Без инсулинова устойчивост (резистентност) и диабет

За тялото, храненето, движението, психиката, отношенията, страха, медитацията и светогледа


ВЪПРОС:
“Откриха ми инсулинова резистентност, Емо и съм уплашена, че ще стане диабет. Какво мога да направя?”

ВЪПРОС:
“Как да се отърва от диабета, Емо?”

ВЪПРОС:
“Имам диабет тип 2. Има ли начин да се излекувам?”


ОТГОВОР:
Общо погледнато, захарната болест е “гориво в повече”.

Представете си човешкия организъм като бензиностанция. В един момент идват нови и нови цистерни с гориво (храна), които бензиностанцията не може да приеме, но е принудена да ги складира. Навсякъде камиони, липса на място, изнервени служители, течове, изливи на гориво, миризми, нарушена хигиена и опасност от пожар.

Колко може да продължава това?


ФАКТОЛОГИЯ, върху която да се замислим:

1. В Япония захарната болест бе непозната до началото на ХХ в. Традиционното меню на японците – много чай, пресни плодове, зеленчуци, риба и от въглехдратите най-вече ориз (в минимално количество), е естествен убиец на предпоставките за диабет. С навлизането на американските вериги за бързо хранене (наред с масовото обездвижване и компютризация) диабетът стана типичен и често срещан.

2. И днес диабетът е непозната болест при племеннните общности на Австралия, Нова Зеландия, голяма част от татаро-киргизките народи, където животът е движение, хлябът (като въглехидрат) почти не съществува и вътреклетъчната енергия се набавя от вода, грудки, сушени плодове, някои зеленчуци, ориз, елда, мляко и месо.

3. При ескимосите нещата са като при японците:
След като “белия човек” им донесе мол-ове, кока-кола, пакетирани храни, заведения за бързо хранене и разпускане в нощни заведения с алкохол, болестта “диабет” пристигна изневиделица, а заедно с нея – болници, фармацевтика, джипита и цалата машина за печелене на пари.

Белият човек ги научи (и ги заплаши със съд и затвор!), че да улавят по някой кит (за мас, гориво и месо) от време на време е лошо и вреди на планетата Земя. В замяна на това, белия човек дойде с траулерите, дълбоководните мрежи, ехолотките и екипите, измисли понятието “ловен сезон” и в тоя “позволен” сезон лови и убива хиляди китове. Също – акули, делфини и пр, защото филето от акула в скъпарските ресторанти, струва колкото половин гарсониера в България.

4. В България – още от началото на ХХ в. водим по здраве и дълголетие на всички (това е документирано), вкл. на китайци, кавказци, монголци, непалци, японци, хунзийци и пр, а диабетът – със свещ да го търсиш. За това е спомагал основно поминъкът, изискващ много движение веднага след ставане сутрин: работа с животните, извеждането им, паша или храна; работа на полето, която не търпи отлагане и трябва да бъде приключена преди “икиндия”, защото се е знаело, че оттам нататък работата не спори.

Едва тогава българинът е сядал да залъже глада с “каквото бог дал”: глава лук (домат и краставица, ако ги е имало) и малко хляб. Малкото парче сланина или също малкото парче сирене са били изключителен деликатес и в над 99% просто ги е нямало.

Състоянието на масово здраве в България (с известни изключения) продължи до към края на 80-те на ХХ век, след което…

След което навлезе “демокрацията”.

И днес (както при ескимосите и навсякъде, където е стъпила американиизацията) е точно обратното: бог дал супермаркети, заведения за бързо хранене, хладилници, мързел, мързел, още мързел и липса на спорт и, разбира се, ядене още със ставането. Т.е. народът става сутрин и мит-немит се натиква в кухнята. Работата (да хвърлиш енергия) преди ядене е колкото да се изпикаеш в банята… ако простата не те е алармирала.


ЕНЕРГИЯТА, ПРИЯТЕЛИ, Е ДВИЖЕНИЕ
Енергията може да съществува, да изгражда, да обновява, да създава живот, само ако е в движение.

Нашето тяло може да е здраво и изпълнено с енергия за живот, само ако ежедневно отдава в пространството отработената енергия.

Т.е. ако храним плътта без да изразходваме енергия, равна и дори (на моменти) превъзхождаща постъпващата с храната, ние ще пълнеем, артериите ни ще се запушват, сърцето ще се задъхва и ще боледуваме.

Постъпващата с храната енергия се превръща в кръвна захар, която може да бъде разнесена с участието на инсулина, но…

Но, само ако клетките, органите, тъканите и физиологичните процеси са изразходвали истинска физическа енергия. В противен случай всичко, което постъпва през устата, идва вповече и

– натоварва
– запушва
– зацапва
– разболява

И съсипва тялото.

Въпрос на много кратко време е (само няколко години) да се повиши кръвната захар, холестеролът, кръвното, да се покачат телесните килограми, сърцето да подпухне, да започнем да се задъхваме и…

Останалото го знаете.


ПОВИШЕНОТО ТЕЛЕСНО ТЕГЛО

Щом имаме наднормени килограми, почти сигурно е, че в един момент ще имаме повишаване на кръвната захар и холестерола.

Колкото повече натрупани килограми, толкова по-тежки преддиабетни и диабетни усложнения ще имаме.

Съвет №1
Всяка сутрин след ставане се качваме на кантара.

Ако има дори минимална разлика от обичайното, нормално тегло, веднага (на мига) правите разумна промяна в дневния хранителен режим (намаляване на въглехидратите, вкарване на гладни паузи/дни).

Съвет №2
Вкарваме три до четири двигателни момента в ежедневието
– утринна гимнастика
– предхранително петминутно натоварване (два-три пъти дневно)
– вечерна тренировка
– няколкочасов поход сред природата всяка седмица (най-добре в гладния/разтоварващия ден)

Разбира се, в зависимост от състоянието, съветите и изпълнението им може да бъдат коригирани, омекотени или засилени.


ДЕСЕТ СЪВЕТА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА КРЪВНАТА ЗАХАР

1) Започвайте деня с една чаша вода и леко бягане на място пред отворен прозорец за три-четири минути. Редувайте двайсет секунди високи колене с четирийсет секунди спокойно бягане.

2) Веднага след бягането изпълнете десет дълбоки издишвания и вдишвания. Издишванията да са два пъти по-дълги от вдишванията. Практиката е много по-обемна (всеобхватна) и я преподавам на йога всяка неделя.

3) Завършете гимнастиката с упражнения за гъвкавост, няколко серии клякания и коремни преси.

4) Веднага след утринната гимнастика влезте в банята и направете студено плискане на чешмата или цялостен студен душ. Обтрийте кожата силно, за да засилите допълнително кръвообращението.

5) Започвайте процеса на хранене с половин лимон и един портокал, изцедени в чаша вода около 300-400 мл.

6) Когато дойде време за закуска, започнете с една ябълка, след нея зеленчукова салата и, каквото и да ядете, Свикнете Да Се Храните (почти без или) с минимално количество хляб.

7) Намалявайте бавно, почти неуловимо, но постъпателно (за около месец и половина – два или три) преработените въглехидрати (хляб, сухари, теста и пр). Така ще приучите тялото да започне да извлича енергия от плодовете, плодовите сокове, зеленчуците, ядките, семената, овесените ядки, тахана, боба, лещата, яйцата, рибата и месото (ако го ядете). Приучването на тялото става неимоверно по-лесно, когато тренирате редовно, защото тогава организмът свиква екстремно да извлича необходимата енергия от телесните излишъци и отлагания.

8/ Един час преди всяко хранене намерете място, където да извършите една-две до три серии клякания (клек-пдскоци) в 12-15-20 повторения, леко тичане, коремни преси, лицеви опори (всичко около пет минути). Когато дишането ви стане бързо и дълбоко от натоварването е време да приключите. Вече сте хвърлили енергия и сте подготвили тялото да приеме новата.

9) След работа идете на половинчасова тренировка на открито или в зала. В друг ден може да потичате из квартала и да поработите на гимнастическата площадка на открито – отнася се както за мъжете, така и за жените.

10) Нека вечерята ви е изградена върху принципа две чаши вода, след което идват Зеленчукова Салата Плюс Белтък (белтъкът е от боб, яйца, риба или месо). Никакъв хляб, картофи, ориз, пици, десерти и пр.


УТОЧНЕНИЕ:
Публикацията е насочваща, а не изчерпателна.

За да се подходи цялостно и масирано към повишената кръвна захар и установен диабет, е необходима компетентна, цялостно съставена програма (хранене, движение, дихателна практика, походи, психо-насоки).


ПРОБЛЕМЪТ “СТРАХ И ПРИТЕСНЕНИЯ”
Почти 100% от хората са изпълнени с непризнати пред околните и пред себе си страхове.

Огромна част от хората нямат близък човек (вкл. семейните), с когото да обсъдят вътрешното си състояние и да набележат истински градивни действия, а не статични психо-сеанси.

Притесненията и страхът причиняват постоянно вътрешно напрежение, което кара тялото да отпуска деноношно известно количество адреналинови субстанции, които…

Които подкиселяват тъканите и нарушават хормоналния баланс.
А инсулинът е хормон, знаете, нали?

Дали ще развием диабет, дали ще направим камъни в бъбреците, дали ще сковем гръбнака от дискова харния или ще изгърмим от рак, зависи от генетичните заложености, но…

Но болест така или иначе ще възникне.
Гаранцията е 100%.

Което ни отвежда към идеята да направим така, че притесненията и страхът да изчезнат от живота ни.


МЪЖЕТЕ
Мъже, запомнете, че вашите страхове и нервност се прехвърлят върху жената и децата ви. Вие ги заразявате, искате или не.

Това означава, че мъжете трябва да работят върху себе си, върху поведението си, присъствието си, речника, настроението и светогледа си.

Колкото по-всеобхватен и мощен е вашият светоглед (вижданията за живота, смъртта, има ли нещо след живота, схващанията за космоса, вселената и всичко), толкова по-спокойни сте вие.

И обратно:
Колкото по-ограничени са схващанията ви, толкова по-примитивно е общуването ви, толкова по-дребнави, нервни и агресивни сте.

Агресивният мъж, всъщност е страхливец (незряло нацупено момченце), който не знае как да се изправи срещу самия себе си.

Не искате да сте такива, нали?

Открийте увереността в себе си, носете усмивка (вътрешна и външна), бъдете готови да решавате проблемите (не да ги създавате) и където и да сте, носете спокойствие и доброта.

Това е Гарантиран Път към вашето здраве, към добрите отношения с околните и към здраве на най-близките ви хора.


ЖЕНИ
Не “решавайте” проблемите и не тръгвайте към страховете си с ядене и сладкиши. Това, всъщност, е гаранция за тежки бъдещи болести.

Тренирайте три пъти седмично по половин час.

Плискайте след утринната гимнастика лицето и тялото си с хладка вода и се изтривайте силно. Ще се учудите колко енергия ви дава това и как изстрелва настроението ви в небесата.

Учете се да дишате.
При вдишване вдигайте ръцете нагоре, за да отворите гръдната клетка, а издишването ви да е два пъти по-дълго от вдишването.

Усмихвайте се.
Събирайте се с хора, които ви дават усмивка, настроение и желание за действие.

Не се оставяйте на безволевите, черни мисли, защото това е най-краткият път за навлизане в психо-безизходица. Просто направете кратка гимнастика, тренировка, разходете се, прочетете нещо весело (книга) или се чуйте с някой, който ще ви разсмее.

И, да, медитирайте, но не много, защото това е статична практика. След медитацията се разходете сред природата, наблюдавайте небето, слушайте вятъра и попивайте безкрая.


ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ…
Че говорим за повишена захар и диабет.

Виждате, как всичко: хранене, движение, дишане, настроение, интелектуалност, отношението към близките и хората, отношението към природата, разбирането за Живота, Вселената, Битието и Всичкото се слива…

Виждате и разбирате, че всичко се слива в Едно и това Едно Сте Самите Вие.

Толкова е простичко, че всеки би могъл да го разбере.


В КРАЯ:
Всеки би могъл да го разбере.
Но дали всеки би могъл да действа?
Отговорът е в нас, приятели.


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене