Гротескно за водата в организма

   ВЪПРОС: Емо, скоро на един уред ми измериха, че водата в организма ми е малко. Често се случва да боледувам и сигурно е свързано с това, въпреки че постоянно пия вода. Не разбирам, защо става така?

   ОТГОВОР:
   Какво съвпадение – на подобен уред ми измериха, че тялото ми е пълно с вода и оттатък… а никой не ме е виждал да пия вода.

   Понякога тия, които тренират с мен, ме питат, дали изобщо пия, хе, хе, вода.

   ПАРАДОКС: Задавали ли сте си въпроса, защо хората боледуват все повече при положение, че всички мъкнат бутилки минерална вода и се наливат като за последно?

   Отговорът е лесен: Питейната вода (от бутилка или не) е външна, чужда, минерална. Ако я гълтаме, за да утолим жаждата, тя влиза в тялото като разтворител и… нищо повече.

   За да стане своя (истинска част от организма), водата трябва да бъде почувствана, опозната и приета: бавното поглъщане, предъвкване и ослюнчване е първата крачка.

   В СРЕДНИЯ и Далечния изток хората по цял ден пият солен, пълен с мас и масло, чай. Би трябвало да се осолят и да вдигнат кръвно, но става обратното: тялото охотно приема водата, солта и мазнината.

   Защо?

   Пиенето на чай на Изток е традиция – бавна, много бавна, дори прекалено бавна за нашите разбирания, спокойна, табиетлийска и, всъщност, е част от механизма на общуването и мисленето. Именно тази прословута бавност и спокойствие е в основата на приемането на водата, солта и мазнините като свои.

  ПРЕЗ 70-те години на миналия век у нас, в Института по хранене и диетология към БАН се извършва показателен експеримент: Хора с високо кръвно налягане се хранят бавно, без никакво бързане, с добро сдъвкване и ослюнчване. Солта и мазнините в храната са непроменени, но резултатът е фантастичен – кръвното налягане се връща в нормалните граници.

   Единствено се отчело намаляване на количеството поета храна на едно сядане и оттам – спадане теглото на участниците.

   Ерго?

   ЕРЕТИЧНО: Митовете, че трябва да приемаме два, три, дори четири литра вода в денонощието, са продиктувани от търговско-печалбарски подбуди и се набиват в главите на хората чрез реклами.

   В прав текст: Тези внушения, целящи стокооборот и печалба, идват от Запад, визирам САЩ, още от 20-30-те години на ХХ век. Корпоративните интереси на фармацевтиката, едрия бизнес, хранително-вкусовата промишленост, военната индустрия (отпадния флуор и флуорираната минерална и питейна вода) и, разбира се политиката, водят до крайно любопитни бизнес-годежи и прегръдки.

   Разпространяването (като раков тумор) на веригите за бързо хранене (бързо хранене е, хе, хе, сакрално, направо трансцедентално словосъчетание), е директно свързано с необходимостта от утоляване на жаждата.

   А Нейно Величество Изкуствено Предизвиканата Жажда се утолява с… Кока и Пепси Кола, подсладени сокчета, сладки газирани напитки, млечни подсладени шейкове, плодови (захаросани) сокове и – бутилирана, искряща, обогатена с какво ли не, минерална вода.

   Да видим, можете ли да отгатнете от пръв път: Кой Прибира Парите?

   ИСТИНАТА Е, че ако изпиваме чаша-две вода половин час преди да седнем на масата, ако се храним бавно и с добро сдъвкване, ако приемаме плодове на гладно и два пъти на ден сурова зеленчукова салата с яденето, необходимостта от пряко приемане на вода, намалява драстично.

   КРАЙНО ПОКАЗАТЕЛЕН (още сто пъти „крайно“) е експериментът на д-р Ален Бомбар през 1952, когато за малко над два месеца – от 19 октомври до 22 декември, преминава с гумена лодка Атлантическия океан.

   По време на плаването Ален Бомбар консумира само сурова риба, рибно масло и пие в ограничени количества океанска (солена!!!) вода. През 1953 г. излиза от печат неговата книга “Доброволен корабокрушенец“.

   И думите му:
   „Жертви на легендарни корабокрушения, загинали преждевременно, аз зная: вас не ви е убило морето, не ви е убил глада, не ви е убила жаждата. Носейки се върху вълните под жалните викове на чайките, вие сте умрели от страх“

   ЕКСПЕРИМЕНТ №2: Преди десетина години учени от Британския Кралски институт наблюдават следното: Когато хората ходят дебело облечени и рядко се събуват боси, консумират повече вода.

   При босоходците и леко облечените хора, консумираното водно количество за контролен срок от три денонощия било в пъти (2-5) по-малко.

   ДИШАЙТЕ ПРЕЗ НОСА: Искате ли да запазите живата вода в тялото, дишайте през носа. Носните лигавици са защитени, а тези в устата – не. Изсъхналите лигавици не могат да се борят с външните интервенти, имунитетът пада, а тялото се обезводнява и вкиселява.

   В контекста на ЕКСПЕРИМЕНТ №2: Като правило, босоходците и леко обличащите се, дишат приоритетно през носа.

   ПАРАДОКС №2: Пием вода, а водата у нас намалява:

   1. Когато пием вода по време на ядене: това означава, че гълтаме без да дъвчем достатъчно и поемаме храна повече от необходимото.

   Забележка: Не се отнася за супата: Ако дъвчем достатъчно и ослюнчваме добре супата, водата и съдържимото стават еднородни.

   2. Когато пием вода непосредствено след хранене. В стомаха и червата се образува киселинен бъркоч, който ни трови и изпуска газове.

   3. Когато пием вода, за да преглътнем – очевидно доказателство за бързо хранене, недобро ослюнчване и сдъвкване.

   ОБОБЩЕНО: Четем, осмисляме, разбираме, правим план и действаме.

   С молитви не става.

   Тя и Сахара тъй се е появила – с молитви за дъжд.

   В КРАЯ:
   Имаме мозък в главата и зъби и език в устата.
   Време е да разберем, кое за какво служи.


**Забележка: за въпроси и контакт натиснете по-долния бутон и използвайте формата

Вашият коментар