Как да забързаме обмяната на веществата? Практични насоки!

   ВЪПРОС: “Емо, качвам килограми и лекарите ми казаха, че имам бавна обмяна и лениви черва. Има ли изход от това положение?”

   ОТГОВОР:
   Ленивостта при всичко живо се лекува по един начин – с камшик или шут в задника.

   С гъди-гъди под гушката и лигаво-позитивни приказки не става.

   САМАТА ПРИРОДА ни шамаросва редовно: за да оцеляваме, за да мислим бързо и адаптивно, за да избегнем болката, за да преодоляваме лошите условия, за да ни има и занапред – нас и децата ни.

   В природата забавиш ли се, отдадеш ли се на блеене, мрънкане, самосъжаление или романтично зяпане на белите облачета по небето – изчезваш и ставаш храна на някой или нещо, дето се справя с оцеляването по-добре.

   Да участваш в хранителната верига на кофтия среден пост (т.е. като консуматив) е лесно, дори ако се намираш сред, уж (не)ядящите месо наши родственици – маймуните.

   Не-ядящи… когато го няма.
   Но, когато се окаже, че ти си месото…

   Пък после, иди се самоуспокоявай с приказки за кармата, за безсмъртния човешки дух, за прекрасния задгробен живот, за меда и млякото в райските селения.

   КАКВО Е ОБМЯНА НА ВЕЩЕСТВАТА?

   Това е процес в два етапа:

    1. Превръщането на поетата от тялото енергия (слънчева, газова, водна, чрез храната, от земните вибрации и от космическите лъчения) в жизнена, физиологична, умствена, двигателна, интелектуална и духовна.

   2. Отделянето на отпадъчната (остатъчна, отработена, ненужна) енергия във вид на:

– течности – урина, пот, слюнка, кожна смазка.
– газообразна – чрез дробовете
– твърда – чрез дебелото черво и ануса
– чрез емоциите – смях, емоционални движения, танци, пеене, рисуване и пр.
– чрез извършването на желани психо-физически дейности: спорт, бойни изкуства, преходи, откривателство, приключения и др.
– чрез духовен енергообмен – медитация, молитва, транс.

   КОЛКОТО ПО-БОДРИ, в отлично настроение и физически здрави сме, толкова по-качествена е обмяната (превръщането).

   Започне ли загуба на енергия (почти на 100% началото и причината са в стомашно-чревния тракт), настроението пада и физическите възможности се сриват, което е пред-болестно или откровено болестно състояние.

   В КАКВО се изразява добрата (бързата) обмяна на веществата? 

 Показателите са няколко:

1. Ако ходим по голяма нужда (поне) един-два пъти на ден. Ключовата дума е “поне”. Направете проста сметка: ядем по три, четири, дори пет пъти, а някои го карат само на… въздухоизпускане. Въпросът е какво ядат – въздух ли?

2. Ако миризмата на изходеното по голяма нужда не е тежка и крайно зловонна. Лошата миризма е показател за лошо храносмилане, гниене и разложителни процеси в червата – т.е. обмяната никаква я няма.

3. Ако позивите за отделяне на газове предшестват непосредствено ходенето по голяма нужда. Има ли подуване, пърдене и миризливи газове без директно изхождане, обмяната е бавна, бавна, като долното течение на Нил.

4. Ако по-често урината ни е бистра и без тежък мирис. За обратното виж т. 2 – аналогично е.

5. Ако потта ни е с почти липсваща миризма. Може би не знаете – миризмата на потта се влияе директно от остатъчните мръсотии в организма (твърди отпадъци, отровни течности и миризливи газове). Ако направите 3-5 дневно гладуване на вода с лимонов и портокалов сок, след третия ден всичко (пот, урина, телесна миризма) започва да ухае на лимон/портокал.

6. Ако теглото ни е нормално, удобно за нас и не качваме килограми “от въздуха”.

НАГОРЕ С КРАКАТА

   Няколко тъпи (от тъпи, по-тъпи) въпроса:

1. Ако не пием вода или пием една чаша на ден ще имаме ли бърза обмяна?

2. Ако “водата” ни се състои само от две кафета дневно, няколко кенчета кола, бира, ракия и вино – ще се радваме ли на бърза обмяна?

3. Ако се излежаваме до десет-единайсет преди обяд бърза ли ще е обмяната ни?

4. Ако се храним с пасти, еклери, понички, баници, рогчета, вафли, сладкиши, пици, пържени картофи, чипсове и пр. – бърза ли ще е обмяната ни?

5. Ако не ядем сурови плодове и зеленчуци – бърза ли ще е обмяната ни?

6. Ако се храним без да сме истнски гладни, когато червата не са обработили предишното ядене, защото така трябва – бърза ли ще е обмяната?

7. Ако движението и спортът ни се изчерпват с няколкото крачки от седалката на колата до стола на работното място – бърза ли ще е обмяната ни?

8. Ако въобще прекарваме повечето време в седнало и полуизлегнато положение – ще имаме ли бърза обмяна?

ВИЖДАТЕ ЛИ, колко е просто?
Прочитайки горното, е достатъчно да обърнем наобратно въпросите (като съвети) и нещата си идват на мястото.

Накратко:

1. Пийте 8-9 чаши по 250 мл. вода на ден.

2. Забравете кафетата, колата, бирата, оцветените сокчета и енергийните напитки – те не вкарват вода в организма, а я изкарват. Казано точно – обезводняват ни до дупка. Ако мислите обратното – направете си скенер на мозъка да видите, има ли останали, работещи гънки.

3. Ставайте колкото е възможно по-рано. Така ще имате повече време за движение, гимнастика, спорт, дълбоко дишане и стоене в отвесно положение, при което отпадъците се придвижват по-лесно надолу.

4. Забравете тестените, сладкарските изделия и пържените храни – те буквално убиват обмяната, унищожават нормалната чревна флора и обвиват чревната система с тежък, лигав, токсичен налеп, след който болестите чакат накуп пред вратата.

5. Изградете си навик и го поддържайте: започвайте деня (след спортно-гимнастическото начало) с три-четири чаши вода, изцеден лимон и 200-300 гр. до половин килограм сурови плодове. Преди обяд – същото, само водата е две чаши. След 18:00 избягвайте суровите плодове, освен ако не усещате, че е необходимо да отидете по голяма нужда, но не ви се получава.

6. Един ден в седмицата карайте само на вода с малко лимонов сок – за прочистване на вътрешното сито и за енергийно презареждане.

7. След работа спортувайте поне 20-30 мин. – на открито или в зала, сред приятели и съмишленци.

8. Използвайте всеки момент, колкото и да е кратък, да повървите, да изкачвате стъпала или да излезте сред природата.

   ДОБРИТЕ НАВИЦИ И ЗДРАВЕТО се изграждат по-лесно с приятели, съмишленици и хора, които мислят, функционират и се интересуват от сходни неща.

   Говорим за клуб, където хората се познават, често са заедно, тренират заедно, празнуват заедно, а не за егоистично-индивидуалитични човеко-електрони, плащащи такса за отделна тренировка, без интерес, отговорност, съпричастност и активно човешко отношение към другите в залата.

   Празните приказки за “аз имам лични права и ще ги отстоявам дори за сметка на другите” нямат нищо общо с другарството, сплотеността, взаимопомощта и чувството за единност.

   Разходете се сред дърветата.
   Те са общност.
   Един организъм.

   Вижте животните, птиците, микроорганизмите.
   Нищо не е отделно или в противоречие с друго.

   Обърнете поглед към космоса.
   Почувствайте звездите.

   Цялата Природа е символ на единността и взаимопреливането.

   Ние (аз, ти, той, тя, то, всички) сме частица от всеобщата грандиозност на Вселената.

   ТЯЛОТО (външен изглед, вътрешни процеси) се оформя от нашето мислене и световъзприемане – начинът, по който ленивецът възприема нещата, не е същият като на гепарда, примерно.

   Тялото, мисленето и световъзприемането са Едно Цяло.

   Ако мислим мудно, неповратливо, ако трудно приемаме нови неща, ако ни мързи да експериментираме и да пренареждаме уж, познатото по нов начин – тялото ни ще натежи и ще забави обмяната си.

   Обратно, ако скачаме сутрин, изпълнени с идеи, с желание да опитаме нови дейности, да се срещнем с нови хора, да открием нови хоризонти – материалната ни обвивка (тяло) ще е гъвкава, стройна, пъргава и действена.

   
   В КРАЯ:
   Да видим кой какво тяло (действителност и вселена) ще започне да оформя от днес.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене