Съчетаване на продуктите (общ поглед)

ВЪПРОС
“Как да съчетаваме продуктите, Емо? Можеш ли поне да ни насочиш?”


ОТГОВОР:


Преди всичко е количеството, приятели.


Ако вземете пет-осем-десет несъвместими продукта и сипете по половин малка лъжичка от всеки в малка купичка (размер една шепа), вие няма да имате никакви неразположения, щом ги изядете, защото…

Защото събраното количество (половин шепа или малко певече) ще бъде усвоено (почти) без остатък. Страничните, вредни за тялото продукти ще бъдат отведени и изхвърлени веднага, отново защото количеството им е малко.

Разбира се, ако това е начинът ви на хранене (три-четири-пет пъти на ден, всеки ден), отровният краен продукт от смесването ще започне да се натрупва, да затормозява лека-полека физиологичните функции и в един момент ще направите някакъв болестен проблем (тип настинка или бактериална инфекция).

Виждате ли колко е просто?


ХРАНИ, УВРЕЖДАЩИ ХРАНОСМИЛАНЕТО

На първо място е бялата захар.

Запомнете, че човешкото тяло (също както и животните, прим. котките) не разполага с органи за дългосрочно и постоянно неутрализиране на захарта и последиците от нея. Приказките “ама панкреаса”, “ама жлъчката”, “ама черния дроб” са просто празни приказки, нищо повече.

И панкреасът, и жлъчката, и черния дроб (от тази гледна точка) са вид компенсаторни механизми (компенсират убийствения ефект от глупостта да се храним със захар, сладкарски изделия и ненужни мазнини).

Но защо е така?
Отговорът е простичък: тези органи са създадени и предназначени да неутрализират евентуалните отровни (неголеми по количество) субстанции, останали от храненето с чисти, природни продукти.

Милиони години сме се хранили с храна от природата (плодове, епизодично и много рядко с мед, грудки, ядки, гъби, яйца, риба и месо).

Никаква захар, никакво тесто (крайният продукт е отново захар, а повишената кръвна захар върви ръка за ръка с покачване на холестерола), никакви подсладители, никакви конфитюри и пр.

И изведнъж в последните три-пет-осем хиляди години (абсолютно несъществен времеви период, на фона на предхождащия го) сме започнали (промишлено) производство на бяло брашно, на захарни и сладкарски изделия и всевъзможните им варианти.

И… ето ги, т. нар. болести на цивилизацията, които назад в хилядолетията не са съществували, но които днес са нещо обичайно, та чак нормално: затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет, омазняване на черния дроб, подагра и пр.


ВСЯКА ХРАНА, КОМБИНИРАНА СЪС ЗАХАР…
Е бавнодействаща отрова.

Нека уточня:
– ако се храним със захар (прим. изядем четири лъжици захар), ние не толкова пълнеем, колкото РАЗСТРОЙВАМЕ храносмилането: убиваме храносмилателните сокове, убиваме бактериалната флора, предизвикваме ракови тенденции в стомаха и червата, изсушаваме тъканите, губим главоломно количество калций и пр.

– ако се храним със захар и други храни (десерт в края на храненето, сладки теста, тестени сладкиши) ние (освен ефектите от храненето със захар) започваме да качваме килограми, защото увредеждаме механизмите за усвовяване на въглехидратите и получаваме колосално количество енергия, която обаче…

Не можем да изразходим.
Неизразходената енергия се превръща в тлъстини.

Тлъстините се получават винаги, дори да тичаме от Сен Мало, през Самарканд до Чукотка, защото…

Именно защото увредените механизми не усвояват енергията, не я отдават и я отлагат в мастните депа на тялото. Отделно от това ние губим енергия, усещаме се обезсилени, защото… ами в тялото липсва енергия, която можем да усвоим и да използваме за движение.

Толкова простичък, но крайно порочен кръг, че чак не е за вярване, нали?


ВСЯКА ХРАНА, СМЕСЕНА С ТЕСТО…

Дава киселинен отпаден продукт.

Киселинният отпаден продукт е много, много, много кофти бонус, насложен върху всичко казано до тук.

Киселината лишава тъканите от кислород (рак), изземва живата тъканна вода (проблеми с бъбреците и черния дроб), изземва витамините и минералите и ние (въпреки чувството за ситост след нахранване) минаваме в крайно недоимъчен и болестен режим на функциониране.

Така че, накратко:

– яжте хляб колкото е възможно по-рядко. Ако го премахнете, още по-добре, стига да не слабеете неконтролируемо.

– премахнете (или ограничете до абсолютен минимум) всичко, което е бяло тесто, сладкиши, баници, мекици, щрудели и пр.

– премахнете газираните подсладени напитки и никога не пийте каквото и да е по време на хранене


МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Провокират неимоверно количество слуз в тялото, която е отрова. Тя запушва абсолютно всичко и никой, абсолютно никой не може да избегне буквално убийствените последици.

По-рано или по-късно.

Има хора, които не реагират (с болест) толкова бързо и твърдят, че млякото и млечните не им вредят, че дробовете им, както носът и ушите, са чисти. Такива хора обикновено стигат до подагра, бъбречни проблеми, остеопороза и пр. и…

И никой (дори лекарите) не навързват простата верига от причинно-следствени взаимовръзки.

Е, вече сами можете да си отговорите дали храненето с мляко (сирене, кашкавал) и хляб е добро или не толкова.

Ами ако към това прибавите захар?

Ами ако към един крайно объркан обяд (шопска салата, супа топчета, хляб, кюфтета с млечен сос, отново хляб, мляко с ориз) добавим и парче торта? Не че в млякото с ориз няма захар…

Особено отровни комбинации са боб плюс мляко, леща плюс мляко, месо плюс мляко, риба плюс мляко и пр.

Ако добавите и хляб, ужасът (тежки, много тежки и необратими болести) напред в годините… няма да закъснее.


УСИЛВАНЕ НА КОМПЕНСАТОРНИТЕ МЕХАНИЗМИ
Т.е. как да засилим онези телесни функции, които отговарят за изчистването на тялото след хранене с неприемливи храни и неприемливи комбинации?

1) ДВЕ ДО ТРИ ЧАШИ ВОДА
Изпиваме ги половин час преди сядане на масата.
Ако имаме възможност, изцеждаме половин лимон.

2) ЕДНА ЯБЪЛКА
Изяждаме я осем-десет-петнайсет минути преди хранене.
Ябълката има удивителен антисептичен ефект и бие всички останали плодове.

3) ЗЕЛЕНЧУКОВА САЛАТА
Изядена с основното ястие (колкото и да е объркано като съставки), суровата зеленчукова салата поддържа основното ниво на алкалност и подпомага действието на имунната система.

Така се снижава нивото на хранителната левкоцитоза, настъпваща след хранене.

3) ДОБРО И ДОСТАТЪЧНО ДЪВЧЕНЕ
Дъвчем ли достатъчно и ослюнчваме ли отлично всяка хапка, стомахът работи спокойно, червата получават подготвена за всмукване храна и целият процес на храносмилане тече гладко.

4) ЧИСТ ВЪЗДУХ, ДИШАНЕ, СПОРТ, ПРИРОДА
Когато сме боси и по-голи сред природата, тялото отдава лесно отработената енергия, приема новата и функциите (най-вече храносмилането) се извършват на високо физиологично ниво.

Чистата, свежа и заредена кръв не образува тромби, доставя хранителните вещества до всички клетки, които извършват спокойно дейността си, а имунната система елиминира на момента отпадните продукти, отровите и се справя успешно с външните болестотворни интервенти.

5) МЕДИТАТИВНА ПРАКТИКА
Тя е динамична и статична.

Ако тренирате бойно изкуство, вие (без да осъзнавате) постоянно сте в активно полу-медитативно състояние с много високо ниво на динамична концентрация.

Статичната медитативна практика (седнали или легнали) се основава на работата със светлината: приемане на светлина, която изпълва в тялото и осъзнаване на светлинното излъчване.

Преподавам тази техника на заниманията по йога.


ПУБЛИКАЦИЯТА Е НАСОЧВАЩА
Невъзможно е да бъде изчерпателна, защото би трябвало да получи обема на “Война и мир”.


ВЕЧЕ СЕ ДОСЕЩАТЕ, ЧЕ…

Отличното храносмилане не е само съставки и комбиниране.
То включва и психиката, светогледа и вярата.
Изисква много знание и себеобразование.
Т.е. целия човек, който сме.


В КРАЯ:
Какъв човек си, приятелю?
Кой си ти?


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене