За обмяната на веществата и талията – един различен поглед

ВЪПРОС:
“Емо, не мога да я смъкна тази талия, постоянно опитвам, но с годините се увеличава. Освен това и кръвното започва да играе. Как да постъпя?”

ОТГОВОР:
ТАЛИЯТА не намалява… с подход към талията.

ТАЛИЯТА (кръстът, центърът, сакралният център, хара, тан-ден и пр.) е показател за баланс (или липсата му) на силите действащи нагоре (от ануса към слънчевия сплит и главата) и за силите, дърпащи надолу – към земята (умора, загуба на енергия, възраст).

ХОДЪТ НА ЕНЕРГИЯТА нагоре е това, което наричаме метаболизъм (обмяна на веществата). Колкото по-качествен, бърз и “бистър” е метаболизмът, толкова по-чиста и стегната е талията.

Дори в древните езотерични практики по Земята (прим. Йога) движението на енергията нагоре (Кундалини-визуализацията по гръбнака) е част от обновлението, израстването и реализацията на скритите ни възможности.

ЗАЩО НАГОРЕ? Защото по този начин мръсната/застояла кръв от тазовото дъно влиза в режим на активно пречистване и обновление през белите дробове. Тъканите се изпълват с кислород и желязо, имунната система литва нагоре и – което е най-важно за поддържането на “младежките” процеси – естественият анаболизъм (изграждане на нова тъкан, растеж и зарастване) запазва и поддържа високи стойности.

ФИЗИОЛОГИЧНИЯТ АНАБОЛИЗЪМ е в пряка връзка с усвояването на въглехидратите, което означава, че изгарянето им е почти без остатък, т.е. без отлагане на тлъстини. Неизгорените въглехидрати (това е неусвоена захар) “пият” много вода, подуват клетките и правят тъканите инсулино-резистентни и предразположени към диабет.

Талията е първият признак, който сигнализира за тези кофти промени. Вторият е кожата: става белезникава, трудно се кръвоснабдява и се увеличават кафевите (старчески) петна.

ЗАСТОЯЛИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ обръща енергията (течностите) надолу, към земята. Образно казано, това е изтичане, тотална загуба на енергия, немощ и смърт. Енергията от пръстта, която е оживотворила тялото, се връща отново в пръстта. “Прах при праха, пепел при пепелта”.

Както казва френският писател, хуморист и секс-сатирик Сан-Антонио “Всички се борим да сме еректирали вертикали, колкото се може по-дълго. Хоризонтали така или иначе ще станем”

ФИЗИОЛОГИЧНИЯТ АНАБОЛИЗЪМ-2 е процес на синтез и ресинтез на белтъчините (тухличките в сградата на тялото). Белтъчинното преобразуване е най-силно при пеленачетата и децата, защото анаболизмът е пряко свързан с т.нар. “хормон на растежа” – фактор, правещ кожата гладка ( изчезват омазняванията, петната и пъпките), мускулите се запазват действени и напълнени.

ЦЕЛТА НА ФИЗИЧЕСКОТО НАТОВАРВАНЕ (тренировките) е да поддържа клетъчния анаболизъм и мускулите да са “гладни” за белтъци и въглехидрати. Запомнете: мускулатурата не е продукт на его-то, а цялостен орган, отговорен за усвояването на основните хранителни вещества, за двигателните ни възможности, за сърдечно-съдовата издържливост и нашето ежедневно, човешко самочувствие.

Без редовно физическо натоварване – забравяме за естествения анаболизъм, за прибраната талия и празните приказки от сорта “расте, но не старее”.

(Снимката отразява момент от вчера, събота сутрин. С приятели направихме ранна, 07:00, тренировка при -3 градуса. Още не събудили се… и вече бяхме потни)

ЛЮБОПИТНО: При официално проведен експеримент с хора на 70-80 год. – да живеят един ден в декори от своите детство/младост (улици, музика, облекло, транспорт, обноски, отношения), било наблюдавано многократно увеличаване на обмяната на веществата, засилена детоксикация, подобрена сърдечна дейност и понижено кръвно налягане. Инерцията от преживяната емоция “едно-към едно” от детството и младостта в рамките САМО на един ден, се запазила около месец.

Което повдига въпроса, трябва ли да приемем налаганата от обществото (говорим за страховия комплекс “Какво ще кажат другите?”) матрица на “Дръж се като възрастен и улегнал”? “Не прави това и онова, вече си възрастен.” и “Остарявай, когато “трябва” и да не си гъкнал.”

“Ефекта на Стотната маймуна” е страшна работа. Може да е убийствен и съкрушителен за психиката, съзнанието и здравето на отделния човек, решил да излезе встрани от статуквото на масовия страх и неразбиране на живота.

ТАЙНСТВОТО НА ВИЗУАЛИЗАЦИЯТА: Когато на група хора над 40 год. се каже да затворят очи и да си представят, как са изглеждали на 15-18 год, наблюдаваме интересно явление: след броени секунди всички, без изключение, изправят гръбнака, несъзнателно прибират корема, задълбочават дишането и повдигат/изпъчват гърдите.

Изброените четири видими промени, са характерни за младите, здравите, активните и спортуващи индивиди. Ерго?

Казано иначе, ако на съзнанието му се дава възможност, то оказва влияние върху моделирането на тялото, подтиква обмяната на веществата и възвръща клетъчната памет отпреди 20-30-40 и повече години. А именно “паметта” на организма – за активност, можене и вътрешен баланс е в основата на качествената обмяна и силна имунна система.

ИЗВОД: Ако искаме да променим тялото:

1. Първо започваме да работим за промяна на мисленето, набелязваме работни решения и план за действие – на малки, реално изпълними стъпки.

2. Едновременно с промяната в мисленето (запомнете – едновременно!) трябва да променим мястото и хората. Т.е, да се обградим с хора и обстановка, които спомагат за нашето ново мислене, действие, тренинг и реализация. Най-лесно това се получава с членство в група, общество или спортен клуб, където всички са обединени от сходни виждания, идеи, начин на мислене и заедно трениране.

Професионално, но кофти: У дома и цяла фитнес зала да имаме (вкл. плувен басейн, тенис-корт и пр. глезотии), промяна не става.

3. Започнем ли тренировки, добре е по време на някои упражнения да се опитваме да визуализираме желания ефект (най-често при коремните преси, но не само). Така тяло-съзнание-дух работят в едно цяло.

4. Начинът на хранене е най-важният елемент от цялостната мисловно-тренировъчна дейност. Промяната идва естествено и без насилие, когато вътрешно започнем да функционираме по нов начин – активно, решително, с действие, вяра и неотклонност.

5. Емоционалността следва здравото, активно и гъвкаво тяло и то започва да ни подава забравени и приятни сигнали. Оковите на пълното, схванато, изоставено тяло, което доскоро е поставяло граници пред емоциите, желанията, възможностите, изживяванията и духовността, изчезват.

Накратко: “В здраво тяло – здрав дух”… с всички произтичащи опции.
Твърде приятни опции.

В КРАЯ:
Погледнете звездите и вижте, как Млечният път се слива с една или друга галактика. Всичко, навсякъде, във всички вселени, времена, посоки и Реалности се движи, прелива, взаимопрониква, обогатява и обновява.

Ние сме част от това.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене