Практично: Водата и ние. Кога, защо, колко? (в отговор на въпроси)

ВОДАТА разтваря всичко, водата отмива всичко и е най-добрият алкализатор. Всички съвременни перилни препарати и видове сапун могат да се заменят с: вода и пясък (кал); вода и луга (мазнина); вода и стрити листа/стръкчета от няколко познати растения (сапунчета).


ПРОПОРЦИОНАЛНО с увеличаване дела на животинските продукти (консервирани и пакетирани продукти, бързо хранене и пр.) в менюто, се увеличава и питейната вода. Същата пропорция важи за движението: колкото повече се движим (спортуваме), толкова повече вода е необходима на организма.


ПРИЛИКИ И РАЗЛИКИ: При спортуване и активно движение (разходка, преходи, поход) в организма се натрупват отпадни продукти, които го подкиселяват. Същото се наблюдава при застоял начин на живот и хранене с повишено количество месни продукти. Но разликите са съществени:

1. При застоял начин на живот и нездравословно хранене, обмяната на веществата спада и организмът започва патологични отлагания в ставите, в черния дроб, бъбреците и артериите, буквално навсякъде. Дори и да пием достатъчно вода, проблемите от застойните процеси не могат да бъдат преодоляни.

2. При спорт и активно движение организмът е с повишена обмяна на веществата (повишен метаболизъм), при който освобождаването от отпадните продукти става лесно и отлаганията в проблемните физиологични зони липсват. Водата просто подпомага вътрешната активност на организма и стремежа към здравословен баланс.


ИСКАМЕ ЛИ ЗДРАВЕ, денят започва с вода. Това е практика навсякъде по света:

1. АФРИКА: В сухите области туземното население сутрин, след ставане, изравя приготвени от вечерта грудки, които стрива и изцежда и това е първото, което приемат като храна.

2. В АВСТРАЛИЯ е почти същото.

3. НОВА ЗЕМЯ: Има практика да се изкопават малки дупки, които се покриват с листа. До сутринта дупката се напълва с подпочвена вода, а росата от листата я допълва.

4. УРАЛ И ЗАДКАВКАЗИЕТО – сутрин (и през целия ден) обилно се пие традиционният кефир – сладко-резлива напитка, получена от хлебна ферментация. Когато бях там, изпивах огромни количества от тази вкусна и освежаваща течност.

5. СЕВЕРНОАМЕРИКАНСКИТЕ индианци са имали навика сутрин да дъвчат късче тютюнев лист и да отпиват няколко глътки вода. Тютюнът е истински концентрат на алкалоиди, които приети сутрин, играят аналогичната, антисептична роля на прясно изцеден лимон/портокал. Освен това, бойците е трябвало ЗАДЪЛЖИТЕЛНО сутрин да се окъпят в течаща вода (река, водопад, езеро), без оглед на температурата и сезона.

6. В ТРАДИЦИИТЕ НА ЯПОНИЯ денят започва с чаша чай или хладка вода, а студеният душ (аналогично на индианците) е задължителен.


СКЪПОПЛАТЕНИТЕ колежи (Йейл, Оксфорд, Кеймбридж) имат желязна традиция, много близка до някогашната, наша, казармена утрин: крос, физзарядка (задължително на открито и през зимата), последвани от студен душ. След подсушаване и обличане – в столовата на сутрешен чай. Дългогодишните наблюдения показват, че това начало на деня изгражда воля, готовност за решаване на проблемите, победен дух и здраве.


АНАЛОГИЧНО: Преди време прекарах близо месец с мъж на деветдесет и пет години високо в планината.

Първата му работа сутрин беше да изпие чаша-две вода, да изяде една краставица, да приготви торбичката с храна (хляб, сирене, понякога сушено месо), след което тръгвахме на обход. Никой не го беше учил на здравословно хранене. Човекът правеше това, което знаеше от баща си и ядеше, каквото има, но краставицата сутрин (често и няколко домата) беше закон.


ЧОВЕК ГУБИ около два литра вода на ден чрез отделителната система, чрез кожата, лигавиците и дишането. В обикновеното ежедневие това количество почти не се променя, но в много студени (и крайно топли) дни (и в екстремни ситуации) се увеличава. ФАКТ: Задължителната доза питейна вода на американските войници в Ирак е осем литра.


ИЗВОД: За да поддържаме жизнените процеси в оптимум, чистата питейна вода трябва да покрива разходите (до два литра) и малко да ги надвишава. Т.е. препоръчителната денонощна доза е 2 – 2.5 л.


КАК ДА РАЗПРЕДЕЛИМ ВОДАТА в ежедневието:

1. СУТРИН, след обилно измиване, гимнастика, спорт, плуване: за жените – до 350 мл вода, изцеден цитрус, мед. За мъжете същото, но с 450-700 мл.


2. ЗАКУСКА – чай/кафе около 200-300 мл.


3. ДО ОБЯД – две чаши 2х250 мл.


4. ПРЕДИ ОБЕД – чаша (250 мл) или две вода, след нея ябълка.


5. СЛЕДОБЕДНА ЗАКУСКА – чаша чай.


6. ДО ВЕЧЕРЯ – още чаша-две вода.


7. ПРЕДИ ВЕЧЕРЯ – чаша вода с изцеден лимон, портокал, грейпфрут и мед.

ОБЩО: 2.00 – 2.5 – 3.00 л в зависимост от междинните пиения.


“НЕ” НА РЕКЛАМИТЕ: Човек, който пие вода така – пикае. Няма как да изпиеш до вечерта 2.5 -3.5, дори 5.0 л. и да не станеш поне един-два пъти през нощта. Постоянно идват мъже, уплашени от “оная” реклама за простатата или жени, които “чули”, че ако ставаш нощем, значи си болен от… нещо. В прав текст: Щом пием над 2.5 литра вода, ще пикаем по много. Това може би е неразбираемо за някои лекари и “авторитети”, чиято дневна водна доза е… две-четири кафета от по 100 мл.С КАКЪВТО СЕ СЪБЕРЕШ, ТАКЪВ ЩЕ СТАНЕШ – Препоръките са хубаво нещо, но обкръжението (родители, приятели, съмишленици, група, клуб) е от решаващо значение за начина ни на живот. Когато бях дете, баща ми (капитан от сухопътни войски) ме извеждаше сутрин рано на крос, а след това плувахме в Дунав. Зимите бяха сурови и реката често носеше големи ледени блокове. Накрая излизахме, клякахме, правехме лицеви опори, докато от нас се вдигне пара. Избърсвахме се грубо, по мъжки, до зачервяване на кожата и пиехме горещ чай от очуканата военна манерка на баща ми, в който понякога имаше и няколко капки ром.

Извод: ако зависи от вас, избирайте и подбирайте внимателно обкръжението си. Ако е по силите ви, създавайте свое.


В КРАЯ: Никой не се ражда научен. Но доколко ще разбере, ще се научи и ще помогне на други да разберат, зависи от самия него.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене