Витамин А, Б, С, Д… и други празни приказки

   ВЪПРОС: „Емо, да взимам ли витамин Б, Д и други, за да имам здрави кости. Нали за жените е важно, а само с хранене е трудно?“

   ОТГОВОР:
   Пиши в НАСА да ти пратят тубичките с храна, дето ги приготвяха за космонавтите си, докато…

   …докато?

   Докато не разбраха, че всичките хранителни вещества (белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, микроелементи и пр.), събрани накуп, в една тубичка, въобще не могат да запълнят постоянно възникващите в космоса, физиологични дефицити.

   Напоследък дори започват да вдяват – о, небеса! – че поднасянето на организма наготово на мулти-витаминните комплекси, предизвиква дефицити в дългосрочен план и тук, на Земята.

   Казано в прав текст: Не можем да излъжем Природата с тубички и вълшебни хапчета.

   ПОЗНАВАМ ДЕСЕТКИ лустросано-усмихнати (по американски тертип) фитнес-инструктори, които рекламират, пропагандират, продават и получават процент от продажбите на фармакологични добавки, тестостеронни заместители, далекоизточни магически прахчета, мултиенергийни и мултивитаминни комплекси, но често са уморени, кихат, кашлят, настиват и вдигат температура през три-четири седмици.

   Защо?

   Защото балансът на витамините (и енергията) в организма е текущ процес на взаимодействие и единение между нас и околната среда (земя, въздух, слънце, вода, животни, растения, атмосфера, космос, енергия), при наличието на активност от наша, човешка страна.

   ДА ПОВТОРИМ ЗАЕДНО: А-К-Т-И-В-Н-О-С-Т.

   Физическа.
   Интелектуална.
   Образователна.
   Ментална.
   Верска.
   Духовна.

   И ОТ КОГО научиха The Great американски умове тази (известна и на идиотите от древността) азбучна истина?

   От българите и руснаците – още по времето на нашия космонавт Георги Иванов. Затова и днес (да, днес!) водещите специалисти в космическите технологии за хранене са българските (и руските) учени.

   (За тия неща се мълчи, разбира се. Мълчи се родоотстъпнически, предателски и най-вече – скъпоплатено)

   НАСА само изписват на совалките надписите и закачат байрака със звездичките, защото двигателите им пък, ги доставят again руснаците… дето са в санкционен режим.

   ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС за българите днес е:

   „Знаем ли тези простички работи?“

   И, ако „Да!“, за какъв дявол се водим по всевъзможни, гастролиращи, по-често псевдо-учители (китайски, тибетски, индийски, латиноамерикански, шведски гурувци и пр.), чиято единствена идея е да продадат нещо за пари?

   Как така, ние, българите само до преди петдесетина години:

   – живеехме по 90-100 години,
   – бяхме водещи по брой столетници,
   – от нас се учеха същите тия китайци, японци и пр. Преди време се случи така, че бях в комисия, която развеждаше работен екип от китайското здравеопазване – дръпнатите се интересуваха от начина, по който българите живеят и хранят. Записваха чинно всичко и смятаха България за божествено място, където има всякакви плодове, зеленчуци, а киселото мляко – върхът в механизма на хранене.

   … а днес, забравили кои сме, отде сме, не знаещи културата и историята си, въртим очи във всички посоки, зяпаме насам-натам и чакаме някой да ни научи, как да ядем и как да дъвчем?

   ЗНАЕМ ЛИ, че ако оставим нагли про-американски организации да ни побутват да променим и езика си (заради масовата простотия, неграмотност, липса на образование, предателската клика във върхушката и насаждане на „Уау!“ – културата), отиваме в канала, защото:

– начинът на словообразуване (падежни остатъци, членуване и пр.) е пряко свързан с Начина Ни на Мислене – мисленето на нашите деди, прадеди и древни предшественици. Колко от Вас знаят, че падежите (падежните остатъци) са словесен израз на активно човешко отношение спрямо Природата и СТЕПЕНТА НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ със същата тая природа?

– заменянето на изконни българо-славянски и тракийски словосъчетания с про-западни (англосасксонски) думи, отдалечава НАС от усещането ни за природата, земята, животните и растенията, т.е. света, в който сме се оформили като хора, общност и народ

– древната римска (впоследствие германо-фашистка, днес на ЦРУ) доктрина „Промени вярата и езика им, учи децата им и те ще изчезнат“ е в активен ход у нас.

Е, РАЗБИРАТЕ ЛИ вече, колко е важно да се образоваме, да обогатяваме разбиранията си и тези на децата си?

   Повторете: На Децата Си.

   Разбираме ли, колко е важно да работим активно за Своя Начин на Живот и Начин на Хранене?

   Разбираме ли, колко е важно да говорим помежду си, да говорим с близките си, да говорим с децата си, да се събираме, да откриваме нещата, които ни обединяват и да се сплотяваме – като хора, като общност и като народ?

   Да говорим.
   Един с друг.

   Не да зяпаме в телефоните, а после да се чудим, че и децата (ни) не говорят, а зяпат в телефоните.

   ЗА ВИТАМИНИТЕ: Запомнете, че природата се е погрижила за всичко, достатъчно е само да не се откъсваме от корените си.

1. Започнем ли деня с вода, движение, плодове, кисело мляко или парче краставица (помните ли Мирча Кришан и „… краставицата съдържа 98% вода“?), на прав път сме и една трета от витамините вече са в нас.

2. Изпотим ли се на слънце, дори и през зимата, наплискаме ли се със студена вода, натрием ли се със сняг, разтъркаме ли се с най-грубата кърпа, която имаме, витамин Д и необходимият калций вече са в нас.

3. Сдъвчем ли три-четири лъжици сварени (накиснати) овесени ядки с малко сусам, орехи, бадеми, слънчогледови семки и мед, прибавим ли едно яйце, цялата гама от Б витамини вече е в нас.

4. Опечем ли една риба (скумрия, пъстърва, есетра), полеем ли я с лимон, прибавим ли малко сурови и задушени зеленчуци и една-две лъжици ориз (жито, лимец) цялата витаминна гама плюс необходимите микроелементи вече са в нас.

5. Ако, след края на работния ден се събуем боси, отидем на стадиона, в залата, хванем гирите, лоста, тежестите, в парка, на брега на морето, в басейна, близката планина, хълм, стълби и потренираме час, цялата хормонална система, органи, жлези, имунна защита, лигавици, сърце – целият организъм – ще литнат в галоп към небесата и здравето ще е с нас.

   Да продължавам ли?

   Да продължавам ли да изреждам тези известни, познати, традиционни и ясни за всеки, неща, по дяволите?

   В КРАЯ:
   Тестова задача
   Какво ще направите непосредствено след прочита на последното изречение:

   А) Ще продължите да блеете в телефона/компютъра
   Б) Ще изключите тъпия телефон, ще хванете близките и детето си за ръка и ще излезете далеч, далеч из планините, горите и разни потайни места.

   И резултатът от теста е?…


**Забележка: за въпроси и контакт натиснете по-долния бутон и използвайте формата

Вашият коментар