Как да поддържаме на високи обороти обмяната на веществата?

Как да поддържаме на високи обороти обмяната на веществата?

ОТГОВОР:
КАТО ЖИВЕЕМ на високи обороти.

СЕКСУАЛНАТА активност, двигателната активност, активният подход към храненето, действената интелектуалност и активното, ежедневно приложение на личната вяра и духовност, определят степента на Обмяната на Веществата (метаболизма).

ЖИЗНЕНОСТТА на половите функции е в състояние да ни изстреля в неподозирани физически и интелектуални висоти. Всяка физиологична и психична дейност е в пряка връзка с хормоналността – начина по който изглеждаме, по който се движим и усмихваме, подхода ни към физическата дейност и спорта, храненето, маниера ни на общуване, вярата и духовността.

   ИЗВИВКИТЕ на тялото (женско или мъжко) показват нагледно, каква обмяна имаме. Липсата на тлъстини, мускулната напълненост, спокойните, плавни движения и физически възможности поставят точна и видима от всеки „оценка“ за начина, по който функционираме отвътре.

   С НАМАЛЯВАНЕ на двигателната активност, телесните течности започват да се утаяват и да си пробиват път надолу в тялото, т.е. движението им нагоре (преодоляване на гравитацията) се затруднява. Това създава предпоставки за вътрешни отлагания (подагра, бъбречни камъни, затруднена перисталтика, висок холестерол и пр), което води до видимо изменение в контура – увисване на раменете, корема, седалището.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

1. Кръвообращението и лимфотокът рязко се подобряват, ако се повдигнем на пръсти и твърдо (почти с удар в пода/земята) се отпуснем на пети? А ако ходилото е босо, ефектът е двоен – контакт на жизнените точки със земята и мускулна контракция, в случая на прасеца. Започнем ли утринната гимнастика с две-три серии по десетина тропвания, импулсите задвижват бъбреците и, колкото и да е странно – белите дробове и дихателната дейност.

Краен резултат – бърза обмяна на течностите в организма.

2. Тялото е като гъба, буквално. Ако се наведем надолу и задържим минута, после се огънем назад и се извием, ние изцеждаме тъканите и в тях навлизат нови, свежи течности. Десет-петнайсет минути йога-асани (пози) са удачен вариант за утринна гимнастика и начало на деня.

3. Упражненията от т.1 и т.2 предизвикват дълбоко дишане, което е основа за качествен и бърз метаболизъм?

   НО…

   В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО има близо 800 мускула, които са истинската лаборатория за преработка на белтъчините, усвояването на въглехидратите, адаптирането на калция към нуждите на костния апарат и средство за физиологичен енерго-ритник върху хормоните и половия апарат.

   ДИНАМИЧНО-СИЛОВОТО натоварване на мускулите е ЕДИНСТВЕНОТО средство, което трайно „обръща“ хода на физиологичната гравитация: мощен кръвоток тръгва към корема, избутва застоялата тазова кръв и я вкарва в дробовете. Започваме да дишаме дълбоко, буквално да се борим за глътка въздух, а това е основата на окислородяването на тъканите, синтеза на желязото и кръговрата на калция. Подновяването на калция е директно свързано с обмяната на въглехидратите, изгарянето им и намаляване на мазнинните депа.

   Така стигаме до бързата Обмяна на Веществата.

ТЕЖКАТА АРТИЛЕРИЯ – основният подход към тялото:

1. Най-голямата мускулна група са краката и задникът. Искаме ли кръвоток и лимфа като игрив планински ручей, първо започваме с тях. Препоръчителни са бягането на място в комбинация с клек-подскоци, скачане на въже, качване на стълби и ритници по чувал. Ако правите всичко на бос крак – на прав път сте.

2. Следват упражнения за краката/таза с утежнения – гири, дъмбели, щанга.

3. Натоварим ли краката/таза, трябва да използваме момента, в който течностите и хранителните вещества са избутани нагоре. Работата за гръдните мускули, гърба, раменния пояс, ръцете, кръста и коремните мускули поема „щафетата“ – така обновителният процес не спира, а се разраства и задълбочава. С времето организмът изработва физиологични механизми (утъпква пътечки) за пренос на необходимите вещества и включване на ненужните мазнини в клетъчното горене.

4. Разтягане след тренировка – основният успокоител, синхронизатор и преразпределител на усилените физиологични процеси.

(индивидуални тренировъчни и хранителни програми – на съобщения)

ГРАВИТАЦИЯТА, ВЪТРЕШНИТЕ ПРОПАДАНИЯ И ЗДРАВЕТО:

   Бавната обмяна води до недобро храносмилане, запек и, поради силно и постоянно вътрешно напрежение, до хемороиди. Този анти-физиологичен натиск надолу предизвиква пропадане на вътрешните органи, натиск върху отделителната система, запушвания, нарушение в чревното всмукване и до тежки, необратими заболявания.

   Целта на настоящата публикация е, да ви даде идея и вяра, че утаечните/застойни гравитационни процеси в тялото, могат да бъдат преодоляни и обърнати.

   Започнем ли с най-простото – утринна гимнастика плюс корекция на хранителния режим, даваме възможност на тялото да стъпи на пътеката към здравето. Включим ли специализирани динамично-силови тренировки, идва момент, когато вътрешните процеси се нормализират и изграждаме добър усет, кое е нужно на тялото и кое – не.

КАКВО ПОЛУЧАВАМЕ:

На първо място – настроение, вътрешна усмивка и здраве. И още:

свежа кожа
– „светване“ на лицето – изглежда по-младо, свежо, погледът се прояснява.
– стегнато тяло, младежки контур, плавни и широко-амплитудни движения.
– хормонален баланс, активно вътрешно горене, отлична стомашно-чревна дейност и лекота.
– чувство за окриленост, енергия (иде ни да подскачаме) и (черешката на тортата) повишено (всъщност нормално) сексуално желание/либидо.

   В КРАЯ:
   Можем ли накараме реката да потече нагоре?
   Можем, разбира се.

   Чакат ни удоволствия и малко работа за вършене.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия ви е харесала, може да получавате най-новите публикации директно на имейл. Запишете се като натиснете бутона по-долу! 

Нова публикация всеки понеделник!

Записване от тук >>

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене