Октомврийската революция на кафеджиите

“Емо, кажи веднъж завинаги вредно ли е кафето или не?”

ОТГОВОР:
Веднъж завинаги ще кажа:
Кафето може да е много вредно или не чак толкова, в зависимост от начина по който го пием.

ПРЕДИ ДА КАЖЕТЕ КАКВОТО И ДА БИЛО…
Осъзнайте, че кафето предизвиква три крайно вредни реакции в тялото:

1) ОБЕЗВОДНЯВА ЕКСТРЕМНО ТЪКАНИТЕ до степен все едно от два дни бродите из Сахара без вода.

Тъй като обезводняването става за минути, кръвното налягане се повишава спринтово (особено при хората с ниско кръвно) и това се усеща като събуждане.

2) ПРЕВРЪЩА СКОРОСТНО ТЯЛОТО в киселинна бомба.
Т.е. за секунди променя рН в посока киселина, а това предизвиква мигновен отговор от имунната система.

Т.е. кара имунната система да гърми патроните си за тоя, дето духа и да увеличава броя на левкоцитите (белите кръвни телца, бойците) до степен, все едно тялото бъка от вирусни интервенти.

Тази вторична имунна реакция също се усеща като вид екстремно събуждане.

3) В КРЪВТА СЕ ИЗСИПВА АДРЕНАЛИН
Това е субстанция, която еволюционно е предназначена да ни мобилизира срещу страховити опасности. Естественият утринен приток на адреналин се засилва неимоверно от изкуствения, вследствие на кафето.

Т.е. подготвяме се да реагираме, да бягаме, да скачаме, да се бием и да оцеляваме в условия на брутална, високорискова, неизбежна опасност, свързана със смразяващ страх и дори ужас.

Да повторя ли за трети път, че и това се усеща като живителна, събуждаща всяка клетка, реакция?

Но!


КАКЪВ Е ТЕКУЩИЯТ ИЗВОД?
Хайде да стигнете сами до него, приятели.

Въпросът ми е: С кого ще се биете сутрин в шест или в седем?

С мамутите от ледниковия период?
Със саблезъб тигър, заплашващ племето и семейството ви?
С човекоядни врагове изскочили внезапно като в “Апокалипто”?

Ще прехвърляте Балкана с руските войски през лютата зима на 1878-ма?
Ще се изправите на Термопилите като един от 300-те спартанци на Леонид?
Или ще пречупвате германците в ужасяващия студ при Сталинград?

И, ако отговорът на всички (абсурдни) подвъпроси е “не!”, тогава следва най-естественият въпрос, турящ кръст на цялата кафеджийска кампания:

“За чий ви е тогаз черната течност в този ранен час, когато тялото ви всъщност плаче (и плаче, и плаче, и плаче…) за литри чиста вода?”


ХОРАТА, КОИТО НЕ МОГАТ БЕЗ КАФЕ…

Всъщност са наркомани.

Всеки наркоман, приятели, има (имал е) лична дълбока психологическа пробойна (травма, празнота, проблем).

Празнотата може да бъде запълнена от нещо, което предизвиква достатъчно силни преживявания и това в случая са наркотиците. Кафето с неговия бърз киселинно-метаболитен шут играе ролята на, уж, нов психо-физически пълнеж, който с времето се вклинява в светоусещанията като част от личността и именно тук започва зависимостта.

Всъщност, не сте направили нищо по-различно от това да замените една зависимост (нерешен проблем) с друга зависимост и друг нерешен проблем, което по същество е постоянно бягане от решението на истинския проблем.

Абсолютно същото е с всяка друга зависимост (обезболяващи, психотропна фармакология, кокаин, хероин, определен брой повтарящи се движения при шизофреничните деривати и пр.).

Не бъде ли премахната (осъзната) причината за зависимостта, винаги ще се появява вещество (лекарство, действие), което да играе ролята на задължителен пълнеж.

Ето защо, приятели, животът на кафеджиите, които, уж, не могат без утринното кафе (и цигара) би трябвало да бъде променен, да бъдат увлечени по нови, примамливи, изпълващи цялото съзнание ежедневни цели и в един момент ще бъдат изумени, че даже не са се сетили за кафето и цигарата.


НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ

Той произтича от факта, че почти 100% от хората пият кафето на гладно, преди да са оводнили в достатъчна степен тялото с много вода, плодов сок, плодове или воден суров зеленчук, прим. краставица.

(вметка: спомнете си, че на изток кафето се сервира задължително с голяма чаша вода).

Сутрин тялото крещи “Водааа, водааа, водааа!”, а вие му давате черна киселинна течност, която буквално обезводнява, изсушава и взривява клетките. Че палите и цигара след това…

Мога да ви уверя, че ако започвате утрото с много (много, много) вода, изцеден плодов сок, малко мед и порция сурови плодове…

Ще се окаже, че нямате чак такова желание след това да пиете кафе на гладно.

Не стига това, ами ще се окаже, че и запалването на утринната цигара ви е (буквално), о, ужас, неприятно. Получава се така, защото силната алкална реакция на водата, плодовете и меда изгражда физиологична нетърпимост към канцерогеннта отрова на тютюна.

Т.е. единият навик не върви с другия и буквално го издухва от утринните ви ритуали, от съзнанието ви и въобще от живота ви.

Накратко:
Започвате ли деня с вода и плодове, вероятността да се освободите от зависимостта към цигарите и кафето (на гладно и без да сте пили вода) е почти 100%.


УСЛОВНА СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА

И все пак е възможна известна полза от кафето, ако сме здрави, ако спортуваме редовно и ако редовно сме навън на чист въздух.

При увеличен енергоразход, когато наистина се нуждаем от комплексни въглехидрати, можем да използваме кафето като топим в него краищника хляб (домашна питка) и така черната течност (ако е в ограничено количество) подпомага работата на киселинните стомашни сокове.

Накратко и точно:
В много малко количество (при стабилен двигателен режим) кафето подобрява моментното храносмилане на въглехидратите.

Разбира се, говоря за възможност (хранителна ниша), коята да не е ежедневна, а не повече от два-четири пъти в седмицата.


ПРИЯТЕЛИ, СЪМИШЛЕНИЦИ, ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ:
Нашите навици и светоглед попиват във всяка клетка и в оформящото се съзнание на децата ни от мига, в който ги поемем от родилното.

До шест-осем годишна възраст ние вече сме програмирали и предначертали изцяло бъдещия живот на детето си, неговия начин на реагиране спрямо бъдещите препятствия и проблемите, произтичащи от типа реакция (градивна или разрушителна), неговите вътрешни празноти и качеството на бъдещите взаимоотношения с другите хора, както и типа психо-физическо неравновесие, водещо до бъдещи заболявания, но…

Но повечето родители нито го знаят, нито искат да го знаят, а когато го чуят, започват да отричат, да обвиняват, тръгват на кавга и защитават агресивно навиците, продиктувани от собственото им неведение, човешка безотговорност и откровено слабоволие.

Децата са бял лист и писателят, който започва да пише историята им, сме ние.


НИЩО НЕ Е СЪДБОВНО ПРЕДНАЧЕРТАНО

Ако всичко беше предопределено, въобще нямаше да се раждаме.

Ние решаваме какъв да е обликът на заобикалящата ни Реалност, защото тя е отражение на нас самите.

С всяка своя мисъл, с всеки пулс на сърцето, с всяка глътка въздух, трепване, движение и действие всички ние заедно променяме и обогатяваме Реалността, защото тя е отражение на нас самите.

Затова и действието по изграждане на нещо ново се нарича съ-творяване.

Творим заедно.
Творим съ-вместно.
Със другите и с всички останали.

В КРАЯ:
Каква е идеята ви за съ-творяване днес, приятели?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене