По-полезни ли са плодовите/зеленчуковите сокове от самите плодове и зеленчуци ?

     Стига глупости, или “Нека не вярваме на често тиражираните и пропагандирани нелепости”?

     Ще изброя и коментирам един често задаван въпрос, провокиран от интернет-статии или от телевизионните реклами.

     Ако трябваше да пием и да се храним със сокове, по дърветата в природата щяха да растат бутилки със съответния сок, а не плодове.

     Отговорът е: Не, не са по-полезни, защото за една чаша сок се изразходва количество суровина, която човек въобще не е в състояние да изяде наведнъж… но я изпива без проблем.

     Устата и езикът приемат това (заради удоволствието), но задстомашната жлеза се претоварва, отпуска количество инсулин, което е необходимо за цялата преработена суровина, а на клетъчно ниво организмът извлича свои, много нужни вещества, за да усвои “лекия” сок.

     В резултат: При продължителна употреба се навързват МИКРО-ЛИПСИ – при жените: желязо, селен, цинк и пр, при мъжете: мед, калий (изглежда парадоксално, но е факт!) и се нарушава синтезът на тестостерон. При двата пола: Витамините от група В (най-вече комплексът В-12) изчезва в небитието и след време възникват очевидни храносмилателни смущения.


И ВСЕ ПАК – СОКОВЕТЕ?

     Ако хранителният ни режим изобилства с пресни плодове и зеленчуци, с баланс на белтъчините и въглехидратите, тогава 200-400 мл плодово-зеленчуков сок на ден би бил от полза.


В ДРЕВНОСТТА извлеците и соковете са се използвали при лечение на стари и болни хора и като свежа добавка към менюто на бременните жени. В тези три случая редовната употреба на соковете е напълно оправдана, но отмине ли причината (болест, бременност, физиологичен спад, кърмене), трябва да наблегнем на естествения начин на хранене. Природата е в нас… и ние сме Природата.


ИЗВОД: Природата ни е дала прекрасни плодове и зеленчуци, а нашата, българска земя изобилства с тях. Нека протегнем ръка и откъснем ябълка. Има ли смисъл да търсим райската градина… в супермаркета?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене