Метаболизъм – има ли проблем всъщност?

Метаболизъм – проблеми и решения.

МЕТАБОЛИЗМЪТ (обмяната на веществата) е огромна съвкупност от вътрешно-физиологични процеси, които обуславят баланса между вкарваното отвън (храна, вода, въздух), разхода на енергия по поддържането на тялото, отделянето на отпадъците и оставащото вътре (за гориво, изграждане на тъкани или анаболизъм, напълняване/отслабване).

ПРОСТО Е: В организма ни не може да остане нищо (вповече), ако не бъде вкарано отвън. Никой, абсолютно никой, не може да пълнее “от въздуха”.

ИЗВОД, който всеки може да направи: лесно е да поддържаме теглото си. Достатъчно е да следим входа (храненето) и изхода (отделянето). Някъде по средата е степента на физическо натоварване, която всеки от нас може да предпочете и избере.

ПРОБЛЕМЪТ “ВЪЗРАСТ И МЕТАБОЛИЗЪМ”?…

В 80% е измислен. Той възниква като следствие от наслагване на общественото мнение, че с възрастта трябва да се движим по-малко, че спортът е за по-младите, че “животът вече е отминал… за нас”.

Влезем ли в този мисловен коловоз, свиваме активността си, следва увеличение на мастните депа, затлачване на кръвоносните съдове, увеличение на киселинността и загуба на костно и полукостно вещество – намаляват костите и сухожилията. Мускулните клетки намаляват и вместо белтъчни и въглехидратни депа, мускулите се превръщат в мазнинни придатъци.

Естественият анаболизъм (растеж и изграждане) изчезва, защото не поставяме физически изисквания пред тялото и психиката.

НЕ СЕ ПРЕДАВАЙТЕ! Когато сме сред хора с положително и енергично мислене, ние самите ставаме такива. Решим ли, че с държанието, оптимизма, здравето и външния си вид носим отговорност и влияем на колебаещите се, тогава излизаме с много стъпала над масата хора, мислещи с клишета.

ФАКТОРИ И МЕХАНИЗМИ, усилващи метаболизма:

1. Пиенето на вода на гладно – прочиства всички системи и улеснява примането, разпределението и прочистването на клетъчно равнище.

2. Плодовете преди ядене и особено по-киселите – увеличават алкалността и “окислородяват” тъканите. Това увеличава енергията на тялото, то трепти в синхрон и лесно се справя с микрозатлачванията.

3. Чай и кафе: за чая знаят всички, а кафето (ако не се прекалява и не се пие на гладно!), е метаболитна “бомба”.

4. Честото (но по малко) хранене или между четири и осем, дори девет хранения на денонощие. Ритъм – паузата е между два и три-четири часа. Големият брой (над четири) е за спортисти, много активни хора и за работещите нощем). Едно напомняне: говорим за МАЛКИ хранения. Пример: следобедна закуска – чаша чай, половин/една ябълка и шепа ядки.

5. Физическата активност под всякаква форма. Тя влияе не само на метаболизма, а променя мисленето (кара ни да мислим енергично, градивно и позитивно). Физическата активност напасва трептенията на тялото с тези на околната среда и природата, което само по себе си е здраве от висока класа.

6. Кратките гладувания (ако са наложителни) прочистват “клемите” в организма и след това храненето, усвояването и отделянето стават по-добри.

7. Ритмичността на ежедневните дейности (ставане, активност, почивка, лягане, сън) е в основата на добрия и качествен метаболизъм.

Но понякога, за кратко, е препоръчително да излезем извън релсите на навика и свикването, да опитаме нещо ново, да се справим с нови мисловни, физически и емоционални препятствия.

Когато се върнем (ако го направим) към обичайното си ежедневие, връщането е на по-високо ниво, защото сме заредени с практическо познание.

ЕФЕКТЪТ НА “СТОТНАТА МАЙМУНА”: Накратко – когато сто маймуни правят едно и също, сто и първата (отделена чрез преграда) започва и тя.

Получава информация и знание от излъчването на своите сто посестрими, макар и да няма контакт с тях.

Но ефектът на стотната маймуна има и отрицателен аспект: ако сто маймуни (хора) мислят и действат по един и същ начин, много трудно е за сто и първата да излезе извън мисловната Матрица. Извод: добре е да сме сред хора, които имат вродена нагласа да разчупват статуквото и да дават нов поглед на общоприетото.

ROLLING STONES: “Търкалящият се камък, мъх не хваща” По-ясно от това, няма накъде.

В КРАЯ: Движението на Енергията е неспирно и ние самите сме енергия. Има стара китайска поговорка, която казва: “Истината за енергията е в неспирането”.
Движеща се и проблясваща частица от Всичкото, това сме ние.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене