Кухненски народни приказки за излишните килограми

   ВЪПРОС №1: “Емо, можеш ли да поясниш накратко защо (сутрин) без авокадо и банан? Това ми е любима комбинация и ми стана интересно”

   ВЪПРОС №2: “Много обичам фурми, Емо и сутрин започвам с тях и малко мед. Нали няма проблем, ако искам да сваля няколко килограма?”

   ВЪПРОС №3: “Емо, искам да сваля килограми и сутрин след гимнастиката започвам с авокадо, банан и фурми. Правя един гладен ден в седмицата на плодово-зеленчукови сокове, но килограмите не падат, дори обратно. Защо става така?”

   ОТГОВОР:
   Ако първият въпрос е търсене на информация, вторият сгъстява драматично съспенса, а третият направо ни хвърля в мрачния хорър на мазното блато и излишните килограми.

   ЗАЩОТО е истински, неподправен ужас (и манифестация на безпросветност) да имаш излишни килограми, да искаш да ги свалиш и… да започваш утринта със захар (фурми), допълнителни въглехидрати (банан) и масло (авокадо).

   И не се залъгвайте, че всичкото било от растителен произход.

Калориите и мазнините са си калории и мазнини.

   АКО ЯДЕТЕ ТОВА след ставане, имам въпроси. Какво, по дяволите, сте правили през нощта:

   – изкачили сте Чомолунгма три пъти без кислородна маска?

   – гребали сте цяла нощ на някогашните мавритански галери? (прочетете “Морският ястреб” на Рафаел Сабатини)

   – лашкали сте се по реите на ветроходен кораб, вързвали сте въжетата горе по мачтите на петдесет метра височина в студ, лед и дъжд, преминавайки край нос Хорн?

   – преплували сте на майтап и за загрявка разстоянието Варна – Балчик или поне Ламанша?

   – или (поне) сте направили бегом обиколката на Мон Блан (150 км), денивелация 3000 м. и разлика в температурите от -10 до 5-10 над нулата – питайте моя приятел Ники Колев?

   – дошли сте на тренировка с нас на стълбите на Варненския хълм на сп. Почивка и сте направили три изкачвания на бегом за загрявка, два спринта с автомобилни гуми в ръце, а после сте дошли да довършим натоварването на стрийт-уредите със стотици набирания, кофички и коремни преси?

   Защото ако сте правили нещичко от изброените, наистина жестоко натоварени дейности, бихте могли да си позволите сутрешните въглехидрати.

   Но… ако не сте?

   ЗА СЕБЕ СИ: Имам десет натоварени тренировки в седмицата, често и още пет-шест отгоре.

   Но…

   Въпреки ежедневната дву- и три-кратна тренировъчна дейност, не си позволявам фурми, банани, орехи, фъстъци и мед просто така – защото ми се е прияло.

   Ако не сте разбрали, тези храни са страхотни за качване килограми – те са концентрирана енергия. Арнолд Шварценегер ги препоръчва между основните хранения при културистите в основен период. Става въпрос за мъже по сто и двадесет килограма, трениращи яко дву- и три разово.

   Вие от тях ли сте?

   БАНАНЪТ, АВОКАДОТО И ФУРМИТЕ са плодове, създадени за места с горещ и влажен климат, където дори без усилия се хвърля много енергия, а чрез потта се губят много от жизнено важните витамини и минерали.

   Авокадото е “олиото” или “зехтина” на джунглата – растителен подарък, целящ да възстанови огромните, ежедневни загуби на мазнини.

   А фурмите са чист въглехидрат, пълни със захари – лесно усвоими, но все пак захари. Ако искате тънка талия, задник и бедра без мазнини… със захар, въглехидрати и мазнини ли ще започвате деня си?

   ПРИ ПОВЕЧЕТО БОЛЕСТНИ ОТКЛОНЕНИЯ имаме забавена обмяна на веществата, играеща киселинност (по-често висока), муден и гъст лимфоток и ескалиращо обезводняване.

   Захарите, въглехидратите и мазнините (растителни или не) са най-нежеланите съставки при сутрешния физиологичен, очистителен процес, а специално при диабета, бъбречните и сърдечно-съдовите заболявания са чиста отрова.

   В замяна на това, утринното оводняване с водни, нисковъглехидратни, кисели и полукисели плодове – лимон, ябълки, ягоди, сливи, круши и т.н. се извършва отлично, в комбинация с две-три чаши вода.

   НА СНИМКАТА вляво от мен са продуктите, с които е добре да внимаваме и които (вече знаете) имат много общо по между си – фурми, авокадо, банани, орехи, фъстъци, олио, зехтин, краве масло.

   Общото между тях се нарича Концентрирана Природна Енергия.
   Помнете: с енергията шега не бива.

   Вдясно от мен са водните, високо алкални, сладко-кисели и кисели плодове – лимони, портокали, ябълки. Ако сезонът беше друг, щеше да има още.

   ПРЯСНО ИЗЦЕДЕНИТЕ ПЛОДОВО-ЗЕЛЕНЧУКОВИ СОКОВЕ са друга, неразбрана, енергийно-въглехидратна бомба. Да сдъвчем и изядем един морков, добре. Но за половин чаша сок, са необходими два-три и повече моркови.

   С ябълките е същото. С портокалите – също.

   Една чаша фреш е направена от количество плодове и зеленчуци, които по никакъв начин не можем да изядем наведнъж. В изцеден вид поглъщаме чистата им енергия, “наливана” и концентрирана от Природата в продължение на месеци. Тази енергия, макар и с минимални калории, се натрупва и създава предпоставки за пълнеене.

   Ето защо, ако целта е падане на килограмите, чистата питейна вода с лимонов сок е истинското решение.

   ТЕХНОЛОГИИТЕ са нож с две остриета. Сокоизтисквачката вкъщи или щандът за здравословни, прясно изцедени сокове в магазина, незабелязано ни подтикват да приемем, че една чаша сок, изцедена от невъзможна за изяждане купчина плодове/зеленчуци е нещо нормално.

   Но… не е.

   В КРАЯ:
   Единственият учител, ръкоположен да ни учи на всичко – на абсолютно всичко, е Природата.

   Нека не го забравяме.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене