Спирка “Захарна фабрика” (четиво за четящи)

 

За останалите има “Стани богат”, “”Ергенът” и пр.

ВЪПРОС:
“Има моменти, когато ако не изям нещо сладко, направо ще припадна, Емо. Захарта ми играе и не знам как да се оправя.”

ВЪПРОС:
“Нормално ли е с възрастта да се покачват стойностите на кръвната захар, Емо?”

ВЪПРОС:
“Емо, опитвам да гладувам в седмицата един ден, но ми се разтупква сърцето, краката ми се разтреперват и спирам. Защо става така?”

ВЪПРОС:
“Като се притесня и вдигам захарта, Емо. Това нормално ли е и какво трябва да направя?”


ПРИЯТЕЛИ:
Запомнете:
Хората сме като животните: не усвояваме захарта.

Това, че можем да ядем захар без тутакси да припаднем, се дължи на факта, че имаме повече “вградени” предпазни механизми от животните (с повече предпазни бушони), които се задействат веднага, но…

Но когато тези механизми се използват безогледно, постоянно, още от ранно детство, идва момент, когато всичко (абсолютно всичко) в тялото се разваля.


ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
Е вълшебна машина-преобразувател на енергия.
Истинска реална природна научна фатастика.

То може (и е създадено) да извлича енергия от всяка (естествена) природна храна.

Защо ли?

Ами защото всяка природна храна в крайна сметка се разгражда до молекули, атоми и суб-частици надолу по квантовата верига, а както знаете, във всеки атом (и суб-частица) е затворена колосална, направо невъобразима енергия.

Енергия има във всичко около нас, защото няма нищо извън нея.
Всичко Навсякъде Е Енергия.

В нашата земна реалност на почти 100% тя (енергията) идва от слънчевата светлина, поема се от водата, от въздуха, от почвата, а храната, която поглъщаме е производна на тези три съставки.

Храним се с преобразувана слънчева светлина-енергия.

Растенията попиват слънчева енергия и ние я извличаме от тях.

Водата е течна природна енергия и ние я приемаме с лекота.

Чистият, свеж, хладен въздух, изобилстващ с утринна роса и водни капки, съдържа неимоверно количество отрицателни йони (клетъчни чистачи и помощници за усвояване на слънчевата енергия) и, когато го вдишваме дълбоко, активно и редовно, ние се изпълваме с енергия сякаш от нищото.

В рибата, птиците и големите тревопасни слънчевата светлина е оформена според нуждите на съответното животно, но човешкото тяло успява да разгради клетъчните структури, да ги пренареди и да извлече така нужната енергия.

Ако заложените от Природата човешки телесни механизми биват поддържани и използвани редовно и разумно, ние никота не бихме страдали от недостиг на енергия.

И абсолютно никога не бихме прибягвали (както правим в наши дни) до заместители на истинската енергия. Тези ялови, разболяващи и отравящи ни заместители са именно дериватите на бялата захар и бялото тесто.


ПРОСТИЧКО ПРЕДСТАВЕНО:
Представете си батерия, чиито клеми са зацапани, омърляни, покрити с кал и всякаква спечена мръсотия. Те не подават ток, но…

Когато ги изчистите и прикрепите лампичка към тях, тя светва.


ФИНИТЕ КЛЕТЪЧНИ МЕХАНИЗМИ
За преобразуване на хранителните вещества в енергия могат да бъдат оприличени на зацапани клеми.

Но има и още нещо:
Орган (структура, система или функционален физиологичен механизъм/процес), който не се използва редовно, закърнява, дейността му замира, възможностите намаляват и в един момент спира да действа.

Като се комбинират неизползване плюс зацапване (от мърляво, претрупано, несъобразено, буквално отравящо хранене), съвсем естествено е, че повечето хора страдат от недостиг на енергия, липса на борбеност за оцеляване и желание за живот.


НАЙ-ЛЕСНО

Процесът на извличане на енергия от храната бива опорочен от бързата захар:

– обикновена бяла захар
– захарни изделия
– бяло тесто от рафинирано брашно
– смес от всичко изброено

Тези измислени захарни храни заобикалят почти цялата телесна верига за преобразуване на енергията, но…

Но, освен това, поради невъзможността (чистите захари) да бъдат усвоени, тялото извлича от самото себе и тъй нужните му минерални и витаминни съставки (калций, калии, йод, желязо, селен, вит. С, Б, Д и пр.) и…

И в края на краищата получаваме една измъчена доза енергия, която

– трае от ден до пладне (много кратко)
– пробива всички защитни механизми
– оставя клетките и тъканите бедни (без витамини, минерали и пр.)
– нарушава естествените механизми и процеси

И още, и още, и още.

Ето защо повечето хора още със ставането сутрин надигат чашите с кафе, за да могат да започнят някак деня и да извършват ежедневните си задължения.

Отрова от ранна утрин, десетки пъти през деня и дори вечер.
Отвън измити, вчесани, напръскани с одеколони, дезодоранти и всякакви изкуствени аромати, а отвътре…

Отвътре затлаченост, слуз, смрад, възпалителни огнища, ракови зародиши и смърт.

Не искате това, нали?
Не го искате за децата и близките си, нали?

Тогава, след мен!


“БАВНАТА” ЕНЕРГИЯ И “БЪРЗАТА” ЗАХАР
Всяка естествена, нормална природна храна отделя бавна енергия.

“Бавна” означава, че процесът на усвояване и разграждане на енергията отпуска много дълго енергийни “хапки”, които поддържат възможността ни да прекосяваме цели континенти, да бягаме дълго, да плуваме дълго, да можем да се борим или дори да живеем без храна дни наред, ако се наложи.

Най-хубавото е, че бавната енергия от естествените храни не изисква разграждане (разпад) на организма и не изхабява витаминно-минералния резерв, а го попълва и зарежда.

Бързата (бяла) захар прави точно обратното.
Тя не може да бъде усвоена и отравя цялото тяло.

Точно така: казах и ще го повторя.
Тя не може да бъде усвоена, без организмът да се раздели с тъй нужните му поредици от витамини, минерали и микроелементи, които…

Които участват (като насила необходими катализатори) в задължителното транспортиране и извеждане на захарта извън тялото. Това е един от зловредните начини да стигнем до тежка и осакатяваща остеопороза, артритна и артрозна инвалидизация.

Огромна част от захарта започва да циркулира в кръвта, като лишава от кислород тъканите, задушава и убива клетките, всичко навсякъде се покрива с мазна, смъртоносна лигава плака, която води до смъртта на нови и нови милиони клетки.

Нарушава се усвояването на мазнините, кръвоносните съдове се запушват с гранясал холестерол и постепенно настъпват прединфарктни, прединсултни, предглаукомни, тромбозни и пр. състояния.

Все едно “Титаник” потъва, водата настъпва, светлините изгасват и една след друга изключват (спират да действат, умират) всички системи.

Причината е бялата бърза захар.
Включително и бялото тесто – козунаци, кекс, баници, пици, спагети и пр.

И така:
Чаша чиста питейна вода или кока кола?
Сурова, свежа ябълка или вафла в станиол?

Всичко започва оттук.


ЛИПСАТА НА АКТИВНО СПОРТНО ДВИЖЕНИЕ
Мислите, че можете да поддържате вътрешните системи за усвояване на енергията здрави, като се въргаляте на дивана?

Я пак?

Изразходването на физическа енергия е
– основното
– наложителното
– без заместител

… средство, с което подтиквате кръговрата на енергията в организма.

Активният спорт е лъжичката, с която разбърквате меда в чая, за да стане течността еднородно сладка.

Без редовен, съобразен с възрастта и пола ви спорт, не съществува начин да имате чисти “клеми на батерията”, чисти клетъчни рецептори (реагиращи клетъчни механизми) с напредване на възрастта и годините.

Запомнете, приятели, съмишленици, другари и другарки!
С възрастта всичко в тялото се зацапва, клеясва, запушва, отказва да работи и умира.

Извън разумното хранене (и съобразеното гладуване), другият начин е да накараме тялото само да иска енергия и само да я превърта през системите си като вентилатор, изхвърлящ лошия и всмукващ чистия въздух.

Спрете ли вентилатора (активното движение, спорта, дишането), дори и съобразеното хранене (плюс гладуването) не ще са в състояние да ви поддържат чисти отвътре.


ПРОБЛЕМЪТ “АДРЕНАЛИН” И ПСИХИКАТА
Тук е мястото да кажа, да повторя, да потретя и да го набия в главите ви:

Забравете измисленото понятие “стрес”.
Стрес не съществува.

Ако все още допускате, че днес сте подложени на, хе, хе, стрес (за разлика от живота преди векове), само си представете, че

– във всеки миг в селото могат да нахлуят десетки убийци, бандити, едри космати рицари с мечове, които да убиват масово, поголовно и безнаказано, да отвличат безнаказано и пр.

– във всеки миг може да се разболеете от (лесна за лекуване днес) болест, която ще ви убие – вас, детето ви, близките ви и пр.

– ви заболи зъб, а единственото лечение са ракията и клещите. Допускам, че дори само това е в състояние да ви накара да изберете 2023-та пред 1300-та година, примерно.

– трапезата ви е лук, ряпа и някаква форма на крайно рядка, недостатъчна като количество, тестяна каша от типа на мамалига. Това е постоянно, ежемесечно и целогодишно, а днешните измислени митове (романтичен лаладжилък) за осем, десет и пр. ястия на Нова година са просто глупости на незапознати с историята, с нравите, бита и реалния поминък на хората, празнодумци.

– най-често сте гладни. Гладни, недохранени, нерядко умиращи от недоимък (умиращи буквално, не на майтап) са и децата ви. Виждате как гаснат и въпреки ужаса и безсилието, нищо, абсолютно нищо не можете да направите.

Това до тук достатъчно ли ви е като Абсолютно Реална (но все пак смекчена) илюстрация за… липсата на психическо смазване (стрес) някога?

Липса ли???


АДРЕНАЛИН И ПСИХИКА №2:
При сериозни опасности, тялото мигновено превключва на режим оцеляване, като изпуска в кръвта коктейл от вещества (субстанции), които карат клетките, плътта, органите, нервите и самото мозъчно вещество да трептят на високи обороти и да са в състояние да реагират мълниеносно и адекватно.

Хайде сега да си отговорите (въз основа на представеното за живота някога) кога ще сте под постоянно фоново, направо ужасяващо напрежение, върху което се наслагват ежедневните, почти ежечасни, изпепеляващи страхове:

В наши дни или преди векове/столетия/хилядолетия?

Защото отговорът е само един, приятели:
Днес сме мързеливи, лениви, лоясали, тлъсти, оядени, със замазани и изчезващи рефлекси, сенки на някогашни воини и бойци, хора.

По-скоро неидентифицирани същества, които живеят нелошо, но…

Но в абсолютно противоречие с Природата.
Което, погледнато геологически, ще приключи съвсем скоро.

Природата не търпи противоречия, а ние (днешните хора) сме върхът на самоубийственото противоречие.

И сега:
Тялото хранено с изкуствени храни, с бяла захар, захарни изделия и бели теста, не е в състояние да се освобождава навреме и изцяло от предизвиканото тъканно трептене от дразнещите адреналинови субстанции, които отделяме колчем…

– ни повишат тон в службата
– се спречкаме с колега
– чуем идиотските новини по телевизията/радиото
– сме застрашени от уволняване
– сме изправени пред парична криза
– научим лоша вест

Напрежението (за разлика отпреди векове) се натрупва, натрупва и в крайна сметка стигаме до болест.

Напрежението (преди векове) не се е натрупвало (както в наши дни), защото

– храненето е било оскъдно и пестеливо
– захарта (почти) не е присъствала на трапезата
– движението е било целодневно
– прекарвали сме живота си на чист въздух

Просто, елементарно и работещо на 100%.


СПОРТ, АДРЕНАЛИН, ПСИХИКА
Да обобщим:
Когато в храната липсват

– бяла захар и захарни изделия
– алкохол, тютюнопушене, наркотици
– безумни смесвания на продукти
– многобройни кафета, енергийни и захарни газирани напитки

Тялото започва да се освобождава лесно от остатъчния (отравящ тъканите) адреналин.

Ако имаме

– редовна утринна и вечерна гимнастика (изцеждане на тъканите)

– редовно дишане (очистване на кръвта и тъканите)

– редовно физическо натоварване на открито (някога животът е бил изцяло на открито)

– редовен спорт (в наши дни)

– редовни студово-закалителни упражнения

И още, и още…
Тогава тялото е чисто и всяко психическо натоварване минава и отминава бързо и безпроблемно.

Т.е, приятели, съмишленици, другари и другарки:
Стрес не съществува.

Съществува тяло (хранено кофти, гледано кофти, обслужвано кофти, използвано кофти), което като гъба задържа и попива всички отрови.

Оттам – болест.
От болестта – загуба на жизнена сила.
От загубата на жизнена сила – преждевременна смърт.


СЪВЕТ ЗА ГЛАДНИЯ ДЕН

През целия ден (или в повечето часове) бъдете на открито.

Тренирайте.
Забавлявайте се с приятели, които също не се хранят тогава.
Бъдете с хора, които ви разбират.

Дишайте, тренирайте и отново дишайте.
Ако не сте свикнали, ще ви стане гладно, но усещането ще премине бързо.
Ако останете/седите вкъщи, мислите ви ще ви разяждат.
Психиката ви ще е потисната.
Тялото ви, като разглезено дете, ще ви тегли към хладилника.

Помнете, приятели:
Вие сте командирът и водачът.
От вас зависи армията (клетки, органи, системи, тяло) да спечели битката.

Простичко е, както всичко останало.

СНИМКАТА е отпреди няколко дни, по време на ежеседмичния ми гладен ден.


В ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Публикацията стана дълга, но получихте обща, нагледна представа за връзките между:

– захарта и липсата на здраве
– захарта и липсата на енергия
– захарта и стреса
– захарта, тежките болести и ранната смърт

Получихте и идеи как да не стигате до болести.
Разбрахте, че стресът е измислено понятие.
Казано точно, човек сам си го предизвиква.

Поговорката “Кой каквото прави, за себе си го прави” важи с пълна сила и днес.


В КРАЯ:
С пълна сила важи и мъдростта: “Предупреденият е въоръжен”

Предупредени сте, приятели.
И сте въоръжени.

От вас зависят действието и резултатът.
Само и единствено от вас.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене