Как да разстреляме киселинността?” (практично за киселинността, пикочната киселина, храненето и спорта)

ВЪПРОС №1: “Емо, плодовете са страшно киселинни – РН-то им е между 3 и 5. На лимоните е 3 и излиза, че е по-добре да пием кафе, отколкото цитрусов сок. Затова не ям плодове, защото от тях тръгват болестите, особено рака на дебелото черво.”

ОТГОВОР:
Ама разбира се, как не се сетих – сярната киселина от плодове я правят.
Хвърлиш ли разрязан лимон срещу метална врата, той минава през нея.

ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ, оформени като въпроси, получавам с десетки от хора, които (някъде другаде може би) минават за интелигентни и дори намират слушатели, съмишленици и последователи.

Пътьом, възниква въпросът: “Ако туй са ни интелигентите, какви ли ще са простаците?”

ОСЕМДЕСЕТТЕ ПРОЦЕНТА на проф. Иво Христов (които, без да се лъжем, вече са много повече) определено допускат, че щом едно нещо е кисело на вкус, значи има висок (всъщност, ниско РН) киселинен акцент върху организма.

Да… ама – не.


ДА ИЗЯСНИМ:
1. Всяка киселинна субстанция разделя (реже, разфасова, разлага, съсирва, противопоставя) другите субстанции. Киселината е остра, отблъскваща и нищо не може да се “прилепи” към нея.

2. Всяка алкална субстанция е повече или по-малко гъста, лигава, слузеста и прилепчива – към нея лесно се прилепя всичко и тя лесно обвива и обхваща всичко.

В местата, където е необходимо удребняване, разделяне и насичане, винаги преобладава киселинността – прим. храносмилателният сок в стомаха.

Обратно: в тъканите, където е необходимо клетките да работят в синхрон, разбирателство и единство, където се възстановяват и изграждат нови клетки и тъканни участъци, РН е високо алкално и действа като обединител.

ОНОВА, което повечето хора не знаят, е че всяка храна (киселинна или алкална сама по себе си), преминала през храносмилането, всмукването и довеждането до клетките, дава КРАЕН ПРОДУКТ, който е или киселинен или алкален.

Т.е. когато говорим за РН на дадена храна, имаме предвид именно крайния продукт.

Много малко субстанции (прим. водата), доведени до тъканите, имат неутрален фон. Неутралитетът на водата, е, обаче, най-огромният залог за всеобщ алкалитет (жизненост и енергия) на клетките в живия биологичен организъм.

КИСЕЛИННОСТТА на продуктите с (привидно) близки белтъчни стойности, е твърде различна по отношение възможностите на организма да я неутрализира и изхвърли.

Примерно, крайният киселинен продукт на птичето/пилешкото месо се изхвърля на 40-60, но…

Колко от вас знаят, че киселината от червеното месо (специално свинското), всъщност (почти) не се изхвърля – на тялото не му достигат механизми и сили. Тази остатъчна отрова се превръща в пикочна киселина и се утаява навсякъде – дори в очите и мозъка. Където е възможно, тялото я обвива в предпазна мастна тъкан по меките органи (сланина, вътрешна мазнинност, висок холестерол, кисти, миоми, тумори), а където не може (прим. краката, специално ходилата – подагра), просто я оставя там.

Подобна е картинката и със захарта, но при нея има и екстра – захарта е наркотик, който освен всичко останало, деминерализира тялото (губим костите си).

Бонусът е гарантиран: хем се разболяваме, хем качваме килограми.

Така холестеролът литва до небето, захарта също и започват закономерни веселби по здравната пътека с предопределен кофти ефект върху… спестяванията.

НАЙ-ЛЮБОПИТНОТО (и ужасяващото) е, че за изхвърлянето и неутрализирането на един (1) грам пикочна киселина, са необходими…

… четете внимателно!

И, още веднъж:

Четете внимателно!

За елиминирането на един (1) грам пикочна киселина от свинското месо, са необходими шест до осем (6-8) литра тъканна (взета от клетките) вода. Т.е. само за един грам пикоч тялото се изсушава (изсъхва, обезводнява и остарява) средно със седем литра жива, тъканна вода.

Която, за да бъде възстановена, са необходими поне десет литра чиста питейна вода, килограм пресни, сурови плодове и още толкова сурови зеленчуци. И време от три-пет дни.

И, разбира се, без кафе – една чашка ни обезводнява с около литър клетъчна вода.

Без изпълнението на тия условия вървим с бодра крачка към (под) кривата круша. Сега става ли (ни) ясно откъде е всеобщият бум на всевъзможни тежки, дегенеративни, необратими и ракови заболявания – у нас и света?

Изводите, обмислянето, решенията и промяната оставям на вас.

НАКРАТКО ЗА (УЖ) МЛЯКОТО: Ако прегледате данните за млякото от преди 50-70 години, ще откриете, че то спада към храните, даващи алкална телесна реакция.

Днес е точно обратното.

Вярно е, че при пастьоризацията се загубват над 20% от съдържанието на витамин С, 5 % от минералите калций и фосфор, над 10% от тиамин и витамин В12 и изцяло се унищожават бактериите-пробиотици. Вярно е, че точно след пастьоризацята на млякото нашият организъм променя реакцията си към него и дава като отпадък болестотворна слуз и киселина.

Но, проблемът е и в начина по който биват гледани и хранени животните – болни животни, хранени с изкуствени смески, огромно количество антибиотици и ГМО-отрови, увеличаващи млеконадоя.

Това кара тялото ни (стомахът и червата на момента) да реагират с отблъскване – подуване, газове, диария, засилено отделяне на гърлено-носно-ушни слузни секрети, “настинки” и видими предпоставки за грип и вирусни инфекции.

Наскоро една “сведуща” по въпроса майка ми разясни, че млечния шейк в “Макдоналдс” и сродните убийствени заведения, бил крайно полезен.

Ето нещо за млечния шейк – цитирам австрийския здравен консултант Ингрид Вебер:

Съдържанието на млечния шейк в заведенията за бързо хранене е: течните отпадъци от млкопреработването се смесват с преработени карантии, отпадъци от кожа, отпадъци от месната и рибната промишленост, картофени обелки, изкуствено отгледани едноклетъчни организми и се разбъркват с киселини. Крайният продукт има приятен вкус и е с бял до жълтеникав цвят.

И още:

“За предпазване от диария вследствие на нерезорбируемите изкуствени мазнини, се добавя Anti-Anal-Leakage-Agent (блокер срещу реакция и изпускане на сфинктера)”

Дето се вика – добър апетит и… дупе да ви е яко.

КАК ДА ИЗХВЪРЛИМ отровната, отпадъчна киселина?
Ще ви дам приблизителна таблица, от която тръгва разбирането за здравето, хигиената, хрането, движението, спорта и дишането.

Токсините от тялото се изхвърлят:
1. 3% – с ходенето по голяма нужда
2. 7% – чрез урината (по малка нужда)
3. 20% – през кожата (потенето – активно и пасивно)
4. 70% – чрез издишването

Да разгледаме всяка точка.

ПО ТОЧКА ЕДНО – ГОЛЯМА НУЖДА: Два литра питейна вода е добър отправен пункт, но без поне три приема дневно на пресни, сурови плодове на гладно и без (поне) две сурови зеленчукови салати дневно, 50% от пикочта остава.

Запомнете: плодове, добре сдъвкави – на гладно.
Изядени в края на храненето, като десерт, увеличават главоломно пикочната киселина.

ПО ТОЧКА ДВЕ – УРИНАТА: Качеството на урината и работата на бъбреците зависят от три фактора:

Фактор първи: Количеството чиста питейна вода – около литър и половина, два на ден. Забравяте за кола, подсладени газирани, оцветени сокчета, кафе, бира, алкохол, иначе двата литра питейна вода дневно стават три, четири и повече.

Фактор втори: Хранене – леко, без сложни комбинации, върху основата на разумното вегетарианство, с много плодове и сурови зеленчуци.

Фактор трети: Спорт, активно движение и тръскане на тялото – колкото по-гъвкави, по-активни и отскокливи сме от сутринта, толкова по-лесно работят бъбреците, толкова по-чиста е урината ни, толкова по-чисто и здраво е тялото.

ПО ТОЧКА ТРИ – КОЖАТА: Преди всичко – активният спорт (усукването, мускулното усилие) изтласква пикочната киселина от органите, довежда я до кожата, а повишената обмяна я извърля чрез потта.

Сауната и масажът не го правят – при тях сме пасивни, отпуснати и крайният ефект е в пъти по-нищожен, сравнен със спорта.

Без мускулно усилие и работа на цялото тяло, 50-60% от пикочната киселина остава по вътрешните органи и скелета.

Не забравяйте и по-лекото (или липсващо) облекло и босоходството – в директен досег с атмосферния въздух и земята кожата работи най-добре.

ПО ТОЧКА ЧЕТИРИ – ИЗДИШВАНЕТО: Обърнете внимание – говорим за издишването, не за дишането въобще.

Имам предвид АКТИВНОТО издишване, което се осъществява с мускулите на корема, диафрагмата и косите странични, коремни мускули – всички те работят в усилен синхрон.

Така най-широката част на белите дробове извърля огромно количество токсини, а когато увеличим времето на издишване (плуване, йога, гмуркане, карате и бойни изкуства, кросфит), в дробовете не остава никакъв отровен налеп.

Което означава, че активното дишане (общо погледнато) е основният фактор за отслабване – на вниманието на жените, които са свикнали да мислят онази празна и безсмислена дума “калории”.

Тренираните коремни мускули на спортистите са прекрасна илюстрация за дихателните възможности на тялото.

Накратко, приятели, другари и другарки, отново говорим за спорт, начин на живот и световъзприемане. Говорим за примера, който следват нашите деца, когато гледат… нас.

Нашите деца – бъдещето на България.


ЖИВОТ В АЛКАЛНОСТ ИЛИ КИСЕЛИННОСТ – изборът е наш.
Взаимосвързаността между тялото, световъзприемането, начина на живот и отношенията с другите, са в пряка връзка със съотношението киселинност/алкалност.

Ако сме по-скоро раздразнителни, търсещи спор, свада и противодействие, ако опонираме за щяло и нещяло, ако намирането на недостатъци и привличането на неприятности са основният облик на съществуването ни, ние носим житейска “киселинност”, която рано или късно ще пропука здравето ни.

Ще привличаме хора като себе си и ще възпитаме агресивни, конфликтни деца.

Биофизикът Броерс казва:
“По аналогия с асоциалните, егоистично и консуматорски възпитани (днес) хора, които не могат да общуват един с друг и не умеят да разговарят, същото е и с раковите клетки. Всяка ракова клетка се държи асоциално. Тя взема повече, отколкото дава и забравя, че така няма да оцелее. Тя лишава своя стопанин, а по този начин и самата себе си от всички жизнени основи.

Естественото първично състояние на всяко ниво в живата природа, се базира на социалното поведение.”

И обратно:
Ако излъчваме топлота, съпричастност, готовност за разговор и разбирателство, ако подтикваме хората да дават най-доброто и дори да надскачат себе си, ако носим жизнена енергия, с която да се замислят, да се отворят, да се чувстват единни, сплотени, да усещат и да осъзнават, че са ЕДНО с околната действителност и природата – ние сме носители на житейска “алкалност”.

В КРАЯ:
Топка природна енергия – това сме ние.
Бегом навън!


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене