Как, колко и защо (не) усвоявяме храната? Без розови очила:

За природосъобразния… мързел (Как, колко и защо (не) усвоявяме храната?), Нов Световен Ред и личния избор.

НАШИЯТ ОРГАНИЗЪМ има (почти) неограничени възможности за усвояване на храна. Първото условие, обаче, е да си отговорим на въпроса “Колко движение/спорт/физическо натоварване имаме за, примерно, 24 часа?”

ЛЮБОПИТНО: Непалските и хималайските шерпи (с тегло около 47- 58 кг.) изяждат на ден около… три-пет (3-5) кг. юфка, плюс шепа (и отгоре) сол и повече от половин кг. масло – ако го има. Физическото им натоварване е носене на 40-50 кг. товар в денивелация от 2-3 км. и дневен преход (средно) около 40-80 км, често двойно повече.

Тези хора НЕ боледуват от високо кръвно и наднормено тегло – шейсет килограмов шерп е нечувана рядкост.

ДНЕВНИЯТ калориен (физически) разход на шерпите е огромен – 10 000-15 000 калории и очевидно храната им не го покрива.

Но, наблюдаваме и друго: когато – поради напреднала възраст – променят начина на живот, теглото им скача над 65-70 кг, а някои стават откровено пълни.

ИЗВОД: Ако горим много – усвояваме много. И… обратното.

ЛЮБОПИТНО-2: Срещнах в 18:30 ч. мой познат на 35 год, привърженик на разделното хранене и лектор на една природосъобразна организация.

Той ми разказва ентусиазирано, колко му е перфектно храненето: “Ям много малко, Емо. На обяд в 12 изядох купичка леща и един морков… и още ги усещам в стомаха си.”

Превод: за шест часа и половина стомахът му не е успял да усвои няколко лъжици леща и едно морковче! На въпроса какво е правил от 12 ч. до 18 ч. той отговори, че прекарал следобеда във… вслушване в себе си

Разбирай: в НИЩОправене.

ПОВЕЧЕТО ПРОПАГАНДАТОРИ на природосъобразен начин на живот и хранене са, всъщност… приказливци. Приятно е да приказваш (на топло) пред хора, които ти вярват и пред които се чувстваш велик.

Но опре ли до (редовно) ранно ставане, до (редовно) здраво трениране, дълги и трудни планински преходи за време, до жега, студ, воля и стискане на зъби, до личен ежедневен пример, до организация, провеждане и лично участие в сериозни спортни мероприятия и запознанство с нови хора, които трябва да увличаме и мотивираме, тогава приказливците остават на заден план.

Когато опре до Начин на Живот, остават тези, които наистина са част от Природата.

ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА е основният преобразувател на енергията, постъпваща в организма.

Ако отдаването (физически труд, спортни натоварвания) на енергия е редовно и част от начина на живот, съвсем естествено е приемането и преработването на храната да са на много високо ниво и в съответствие нуждите на тялото.

Работата на стомаха е следствие от цялостното насищане с енергия (т.е. приемането на енергия), чернодробно-жлъчната дейност е в синхрон с постъпващата храна, чревната перисталтика също.

Но е достатъчно да се залежим само за два-три-пет дни и какво се случва?

Обмяната се забавя и пада главоломно; перисталтиката заглъхва и ако не намалим храната и калорийността (което малцина правят), усвояването на постъпващата храна е непълно, тя стои по-дълго в стомаха, червата не усвояват добре и изхвърлянето на отпадъците от спокоен и естествен процес, се превръща в проблематична функция.

ИЗВОД-2: Застоялият начин на живот е насилствено спиране на енергията. Забавим ли я, започват болестите. Пътечката “чрез-бездействие-към-болест” е… лесна за утъпкване

“НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД”… И БАЛЪЦИТЕ: Пътечката “чрез-бездействие-към-болест” започва от психо-модифицираното и манталитетно-програмираното (вече) семейство (60-80% от бащиното НЕприсъствие), минава през (не)образованието, утъпква се от масовия мързел и консуматорски манталитет на обществото, прави спирка в звисимостта от фармацевтиката(аптечната промишленост) и завършва в болницата.

Последна спирка – гробищата, но… след като сме си платили навсякъде.

Въпросът е: Кой има полза от това?

Фрапиращи съпоставки – по двойки:

1. В (умишлено) наложения модел на обществено образование и училище, са премахнати високите изисквания към спортната подготовка (утринна физзарядка, профилиране по спортове от специалисти и пр.)

2. В колежите за богати (богоизбрани), в скъпите частни училища и колежи (за аристократи, кралски особи, петролни, финансови магнати и пр.) е точно обратното: денят започва с тренировка на открито, на гребния канал, в басейна или бърз преход в пресечена местност. След завършване – студен душ, под контрола на възпитателя (учителя, специалиста). Извинения не се приемат.

3. В наложения обществен модел на училище, на униформата се гледа като на… липса на индивидуалност. Поощряват се споровете върху вида и въобще дали да я има. Възгледите, че тя е остатък от тоталитаризма, комунизма и прочие глупости, са повсеместни.

4. В колежите и скъпите частни училища (за децата на онези, които ръководят света), униформата (символ на единството и единомислието) е задължителна, тя е с ранг на закон и това не се дискутира.

Тя е повод за гордост, всеобщ и победен дух – нещо като воинското знаме.

От древността се знае, че сходният начин на обличане (униформа, спортен екип, групови и обществени символи) води до сплотеност и висока степен на индивидуална (чувстваш се значима част от значима общност) и групова оцеляемост.

5. В наложения обществен (масов) модел на училище/образование се говори надълго и нашироко за личната индивидуалност, подтиква се търсенето на личните права и пр.

В резултат – мнения всякакви, спорове, противопоставяне на НЕкорелативните групи: учител-срещу-ученик, учител-срещу-родител, деца-срещу-родители и обратно.

Краен продукт: деца (бъдещи родители?) без здравословни навици, незачитане и агресивно неуважение към по-възрастните и наслагване на противоречия в обществено-социалната сфера. Цел – лишено от единност общество, лесно за манипулиране.

6. В колежите за богати, кралски особи и пр.е точно обратното: детето е поставено в среда от контролирана липса на права – по подобие на армейската дисциплина.

Така то се приучва на дисциплина, приятелство, уважение към по-възрастните, борбеност, комбинативност, оцеляване, здравословни навици, знае, че от тях не се отстъпва, приучва се да работи и функционира в екип (а не всеки за себе си) и инерцията от това го съпътства през целия живот.

Нека си отговорим: Кой има полза от заложените противопоставяния и нестабилност в обществото, от масовата липса на здраве, от процъфтяваща химио-фармацевтика и зависимост от нея, разрастващи се генетични експерименти, мутагенни ваксинации и лекарствена промишленост… лекуваща симптоми, а не причини?

ИСКАТЕ ЛИ, ДА СТЕ ЧАСТ (като личност, родител, семейство) от… всичко това? Отговорът “не”, не върши работа – трябва да действате.

ПРЕДИ ДА ТРЪГНЕТЕ по лекари… тръгнете по стадионите, парковете, залите за спорт и обща физическа подготовка (фитнес).

Прекарвайте два-четири пъти седмично сутрините в коридорите на басейна на открито, защото усиленото дишане, чистият въздух (разликата между плуване на открито и на закрито е тотална) и разхода на енергия, които предизвиква плуването, променят стереотипа на клетките, клетъчните процеси и ни карат да мислим по нов начин.

Бягайте, качвайте стълби и тичайте нагоре по хълмовете.

Сутрин задължително разтягайте на отворен прозорец и правете основните йога-дишания.

Запишете се на карате (бойни изкуства), защото специфичното техническо дишане обединява дишането при плуване и йога, ритмиката му подтиква организма да работи в синхрон с природата и здравето става част от нас.

Всеизвестно е, че майсторите по бойни изкуства са едни от най-добрите медитатори и статистически са най-здравите хора по света.

НЕ СМЕ НА ТЕРМОПИЛИТЕ: Представено така, може би изискването за движение изглежда твърде обемно и максималистично, но сведено към индивидуалния начин на живот, не е кой знае какво.

Удоволствието от гимнастиката сутрин и чистия въздух, разтоварващото усещане и зареденост след излизане от залата вечер, приятната изпълненост с вътрешна чистота след един час в басейна или топлотата от разходката с приятели в парка – общочовешки дейности, които ни дават индикация що за хора сме, какви са ценностите ни и как преминаваме през живота.

КАК И ДОКОЛКО усвояваме храната, личи и от приятната, жизнена “напълненост” на тялото: неговите естествени извивки, здравата, чиста и приятна кожа, под която прозира гъвкава, активна плът и видима мускулна кондиция.

Движенията са плавни, с отлична амплитуда и видима зареденост.

Такъв външен вид говори за здраве, отлично храносмилане, функционалност и можене.

Намалим ли хранодена (защото сме обездвижени и не спортуваме), теглото пада, но с времето тялото измършавява, кожата избледнява и провисва, защото няма активно оросяване, притокът на кръв е вял, а там където би трябвало да има мускули и извивки… просто ги няма.

ИЗВОД-3: Гладуване и диети без активен спорт и движение, водят единствено до… старчески изглед и седене на топло край печката.

В КРАЯ: Изборът е наш.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене