Диетите и краят на здравето. Четиво за четящи. Не за интелектуални бройлери.

Ще четете:
– от практиката: живот в пустошта през зимата
– бърз ориентир за пригодността на вашето хранене
– водната структура в тялото на животните
– в основата на всяко хранене е идеята за здраве
– за България и българските дълголетници
– България… каквато беше
– храните на българските дърлголетници
– приятели, нека имаме национално самочувствие!
– целесъобразност на различните диети: общ поглед
– диета с много белтъчини и малко мазнини
– диета с много мазнини
– хранене със сурови храни
– Оруел, ГМО, популация
– преди да даваме мнение, е необходимо знание
– под звездите

ВЪПРОС: “Емо, пусни някой пост за мнението ти относно актуалните през последните години диети (режими), състоящи се главно от белтъци или пък манията по сурови меса или яйца… много хора са запалени по тези режими.

ОТ ПРАКТИКАТА:
Преди няколко години проведохме групов експеримент: отидохме на палатки за няколко дни през зимата. Щяхме да живеем от това, което успеехме да осигурим от лов и, евентуален, риболов. Към подбрания, проверен и сигурен екип, склонихме (с какъв ли, акъл?) да приемем и един мъж, веган.

Няколко пъти съм разказвал за това в различни публикации.

Така и не стана ясно, какви са били подбудите на този, абсолютно неподготвен за живота в пустошта човек да се присъедини, но в края на първия ден беше очевидна невъзможността да продължим, без да дадем жертви в буквалния смисъл.

Вечерта, докато се хранехме с прясно уловена печена риба и няколко размразени от близкия, полузамръзнал поток и изпечени жаби (само бутчетата), нашият човек-веган трепереше край огъня, защото…

… ами, защото температурата беше пет-шест под нулата, а той горкият, просто нямаше какво да яде. Предстоеше му дълга нощ на празен стомах, докато ние, въпреки необичайността на положението, се чувствахме добре и в приповдигнато настроение – уменията ни да оцеляваме и набавяме храна в трудни условия бяха на ниво, работеха безотказно и с нетърпение очаквахме утрото.

На сутринта разбрахме, че ще трябва да ескортираме неядящото нормална, природна храна същество до колите (два километра през зимната планина), а оттам вкъщи. Беше отпаднал, отслабнал (беше си кожа и кости още като дойде), имаше поне трийсет и осем градуса температура и, ако трябваше да се явява при създателя, държахме да поеме през Онзи Тунел Със Светлината от неговото си (където и да е това, по дяволите), веганско вкъщи.

През годините съм имал десетки вземания-давания с различни диетични фанатици на тема “хранене” и не помня нито един случай, в който това да е минало безпроблемно, особено, ако сме задълго в естествени, природни условия.

БЪРЗ И ЛЕСЕН ОРИЕНТИР за реалната стойност на избрания от вас начин на хранене:

Ако можете да оцелеете две седмици при истинска зима (сняг и температура под нулата) в гората като:

– намирате и се запасявате с питейна вода от природата
– се храните с уловеното (намереното, откъснатото, изровеното) от вас (риба, птици, животни, яйца, корени, грудки)
– в края на проверочния период сте в отлично здраве

Това означава, че сте готови за живот в реалните условия, от които идваме, в които сме оцелявали хилядолетия и, които са нашият истински дом.


НЕПОЗНАТАТА ВОДА
Водата в тялото на рибата и птиците е качествено различна от тази, в тялото на тежките животни, които вървят по земята – структурирана е в ефирни, лесно разградими и променящи се кристални структури.

При тежките земни животни водата е в силно обособени, по-трудни за промяна микро-структури.

Ето защо древните народи са знаели, че ако се храниш с лапа от мечка, ще приемеш стабилността и силата на мечката; ако обичайната ти храна са птиците, ставаш бърз, пъргав и повратлив като птица в небето.

Рибата, която живее сред трептеното на огромни и необятни маси вода, привнася в организма ни спокойствие, умиротвореност и поставя физиологичните процеси в динамичен баланс – една от причините, поради които рибата е добро блюдо при проблем с щитовидната жлеза.


РАЗБИРА СЕ, днес съществуваме в пълна откъснатост от природата, от усета за животните и въобще живота на Земята, който ни обгръща абсолютно отвсякъде.

Няма как да приемем, осмислим, да разберем и да прилагаме вижданията на древните, защото ги намираме за (олеле, боже!) повърхностни, нереалистични и твърде непрактични, но…

… но, от друга страна, сме чували, чели и знаем прекрасно, че “битието определя съзнанието”, което…

… което означава, че условията от мястото ни на обитаване (на земята, във водата, във въздуха, с корени в пръстта или… между четири бетонни стени и телевизионен екран), оформят нашия начин на възприятие, който от своя страна скулптира съзнанието ни…

… и, в края на краищата, тялото (плуващо, пълзящо, вървящо, летящо и т.н.) започва да отговаря точно (едно към едно) на съзнанието, което го оживотворява.

Съзнанието на игривия делфин не може да съществува в тялото на тежкоподвижния носорог.

Манталитетът на спящия до обяд, започващ с цигара в леглото в единайсет и кафе за събуждане, е невъзможен в тялото на онзи, който скача в морето, цепи вълните и, плувайки, посреща изгрева.

Довчерашната жена, наблъскана с мъжки хормони, придобива мускулния изглед на анаболен Херакъл, почти не е в състояние да се разплаче и печели състезания с резултати, близки до тия на мъжете. А либералната общественост (разбирай агресивните откаченяци) я описват като човек без мензис, който най-после е открил себе си.

Различно съзнание, различни тела, различни ценности, различни цели, различни радости, различни вселени.

Толкова е просто, че и дете може да го разбере.

В ОСНОВАТА НА ВСЯКО ХРАНЕНЕ е идеята за здраве и дълголетие.

Да погледнем статистиката.

От всички общности по света доскоро (само преди 50-60 год.) един от най-дълголетните народи беше… българският.

Правилно прочетохте: българският.
В страната България.

В началото на 80-те на ХХ век средната продължителност у нас беше около осемдесет години – абсолютен фаворит в света и далеч (на светлинни години) преди Индия, Тибет, Китай, Япония и т.н.

Въобще не отварям дума за днешната медийна измишльотина – т. нар. хунзийци, дето, уж, живеели до 120-150 години, жените раждали на 60-70-80 и пр. глупости. Имах приятел, бивш съученик, който работи там четири-пет години… като лекар. Разказаното от него (от първа ръка, крак или каквото си щете), т.е. реалната обстановка в онази част на света, няма нищо общо с романтичните, пропагандирани Фб-измислици.


ЗА БЪЛГАРИЯ:
Говоря за петдесетте, шейсетте, седемдесетте, началото и средата на осемдесетте.

Точно по това време под егидата на БАН (някогашното достойно светилище на българската наука) беше проведено масирано проучване на дълголетието у нас. В това проучване, включващо многобройни научни колективи, ежедневни пътувания и работа по селата, из затънтените високопланински махали и кошари, участвах и аз.

Когато говоря за нещо, винаги говоря от личен опит, лични наблюдения и лична практика – никакви пре-пре-предавания на “чул не дочул” и “една жена каза”.

В България постоянно пребиваваха чуждестранни научни колективи, изследващи, наблюдаващи и търсещи есенцията на прочутото българско дълголетие.

Бил съм в посрещащите екипи за тия чуждестранни делегации и знам с какво уважение и преклонение стъпваха тия хора на българска земя, за да…

За да се учат.
Да попиват опита ни и да се учат.

Българското дълголетие беше дотолкова прочуто, че бяхме поставени на челно място в рекламните брошури (“Страната на розите и дълголетниците”) и в популярните книги на здравния изследовател д-р Пааво Айрола.

Като основни “тайни секрети” на дълголетието у нас, д-р Айрола беше включил движението от сутрин до вечер, премереният начин на хранене, редовното постене (гладни и опосредствани гладни дни), консумирането на кисело зеле, люти чушки, малкият дял на месото на трапезата и, разбира се, повсеместната употреба на оригиналното, българско кисело мляко.

Вметка за движението:
– Почти всички деца от 3-4 клас нагоре бяха включени в детско-юношеските училищни, градски и специализирани спортни школи. На практика тренираха над 90% от децата и младежите

– Спокойността на обществото (почти пълна липса на престъпност) изграждаше доверие у родителите и те с готовност оставяха децата на кортовете (на стадиона, басейна, в залата), после децата отиваха сами до специализирания спортен стол (вид спортен ресторант, почти безплатен), след което продължаваха с друг вид спорт или мероприятие и така до началото на нощта.

Достатъчно е, приятели, да погледнете фотоси от 70-те и 80-те на места, където са събрани много хора (прим. рекламни картички от “Златни пясъци”) и ще добиете представа – нито един дебел човек.

В наши дни спортът бе убит умишлено (на европейските и задокеанските господари не е нужен здрав, активен, умен, образован и буден народ) нашето прословуто кисело мляко го няма (у нас), защото политическите предатели го продадоха на японците и на кого ли не. В замяна внасяме пластмасово-тебеширено-нефтени ГМО-отрови, имитиращи кисело мляко и неразвалящи се повече от пет години.

Призовавам всички честни и достойни хора, които са на възраст от (поне) четирийсет и нагоре, които имат сериозно образование, които помнят, да не се поддават на идиотската, масирана, крайно агресивна, режисирана отвън пропаганда и навсякъде, където могат, да разказват честно, аргументирано и най-вече от личен опит за…

За това, какво беше, когато бяхме Българи.
Не маскирано, безропотно, тръгнало на заколение, стадо.

Помните ли репликата:
Братя, това, което правим приживе, отеква във вечността!“?


И ВСЕ ПАК: ХРАНЕНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЪЛГОЛЕТНИЦИ?

В основата на всяко дълголетие са храненето и движението. Ето защо по нашите земи векове наред е имало изключително много дълголетници на глава от населението.

Храненето на българските дълголетници е било предимно недоимъчно, но редовно.

МЕСО – изключително рядко, по-често малко сланина – хората са били бедни, много бедни, крайно бедни.

ПТИЦИ: не са можели да помислят за, уж, редовната “прословута” кокошка в неделя – просто е било абсурдно да се коли птица толкова често предвид бедността. Веднъж на месец, най-често веднъж на две-три седмици.

РИБА: също както месото.

МЛЯКО: в малки, но редовни количества, само пролетта до есента – когато започва и завършва бременността на животните

СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, ИЗВАРА – в много малки, направо недоимъчни количества, почти целогодишно.

ЛЕЩА: неколкократно в седмицата. Лещата е била най-разпространеното, относително евтино, белтъчно блюдо.

ХЛЯБ: ежедневно, в малко количество – “комат” хляб е около една четвърт, по-скоро една пета от цял хляб.

КАЧАМАК: почти ежедневно блюдо – варено и набъбнало царевично брашно, подправено най-често със сол. Ако семейството е било по-имотно, са го посипвали с малко сирене, с бучка масло, със свинска мас или (по празници) са го омесвали със свински пръжки.

ПРОСЕНИК (заместител на хляба и качамака) – просено (от просо) брашно, сварено с вода и оставено да набъбне. Просеникът е бил масово разпространено по българските земи, почти ежедневно блюдо и, за съжаление, най-често единственото.

ЗЕЛЕНЧУЦИ: предимно лук, чесън и краставица. Прочутият, уж, нашенски таратор с кисело мляко, всъщност е арабско ястие. По българските земи тараторът се е правел най-често с вода, краставица, чесън и сол

КИСЕЛО ЗЕЛЕ: не всеки българин е можел да си го позволи, но през последния век и половина, зимно време го е имало в почти всеки дом.

ПЛОДОВЕ: рядко, поради недоимъка. По-често сушени, на ошав.

АЛКОХОЛ: често се спекулира с шишето ракия, но това е в по-ново време. Алкохолът се е пазел, не е бил в голямо количество и вечер на масата се е изпивала по чаша-две вино.


ПРИЯТЕЛИ, ДРЪЖТЕ ГЛАВАТА СИ ИЗПРАВЕНА!
Знаейки водещата в света българска следа на масово дълголетие, отлично здраве и бистър ум до преклонна възраст, по никакъв начин не ме трогват, възторгват, не ме привличат и буквално пет пари не давам за:

– наставленията от индийската Аюрведа
– хранителните препоръки на индийските йоги, при положение, че най-известните им учители си отидоха и си отиват на по 40-65 години: кой от диабет (Девананда), кой от рак и пр.
– хранителните навици на тибетци, китайци, японци, виетнамци и пр. – тия същите идваха на тълпи да се учат от нас
– разни псевдо-диетолози от запад, чиято “диетология” е основана на заредените с всякакви диетологични измишльотини… супермаркети.

Както се казва напоследък “баба ти едно време все киноа е яла”.

Можете да заместите “киноа” с всяка модна и безмислена измишльотина: хималайска сол, авокадо (то направо си расте из цяла, хе, хе, България), куркума, чили-чушлета (щот си нямаме наши), филе от акула, вода от алпийски ледник… списъкът с глупости е безкраен, като мерака на ония, дето все зяпат през оградата в чуждия двор.

Казах, каквото казах.

ЗА ДИЕТИТЕ

Преди всичко запомнете, че съвременните диетологични препоръки се основават на възможността един и същ продукт да го има навсякъде по света, предвид промишлеността и комуникациите.

Това автоматически нарушава природната предразположеност на всеки организъм да усвоява най-добре храната от своя географски регион.

Хранейки се с продукти от други краища на света, вкарваме тялото в огромен дисбаланс и създаваме непреодолими предпоставки за тежки болести напред в годините.

1) ДИЕТА с много белтъчини и критично малко мазнини.
Това е ненормален начин на хранене – в природата е неприложим, предвид четири (природни) фактора:

– всяко месо, риба, птица, яйце, мляко и т.н. съдържат както белтък, така и мазнина. Ако живееш в реални условия и започнеш да отделяш мазнините (прим. яйце без жълтък, месо без сланина), ще приключиш много бързо под земята, защото…

– в природата липсват концентрирани въглехидрати (житни, тесто, хляб, ориз, картофи) и човешкото тяло е приучено (с днешният начин на живот, обаче, го отучваме и си берем ядовете) да използва мазнините като гориво за движение и топлина, а оттам и за оцеляване. Разбира се, има т.нар. “хранителни капацитети”, които ще ви говорят, че мазнините много трудно влизат в цикъл на горене, но истината е точно наобратно: достатъчно е да дишате редовно (хипервентилация, нормирано дишане със задържане), да включите редовен студен душ ежедневно по един-два до три пъти и да провеждате редовни студово-закалителни процедури. Моята лична практика със стотици хора (и тази на известния Уим Хоф) доказва недвусмислено, че студът, студовите процедури и дишането обръщат обмяната на веществата в посока, където познатата наука има много за учене.

– храненето с много белтъчини е възможно, само ако непрекъснато отделяме мазнините, което пък веднага удря бъбреците. В природата това е абсурдно, защото мазнините засищат, а това не ни дава възможност да прекаляваме с белтъците.

– при живот в зимни условия и редовно спане на открито (дори и на палатка) са необходими телесни мазнини. При дълговремена температура под нулата мазнините са буквално животоспасяващи.

Ако някой още се съмнява, да излезе (дори и) през лятото и ида спи на открито без спален чувал, само с едно одеяло, с което да се увие. Като се събуди и осъзнае, че това ще е животът занапред (прим. в степите), тогава ще започне да вдява какво трябва да яде, колчем улучи със стрела някое животно.

В нашите градски услови, диетата с много белтъчини удря директно:

– бъбреците. Пясъкът, камъните и нефритът са ви вързани в кърпа. Поинтересувайте се какво става с осем от десет културисти след трийсет и пет годишна възраст… ако я доживеят.

– черния дроб. Отровите от неимоверните количества месо се обезвреждат в черния дроб, който става буквално на мармалад

– сърце, стави и хрущяли: пурините (пикочната киселина) от месото се наслагва, утаява и задържа в меките тъкани. Хрущялите се превръщат в камък, чупят се, дисковете на гръбнака почти изчезват, ревматизмът в най-тежки форми става ежедневие, а сърцето е винаги готово за инфаркт.

Дето се вика, красота.
И това е само началото.

2) ДИЕТА с много мазнини
Този начин на хранене е приложим при продължителни, почти целогодишни студове и огромно физическо натоварване.

Така се хранят инуитите, северните народи и хората във високите планини.

Знаете ли, че непалските шерпи изяждат между един и три-пет (да, 3-5!!!) килограма концентрирано масло (краве, биволско) на денонощие?

Което, преведено на американски тъпо-говор (американците си умират да четат за калории) е, че тези хора приемат немислимите от 15 000 и… 30 000 калории на денонощие, което…

… което обаче, е обусловено от начина им на живот: невъзможни за осмисляне преходи, носене на огромни товари, редовно пребиваване при температура под -10 и често замръкване в планинската зона с крайно разреден кислород.

Храненето с толкова мазнина е абсолютно животоспасяващо за тях, но…

Но, дали това хранене е необходимо за вас, които се излежавате по диваните, пушите, пиете, дебелеете, подувате се и пърдите?

В дългосрочен период високомазнинното хранене е абсолютно разболяване в спектъра на канцерогените, всеобщо отряване на организма и тотално изчерпване на жизнената енергия.

Ако още не сте наясно, заменете последното изречение с думата “смърт”.

Тя е достатъчно показателна и наситена с (тотална липса на) съдържание.

3) ДИЕТА със сурови храни (вкл. сурово месо)

Запомнете: Хората могат да се хранят (и са се хранили!!!) милиони години с предимно сурова храна – месо, риба, корени, плодове (вкл. сушени), горски треви, подправки, билки и пр.

И днес за крайните северни народи суровото месо и риба са нещо обичайно. Дори леко развалената риба (което е донякъде вид ферментация) се смята за изключителен деликатес.

Доводите, че в човешката храносмилателна система липсват съответните микроорганизми за преработка на месото, са просто празни приказки на фанатици, които никога не са живели на открито в сурови природни условия.

Ако наистина се поинтересувате (без предразсъдъци и фанатизъм), ще откриете, че близо половината човечество се храни (крайни северни народи, народите от тайгата, племенни общности из всички места по Земята и пр.) със сурово, сушено (което е отново сурово) и около 20-60% печено/варено месо и риба и няма никакви проблеми.

Този факт (колко хора по света се хранят със сериозен процент сурово месо) остава встрани от погледа ни, защото живеем и съществуваме в реалност, където това е прието за ненормално, за необичайно, за вредно и, в крайна сметка – ненужно.

Колкото по-близо отиваме до т.нар. “цивилизация”, толкова повече обработената храна, претрупаните блюда и десерти превземат нови и нови сегменти от начина на хранене.

В дългосрочен план храненето с почти 100% печена, варена и задушена (т. е. мъртва) храна (вкл. и растителна), променя и унищожава нормалната флора на човешката храносмилателна система и налага заменянето и с друга, която днес изглежда нормална… но не е.

Примерно, знаете ли, че десертът е изобретен поради една единствена причина: да остави в устата приемлив, сладостен вкус, който при готвената храна липсва? Това е една от причините индианците, вкусявайки за пръв път гостбите на белите хора, да заявяват отвратено, че…

Че храната на белия човек е храна за кучета.

За тия хора (Диваци? Диваци ли чувам?) суровото сърце от сърна и суровия черен дроб от мечка са били обичайно ядене, нещо като страшно вкусен деликатес.


РАЗБИРА СЕ, в ужасяваща съвременна Мега-Оруелщина, която търпим, продължаваме да търпим, да кудкудякяме и блеем милозливо и (която на някои им харесва дотолкова, че се мъкнат с маски по плажа и насред гората), да се храним с 90-100% сурова храна е (почти) невъзможно в дългосрочен, житейски план.

Месото е отровено и наблъскано с ненормални субстанции, като хормоните са малка част от всичко.

Растенията, плодовете и зеленчуците са от 10-15-20 до 100% ГМО, което унищожава размножителната ни способност – мъжете стават жени, жените губят себе си, губят женствеността си и започват да се сравняват с мъжете.

А всички заедно търпим агресивни простаци и предатели да ни управляват, вместо да излезем заедно и за броени дни (буквално за дни) да решим нещата по старозаветния начин. Защото друг начин за оправяне на кашата, дето сме я забъркали, няма.

Знаете ли какво е Старозаветен Начин за оправяне на кашата, приятели?
Знаете ли, наистина?


ПРИЯТЕЛИ, СЪМИШЛЕНИЦИ, ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ!

Целта не е провокиране на противопоставяне и фанатични коментарни изблици по отношение на храненето или въобще.

Идеята е хората да започнат да се интересуват, да се образоват, да търсят, да си задават въпроси, да експериментират, отново да търсят и да правят безпристрастни изводи, които стъпват върху:

– истинска фактология
– познаване на природата и нейните проявления
– реално познаване Живота на Земята
– реално познаване на взаимоотношенията между различните проявления на Живота Тук
– истинско познаване на реалното оцеляване в Дивата Природа (без молове, магазинчета за вегани, сладкарници, скара-бира, без промишленост, цивилизация, тоалетни казанчета, тоалетна хартия и течаща вода)

И още, и още.

Реалността, приятели, не са нашите ограничени човешки виждания (възрастови, верски, полови, националистични, географски, религиозни) за нещата.

Реалността, приятели, е Невъобразимата Космическа Необятност, От Която Идва Всичко.

В КРАЯ:
Излизайте по-често нощем и прекарвайте в тишина час-два под звездите. Ще се научите да ги чувате и разбирате, защото макар и без думи, небето ни разказва всичко, което ни интересува.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене