Отлично храносмилане: защо, как и по какъв начин?

 

ВЪПРОС:
“Каквото и да хапна, все ми се подува коремът, Емо. Чувствам се отвратително.”

ВЪПРОС:
“… и нахраня ли се, усещам такава тежест, че направо нямам сили за нищо. Как да се отърва от това, Емо?”

ВЪПРОС:
“Спазвам, доколкото мога наставленията ти, но ако се случи да се сдърпаме с мъжа ми, стомахът ми се свива на топка и никакво здравословно ядене не е възможно.”

ВЪПРОС:
“Викаш да се храним, колкото да не умрем от глад, нали, Емо, ама аз ако не изям поне половин хляб, две супи и после да почна яденето, ме отпиши. После ми е кофти и никакъв ме няма, обаче за час-два минава.”


ИЗВЪНРЕДНА ВМЕТКА:

Днес е трети март.

Денят, избран от нас, българите, в който да изразим преклонението си пред нашия освободител Русия и да заявим готовността да отстояваме Родината и земята си, както…

Както са го правили и както са ни завещали нашите деди.
Да отстояваме Родината не само на приказки.
Хиляди, маса, народ.

В този смисъм днес, ние, българите, имаме само един път: всички заедно към София и там да въздадем справедливост.

Належаща и животоспасяваща справедливост.

Належаща, защото онова, което се върши в т.нар Народно Събрание (и предателските правителства) е нещо, което никой разумен народ не би търпял.

Животоспасяваща, защото ако не сторим онова, което са ни завещали предците, ще изгубим Родината и земята си, а това…

Това не можем да допуснем.
Толкоз по днешния ден и датата.


ОТГОВОР:

Спомняте ли си как започва първата глава на “Морският ястреб” (Рафаел Сабатини)?

Героят, сър Оливър, здрав, як мъж, седи в трапезарията си, усмихва се и се наслаждава на живота. Писателят изтъква най-важната комплексна причина за отличното му настроение и тя е:

“Първата причина, при все, че надали дори я подозираше, беше съвкупността от неговата младост, богатство и добро храносмилане.”

Просто, ясно и разбираемо.


ОТЛИЧНОТО ХРАНОСМИЛАНЕ
Стъпва върху пет основни пункта, като първите два са Основата На Основите.

Следващите три са конкретиката, която обаче е невалидна без първите два.

И така, по ред на номерата:

1) ИДЕЯ ЗА ЖИВОТА И БЪДЕЩЕТО
Когато имаме работеща идея за бъдещето (именно работеща: утре правя това, вдруги ден онова, после гледам резултата и действам според него), цялото тяло (клетки, органи, функции) работи единно и в абсолютно равновесие.

Премахнем ли обединеността, разцентроването, отпускането и затлачването на процесите (вкл. храносмилането) са въпрос на време.

Така че, приятели, преглеждайте всеки ден познанието и вярата си, както и виждането си за основните пунктове в човешкия живот: защо сме тук, защо живеем, къде отиваме след това и какво е естеството на “след това”.

Ако се влачите отчаяни, безидейни, “ден да мине, друг да дойде”, не очаквайте от тялото си друго, освен вялост, отпуснатост, липса на енергия, лошо храносмилане и убита имунна система.

Накратко:
Именно с идеята за бъдещето започва отличното хрансмилане.

2) ПОДДЪРЖАЙТЕ ОТЛИЧНИ, СТЕГНАТИ ОТНОШЕНИЯ
Тези отношения, приятели, в над 90% зависят от нас, колкото и на някои да не им се вярва.

Ще ви го кажа така:
Попитайте една жена, притисната, потисната, смачкана от отношенията със съпруга си как чувства стомаха си (свит и стегнат на топка) и червата си (свити и стегнати на топка) и…

И се вслушайте в думите ѝ.

И разберете, че същото е и с мъжете (т.е. с всички хора), които поддържат изострени, лоши отношения с близките си, всички които търсят не разрешението, а конфликта и абсолютно всички, които…

Които под една или друга степен сеят интриги, подтикват към свади, скандали, противопоставяне и разделение.

Същото става с клетките, органите, системите и функциите в тялото, но на първо място се разстройва храносмилането. Тръгне ли проблематиката с храносмилането, тръгват всички познати вътрешни болести.

Примерно, едно Хашимото винаги започва от влошени отношения с близките (баща, майка, съпруг, съпруга, смърт на близък, дългогодишен тормоз, дългогодишен психически спад и пр.), което съсипва храносмилането за дълги години.

ВМЕТКА:
Както виждате, началото се поставя от нашето психологическо състояние още от детството, юношеството, от светогледа, който имаме и следващите от него отношения с най-близките.

Разбира се, няма как всичко да е цветя и рози, но…
Но са важни желанието, стремежът и намеренията.

Помнете:
Резултатът е на второ място.
На първо са желанието, стремежът и намеренията.

3) ДОСТАТЪЧНО ВОДА НА ГЛАДНО И ПЛОДОВЕ
Не е възможно да имаме отлично храносмилане, без да почистим стомаха и червата от лигавия налеп, останал от предните хранения. Това се извършва от водата (две-три чаши половин час преди сядане на масата) и от плод с достатъчен обем и точната консистенция, които да преминат и да изстържат (дезинфектират) целия стомашно-чревен отдел.

Разбира се, работата на стомаха и червата изисква огромен обем клетъчна (влязла в клетките, телесна) вода, от която да се изработват храносмилателните сокове и която да поддържа целия многообразен процес.

Ако прибавим към водата и няколко лимонови капки (до половин изцеден лимон), ще вкараме в процеса текущ вит. С, който моментално подсилва имунната система, която по време на хранене извършва изключително тежка и изтощаваща работа.

От плодовете ябълката (препоръчвам да се обелва) е най-добра за целта.

4) НЕОБХОДИМОТО КОЛИЧЕСТВО ХРАНА НАВЕДНЪЖ
За жените това са две шепи с връх.
За мъжете (в дееспособна възраст) почти три шепи.

В тези две-три шепи влиза всичко:
Салата, основно хранене и въглехидратен компонент (третото е предимно за мъжете и децата).

Никакви течности, никакви разядки, никакъв алкохол, никакви предястия, никакви следястия (кафе, алкохол, сирене и вино).

Искаме ли здраве, това е положението.

5) ДВИЖЕНИЕ, СПОРТ, ДИШАНЕ
Приятели, помнете, че храненето изисква буйно горене в клетките.

Истинско горене (повтарям: истинско горене), все едно сме запалили огън.

Колкото по-слабо е горенето вътре в нас, толкова по-малко храна се усвоява. Т.е. ако в тялото няма достатъчно кислород (спорт, походи, дишане, дихателна практика) ние ще усвояваме много малко от погълнатото, ще пълнеем и ще се разболяваме.

Накратко:
Започвайте деня с активно движение, водещо до изпотяване и плискане със студена вода.

През деня се движете и намирайте две-триминутни паузи, в които да разтегнете, да поклякате, да качите някой етаж и да подишате на чист въздух.

Завършвайте деня със специализирана тренировка или с активна изпотяваща гимнастика вкъщи или на открито.


ИЗВЪН ПУБЛИКАЦИЯТА ОСТАВАТ
Десетки и стотици препоръки (за дъвчене, ослюнчване, комбинации и пр.), които обаче са далеч след представените пет, основни правила.

В КРАЯ:
Дори и най-хубавата препоръка е безсмислена, ако не бъде прилагана.

Така че, действайте, приятели!


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене