“ПО ДЯВОЛИТЕ ПРАВИЛАТА!” или: отговор на тесногръди запитвания

ВМЕСТО УВОД: Ясен Антов разказва, че имало един, дето правел всичко, както трябва: миел си зъбите по три пъти, не пиел, не пушел, говорел само книжовно, пиел 2л минерална вода дневно, ядял ябълки, зеленчуци, изхождал се и пикаел точно, колкото е нужно, бил винаги спретнат, поздравявал с усмивка, в службата бил за пример и прочие глупости. Но никой в квартала не го обичал, а бабичките тихо го кълнели “Да пукне, дано, тоя!…”
——-
ИЗВОД: Ако сме толкоз идеални, значи нещо не ни е наред.
——-
СЛЕД СЕМИНАР: След семинара по йога, който водих в Русе, заедно с организаторите и мои възпитаници отидохме в една подземна гостилница. Бях гладен като… гладен мъж. Поръчах си портокалов сок, пилешка кавърма, салата, супа от гъби, почти половин хляб, чиния люти чушки и – народът не повярва, че ще го изям това. Здрав мъж съм, ежедневието ми е натоварено, не се спирам от сутрин до вечер и, естествено, изядох го. Но в погледите на хората, които преди час попиваха думите ми, се загнезди неразбиране: уж, преподава йога, а се храни… така.

——-

ЛЮБОПИТНО: На спортен лагер с много известен майстор, се случи следното: тренирахме техники за улицата и той викна един от черните пояси. Усмихна му се и… се изплю в лицето му. Черният пояс посегна да се избърше и майсторът го свали с удар на земята. Пълна тишина и изумление, все пак в бойните изкуства има етика. “Да – каза майсторът – в бойните изкуства има етика, но на улицата и в реалността, не!”

——-

ПО ДЯВОЛИТЕ ПРАВИЛАТА: Правилата са ориентир, отправна точка, нищо повече. Животът не е низ от правила, а вътрешно усещане за необходимото. Когато чувстваме какво трябва да направим, дори целят свят да ни каже обратното, ние ще знаем, че сме прави. Дето вика Йода – Силата ще е в нас. Когато обичаме, се водим не по правила, а по сърцето си, иначе докъде бихме стигнали? Невъзможният за логическа обосновка усет и интуицията са истинските ни двигатели и жените най-добре го разбират. Добре е ние, мъжете, да го имаме предвид, защото с прехвалената си логика често оплескваме нещата.

——-

ОТ ПРАКТИКАТА: Когато с моя възпитаник и вече колега черен пояс Николай Колев мъдрувахме върху диетата му в подготовката за 42 км маратон, се оказа че никакви диети не вършат работа. Просто човекът трябваше да яде всичко и то в сериозни количества, защото разходът на енергия беше нечовешки. Ако дам режима му на хранене на обикновен мъж, чисто и просто ще го разболея. Един от нашите алпинисти с изумление наблюдавал, как 45 килограмовите шерпи в Непал изяждат килограми мас и по 6-8 кг тамошна юфка дневно, което е около 5-8-10000 калории, непостижими дори за 140 килограмов културист. И пак си остават 45 кг.

——-

ЖИВИЯТ ЖИВОТ: Живият живот е… хаос. Вдигнете поглед към звездното нощно небе и ще се уверите.

Квантовият подход към реалността е показателен: няма нищо обособено и нищо сигурно. Всяко нещо се влияе от друго и се променя в процеса на взаимодействие. В ежедневието планираме и очакваме едно, а се получава друго. Ако имаме твърди виждания за нещо, а любимият човек обича друго – какво? Просто го приемаме, защото планът и вижданията са абстракция, а човекът до нас – всичко.

——–

В КРАЯ: Нека изучаваме правилата, те се основават на статистика. Но когато изграждаме начина си на живот, ще слушаме себе си, защото най-истинското правило… сме ние самите и хората, на които държим.

П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене