Липса на резултати при правлиен хранителен режим… или как пътят към нищо-правенето е осеян с добри намерения.

За липсата на резултати или как пътят към нищо-правенето е осеян с добри намерения, волеви Фб-статуси и тренировъчни петминутки.

ВЪПРОС:
“Емо, опитвам се да спазвам правилен хранителен режим и тренировки, но не мога да сваля килограми. Къде греша?”

ОТГОВОР:
ГРЕШКАТА е в думата “опитвам”. Тя изсмуква енергията за действие, разводнява волята и отлага непосредствените решения.

   ПРИМЕР ЗА ДЕЙСТВИЕ: През Втората Световна война в концлагера Дахау, заедно с малкото си дете (момченце) попада една от руските национални състезателки по волейбол. Зима, минус пет. Шефът на лагера и предлага да демонстрира класата си: или дриблира сама с пас нагоре в продължение на час и половина, гола и боса върху снега или – смърт за детето. Ако задържи топката за уреченото време, ще и бъде осигурен нормален хранителен режим – на нея и детето. И има право само на три опита.

   Спортистката (жената, майката, човекът с воля) събува гумените ботуши, съблича дрехите, взема топката и без да каже дума, излиза на студа. Час и половина по-късно, след жестоко измръзване и нито едно изпускане на топката, я внасят на топло с носилка – от взиране нагоре почти не може да движи шията и да свие дланите си.

   Тя не излязла да опита, а просто го направила.

   ВЪПРОСЪТ Е, колко опита мислим, че имаме и кое избираме: Живот в опити или опит в живота? И да не забравяме мисълта на Кърт ВонегътХубавото на Живота е, че е по действителен случай

   ДА СЛОЖИМ ВЪВ ФЕЙСБУК СНИМКА на волеви спортист/ка с “яка” мисъл, за да демонстрираме намерения, не води доникъде. То е същото, като да си играем на лайкове, да плюем с приказки във Фб корупцията, продажниците и виновните за псевдо-бежанската вълна, без да отидем и да свършим нещо – сами, заедно с други, явно… или не толкова.

   Ако сме узрели за действие (начин на живот, спорт, хранене и пр) ние не се нуждаем от статуси – просто го правим.

   Очевидно е.

   ПРОБЛЕМЪТ “ДЕЦА”: Децата попиват нас, включително и нереализираните ни намерения. Ако излъчваме нерешителност, неумение за справяне и въобще “живот в добри намерения“, те ще попият това, а не приказките ни за “какво трябва и кое е добре”.


Колко опита ще ни отпусне едно дете в опитването и започването?

   И един… кофти въпрос: Ако човекът до вас е човек-намерение (тип “от понеделник няма шега”), какво ще направите? Ще го промените?

   Тогава идва нов въпрос: Може ли да бъде променен човек, който не е узрял за промяна?

   ОНОВА УДОБНО НЕЩО – КАРМАТА: Сега е модно да приказваме за карма, да споделяме статии за чакрите, за “да открием себе си” и духовното израстване. Удобна дейност, защото не изисква от нас непосредствено действие. Но именно действието е израз на мисловната дейност, на интуицията, на духовността, с други думи – нас самите.

   Казано иначе – на умението ни (или неумението) да изгаряме лошата карма и да помагаме на другите в израстването.

   Дори и Библията го признава “По делата им ще ги познаете” (Матея 7:16-18)

ПРАКТИЧНО:

1. Решите ли, че трябва да направите нещо, направете го. Забавянето може да е в рамките само на предварителното обмисляне.

2. Изберете ли начин на живот (хранене, спорт, движение) започнете веднага и коригирайте в движение.

3. Трябва да помним, че тялото (кожата, общият вид, лицето, движението) попива, натрупва и се променя, в зависимост от начина на живот. Всички добри генетични дадености могат да изчезнат, ако не ги поддържаме и обратно – без кой знае каква генетика, да придобием външен вид, отговарящ на желанията ни.

Чели ли сте “Портретът на Дориан Грей

4. Тялото не отговаря на “петминутки” за коремни мускули (или каквито и да са други мускули). Тялото отговаря, променя се и следва методичната, ежедневна и ежечасна постъпателност на общия начин на живот: ставане, гимнастика, хигиена, хранене, тренировъчна честота и интезивност, почивка, удоволствия, интелектуален и емоционален статус.

Казано точно: До тук с петминутките.

5. Нормалното тегло е следствие от генетика, начин на хранене и тренировъчна активност. Т.е. имаме достатъчно механизми да влияем на килограмите извън генетичния код. Достатъчно е да включим един-два разтоварващи дни седмично, да не пропускаме утринната гимнастика, да тренираме по програма два-три пъти в седмицата и веднъж седмично да плуваме около час (най-добре сутрин).

Хранителни, тренировъчни програми и съвети – ТУК.

6. Последно: ако пушите, откажете цигарите навреме. Напълняването след спирането им, се дължи на изхвърлянето на натрупаните отрови. Организмът не може да ги изведе наведнъж и ги обвива в предпазен слой мазнина. Ако запазите контрола върху храненето, разтоварващите дни и тренировъчната активност, за няколко месеца всичко ще си дойде на мястото.

   В КРАЯ:
   Имаме работа за вършене… и не е за пет минути.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене