“Тайните” напътствия на специалиста

Ще четете за:
– топлата и горещата вода
– студената и ледената вода
– непознати тренировъчни аспекти (началото на себепознанието)
– ако благоговението е винаги с нас…

ВЪПРОС №1:Веднъж беше писал нещо за горещите душове, Емо. Можеш ли да разясниш отново, защото само със студ не може, нали така?”

ОТГОВОР:
Само със студ не може, съвсем правилно.

Най-общо:
В нас постоянно навлизат милиони микроорганизми, огромна част от които, ако се размножат, ще ни доведат до сериозни, дори смъртоносни проблеми.

Над 95% от познатите болести започват така.

СПРАВЯНЕТО на тялото с тази масивна, ежесекундна, естествена инвазия, е много просто:

1) Силна имунна система, която започва обезвреждането (убиването и изхвърлянето) още на входните депа: уста, нос, сливици, уши, очи, кожа и пр.

2) Силна имунна система, която продължава унищожаването на навлеците вътре в тялото на грубо механично и клетъчно равнище: лимфа, лимфни възли, междуклетъчна течност, кръв, вътрешни органи и пр.

3) Автофагия (самоизяждане) по време на гладуване: това е процес, при който (ако липсва хранене отвън), тялото започва процес на изяждане/унищожаване на болните, заразените, видоизменените и увредени клетки. Немалка част от клетките се самоунищожават (това е закодирано у всяка наша клетка) в името на общото здраве.

Но, приятели!
Този процес се задвижва масирано, смо по време на истинско, разумно преценено гладуване.

4) Висока телесна температура:
При нея повечето микро-вредители умират.

Това е крайна мярка, ако всички други защитни механизми не са сработили. Повишената температура показва, че има проблем с имунната система и след оздравяване е необходимо да променим храненето и въобще целия си начин на живот.


ЖАЛКО, НО ФАКТ:

При повечето от хората ужасяващото преяждане, невъобразимото смесване на храни, алкохол, цигари, липса на движение и чист въздух води до невъзможността тялото да пристъпи към някой от закодираните защитни механизми и…

И направо се разболява.

Децата, отгледани по същия начин, са чисто и просто жертви.


АКО ДЪРЖИМ НА ЗДРАВЕТО, е необходимо три-пет пъти в седмицата да сгорещяваме тялото до граничните му възможности.

Постигаме го чрез:

1) Редовно Здраво и Интензивно Трениране
По време на тренировка температурата се повишава и в съчетание с чистия въздух и страховито забързаната обмяна на веществата се освобождаваме от зараждащите се болестни процеси.

От десетки години съветвам трениращите при мен, ако усетят леко неразположение, на мига да отидат в залата и да проведат интензивно изпотяваща, недълга тренировка или просто да не се поддоват и да нарушават спортния си график.

В над 85% от случаите този подход сработва.

Но да разчитате на инцидентна тренировка, без да имате редовен тренировъчен процес, е умряла работа. Ще подложите тялото на стрес и ще предизвикате още по-тежко разболяване.

Съветът ми е:
Тренирайте редовно три-пет или повече пъти седмично (аз тренирам десет-дванайсет пъти) и ще разберете от първа ръка, че наистина можем да бъдем винаги здрави.

Чуденето (ама как така?) го оставете за мързеливците и любителите на “живота на маса”.

2) Три до седем пъти в седмицата (най-добре след тренировка, когато процесите на оздравяване са засилени) да правим граничен (много, много, много горещ) горещ душ или вана, ако е във възможностите ни.


АБСОЛЮТНО ВСЯКА НАРОДНОСТ по света има в традициите си оздравителни практики, свързани с горещата вода, със студената вода и редуването им.

Небходимо е знание, експериментиране и тренировки, за да разберете кое как действа, да изработите усет за тялото си и да го приучите към правилни и контролирани реакции.

С приказки от сорта “аз си познавам тялото”, “по рождение имам силен имунитет” и “здравето не иска насилие над тялото” се стига до болести и иглонабождане.ВЪПРОС №2: “Има ли неща, които не знаем за закаляването и студа, Емо?”

ОТГОВОР:
Колкото до ежедневното наплискване с хладка/студена вода сутрин или дори хладен/студен душ, повечето хора са наясно.

Ако искате по-сериозен подход, обаче, трябва да пристъпите към по-сериозните потапяния/плуване в студена вода.

ВЛИЗАНЕТО В СТУДЕНА ВОДА има и дълбок медитативен аспект.

Медитативната нагласа се получава, когато стомахът е празен и червата спокойни. Ако току-що (или скоро) сме се нахранили, огромна част от кръвта е в стомаха и червата, а това пречи за волевото ѝ пренасочване към периферните кръвоносни съдове и кожата.

Така крайниците остават недобре кръвоснабдени, което предизиква силно общо усещане за студ и болка в пръстите на ръцете и краката.

Ето защо, когато разяснявам механизмите за по-продължително издържане в студена вода, винаги наблягам на утринните часове, когато стомахът и червата са празни и човек още не е ял.


ВОДА В ПОКОЙ И ТЕЧАЩА ВОДА

Потапянето в студена/ледена вода, която не се движи (езеро, вана, ведро) е по-леко за понасяне, защото около и върху кожата се образува неподвижен защитен покривен слой вода (филм), който е малко по-топъл.

Плуването в движеща се ледена вода (под пет градуса) е върхът в изпитанието, защото прииждащите върху кожата, лицето и очите смразяващи талази са все студени, незатоплени и действат на принципа на вятъра: дори и да е топъл, когато е много силен, създава усещане за студ.

За да разберете разликата, е достатъчно да влезете в спокойно море, да застанете на място за двайсетина-трийсет секунди, а след това да се гмурнете и да плувате.


КОГАТО СТОМАХЪТ И ЧЕРВАТА СА ПРАЗНИ, ще установите, че:

– тялото ви се поддава по-лесно на контрол и заповеди
дишането (най-вече издишването) тече по-гладко
– психиката ви е много по-контолируема и спокойна
– имате много по-добра възможност за концентрация

Всички тези аспекти, до които никога няма да се докоснете, нито пък да осъзнаете без тренировки, са от основно значение за издържливостта в студена/ледена вода, но и за начина по който действа и функционира вашата имунна система.


ПЪЛНИЯТ СТОМАХ прави тялото вяло, а психиката неподатлива за сериозна работа. Единството тяло/психика се нарушава и се създава разнобой, който изпраща объркани заповеди към имунната система.

Разнобоят в имунната система срива възможностите ѝ за правилно реагиране спрямо външните и вътрешни болестоносители и постепенно се превръщаме в податливи към настинки, чревни инфекции, бактериални отравяния и автоимунни заболявания.

ВЪНШНИ ПРИЗНАЦИ ЗА НЕПРОБИВАЕМОСТ: ГЛАС И ДИШАНЕ
Те са много важни, а повечето трениращи ги прескачат.

1) Обърнете внимание на гласа си!
Колебливият тон, очевидното чудене, несигурността и разнопосочната звукова модулация са пряко отражение на психологическите проблеми, които рано или късно ще разбият имунитета ви.

2) Пресекливостта на дишането предизвиква емоционална промяна, нарушаваща обичайния дихателен процес. Това отново срива психиката и разбива единството във функциите на тялото.

Тренира се с пеене, рецитиране и изнасяне на реч по определен проблем.

Практически означава:

– тичате и рецитирате, тичате и пеете
– разисквате на глас по определен проблем, докато извършвате интензивна физическа дейност

Умението да имате еднотипен, контролируем ход на дъха при пеене, рецитиране (по време на бягане или тежко трениране) подава на тялото, процесите в него и на имунната система ясна и недвусмислена заповед: действайте точно и бъдете единни!


ЗА СНИМКАТА
Отпреди три-четири седмици е, когато все още се намираха листа по дърветата.

Показателна е с това, че температурата е минус седем – минус осем, духа вятър и въпреки слънцето, денят, всъщност е студен и би отказал повечето хора да излязат.

Интересното е, че (заедно с хората, които снимат) отиваме да плуваме в морето.


ПРЕДСТАВЕНИТЕ “СЕКРЕТИ” са само началото.
Необходимо е общуване и заедно трениране с хора, които го правят.

Водачът е необходим за да ви покаже посоката и начините да се вслушвате в себе си.


В КРАЯ:
Уважението и благоговението към Природата, към процесите в нас, към хората, които ни водят и към възможността да се докоснем до космоса на граничните психо-физически състояния, трябва да ни съпътстват на всяка крачка.

Отнася се за всички ни.

Казано иначе, ако неадресираното и неперсонализирано благоговение е винаги с нас, нещата се получават от само себе си.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене