   Да?

   Като млади тъкани, от които се изискват “младежки” дейности, характерни за човек в активна и жизнена възраст.

   От просто, по-просто е.

   И, ако към този тренировъчен режим включим ежедневната утринна и вечерна жизненост (петнайсетминутна гимнастика), функционалният кръг се затваря на едно високо, самовъзпроизвеждащо се и самообновяващо се ниво.

   ВНИМАНИЕ: Професионалното спортно разделяне на тялото, съобразено с отделния човек, ще бъде направено най-добре от професионалист, който се занимава с това, но…

   … но, внимавайте с човека, защото: едно е да си инструктор по бодибилдинг и съвсем друго е да си специалист по… здраве.

   “Специалистите по здраве” са изключително малко, да не кажа почти липсващи.

   ОЩЕ ЗА ИНДУКЦИЯТА (ВЗАИМОСВЪРЗАНОСТТА): Знаете ли, кой е органът (би могло да се каже и “мускулна група”), който влияе върху всичко в тялото:

   – настроението
   – общото себеусещане
   – работоспособност или не
   – прилив на жизненост или не
   – готовност (или не) за интелектуална работа
   – висока (или не) имунна система
   – здраве или не съвсем

   И отговорът е…

   Храносмилателната система – стомах, жлези, черва.

   Не се заблуждавайте: макар че, гладката мускулатура на червата не може да бъде тренирана като скелетната мускулатура, тя се влияе пряко от възможността да бъде кръвоснабдявана и тази възможност минава през:

   1. Чистота на поеманата храна.
   2. Висок дял на живата (сурова) храна
   3. Висок дял на прясната растителна храна
   4. Съобразен дял на животинските продукти
   5. Висок дял на чистата питейна вода на гладно
   6. Поддържане на високо ниво на хигиена
   7. Редовни физически упражнения
   8. Липса на концентрирани отрови: тютюн, алкохол, наркотици, прекомерни количества захар и сол.

   Напомням: Нито един мускул не може да бъде хранен качествено, нито една дейност не може да бъде извършена на ниво, никой не може да е свеж и усмихнат и никоя болест не може да бъде преборена, без здрава, чиста и “пееща” храносмилателна система.

   ПРИЯТЕЛИ, съмишленици, другари и другарки:

Когато:

   – отваряте сутрин прозорореца за гимнастика
   – отивате в залата за тренировка
   – работите с тежести
   – плувате в морето
   – поемате на поход в гората и планината
   – гледате с благоговение нощното звездно небе

   … вие, всъщност отдавате и приемате енергия.

   А най-големият физиологичен енерго-приемател, енерго-преобразувател и енерго-разпределител е именно нашата храносмилателна система.

   КАКВО ВИ КАЗАХ -2:

   1. За да върви кръвообращението нагоре (към раменете, шията и лицето) е необходима мускулна работа на краката (която да изтласка кръвта нагоре) и работа за раменните мускули, за гърдите и за гръбните мускули. Така организмът свиква и “запаметява” да кръвоснабдява горната част на тялото.

   2. За да имаме мускулна и телесна жизненост и “напълненост” на раменете, гърдите и лицето, е необходима свежа и жизнена кръв. Тя става такава, с “пееща” храносмилателна система, с добра чревна хигиена и с много дълбоко дишане, предизвикано от редовно тренировъчно усилие.

   3. Бягайте от глупостта “позитивно мислене” и от псевдо-успокояващи приказки тип “Аз съм си такава/такъв, нямам какво да променям и който трябва, ще ме хареса”. Това са разсъжденията на прикритото отчаяние, което не води до никъде… освен до по-голям срив и безизходица.

   4. Бъдете честни пред себе си: огледайте се, вижте се реално и набележете реални и работещи мерки за промяна и постигане на целите. Набележите ли ги, започнете да действате веднага. Не се изисква кой знае какво – редовността в храненето, в тренирането и в промяната на мисленето започва да дава резултат след два-три месеца и резултатите стават стабилни и необратими.

   5. Добрата форма и здравето може и да изглеждат твърде повърхностни като цел, но ако наистина го мислите, трябва да не сте с ума си. Идете и се разходете из българските болници, вижте безнадежността в очите на хората, за които животът е в края си, поговорете с някой, който си отива, а е във възраст, на която би трябвало да е здрав. Ако си зададете правилните въпроси, ще започнете да търсите отговорите и, ако у вас има живот и жизненост, те неизменно ще ви доведат до идеята за промяна в начина на живот.

   РЕАЛИСТИ ЛИ СМЕ?
   Какво търсите в публикацията, приятели, другари и другарки?

   Нещо, което да почеше интелектуалното ви самочувствие и да напомпи егото ви?

   Нещо, което да ви хареса и да си кажете “Абе, така е, но…”… след което да се поуспокоите и да продължите по старому, защото положението (тегло, телесни обеми, здраве) все още не е застрашаващо.

   Нещо, което да подхранва мечтите ви, без обаче да предприемете реални действия за осъществяването им?

   Всъщност, нито аз, нито който и да е, може да промени нещо в живота си и да върви напред, ако остане в същите житейски условия (вкъщи, с близки, на работа, с приятели), които са го довели до навиците, разрушаващи здравето му.

   Навиците, приятели, са свързани с мисленето и ние не можем да ги променим, докато не започнем да мислим по нов, различен начин.

   Новият начин на мислене се получава най-лесно, ако променим (поне част от) обкръжението си. Битието променя (или затвърждава) съзнанието, чували сте го.

   Какво означава това?

   Това означава да надмогнем притесненията, несигурността и липсата на опорни точки и да намерим нов кръг от съмишленици и приятели, които са обединени от идеята за спорт, здраве и активно отношение към природата.

   Нататък е лесно: два или три пъти седмично (дори пет-шест-седем, както е в нашия клуб) вие ще сте заедно с тия хора – ще тренирате, ще разговаряте, ще общувате и това ще предизвика много въпроси.

   Запомнете: по-често отговорите не са в интелектуалното осмисляне, а в правенето: Не можете да седнете на дивана и да “осмислите” качването по стълби – трябва да отидете и да го извършите. Не можете да разсъждавате адекватно за природата и чистия въздух – необходимо е да тръгнете на поход и след това…

   След това, просто ще знаете.

   В КРАЯ:
   С интелектуалните празнословия до тук.
   Скачаме и действаме!


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене