Влияели се теглото от приема на въглехидрати?

Перпетуумът на мобилето наобратно: “Яж и отслабвай” или колко тъп трябва да си, за да вярваш на откровени глупости?

     ВЪПРОС:
“Четох статия, Емо, в която една лекарка казва, че теглото не се влияе от приема на въглехидрати, а от гладуването даже се напълнявало. Ти как мислиш?”

   ОТГОВОР:
   Не го мисля.
   Знам.

   Както го знае всеки човек със здрав разум.

   Срещу хилядите хора, които контролират храненето си, срещу ежедневната практика и резултатите може да говори само идиот.

   ФАКТИТЕ от Освиенцим и Бухенвалд, значи според докторката, са противоприродни: хората там не са яли почти нищичко, пък взели, че отслабнали, направо били ходещи скелети.

  Чудо на чудесата.

   Може би на всичките генът им е бил грацилен? Тънкоставен? Астеничен? С обмяна, скоростна като скоростта на светлината?

   Как пък не се намерил един поне, само един, дето да запази теглото си или да напълнее?

   ИМА ХОРА, готови на всичко за пари (огромно число от тези хора са някои лекари) и проблемът е, коя част от “всичкото” им плаща.

   Дават се луди пари за реклама на (даден) продукт, който уж води до определен ефект.

   Всъщност, най-крайният ефект е навързване на липси в организма, които провокират други липси, те водят до трети липси и за да се стабилизира това влакче на ужасите, трябва да приемаш тази добавка, после онази, след това трета, пета и пр.

   Пари, пари и пак пари.

   Целта е печалба – никой не дава пет пари за здравето ви и на никого не му пука за вас и живота ви.

МОГА да продължа списъка с глупостите:

– “Витаслим” – чистотата се вижда отвътре
– “Ред-Бул” и производните, дето давали крила
– “BEVARED”, подлудил цялата (тъпа?) България
– измишльотините, които уж регулирали чревната флора
– различните “природни” продукти (олеле божке – по дърветата ли растат?) за отслабване, вталяване и пр.

   Каквото и да вземете от платените реклами, все е в кюпа.

   В ХРАНЕНЕТО (за корекция на теглото) има просто правило: “Колкото повече – толкова повече; колкото по-малко – толкова по-малко

   Можете да приказвате, да опонирате, да дебатирате, да ревизирате, да реагирате и репликирате (когото, когато и каквото си щете), но решите ли да контролирате теглото – ще опрете до него.

   ВСЪЩНОСТ, става въпрос за Енергия.

   Не за инсулин и Лангерхенсови острови, още по-малко за гликемичен индекс и калории.

   Ако се нуждаем от определено количество енергия, за да свършим нещо, но ни изсипят тройно повече, ще се случат три неща:

1. Една трета от енергията ще използваме за дейността.

2. Една трета ще складираме.

3. Една трета тялото ще опита да изхвърли извън себе си, но това ще е много малка част. Останалата енергия ще започне свой самостоятелен живот, ще започне да разболява тялото и да разрушава функциите му.

   ЗАЩО ТОЧКА (3) говори за разболяване?

   Защото това е енергия – мощно, необятно, концентрирано, потенциално движение, което приемаме чрез храната. Не го виждаме, но то е у нас и можем да го задържаме и потискаме до определен момент. От там нататък енергията става наш враг, който обаче, ние сме създали.

   Можем да го разберем от ежедневна, философска, биологична, химическа, физическа, термодинамична, квантова, космическа – от всяка гледна точка. От Питагор, през Томас Мор, френските философи, Нютон и чак до Айнщайн – едно и също е.

   НАКРАТКО:
   Енергията в недостиг – отслабва и свива.
   Енергията вповече – напълнява, разкъсва и разболява.
   Енергията в баланс – дава баланс, единно трептене и здраве.

   ВСЯКО ИЗКУСТВЕНО нововъведение (продукт, препарат, добавка) е натегнат лък с бойна стрела на тетивата, обърната към нас.

   Специализираните препарати за отслабване в крайна сметка се нуждаят от алкализатори (химически) на стомаха и червата, стабилизатори на черния дроб, жлъчката и бъбреците – иначе тези органи отиват на кино. Разбира се, по пътя към киното, си заминава и сърцето, повличат обмена на инсулина, което води след себе си диабет, кожни проблеми, клетъчно (т.е. вътрешно) омазняване и пр.

   Последствията (много повече са) не ги пише на опаковката.

   ПОГЛЕДНЕТЕ ПРИРОДАТА: От векове земеделците знаят, че за да се успокои една почва (нива), да се изпълни с вещества и живот, е необходимо да бъде оставена на себе си – да тревяса, да буреняса за година-две.

   Което е другият вариант на понятието “глад”.

   РАБОТЕЩО:

1. За да паднете на килограми (и да сте здрави), задължително включете глада в ежедневието си:
– утринно гладуване
– гладуване до обед
– един-два гладни дни седмично. Първият – на вода и чай, втория (след ден-два) на плодове и салати (олекотен)

2. В гладните дни увеличете разходките, преходите, пребиваването на чист въздух и тренировките.

3. Спазвайте (поне опитвайте) правилото: Да не се слага хапка в устата, без да сме я “заработили” с физически труд – бягане, гимнастика, тичане по стълби, няколко интензивни серии коремни преси, махово-амплитудни серии и пр.

Отговорете си на въпроса: Необходимо ли е да ям (т.е. да вкарвам енергия у себе си), ако не съм изразходвал енергия?

4. Образовайте се: Един от хранителните принципи, които дават голямо спокойствие в ежедневието е “Въртенето на въглехидратите“. Принципът е (измамно) прост, но за разбирането и овладяването му се изисква време, практика, тренировки, цел и вяра.

С епизодични опити, хаотични емоцонално-тренировъчни включвания и ФБ-статуси не става.

5. Правилото на “Двете шепи” е наложително, както за жените, така и за мъжете – обемът на поетата храна, да е колкото обема на двете ви шепи.

   За някои дори по-малко.

   Не правилото на трите чинии, двата аперитива, петте предястия, четирите чинийки за разяждане, огромната купа с руска салата (салата?), десертите на корем, кафето и коняка след целия тоз глад и накрая – френското сирене и виното, щото отде другаде ще си личи лустрото и цивилизацията?…

   ЗАБЕЛЕЖКА: Програми и въпроси – използвайте формуляра от тази страница.

   СПОРТЪТ дава на тялото обединителна работа и прочиства системите. Продуханите, с физиологично усилие, отделителни функции (на лимфата, кожата, бъбреците, дробовете) запазват възможностите за интензивна работа дълго след приключване на физическото натоварване.

   Казано иначе, спортът дава ПАМЕТ на клетките за постигнатото единство и най-доброто, което могат да са. Когато на тялото (клетки, органи, системи) редовно му се показва какво е и какво може да бъде, то помни и действа по този нов и обединяващ начин.

   ОБЕДИНИТЕЛНАТА дейност на тялото не допуска мастни натрупвания, повишен холестерол и въобще болестни проблеми, защото те излизат извън заложената и ежедневно обновявана “здравословна матрица”.

   В бързия ручей водата е бистра, няма затлачвания, а “търкалящия се камък мъх не го хваща”.

   Другари и другарки:

   Матрицата не се променя със седене на място, взиране в цветни кръгчета и мънкане на чуждоземни напеви, а с планово обмисляне, конкретни решения и неотложни действия.

   Повторете: Енергията е ДВИ-ЖЕ-НИ-Е.

   В “Япония като за Япония” акад. Марко Семов споделя, че здравите хора в Япония (той визира почти всички японци и конкретно – един майстор по карате) винаги изглеждат бодри и някак пъргави, дори, когато седят на масата и пият саке.

   Запомнете: Здравето е движение, а движението (вътре в нас) го има, дори когато сме на място. Излъчват го погледът, блясъкът на очите, кожата, обмяната, жизненият тен, контурът, извивките и позата на тялото.

   В КРАЯ:
   Нашенската поговорка: “Хубавият кон и под скъсан чул си личи”, е попадение в десятката.

   Отивайте да се криете под скъсания чул.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене