СТУДЪТ, НИСКАТА КАЛОРИЧНОСТ на храната, физическата активност, здравето, абсолютната космическа нула... и всеобщата взаимосвързаност на нещата, която наричаме любов

СТУДЪТ, НИСКАТА КАЛОРИЧНОСТ на храната, физическата активност, здравето, абсолютната космическа нула… и всеобщата взаимосвързаност на нещата, която наричаме любов

ТЕМПЕРАТУРАТА на въздуха между 4 и 15 градуса по Целзий, охлажда цели отрязъци от тялото и по този начин поддържа метаболизма в долната граница на оптимума. Същият ефект се получава и ако употребяваме храна с ниска калоричност. Този, отдавна наблюдаван ефект, води до стабилно здраве, жизненост и дълголетие.


ТЕМПЕРАТУРАТА на тялото е в пряка връзка с околната температура и обмяната на веществата. Високите атмосферни градуси и бързият метаболизъм повишават телесната температура с няколко десети, което налага включването на физиологичните компенсаторни механизми, за да бъде понижена.

Но прегряващият ефект от облеклото и обувките, влияе негативно върху навременното им включване и с възрастта (още от 2-3 год.възраст) и изнежването, точната вътрешнофизиологична термо-настройка се разваля. Фините рецептори притъпяват чувствителността си, оттам страда клетъчното освобождаване от токсините и нарушеният метаболизъм ги разпределя в различни пунктове, като ги обвива в предпазна мазнина.

Мазнината изпуска липиди, омазнява кръвта и тъканите, а производството и отделянето на инсулин се затруднява. Следват бавни, периодични, очистителни кризи, повлияни от външни условия: настинки, вируси, стрес и пр. Но истинската причина е в начина на живот.


НАЙ-ДОБРИЯТ начин да се поддържа жизнеността и взаимовръзката между многобройните системи на тялото, са физическите упражнения. Снижим ли физическата активност, се нарушават (затлачват) каналите за междуклетъчно съобщаване. Но физическата дейност повишава вътрешната температура, която, ако се покачи прекомерно, блокира и забавя усвояването и разпределението на витамините, аминокиселините и ензимите.

Ето защо, по време на физическа активност тялото трябва да се поддържа хладно. Всяко увиване с найлонови грейки, покриване с гумени пояси, дебели чорапи и маратонки повишава вътрешната температура. В дългосрочен план това е подкиселяване на РН, натоварване на жлезите с вътрешна секреция, образуване на свободни радикали и възникване на предракова симптоматика.


НАЙ-ЛЕСНИЯ НАЧИН да поддържаме здравословно-ниска телесна температура, е като държим ходилата, дланите и ушите голи. Т.е.- боси, без ръкавици и без качулки в залата. Споменатите области са изключително кръвоснабдени и когато ги охлаждаме, през сърцето редовно преминава охладена, спокойна кръв, наситена с кислород. Анаболният тренировъчен ефект надхвърля стимулацията от синтетичните кофеино-анаболни стероиди, но е в синхрон с нормалните фунции на тялото.

Напоследък се правят много проучвания в оторизирани спортни лаборатории (Станфорд), които показват, че поддържането на хладни ходила и длани по време на тренировка, изпълва организма с огромни дози енергия. В последните години елитните спортисти ползват специални охладителни ходилни, дланови и на прасците лепенки и постепенно анаболните стероиди и кръвно-плазмените експандери отиват в историята.


ПЛИСКАНЕТО със студена/хладна вода сутрин след гимнастика, обтриването с едровлакнеста кърпа и бързият хладен авто-масаж по лимфотока са основен стимул за изхвърляне на метаболитните отпадъци. Телесната температура пада, но обмяната на веществата се увеличава, което е привиден физиологичен парадокс. Парадокс, който неотклонно ни води към добро здраве и отлично себеусещане.


ХРАНЕНЕТО с малки количества четири-шест пъти на ден води до качествен метаболизъм, но ако храната е с ниска калорийност, телесната температура се запазва в долната здравословна граница. Това е един от факторите за дълголетие, а в ежедневен план – вътрешна чистота, свобода на движенията, чиста, гладка и необременена кожа и състояние на (почти) постоянно здраве.


НИСКАТА КАЛОРИЧНОСТ е пряко следствие от:

1. Малките по количиство и обем хранителни порции (правилото за Двете шепи).
2. Едно основно ястие при всяко хранене. Примерно: супа и салата; или – филия хляб, парче сирене и домат; или – зеленчукова салата с яйце.
3. Повече сурови продукти, защото всяка термична обработка повишава калоричността. Разбира се, без фанатични залитания по суровоядството.


В АБСОЛЮТНАТА НУЛА на Космоса съобщаването и провеждането на сигнали е мигновено. Това е „здравословният“ температурен, космически оптимум. Няколко градуса в минус – и движението на електроните спира, структурата на веществото започва да се разрушава от вътрешния натиск и настъпва енергийно-материален колапс. Няколко десетки градуса в плюс – и възникват неконтролируеми триения, които водят до хаотично брауново брожение, микро-сблъсъци, а оттам – неконтролирано повишаване на температурата в огромни космически парсеци и галактически избухвания.


ПРИМЕРЪТ с телефонната кабина е повече от показателен: Ако в една телефонна кабина бъдат вкарани повече от трима-четирима души, близкият контакт, ненормалното и нежелано докосване, липсата на пространство и нарушеният усет за лична чистота водят до физическа погнуса, изнервеност, личностни противопоставяния и сблъсъци. В гео-политически и икономически план – също. Обратно – огромните разстояния, липсата на навременна комуникация и контакт, нарушават и изстудяват нормалното общуване, забавят го и дори го преустановяват.


„ALL YOU NEED IS LOVE“: Бийтълс пееха „Всичко, от което се нуждаем е любов“. Песента беше написана след продължително пребиваване на Изток, в Индия, където се занимаваха с йога. В окултните дисциплини целият видим и невидим свят е проявление на всемирната любов. Абстрактното възприемане на любовта е затруднително, но ако разберем, че това, всъщност, е взаимната обвързаност на всички неща, неспирният ход на енергията, безпрепятственото и преливане и взаимопроникване (които в човешки аспект се проявяват като усещане, чувство, привличане, влюбване и обич), тогава абстракцията става достъпна и разбираема. Аналогията между Вселената и Човека се оформя в съзнанието ни от само себе си.


НАПОМНЯНЕ: Макрокосмосът (Големият Космос) и микрокосмосът (ние и процесите в нас) са в абсолютна идентичност. Разберем ли взаимосвързаността им, никога няма да тръгнем против себе си и Природата. Старата херметична концепция „Каквото долу – такова и горе“ е в сила и днес.

В КРАЯ: Застоят не е помогнал на никого. Омир е казал „Истината се учи по пътя. Крачка по крачка“.
От нас се иска просто… да не спираме.


**Забележка: за въпроси и контакт, натиснете по-долния бутон и използвайте формата

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене