Нисковъглехидратна диета? Я пак? (четиво за четящи)

ВЪПРОС:
“… обаче, като се замисля, май мазнините в тялото въобще не ни се отразяват на нас жените, освен в обиколките, за разлика от мъжете, които масово правят инфаркти и инсулти.”

ВЪПРОС:
“… все ме гложди тоя въпрос как можем да вкараме мазнините в тялото като гориво, т.е. да горят, вместо да се отлагат и да ни правят дебели?”

ВЪПРОС:
“… и значи според теб, за да сме в добра форма, трябва да изключим всички въглехидрати и да караме само на плодове и зеленчуци?”

ВЪПРОС:
“Каква е разликата между нисковъглехидратните диети, които се рекламират и твоят подход към храненето, Емо?”

ВЪПРОС:
“Спазвам препоръките, които ми дадохте преди година и половина, Емил и от деветдесет килограма вече съм петдесет и осем и се чувствам отлично, за което ви благодаря!”

ВЪПРОС:
“Емо, от това, което чета в публикациите ти, очевидно имаш предвид нисковъглехидратната диета. Прав ли съм?”


ОТГОВОР:
Да започнем с масово разпространената глупост, че мъжете правят инфаркти и инсулти, пък жените минавали между капките и нищо им нямало.

Един съвет, приятели:
Никога не се водете по привидностите, които са на повърхността. Гледайте причините, т.е. в корена.

Ще ви дам два, уж, различни по естество примера, които обаче имат една и съща причина.

1) ЕДИН МЪЖ, който не се движи, започва (примерно) храненето с шопска салата и ракия, после таратор и хляб, следва свинско с ориз и хляб, гаврътва три-четири чаши вино по време на храненето, за десерт натъпква компот с баница или тутманик, а накрая (по френски) пие кафе (може би със сирене) и цигара, има си хас.

Теглото и обиколките естествено се покачват, плътта подпухва, кръвта му бавно, но сигурно се сгъстява, натъпква се с неразградени отрови, бъка от мазнини и понеже човекът няма никакво активно движение и никаква активна дихателна дейност, се слепва в малки (в началото) и по-големи (напред във времето), мазни съсиреци (тромби).

В един недалечен, бъдещ момент из тесните кръвоносни съдове в мозъка засяда пътувалата през цялото тяло мазна “тапа”, съдът се надува от прииждащата кръв, балонира и накрая се пръсва.

Оппааа, инсулт.
Или същата случка, но в сърцето, което пък наричаме инфаркт.

2) ЕДНА ЖЕНА (дълго преди менопаузата) има абсолютно застоял начин на живот, кара на същата “диета” като мъжа, но…

Но естрогенът ѝ размеква тромбите, разкашква ги, те се разтеглят и не запушват артериите.

Но, така или иначе, излишните мазнини и отровни крайни продукти (от абсолютно несъобразеното хранене) трябва да се отложат някъде и тя дебелее по ханша, по бедрата и корема. Поради липсата на движение и застояването на мръсна кръв в тазовото дъно, органите Там Долу се преизпълват с неразградими, просмукани навсякъде отрови и…

И жената започва да прави цистити, възпаления, сраствания, кисти в (и около) яйчниците, бъбречни, жлъчно-чернодробни проблеми и…

И въобще, каквото се сетите.


И ИЗВОДЪТ:
Къде и какво ще изгърми, зависи от възрастта, от пола и генетичните родови предразположения, но…

Но причините, приятели, съмишленици, другари и другарки, истинските причини са едни и същи: неправилен начин на живот, несъобразено, претрупано, прекалено смесено хранене, липса на движение и спорт, цигари, алкохол и…

И страх, дълбоко просмукан в цялото човешко същество.
Страх, стягащ и скововащ всяка клетка от тялото и всяка брънка от психиката.

Страх, въпреки ежедневните, уж, непукистки пози, заучените с възрастта и обиграни роли на просперитет, въпреки захаросаните Фб-снимки на усмихнатички жени и мъже и цялата комплексарска, показна лъжа, целяща да представи човека за такъв, какъвто не е.

Страх, продиктуван от неправилната ценностна, ментално-духовна и образователно-познавателна ориентация спрямо хората, животните, спрямо Природата, света, живота, космоса и вселената.


ПОДМЯНАТА НА ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ
Знаете ли за какво служат (основно) въглехидратите?

Това е горивото за движение (ежедневни дейности с нисък разход на енергия, вървене, тичане, бързо животоспасяващо бягане, катерене, провиране, плуване, бой, борба и въобще оцеляване).

А знаете ли кое е било горивото през милионите години в природата?

Отговор: треви, диворастящи плодове, сокът на някои дървета, корени, грудки, от време на време ядки, малко мед и…

Месото на уловените животни (сухоземни, птици и риба), но…
Но в сурово, полусурово, сушено и изсушено (стрито на брашно, т. нар. пемикан) състояние.

Защото, приятели, животинските мазнини също са гориво, но доколко този механизъм (мазнини за гориво) ще проработи при вас, днес, зависи…

Ами, зависи от начина на живот, който водите.
И от функционалното състояние на вашия организъм.


ВЪПРОС-ВМЕТКА
И, следвайки природната (горивна) въглехидратна линия, възниква въпросът: де са тестата, хлябовете, пиците, баниците, спагетите и пр. в Природата?

Т.е. де са онези съвременни “въглехидрати”, които сме свикнали да употребяваме и без които повечето хора не могат да си представят живота?

Де е захарта, де са сладкишите и засуканите десерти… в Природата?

Казано иначе, отивате в гората (планината, полето, джунглата) и ги намирате.

И още по-резонен въпрос, приятели:
Как е оцелявал Човекът с тези мижави (от сегашна гледна точка) въглехидрати, при положение, че физическото му движение някога много, много, много отдавна (преди групите да се обединят в общности, общностите в народи, а оттам да започне масовото отглеждане на царевица, жито, ориз) е било неимоверно изтощително и обемно?

Но, дори и след племенното стриване на зърната на брашно, след изобретяването на мелничните камъни и производството на брашно, въглехидратите (хлябът, питките) са били в толкова минимално, недостатъчно количество (като дневна дажба), че от сегашна гледна точка все едно хилядолетия хората просто са…

Да го кажем точно: все едно са гладували.

Но, въпреки това, са прекосявали континенти, изкачвали са огромни планински масиви, преплували са океани, оцелявали са в студ и пек, изграждали са каменни градове, а вечер…

Вечер най-възрастният мъж е разчупвал една питка за цялото семейство (по един краищник за всеки), ако разбира се, я е имало… питката.

Защото по-често просто я е нямало.


ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
Е удивителен комплекс от енергия, клетки, органи и системи.
Нагажда се, приспособява се, свиква, оцелява.
И е неимоверно практично (рентабилно).

Когато може да извърши някаква дейност с по-малък разход на енергия, винаги го прави и така се променя (неусетно и незабележимо) първоначалната функция на отделните органи и системи.

Някога, преди милиони години, панкреасът е възникнал и се е оформил като компенсаторен механизъм за (преобразувател на) концентрирана енергия, но…

Но концентрирана енергия в крайно минимални количества.
За това служи и инсулинът.

Казано накратко, ние хората сме почти като кучетата и котките – не усвояваме (или го правим в изключително малка степен) концентрираните въглехидрати (захар, тесто и мед) и ако упорстваме, напълняваме, натежаваме, накрая компенсаторният механизъм се поврежда и заболяваме от диабет.

Харесваме или не, искаме или не искаме, това е реалното положение.


КАФЯВАТА МАСТНА ТЪКАН
Тя, приятели, е природно замисленото гориво за времената/сезоните, когато температурите падат драстично.

Но, ако се храним с ненормално количество (изкуствени) въглехидрати (теста и захар), за да ги изведе от тялото, организмът се е приспособил да ги използва (не особено качествено и затормозено) за гориво или…

Или просто да ги отлага по дупето, ханша, бедрата и корема, докато дойдат по-добри моменти да започне да се освобождава от тях.

Но, когато…

– премахнем ненужните изкуствени въглехидрати
и
– започнем да правим редовни, ежедневни студово-дихателни процедури

… в тялото започва да се образува нова мастна тъкан, която е изключително кръвоснабдена (изглежда кафява) и така (при наличието на много кислород в кръвта) тя започва да участва в телесните химични горивни процеси, чрез които…

Чрез които се отделят топлина и енергия.

И ето ни такива, каквито сме замислени от Природата: стройни, относително тънки, мускулести, оформени, пъргави, подвижни, издържливи на студ и с минимално количество тлъстина (бяла мастна тъкан) – не е възможно съвсем да я няма.


ВЕЧЕ РАЗБИРАТЕ, ПРИЯТЕЛИ, ЧЕ…
Не говоря за нисковъглехидратна диета и прочие измишльотини.

Говоря ви за нормаловъглехидратно хранене, такова каквото е било милиони години, но днес, за няколко столетия сме го забравили, разглезили сме тялото, затлачили сме естествените процеси за преобразуване на енергията и… сме масово, поголовно болни.

Поднасям ви микрочастица знание за природната история на Човеците, знания за начина на живот и храненето преди еони от планетарно време и вие сами…

Именно, сами!

Сами можете да участвате в оформянето на изводи и заключения, върху които да обогатите или да промените сегашния си начин на живот и хранене.

И, разбира се, да тръгнете по Пътя на Истинското Здраве.


И ЕТО ГИ ПРОСТИЧКИТЕ СЪВЕТИ:

1) ЗАПОЧВАЙТЕ ВСЯКА СУТРИН
С едно-дву-триминутен студен душ.
Дишайте дълбоко, като ударението е върху много бавното и много дълго издишване.

Така ще започнете началното претрансформиране на бялата мастна тъкан (тлъстината, сланината) в кафява, работеща и кръвоснабдена мастна тъкан.

2) ВСЯКА СУТРИН
Извършвайте активна утринна гимнастика, в която да има и сериозен динамично-силов елемент (бягане, клякане, лицеви опори, коремни преси и пр.) за да накарате отложените тлъстини да започнат да участват като гориво.

Ще се получава бавно, но накрая ще успеете.

3) ОСНОВАТА НА ВАШИТЕ ВЪГЛЕХИДРАТИ
Това са плодовете, зеленчуците, суровите ядки и семки, медът, кълновете, овесените ядки.

Също бобът и лещата.
Като допълнение влизат картофите и оризът, но…
Но само като допълнение и от време на време.

Това, приятели, вече знаете, не е нисковъглехидратно хранене, а е Нормалното Обичайно Човешко Хранене, протичало милиони, милиони години.

Приучете тялото си да живее така и включвайте тестата (хляб, макарони, спагети и пр.) само ако се случи да губите ненужни килограми.

Но, уверявам ви, при компетентно изготвена хранителна програма няма да загубите и грам от нормалното (не излишното!) си тегло.

4) ОФОРМЕТЕ ХРАНЕНЕТО СИ ВЪРХУ ПРАВИЛОТО
а) плодове преди основното хранене
б) основно блюдо
в) неголяма зеленчукова салата

5) ЕДИН ДЕН В СЕДМИЦАТА
Не се яде…

или

Консумирате само вода и плодове.

Това е денят за обръщане на Вашето Същество (на вас самите) към Природата (бог, ако сте вярващи).

6) ДВИЖЕТЕ СЕ МНОГО И СПОРТУВАЙТЕ
Спомнете си колко разстояния са изминавали хората преди хилядолетия и опитайте да сте като тях.

Спортът е идеален заместител на някогашното движение, което днес ни е отнето.

7) БЪДЕТЕ ДОБРИ ХОРА
Помагайте.
Бъдете силни – психически, физически и духовно.
Усмихвайте се и носете упование.
Изграждайте единство и желание за общност между хората.

8/ ДОБРИ, ДА, НО НЕ ОВЦЕ!
Доброто трябва да пребъдва и да оцелява.
Това е възможно, ако сме силни, тренирани и готови за бой, защото…

Защото маса нечистоплътни хора имат добрите, отзивчивите и усмихнатите за овце.

Тренираното тяло и мускулите, приятели, не са само за здраве, за показване, за фукане и снимки.

Тренираното тяло е оръжие (жестоко и неумолимо), ако се налага.

И понякога, колкото и да не искаме, се налага.

ПРИРОДАТА…
Природата е в нас, около нас и навсякъде.
Ние сме природата.
А основният признак на Природата е вечният кръговрат на енергията, т.е. вечното, никога неспиращо движение.


В КРАЯ:
Движеща се светлина, проблясваща в мрака като пътеводна звезда – това сме ние.

Да осветяваме Пътя, да обединяваме, да откриваме решения и изходи – за това сме създадени.

Не за мрънкане, оплакване и застой.


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене