Главоболни, кръвнонапорни нелепости

Ще четете за:
– първи шамар: човекът и дъждовният червей
– втори шамар: няма равенство между плодове и сокове
– без разумно хранене, соковете са почти безполезни
– какво се получава, когато изхождането не е достатъчно?
– тренировките, главоболието и високо кръвно налягане
– какво да правим, за да живеем без високо кръвно и главоболие?
– скалите и тялото
– “По делата им ще ги познаете”

ВЪПРОС: “Емо, често ме боли глава, може ли да е от стрес? Чета навсякъде, включително и лекарски статии, че стресът предизвиква главоболие.”

ВЪПРОС: “… така качих десетина килограма и напроследък вдигам кръвно, но то е на нервна почва.”

ВЪПРОС: “Спазвам почти всички твои препоръки, но понякога главата така ме цепи, че не знам какво да правя. Не обичам плодове и зеленчуци, не ги ям и съм ги заменила с два-три прясно изцедени плодово-зеленчукови сока на ден. Така добре ли е?”


ПЪРВИ ШАМАР:

Ще ви издам нещичко:

Еволюционно погледнато, хората не са много по-различни от дъждовния червей: дълго черво, което от единия край приема храна (за да оцелее), а от другия край изхвърля ненужното (отново за да оцелее).

Всичките “горди” белези на човешкото: крайници, органи, мозък (доколкото го имаме и доколкото го използваме) са вторично образувани и накачени по нас… отново за да можем да оцеляваме.

Когато възникне неравновесие между предния край (приемането на храна) и задния край (отделянето на отпадъците), започват над 98% от всички познати болести, вкл. и заразните.


ВТОРИ ШАМАР:

За любителите на зеленчуковите сокове: в Природата няма нито зеленчуци, нито пък зеленчукови сокове. Приказките на д-р Шелтън за разделно хранене и зеленчукови сокове са били ориентирани към много стари и болни хора, които не могат нито да дъвчат, нито да се хранят сами.

Между другото, така са постъпвали и известните лекари в древността, но когато човек се е закрепял и здравето му се е стабилизирало, са го вкарвали на общ храноден наравно с останалите.

В милионите години шестване по Земята нашата храносмилателна система е пригодена към сурови плодове, ядливи треви и корени, грудки, гъби, малки количества мед и пр. в съчетание с малко мляко от отгледани животни, млечните деривати извара и сирене, риба, птиче и дивечово месо.

Можем да стиснем плод и да го изцедим в устата си, но зеленчук, не.

Така че, който иска здраве и близост до природата, пък започва деня си със сок от моркови, нека е наясно, че е толкоз далеч от Природата, колкото, ако си накълца найлонова торбичка и я изяде с оцет и сол.


ВМЕТКА:

Не отричам зеленчуковите сокове.


Но, ако нямаме разумно съставен и балансиран хранителен режим, зеленчуковите сокове много бързо водят до застой и проблеми в чревната система.

Оттам и във всички останали системи.


КОГАТО
– се забави изхождането
– натрупаме неизхвърлени остатъци в дебелото черво
– в дебелото черво се образуват налепи от втвърдена храна
– в дебелото черво започнат постоянни гнилостни процеси

И още, и още…

Тогава:

А) ЗАПОЧВА постоянно препращане на тежки отрови към черния дроб, който работи на пълни обороти, но, разбира се, не смогва.

Б) ЗАПОЧВА постепенно развитие на недоброжелателни бактерии и микроорганизми, чиято популация избуява и в тънките черна. Това е началото на унищожаване на добрите чревни бактерии и започване на процеси, познати като: синдром на пропускливите черва, нервен стомах, колити и пр.

В) ЗАПОЧВА всеобщо отравяне на тъканите от отровите, разнасяни с кръвта и телесните течности.

Г) ЗАПОЧВА трайно нарушение на осмотичното налягане, което води до повсеместно напрежение и то стига до мозъка.

Д) ЗАПОЧВА трудно освобождаване на мозъчната тъкан от отработените вещества и нарушаване на дренажната (отводнителната) система на мозъка

Е) ЗАПОЧВА постоянно атакуване на кръвномозъчната бариера с трупни отрови и отпадни вещества. С времето силата на бариерата спада, в мозъка навлиза мръсна кръв и…

И от симтоматично и единично, главоболието се превръща в хронично.


ПРЕЗ ГОДИНИТЕ забелязах, че ако се поддържа достатъчно количество питейна вода, достатъчно плодове на гладно, малки порции и се тренира редовно, появата на главоболие граничи с ненаучната фантастика, т.е. няма го никакво.

Към мен се обръщат стотици хора на година, като главоболието и високото кръвно са най-често срещаните проблеми.

Когато променят храненето, светогледа и започнат да тренират редовно (има специфика и в тренировките!), възможностите човек да направи високо кръвно и главоболие, изтляват, като останките от миналогодишен огън насред Далечния Север.


КАКВО ДА ПРАВИМ ЗА ДА НЯМА ГЛАВОБОЛИЕ И ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ?

1) НА ПЪРВО място винаги е храненето.
Без достатъчно сурова храна (плодове и зеленчуци) по никакъв начин не е възможно да имаме достатъчно и съобразено по брой и количество изхождане.

При разумно съставен хранителен режим (необходим е разговор с истински разбирач на нещата) и трикратно хранене на ден (закуска, обед, вечеря) би трябвало да имаме Всеки Ден от две до четири изхождания по голяма нужда.

Ако изхождането е едно на ден или дори през ден, е… тогава прочетете първия пасаж за червото и червея.

2) ВТОРО В КЛАСАЦИЯТА е винаги пиенето на вода.
Дори не говоря за някакво идиотско количество от сорта на 3-4-5 литра, а спазване на двете правила:

– всяко хранене да бъде предхождано от две чаши вода и един суров плод

– един до два часа след хранене да изпиваме по една-две чаши вода

Ако прочистваме по този начин стомаха и червата, ще имаме отлично храносмилане, чисти телесни течности, чиста кръв и много кислород в тъканите.

Което е равносилно на силна и непоколебима имунна система.

3) ИДВА РЕДЪТ на спането на хладно и отворен прозорец.
Запомнете, че рецепторите за чистота и хлад са носът, кожата на лицето и очите.

Когато в стаята е топло, непроветрено и задушно, отточността на главата (освобождаване и отвеждане на отровите) се забавя, тъканите се надуват и главоболието (или безсънието) са налице.

Ако в стаята е студено, още по-добре.
Сложете дебели завивки, но ако носът и лицето са открити, всичко ще е наред.

И нещо важно:
никога
никога
никога

И още хиляди пъти никога, Не Спете На Климатик.
Искате ли здраве, забравете за климатика.

4) АМИ БОСОТО ХОДИЛО?
Какво знаете за морския бриз, приятели?

Сутрин той духа към морето, защото то остава топло през нощта, а земята изстива. През деня е обратното.

Правилната посока на морския бриз показва стабилност на атмосферните процеси.

Когато обаче, започне да духа в необичайна за часа посока, разбираме, че нещо се е объркало и следва разваляне на времето.

Примерът с морския бриз е много показателен за движението на кръвта и хода на процесите в тялото.

Когато ходилото е босо, то е леко хладно, което стяга венозната система и тя изтласква кръвта нагоре към таза и сърцето. Ако обаче, ходилото е обуто, запотено и топло, плътта се разширява, кръвта прави застой и много трудно поема нагоре.

Така започват всички застойни явления (разширени вени, тромбози, пред-инфаркти), а прочистването на мръсната кръв става затруднено и понякога почти невъзможно.

Оттук до главоболието има по-малко от крачка.

Затова, приятели, ако искате живот без главоболие и без повишено кръвно налягане, ходете боси навсякъде, където можете, за предпочитане е върху голата земя (почва), върху тревата, скалите, пясъка и т.н.

5) МЯСТОТО НА ГЛАДУВАНЕТО
От многобройните ми публикации вече знаете, че без гладуване под някаква форма, няма телесна чистота.

Степента на вътрешна чистота е директно свързана с причините за поддържане на високо кръвно налягане и главоболие.

Що за чистота е, ако имаме пет-шест килограма неизхвърлени изпражнения долу в корема, котито малко по малко навлизат в кръвта, в телесните течности и в клетките, които буквално полудяват.

Организмът отделя вода, за да омаловажи и потисне опасността, но така обрича на постоянно безводие цели системи (бъбреци, стомах, черва, черен дроб и пр.), всички тъкани и клетки.

Ето защо, освен поддържането на дву-трикратно изхождане на ден, са необходими периодично и системно повтаряни гладни паузи, които да дават възможност на тялото да се самопочиства основно.

Понякога гладната пауза може да включва и клизма, което при повечето хора, водещи заседнал живот, е наложително.

6) ДВИЖЕНИЕ, СПОРТ, ЧИСТ ВЪЗДУХ
Без чист въздух, редовно трениране и активно дишане, вътрешнотелесна чистота е невъзможна.

В тренировъчната програма за хора с високо кръвно и редовно главоболие има много особености, които могат да бъдат обяснени в личен разговор или с инструкции по време на тренировка.


НАКРАТКО:
Не можете да имате (трайно или редовно) главоболие, нито (трайно или редовно) високо кръвно налягане, ако:

– тялото е чисто
– телесните течности са бистри, активни и действени
– вътрешните процеси вървят без забавяне
– имате висока наситеност на кислород в тъканите
– имате съобразено разумно хранене
– имате редовно дву- или трикратно изхождане на ден
– тренирате редовно
– сте редовно на чист въздух и сред Природата


ПОГЛЕДНЕТЕ СКАЛИТЕ НА СНИМКАТА

Красиви и живописни са, но това е безводна, безродна, рушаща се и разпадаща се материя. Вдясно от мен има почти трийсетметрова страховита, отвесна пропаст. Далеч долу е осеяно с откъртени скални отломки, някои с големината на камион.

Безводието и изсушаването, които са в основата на всяко главоболие и високо кръвно, превръщат плътта и клетките ви в структура, подобна на тези скали: сухи, нащърбени, остри и осеяни с цепнатини (вътрешни възпаления).

Не искате това за себе и, нали?
Едва ли го искате за близките и приятелите си.
За децата си пък, съвсем.

Което означава, че е необходимо да повишаме знанията си, опита и практическите си умения да живеем така, че да сме здрави.

На по-високо ниво е необходимо да осъзнаем, че постигането на здраве за себе си, е стъпка към това да помагаме на другите.

Без помощ за другите, нашето здраве е ялово и егоистично постижение, което няма нищо общо с начина, по който е устроен Животът, с механизмите движещи Мирозданието и взаимосвързаността на необятната и безкрайна тъкан на пространствено-времевия континуум.


В КРАЯ:
“По делата им ще ги познаете” (Матей 7:20)


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене