Конкретно за вечерята. Продукти, съставки, как влияе на здравето.

   
   БЛИЦ
   ВЪПРОС: „Нещо по-конкретно за вечерятя, Емо? Продукти, съставки, как влияе на здравето?“

   ВЕЧЕРЯТА е основният „оздравител“ или „разболител“ на организма, според нашия подход към нея. Никое друго хранене не дава такова директно отражение върху процесите в нас.

   СЛЕД ОСЕМ ВЕЧЕРТА тялото ни бавно навлиза в режим „разпределяне на приетото, сортиране и подготовка за изхвърляне на отпадъците“. Ако вечерята е объркана (като състав и количество), за усвояването и се тегли клетъчна (жива вода), която оводнява отровите, тъканите подпухват и първия симптом са отоците по лицето и нездравия вид и цвят на кожата.

   НАД 70% от заболяванията се дължат на сбъркана и неправомерна вечеря.

Накратко:

1. Хрема, синузит, тежко нощно хъркане, задух – коремното налягане се прехвърля нагоре към диафрагмата, гърлото и главата. Това предизвиква киселини, затлачване и подуване на лимфните възли.
2. Точка първа автоматически води до затруднена сърдечна дейност и в дългосрочен план – предпоставки за инфаркт, висок холестерол и жлъчно-чернодробни проблеми.
3. Точки първа и втора отключват бъбречната проблематика: утайки, пясък, камъни и възпалителни процеси.
4. Нарушеното кръвообращение води до застойни процеси в дробовете и е въпрос на време да започне кашлица, да намалим работния обем на дробовете, което прави кръвта бедна на кислород.
5. Изброеното задължително подкиселява тъканите, РН варира към киселинност, което води до срив на имунната система.

   Петте изброени точки са само началото и дават крайно непълна картина на последствията от несъобразеното вечерно храненене. Казано иначе, подходът към вечерята е директна илюстрация на поговорката „Да копаеш гроба си със собствените си зъби“

   НИТО ЗАКУСКАТА, нито обяда, нито следобедната закуска не водят така директно към разболяване/оздравяване, защото след тях имаме целодневна активност, която (донякъде) тушира неразбирането и грешния подход към храната.

   ЕДНО от най-важните качества на вечерята е… нейната липса, понякога. Не се страхувайте да пропуснете вечерята, защото дългият сън (поне шест часа), по време на който организмът е оставен на собствената си (природна) мъдрост, е най-добрият, превантивен, наистина работещ и безплатен лекар.

   ЗА ДА ЗАПОЧНЕМ ВЕЧЕРЯТА „на чисто“, трябва да поемем алкализатор. Най-добрият такъв е прясно изцеденият сок от цитруси, но – внимание: задължително с вода, която да е преобладаваща – 50% – 60%, десетина минути преди да седнем на масата.

   ВТОРИЯТ МОМЕНТ на вечерята е изборът на зеленчуци: 60%-80% сурови. Термично обработените (печени, задушени) да са с мазнина, най-добре зехтин.

   БЕЛТЪЧЕН КОМПОНЕНТ: Белтъчините са градивните тухлички на тъканите. Необходимо е да внесем „строителен“ материал, за да вървят добре възстановителните поцеси през нощта.

Избор на белтъчини за здравословна вечеря:

1. Яйца: те са предимно утринно/предиобедно ядене, но не пречи, ако понякога ги консумираме вечер.

2. Сирене/кашкавал/извара: също предимно утринна храна, защото „издува“ тялото, но понякога (рядко) е допустима вечер. За хора, които искат да качват килограми, сирене/кашкавал вечер, е добър избор.

3. Риба (печена, задушена) – може би най-добрият избор за вечеря. Подправена с лимон, гарнирана със зеленчуци, чаша бяло вино, свещи и… усмивката на близкия човек.

4. Птици: същото като точка три.

5. Месо (дивеч, червено месо) – също добър избор, ако нямате проблем с холестерола.


ЗАБЕЛЕЖКА: Ако ядете млечни храни, не ги комбинирайте с риба/птици/месо.

   БЕЗ КОМПЛЕКСНИ ВЪГЛЕХИДРАТИ ВЕЧЕР: ТОВА Е ПРАВИЛО!!!

   Искаме ли здраве и липса на тлъстини, хлябът, тестото, картофите, оризът, сладкишите, тортите, пастите и компотите са нежелателни.

Изключения се допускат:

1. При млади хора, деца или такива, страдащи от липса на достатъчно тегло.
2. При хора, възстановяващи се от тежко заболяване.
3. При спортисти, които са на назначен режим.
4. При професионални спортисти с назначен режим и са наясно с принципа „Въртене на въглехидратите“

   ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ ми се наложи обиколка из страната, при която вечерях на различни места по покана на познати и близки хора. Видях следното: там, където на масата изобилстват яхниите със сосове, самуните хляб и обилни десерти, домакините (вкл. и децата) бяха пълни и, очевидно, нездрави. Обратно – семействата, които слагаха на масата плодов сок, зеленчуци и месо по избор (без хляб – да, има и такива семейства), бяха стройни и без излишни килограми, въпреки възрастта.

   Приятно и поучително е, да гостуваш на различни места и да виждаш, как начинът на живот, домашното възпитание и храненето променят хората.

   СЪЗДАЙТЕ СИ НАВИК да правите малка до дълга разходка след вечеря: да погледаме звездите, да послушаме морето (реката, водопада, вятъра) или просто да повървим в тишина заедно. Извън романтиката, следвечерната разходка „намества“ храната в стомаха и когато легнем да спим, напрежението към диафрагмата, дробовете, гърлото и синусите е изчезнало. Сънят е спокоен, без патологично хъркане, а на сутринта езикът не е обложен, защото клетъчните отрови са на изходните депа, готови за изхвърляне.

   И още…

   Следвечерната разходка е времето да разкажем нещо интересно на близките (най-вече на децата, а нощната природа определено помага), което поддържа интереса и отношенията живи и дава друг поглед върху света, топлотата и ценностите, които ни обединяват.

   ДА ПОМНИМ, че понятието „вечеря“ е съвкупен евфемизъм на:

1. Обмислено начало: хигиена, избор на продукти, приготвяне на храната, разговори, настроение.
2. Протичане на вечерята (храненето): подредба на масата (постелката на тревата, край огъня)
3. Хранителна стойност, която отразява знанието и целите ни.
4. Отношения и разговор по време на храненето.
5. Следвечерни дейности: разходки, походи, разговори, общуване.

   Без който и да е от петте пункта, вечерята е непълна, губи същинската си стойност и се превръща в поредното, подчинено (единствено) на фитнес-програмата ни ядене.

   В КРАЯ:

   Поговорката „Предупреденият е въоръжен“ важи с пълна сила за здравето.
   Предупредени и въоръжени сте.


**Забележка: за въпроси и контакт, натиснете по-долния бутон и използвайте формата

Вашият коментар