За сутрешното хранене и сутрешното трениране

КАКВО РАЗБИРАМЕ ПОД “СУТРЕШНО ХРАНЕНЕ”?
1. Едно уточнение: Сутрешно означава поне час след ставане. Оптимумът е час и половина/два и половина, дори повече. През тези час-два-три е препоръчителна физическа работа: разходка, гимнастика, бягане, плуване, лека тренировка; работа по дома – чистене, тупане, пране и пр; и каквото движение можем да “изцедим” на работното място: вм. асансьор – стъпала или да си намерим работа да преодолеем някой и друг етаж.
2. Първото хранене сутрин са ВОДА, МЕД и ПЛОДОВЕ. След като отхвърлим т.1 (физическата работа), след това водата и плодовете (за алкализиране и прочистване), идва времето на зареждане: овесени ядки, хляб, малко масло, едно-две-три яйца, чай, плодов сок или кафе – по избор. Знаете ли, че ако искате чисти и здрави артерии и ядете повече от две яйца наведнъж, трябва САМО ПЪРВИТЕ ДВЕ да са цели (с жълтък), останалите е желателно да са само белтък.
3. Добре е сутрин да няма месо в храната, защото организмът не е подготвен за него. Биологичната готовност (не вкусовото желание) за месо (ако въобще я има) настъпва следобяд и е най-силна вечер до към 20-22 ч. Уточнявам: рибата и птиците не са месо. Рибата, специално, притежава 5-40% свойството да фотосинтезира, което я прави близка до растителния свят.
ЗАБЕЛЕЖКА: В много студено време, при необичайно тежки метеорологични условия, свръхинтезивни тренировъчни физически натоварвания и необичайни физиологични състояния (бременност или болест), месото сутрин може да е добър избор. Възстановява минералния състав, подобрява белтъчния анаболизъм, дава взривна сила и мощ. Мъжете над четирийсетте говорят с благоговение и помнят, какво въздействие има горещата, шкембе-чорба в ледените зимни сутрини след нощ на учение в казармата. Но ако начинът ни на живот включва редовна употреба на месо, вкл. риба и птици сутрин, организмът бавно, но сигурно губи баланса на РН и отива към болест.

КОЛКО ИНТЕНЗИВНО ДА ТРЕНИРАМЕ СУТРИН?

1.След ставане тялото ни няма готовност за натоварване. Препоръчителна е лека дихателно-стречингова гимнастика.

2.Организмът започва да се изпълва с готовност за по-сериозно натоварване час и половина – два часа след ставане. Някъде там сърцето започва да работи с пълния си капацитет, артериите “загряват” и подобряват еластицитета си, а ставите се освобождават от сутрешната скованост. Колкото по-често изискваме от тялото да е във форма сутрин, толкова по-бързо то влиза в готовност. Проблемът е съвсем друг: сутрин организмът лесно влиза в готовност за продължителни аеробни натоварвания (гимнастика, бягане, плуване, леки силови и дихателни упр.), но в тежко-силовите е слаб – в мускулите няма гликоген, който идва с храненето. Адаптирането към тежкоатлетически упражнения (здрави спринтове, щанги, бодибилдинг, суперсерии) идва едва след първото твърдо хранене сутрин, повишава се с напредването на деня и е най-добра надвечер след 17 ч.

НАПОМНЯНЕ: Професионалното мнение по даден въпрос не е крайна инстанция. Решаваща винаги е ЛИЧНАТА НАГЛАСА, а тя се изгражда само и единствено от личния опит, който пък е следствие от продължителен и извървян път на “опит-грешка” с отсяване и постигане на задоволителни положителни резултати.

Казано иначе: с фанатизма и сляпото следване на схеми – до тук!

П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене