Мазни взаимовръзки: холестерол, сърце, атеросклероза

ВЪПРОС:
“Емо, откриха ми атеросклеротични промени, а съм едва на петдесет. Възможно ли е да направя нещо, което да стабилизира процеса?”

ВЪПРОС:
“… но се храня на минимума, почти съм вегетарианец, а лошият ми холестерол е висок. Как да го сваля и защо е това?”


ОТГОВОР:


Какво всъщност е атеросклероза?

Точната дума би трябвало да е “артериосклероза” (някога я знаехме така), но е твърде трудна за произнасяне в наши дни.

Всъщност, атеро-склерозата (“атеро” от гръцки означава каша) е част от общия процес на склерозиране (остаряване, износване, разпадане) на артериите, който всъщност се обобщава с артериосклероза.

Атеросклерозата е процес в процеса, при който вътрешността на големите и средни кръвоносни съдове се покрива с мазна, лигава кашеста плака (все едно гранясало краве масло), която постепенно намалява просвета на артерията, а на места го запушва изцяло.

Мазната лигава плака е холестерол (пълен с всякакви отработени, вредни субстанции, примерно вкостяващите впоследствие калциеви деривати) от най-лош вид. Прониква навсякъде, изпълва и задръства всяко пространство, всяка цепнатина и нормално работещите кръвоносни съдове намаляват главоломно. Кръвното литва в небесата, очите побеляват от пердета и глаукома, повечето жлези не могат да си вършат работата, хормоналната система се срутва, имунната също, яйчниците се изпълват с кисти и тумори, а простата при мъжете става като футболна топка.

Болестните “екстри” са неизброими.


ГРОЗНА КАРТИНА

Всички сте виждали вътрешността на кофа за боклук: мръсно, вонящо, разложено, лепкаво, хвърчат мухи, мушици и всякакви гадини, които са плод на разложението.

Е, вътрешността на хората с атеросклероза (над 90% от преминалите четирийсет години) е напълно съпоставима с кофа за боклук. Вчесани и парфюмирани отвън, вмирисани и разпадащи се отвътре.


КОГА ЗАПОЧВА АТЕРОСКЛЕРОЗАТА?
В последните години статистиката е ужасяваща:

Атеросклеротичните промени започват още на… 10-12-14 годишна възраст, на трийсет при немалко хора са очевидни и в началото на четирийсетте над 50-60% от хората имат сериозни болестни проявления (високо кръвно, задух, сърцебиене, разширени вени, висок холестерол, начална форма на глаукома и пр.)

Знаете ли, че вече деца в пети-шести клас (11-12 год.) получават масивни инфаркти, характерни за възрастта над шейсет?

Знаете ли, че празноглавите им родители не намират нищо лошо във факта, че децата им тъпчат по цял ден пакетирани отрови и се наливат с енергийни напитки (това са холестеролнообразуващи бомби) по време на вечеря, след вечеря, нощем, когато се събудят и въобще във всеки миг от денонощието.

Ред-булът, приятели, не дава крила.
Той (и сходните му отрови) буквално отрязват крилата на живота.


С КАКВО ЗАПОЧВА АТЕРОСКЛЕРОЗАТА?

Атеросклерозата, приятели, започва с обезводняването.

Тотално, повсеместно вътрешно обезводняване.

Причините са две:

1) ПОСТЕПЕННО ОТДРЪПВАНЕ на Живота.
Изразява се в настъпването на досада, изчезването на любопитството, липса на желание за научаване на нови неща.

Еднообразието въздейства върху психиката, а тя вкарва тялото в ежедневен мъгляв, полумрачен, тъканноокислителен режим, в който животът не е възможен.

И той започва лека-полека да си отива.
За обикновения човек този процес е невидим и неосезаем, но специалистът открива признаците още в най-ранна възраст.

Основният физиологичен признак, показващ отдръпването на Живота, е липсата на достатъчно вода. Обезводняването прогресира заради негативните психо-физически състояния, черни мисли, липса на бъдеще, неизчистени личностни противоречия и всеки вътрешно-физиологичен процес вместо да носи живот, започва да го отнема.

Бавно, но сигурно.

2) НЕПРАВИЛЕН НАЧИН НА ЖИВОТ И ХРАНЕНЕ

Живата клетъчна вода се поддържа чрез храненето (предимно) със сурови растителни храни (плодове, зеленчуци, семена, ядки, грудки, мед).

В тези храни са всички необходими микроелементи, от чиято умишлено предизвикана липса (прим. магнезий или вит. С) днешната фармация печели парите си.

Когато започнем да поемаме печена (варена, задушена, пържена) храна, ние задължително намаляваме живата вода в тялото, но ако основното (преминало през огън) ястие бъде предхождано

– винаги
– всеки път
– задължително
– по няколко пъти на ден

… от вода и суров плод (или зеленчук)…

Тогава пораженията върху тъканите и най-вече артериите са леки, обратими и изцяло поправими.


ОБЕЗВОДНЯВАНЕТО И ЛОШИЯТ ХОЛЕСТЕРОЛ
Има ли обезводняване,

– винаги
– винаги
– абсолютно винаги…

… се получават тъканни напуквания (скъсване на контакта между клетките) по подобие на напуканата пустинна почва.
Напуканите ъгълчета на устата са същото нещо и крайният резултат са хилядите микро-възпаления, които…

Които тялото се опитва да премахне, като създава мазнинна замазка (все едно слепваща вар/хоросан между тухлите).

Проблемът е, че броят на пукнатините (вътрешните възпаления) расте, а заедно с това се увеличава и принудителното въвличане на имунната система в неутрализирането им, което води до изтощаването ѝ.

В един момент произведената от организма вар (холестерол) навлиза във всички тъкани, защото…

Защото плътта на всяка тъкан и орган изобилства с ранички (възпаления).

Всичко това променя нормалното рН на плътта, кислородните молекули окисляват всичко (т.е. тъканите “гранясват”, “ръждясват” и започва микро-разложение) и това е началото на вече видимите (от медицинска гледна точка) болести.

Обиковено на първо място е високото кръвно налягане, но е възможно (при жените) сигналът да бъде подаден, примерно, от нарушения баланс в хормоните на щитовидната жлеза.

Оттук нататък, ако не бъде променен начинът на живот и хранене (всъщност, на първо място начинът на мислене и световъзприемане), болестите постепенно се задълбочават и стават нелечими.


ВНИМАНИЕ:
Човек може да е вегетарианец и да е изпълнен с холестерол до козирката, ако храненето не е съобразено с пола, възрастта, двигателните необходимости, нивото на физиологично износване.

Всъщност, практиката показва, че вегетарианците правят лош холестерол не по-рядко от хората с относително съобразено, смесено хранене.


ВМЕТКА:
И не, не ми говорете, че всичко е замърсено, че атмосферата, че земята, че храната, че ГМО… и прочие.

Хората като мен купуваме продуктите за хранене от същите места, от които и вие.

Ходим на работа в същите градове, в които сте и вие.

Дишаме същия въздух, който дишате и вие.

Ядосваме се и псуваме същите свинщини, които и вие.

Иде ни да убием същите идиоти във властта, които и вие.

Но!…

Но организацията на живота ни…
Комбинацията на храните…
Начинът на пиене на вода…
Количеството храна на едно сядане…
Подходът ни към всичко и най-вече към другите хора…
Начинът на прекарване на свободното време…

Емоциите, които изживяваме, когато ежедневно сме на тренировка, в планината, в гората, на полето…

Както и философско-мисловната сглобка на Целия Ни Живот…

И още, и още, и още…

Всичко изброено е съвсем различно (все едно живеем в друга Вселена) от безизходицата на 99.99999 % от хората.

И тогава… всичко се променя.
Защото Ние Не Боледуваме.

Няма настинки, няма грипни епидемии, ковид-измишльотини, пневмонии, вирусни и бактериални инфекции, стомашно-чревни смущения, кръвно, атеросклероза и пр.

Нищо, умножено по нищо.
Здрави сме.

По-миналата година, миналата, сегашната, преди месец, вчера, днес, утре, вдруги ден, по-вдруги ден, след месец, след година и въобще когато и да е, все сме здрави.

Тази смазваща статистика е подчинена на природна логика и…
Който има очи, ще види.
Който има уши, ще чуе.

А който има мозък в главата, ще си задъде въпроси, ще потърси отговорите, ще събере две и две, ще види, че е четири и ще започне разумна, реалистична промяна.


ЗА ТЯЛОТО ВСИЧКО Е ХРАНА

Всяка артериална плака, тъканен боклук, всяка отработена отрова, всяка окислена частица, всяко, уж, ненужно парченце, избутано встрани, отложено и залепено по артериите, по червата, всяка слепена купчина молекули (тип тромб), всяка нововъзникнала агресивна ракова клетка…

Т.е. абсолютно всичко Е Храна За Вътрешните Оздравително-Стабилизиращи Процеси На Организма. Ако дадем на тялото възможност, условия и време, то поставя всичко на мястото му.

Как става това?

Спрем ли подаването на храна отвън (през устата), след ден или два организмът постепенно превключва на вътрешно хранене и ако му помагаме с движение, чист въздух, поддържане на гъвкавостта, емоции и мисловност (които не водят към кисела реакция на Рн), всички ненужни шлаки биват изядени, преработени и изхвърлени.

Ето защо, наред с разумното хранене (вода, плодове, зеленчуци, твърда храна), трябва да имаме Ежеседмични Гладни Паузи (или гладни дни), защото…

Никакво вътрешно хранене не е възможно, ако продължим да подаваме храна отвън. В мига, в който сдъвчем първата хапка, вътрешните процеси по самоочистване приключват.


ТРЕНИРОВКИ, СПОРТ, ПОХОДИ, ЧИСТ ВЪЗДУХ
Вътрешните процеси по очистване от плаката атеро-кашата и изхвърлянето на калцификатите от стените на кръвоносните съдове е невъзможно, ако липсва активно тръскащо (подскочно) и активно мускулно движение.

Когато редовният тренировъчен процес се съчетае с естественото дълбоко дишане при физическите усилия, поддържането на чиста тъкан, чисти органи и чиста кръвопреносна и кръвоотвеждаща система става лесно и естествено.

Съветът ми е:
По време на гладните паузи (гладните дни) прекарвайте повече време в активно движение или в стегнат планински поход.

Така ще постигнете две (иначе невъзможни за постигане вкъщи) условия:

1) Ще поддържате висока степен на обмяна на веществата, необходима за вътрефизиологичната гладо-организация.

и

2) Ще поддържате победна, борбена, усмихната, отворена за нови неща и положително заредена психика, която води към вътрефизиологично спокойствие.

Накратко:
Самото пребиваване сред планините, горите и широките простори, ще изпълни съзнанието ви със слънчева необятност, с благоговение и постоянна вътрешна усмивка.


КАКТО ВИЖДАТЕ, ПРИЯТЕЛИ,
Няма нищо трудно.
Няма нищо, което да не правят животните (и всички биологични организми) във всеки миг и секунда, но…

Но ние хората, вторачени в глупостите (перипетиите, противопоставянията, ежбите и войните), които сами си създаваме, не ги забелязваме.

Считаме необятния жив свят около нас за безмозъчна, глупава, нищо не значеща природна аморфност и че само ние сме знаещите, можещите и, има си хас, че ние сме пъпът на света.

Не, не сме.
Постоянно трябва да наблюдаваме, да се опитваме да виждаме, да разбираме, да чувстваме, да усещаме…

И да присъстваме смирено и с цялото уважение, на което сме способни.

В КРАЯ:
На колко смирение и уважение си способен ти, приятелю?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене