Вредна ли е късната вечеря? … Я пак..?

   ВЪПРОС: „Емо, обърках се. Да ядем ли вечер като се върнем от тренировка или не? Нали било вредно да се храним след 19 ч?

   ОТГОВОР:
   Тия мухлясали твърдения ги е измислил някой, чийто (работен, двигателен, емоционален) ден очевидно е приключвал в 18:00, за да може да се изкъпе, да отпусне, да седне на масата в 19:00, да пие една гола водица… и да подари вечерята на врага си.

   Слава богу, човечеството е оцеляло, именно защото не е спазвало подобни дебилни премъдрости. Били сме враговете, трепали сме нашествениците, помагали сме на слабите и когато ни е оставало време – сядали сме на масата да се нахраним, пък ако ще и среднощ да е.
 
   В „АКО С ФАУСТ НЕ УСПЕЕШ“ Роджър Зелазни описва старческите кахъри на възрастния Фауст: седящ по цял ден, мъдруващ и дъвчещ овесени кашички.

   И разбира се, тъгуващ по младостта, когато е можел да влезе в кръчмата, да поръча няколко пържоли и да ги изяде с удоволствие.

   ОЩЕ МАЛКО ВЪОБРАЖЕНИЕ: Представете си, че сте в четиринайсети, тринайсети, дори пети век. Работите по цял ден, прибирате се скапани, а изведнъж се оказва, че трябва да тичате на крепостната стена да се биете, защото враговете са пред портите.

   Когато мръсни, потни, окървавени, заедно с всички други отблъснете нашествениците и седнете възбудени да вечеряте, дали ще ви мине през ум да подарите вечерята на врага си?

   Дали?…

   Дали ще се питате „Ау, вече е 00:00 ч, здравословно ли ще е да ям толкоз късно?

   Звучи идиотски, нали?
   И си е жив идиотизъм.

   Ако погледнем така, става жалко… докъде сме се докарали.

   Ако погледнем така, ще видим, че не вземем ли нещата в свои ръце, измисленото (уж, цивилизовано) ежедневие ще ни вкарава все повече и повече в дупка, от която няма измъкване.

   КОЛКО ВРЕМЕ сме живели в борба, оцеляване, физическо реагиране, ежедневен труд, в периоди на оскъдица или здраво ядене, когато го е имало?

   Милиони години.
   Повторете: милиони години.

   От колко време сме, ъ-ъ… цивилизовани хора?
   От осемдесет – сто години.
   Дори по-малко.

   Все още шест десети от хората по Земята живеят по първия начин, а ние се оплакваме, когато дистанционното се развали и трябва да отидем до телевизора, за да сменим ръчно каналите.

   Е – коя е основата, върху която (ако имаме останал мозък в главата) трябва да организираме ежедневието, хранодена и въобще – живота си?

   НЕИЗВЕСТНО ЗА МЕТАБОЛИЗМА: Запомнете – тялото е единен организъм, не „уши, нос, гърло“, а другото – отделно.

   Ако накарате един орган (система, група от органи и системи) да може повече, да иска повече, да усвоява повече, защото работи, защото го товарите и защото затова е създаден от Природата, той ще увлече със себе си останалите органи и системи.

   Просто е.
   Това са взаимовръзките в младия организъм, в можещия организъм и в тренирания организъм.

   Тренираният организъм може и да не е съвсем млад, но работи и реагира като такъв в зависимост от начина на живот.

   Съвсем между другото, същото е и с възпитанието на децата: активният, жизнен родител увлича детето и то се изгражда като характер без изкуствени усилия.

   КОНКРЕТНО ПО ВЕЧЕРЯТА:


Ако не консумирате необосновано количество въглехидрати, можете да вечеряте по всяко време на нощта.

кога да вечеряме 2

Снимката е достатъчно показателна:

1. Пакетчетата, нанизани на лявата кука, са абсолютно неприложими за вечеря. Не бих ги препоръчал и за каквото да е друго хранене.

2. Плодовете на дясната кука са добри за започване на деня, за прочистване преди обяд и следобяд, но консумирани вечер, ще предизвикат газове и подувания – движат се бързо из червата и избутват остатъците от закуската и вечерята.

3. Сервираното в чинията е идеален вариант за вечеря. Възможни са варианти, вместо месото: риба, яйца, сирене, кашкавал или друг естествен белтък.

   ОЩЕ ПО-СКАНДАЛНО: ВТОРА КЪСНА ВЕЧЕРЯ.


Активният (физически, тренировъчен, емоционален, професионален, интелектуален, сексуален, откривателски и пр.) живот предполага адекватно хранене.

   Известните спортисти разбиват храненията си на пет-седем, дори повече в денонощието и поне едно от тях е в часовете след 00:00 ч.

   Още по-интересното е, че тези късни хранения не винаги са прахови добавки, а най-обикновена, пълноценна храна – парче хляб, кисело мляко, понякога дори… малко парче пица.

   ЗА МЕН: Не ползвам (и никога не съм ползвал добавки, суплементи и прочие измишльотини), но от години всяка вечер съм на тренировка и се връщам в 22:00 ч.

   За времето от 22:00 до 01:00 имам две вечери: една (ранна) късна и една късна – след 00:00ч.

   Очевидно е, как такъв начин на хранене, хе, хе, „вреди“ на здравето, формата и възможностите.

   Забележка: програми, напътствия, съвети, въпроси – попълнете формата тук.

   ОБАЧЕ: Не очаквайте от мързеливо, разплуто тяло, седящо на едно място по цели дни, да реагира като тяло на спортист и активен човек.

   За него, както се казва, и калориите от въздуха му идват вповече.

   Ако сте притежател на такова, ох, тяло (и такъв ум), за вас са кашичките и врага, дето трябва да го храните за вечеря.
 
   В КРАЯ:
   Какъв край, по дяволите?
   Говоря ви за начало.

   Хващайте се.


**Забележка: за въпрос и контакт натиснете по-долния бутон и използвайте формата

Вашият коментар