Медицина без памет или забравената Реалност на гладуването

Ще четете за:
– над-ежедневната духовна стойност на гладуването
– медицината и лекарствата-залъгалки
– забравената реплика
– България, БАН, гладуването и дълголетието
– защо медицината отрича гладуването?
– гладуването и отношението към Живота и Вселената
– гладуване и енергия
– гладуването ни променя и извисява
– къде тук е фастингът?
– отново за огледалото
– практика: как се гладува?
– видове гладувания (най-общо)
– след четирийсетгодишна възраст
– бъдете опора и ще намерите опора!
– действайте!

ВЪПРОС: “Емо, защо навсякъде в медицината се отрича гладуването?

ВЪПРОС: “… и се питам каква е разликата между утринното гладуване и фастинга в някоя от фазите му, например?

ВЪПРОС: “Ако гладуваме, а после си върнем старите килограми, тогава какво правим, Емо? Нали на това му казват йо-йо ефект?


ОТГОВОР:
Писал съм многократно за гладуването, но днес темата е особено актуална, поради настъпателните глупости, които се внушават от водещи медицински “светила” по медиите, а и заради безцеремонното изтриване на народностните традиции, в които…

В които гладуването е основна част от кръговрата на живота.

Т.е. лишаването от храна има особена над-ежедневна духовна стойност, за разлика от нароилите се гладо-програми еднодневки със западен привкус, в които отказът от храна е сведен единствено до проблема с обиколките на задника и талията.

Това е същото, като да приравним стойността на бойните изкуства (с голи ръце или с оръжие) единствено към идеята да счупим нечия глава на улицата.


МЕДИЦИНАТА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ отрича (войнствено и агресивно) гладуването, просто защото се е превърнала в придатък към фармацевтиката и фармакологията, които произвеждат огромен брой, уж, лекуващи залъгалки…

Залъгалки, наречени лекарства, които не лекуват, а подтискат симптоматиката на болестите.

Подтиснатата болест избива наново (или под друга форма) и така процесът на “лекуване” се поддържа дълго време.

Това е, навярно, най-печелившата дейност в момента на Земята и заради продължаване на паричния поток, мега-компаниите са готови да лъжат и буквално да убиват.


ЗАБРАВЕНАТА РЕПЛИКА
(писал съм няколко пъти за това)

В началото на ХХ век, на огромен симпозиум в САЩ, събрал маститите представители на заведенията за начеващото “бързо хранене” и водещи американски медици, един от по-младите и честни лекари възкликва:

“За бога, та дори и индианците знаят как се лекуват настинки и въобще повечето болести: спират да се хранят за няколко дни, пият само вода и готово!”

На което президентът на хранително-вкусовата клика отвръща императивно:

Тогава ще рекламираме и вие, лекарите, включително, че за да е здрав, човек трябва да яде често и по много!”

С това бива сложен кръст на постиженията на медицината от предхождащите векове и древността, където огромна част от лечебната методика се е основавала върху различните форми на гладуването.

До този момент (първата третина на ХХ в.) лекарите в Швейцария, Германия, Италия, Франция, Англия и Русия са прилагали стройни, отлично обосновани, изпитани гладолечебни системи, с които са постигали изключително сериозни успехи, особено във високопланинските санаториуми.

Оттук нататък спомощестователството (спонсорството) за водещите световни медицински институти и университети започва да налага промени в изучавания и преподавания материал, което…

Което е целенасочено дългосрочно промиване на мозъците на младите медици поколения наред и днес наблюдаваме резултата: очевидно работещи и крайно ефикасни естествени лекарски методики са Агресивно Отричани, Повсеместно Осмивани и Тенденциозно Забравени.


ВЪПРОСЪТ какво (не) учат днес българските медици, остава отворен, още повече, че до края на 80-те към придобилата световна известност БАН, имаше експериментална катедра по изследване на здравето, която се занимаваше с:

– храненето, количеството на порциите и различните комбинации
– гладуването с различна продължителност (от един до над двайсет дни)
– храненето и гладуването като лечебни подходи за различните болести

И още, и още.

Бяхме водещи в подобни експериментални разработки, още повече че бяхме и страната:

– с най-много дълголетници
– с едни от най-здравите хора и на първите места по продължителност на живота

В България постоянно пребиваваха научни екипи от Япония, Китай, Индия, Франция и т.н, които изучаваха нашия, български опит в здравето и дълголетието.

Докъде се докарахме в последните четирийсет години, всички знаят.

Изход има, но той минава през Народен съд, тотална промяна и завой във външната политика на страната.


НАКРАТКО:
Медицината (от последните години) отрича гладуването, защото то води до стабилно здраве, а това е недопустимо за тъмните личности, дърпащи конците на фармацевтиката и “лекарствата” за постепенно и продължително разболяване, което е източник на много, много пари.

Този процес на агресивна забрава и отричане се е настанил и в умовете и разбиранията на хиляди честни лекари, които искрено вярват, че ако човек гладува, в тялото му ще се развият, хе, хе, болестни процеси.

Радостното е, че (въпреки ненормалността, в която богатите извратени евгеници и прикрити садисти се опитват да поставят света) познавам десетки обикновени лекари, които някак са запазили човешкото си усещане за народните традиции, съхранили са любопитството и стремежа си към търсене на истинския подход към болестите, който е близо до природата.


ГЛАДУВАНЕТО (от древността до наши дни) винаги е било свързвано с обръщане към природата, света, космоса, (вселената, твореца) и с тихо и фино вслушване в себе си, което

– задължително
– неминуемо

… и безпрекословно води до сериозна жизнена равносметка, до обогатяване на личната философия за живота, преглед на вярата и разбиранията за Човека, както и промяна в отношенията с другите.

Разбира се, впоследствие водещите религии присвояват гладуването (и специфичните хранителни забрани) като част от собствената идея за бог/вселена/човек. Достатъчно е да споменем неяденето на свинско при мюсюлманите, което е абсолютно обосновано, поради факта, че свинското месо е изключително токсично. При високата околна дневна температура (Африка, Средна и Мала Азия) това би довело до директно отравяне на тялото.


ВСЕКИ, който е гладувал от три дни нагоре знае за грандиозния изблик на енергия, който ни дава възможност да извършваме огромни преходи.

Тази енергия е абсолютно нормална, като се има предвид повсеместното вътрешнотелесно прочистване във всяка клетка, всяка телесна обособеност, орган и система, което подтиква процесите у нас по начин, сравним с бистротата на детския, дори бебешкия организъм.


ГОТОВНОСТТА ЗА РАВНОСМЕТКА И ПРОМЯНА е основното, което се търси чрез гладуването, извън подобряването на здравето.

По време на гладуване психиката и сетивността се изострят и човек буквално усеща собствените телесни трептения и процеси, но също така има по-ясно усещане за околния свят:

– долавя миризми, непознати дотогава
– чува фини звуци, които в обикновено състояние са недоловими за слуха
– забелязва фините промени и преходи в настроението, мисленето и състоянието на близките хора

Над всичко е оформящото се абсолютно осезаемо “включване” към единството на обкръжаващата ни Природа: единството на животни, растения, (уж) неодушевените скали, вълни, вятър и далечните, но вече някак “близки и разбираеми” звезди, трептящи в небето нощем.

Енергията, която ни изпълва по време на гладуване води до скъсяване на съня, което ни отпраща в сферата на не-умората и възможността да отхвърлим повече интелектуална работа: научни разработки, лични търсения, литература, изкуство или продължаваща с часове и дни изследователска дейност.

Не е възможно да предприемем гладуване от три дни (или повече) и да излезем от него същите. Винаги се връщаме от гладуването както древен търговец от дълго, приказно, задморско пътешествие: с много богатства, много фини придобивки и много дарове, които тепърва започваме да ценим.

Даровете на мълчанието, финото чуване, вслушването в другия и идеята за единство на всяко нещо с всичко друго.

Когато донесем/приемем тези дарове от гладуването, ние

– никога
– абсолютно никога

… вече не сме същите и това проличава в погледа, в начина, по който се движим, говорим или просто присъстваме.

Спомнете си момента от “Сидхартха” (Херман Хесе), когато той пита един от хората край пътя как да познае Буда сред хилядите поклонници.

И получава отговор:
“Ще го познаеш, защото макар да изглажда по най-обикновен начин, нищо у него не е като при другите. Видиш ли очите му, ще го познаеш.”


КЪДЕ ТУК Е ФАСТИНГА (по дяволите)?

Както сами разбрахте… никъде.

Никаква база за съпоставка с нашите едно- и двудневни “мълчания”, с тридневното гладуване на вода, със сухото едно-, дву- и тридневно гладуване, което се прави с идея да се спрат изцяло вътрешните храносмилателни “сигнали”, за да може човек да общува по-добре със себе си и с Природата.

Самата идея да гладуваме, за да отслабнем, е ялова, защото процесът не е нищо друго, освен стискане на зъби, колкото да удържим… до когато.

Стискаме зъби до един момент и (ако нямаме истинска цел и опора в Природата, от която идваме), после постепенно му отпускаме края или отведнъж захапваме пицата, пържените картофи и сладоледа.

Оттам нататък е ясно и влизаме в графата на
– безпросветните
– безидейни
– лишени от ценности
– лишени от идеали, стойности и цели

… отчаяни приказливци, уверяващи как йо-йото така се върнало, че от нищото (от нищото, бе!) се изсипали старите килограми, че качили и още отгоре.

Какъв е изводът ли?
Преди да гладувате, се погледнете в огледалото.
След гладуването… се погледнете отново.

Ако сте същото муле, значи сте си загубили времето.


ОТНОВО ЗА ОГЛЕДАЛОТО

Гладуването е изправяне пред и общуване с Мирозданието.

Това е ден (или дни) на вътрешна тишина и усещане за сливане с Природата.

Сами разбирате, че такава нагласа е твърде далеч от усилената до дупка тонколона насред гората, думкаща чалга или апокалиптични краш-ритми.


ПРАКТИЧНО: КАК СЕ ГЛАДУВА?

1) АКО ГЛАДУВАНЕТО е от един до два дни, не ви е необходима подготовка.

Пием вода (чай) през целия ден/дни.

Единственото, което ви съветвам, е да отидете през тези ден-два сред природата, сам или с близки хора.

След гладуването се храните пестеливо и с вслушване в тялото си.

2) ПРИ ГЛАДУВАНЕ от три до пет дни е небходимо да прочистите рано сутринта стомаха и червата.

Начините са три:
– с клизма (само края на дебелото черво)
– с английска сол (цялата храносмилателна система)
– с методиката на водното очистване (богомили, йога)

Третият начин изисква овладяване на похвати, които се учат допълнително, вкл. на курса по йога, който водя.

3) СЛЕД ПРОЧИСТВАНЕТО през целия ден трябва да сте в движение – на поход, разходки, трудови заетости.

4) АКО МОЖЕТЕ да си вземете отпуск и да прекарате гладуването в движение, походи, мълчание или общуване само с близки и доверени хора, ще е най-добре.

5) АКО СЕ ОТДАВАТЕ за по десетина минути на покой, отпускане и медитативно настроение, също е добре.

Но, ако усещате енергия за движение и тренировки, тренирайте. Така правя и аз.

6) ЗАВЪРШВАНЕТО на гладуването (до четири-пет дни, най-много) е с плодови сокове, лека зеленчукови супи, по малко кисело мляко или сирене.

ВМЕТКА:
За цялостната методика на гладуването е най-добре да ми се свържете с мен.


ВИДОВЕ ГЛАДУВАНИЯ

Запомнете, че за да получим най-добър ефект, гладуването трябва да започва сутрин. Тогава живителната и самолекуваща сила на тялото е във възход.

Най-общ поглед:

1) Утринно гладуване (от ставане до късна закуска, обяд/следобяд)

2) Гладуване през светлата част с вечеря

3) Еднодневно гладуване (от сутрин до сутрин)

4) Тридневно сухо (без вода) гладуване

5) Тридневно гладуване на вода

(при гладувания над пет дни е необходима консултация със специалист. Винаги можете да ми се обадите)

Възможни са разтоварващи дни на вода, чай и плодове, които спокойно могат да бъдат продължени до два, три и повече.

При желание и познаване на спецификата, провеждайте всяка седмица ден без животински продукти (месо, риба, птици, яйца, мляко и млечни).


СЛЕД ЧЕТИРИЙСЕГОДИШНА ВЪЗРАСТ редовният гладен ден в седмицата постепенно трябва да заеме централно място.

Денят без животински продукти, също.

Не се залъгвайте, че след 40-50 години ще можете да елиминирате вътрешните токсични наслоявания и остатъчните продукти само с правилни хранителни комбинации и спорт.

Това е невъзможно.
Абсолютно невъзможно.
Абсолютно, тотално н-е-в-ъ-з-м-о-ж-н-о.

Има ли дъвкателен процес, интензивността на автофагията (изяждането на агресивните и умрелите клетки) спада на мига с 90% и повече.

При постоянно и неразумно хранене идва момент, когато тялото навлиза в необратимо и самоубийствено вътрешно преизпълване с отпадъци, голямата част от които са откровено ракообразуващи. Тежките болести са на прага, здравето се срива и животът изтича като пясък между пръстите.


БЪДЕТЕ ОПОРА… И ЩЕ НАМЕРИТЕ ОПОРА

В последните дни настъпателната агресивност спрямо нормалните хора върви нагоре.

Всички знаем защо:

Едни предатели (немалко от тях в бели престилки) са решили да печелят пари върху здравето, препитанието и живота на народа, от който произлизат.

Ние сме от другата страна:

Страната на Знаещите, Помнещите, Непримиримите, Почитащите народа и България и всички заедно имаме отговорност:

– да поддържаме и изграждаме себе си
– да поддържаме и носим знанието, навсякъде, където е нужно
– да бъдем силни, да учим другите на сила и непримиримост
– да даваме вяра и упование, които идват от знанието, действието и доброто здраве

И най-важното:
Да носим готовност за единството, защото всичко в природата, космоса и вселената е Единство в Едно.

Това е основата, върху която стъпва всяко сътворение, всяко съществуване на малко, голямо, на група, множество, огромност, галактики, вселени, невъобразимото по размер пространство, идеята за време и всичко, което е в обсега на нашия ум, съзнание и възприятия.


В КРАЯ:
Много приказки – на пазара.
Действайте!


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене