Нелечимият Бехтерев? Дали?

ВЪПРОС:
“Емо, лекува ли се Бехтерев? На мой приятел му казаха, че е болен от това.”

ВЪПРОС:
“Диагностицираха ме с Бехтерев, господин Златев, и съм твърдо решен да не оставя болестта да ме победи. Какво ще ми препоръчате?”


ОТГОВОР:
Един от мъжете на малката снимка е диагностициран с Бехтерев отпреди петнайсетина години. Запознах се с него, когато се движеше с проходилка.

Човекът беше много навит и се записа на един от нашите лагери, като се опитваше да прави каквото може, а то не беше много. Буквално се мъчеше, но продължаваше да упорства.

Запали се от примера ми (това са думите му), промени храненето и начина си на живот, включи ежедневен спорт, студено закаляване и днес се движи нормално, тича, участва в Клубните Спортни Утра и няма никакъв признак за какъвто и да е двигателен проблем.

На практика е здрав човек и изглежда с десетина години по-млад от възрастта си.


ОЩЕ ЕДИН ПРИМЕР
Мой съученик от средното образование, бивш двукратен вице-европейски шампион по академично гребане, двойка скул. Висок и изключително як мъж.

Преди петнайсет години ми се обади, че след дълго ходене по мъките, го диагностицирали с Бехтерев. Беше скован, вървеше вдървено и очевидно симптомите прогресираха бързо.

Изготвих му хранителна програма и специфичен спортен режим. Приятелят ми, като истински шампион, се зае стриктно и ги спазва до днес.

Бавно, на приливи и отливи, напредъкът се затвърждаваше и днес от болестта не остана нищо.


КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА “БЕХТЕРЕВ”
Като изключим, че болестта е наречена на руския учен Владимир Бехтерев (между другото, участник в Руско-турската Освободителна война 1877-1878), най-важното е, че тя се основава на възпаления.

Множество възпаления в ставите на ниската част на гръбначния стълб, които водят до болки и постепепенно обездвижване.


ПРИЯТЕЛИ, СЪМИШЛЕНИЦИ, ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ!
Има ли възпаление, винаги е налице причина и тази причина може да бъде изличена (изчистена) с промяна в биохимията на тялото.

Проблемът при Бехтерев не е само в гръбнака, а във факта, че огнищата на възпаление постепенно се пренасят във всички вътрешни органи, като лигавиците и отделителните системи са с приоритет. Най-често изгърмяват дробовете, после бъбреците, сърцето и пр.

Ето защо, променим ли храненето в посока алкална тъканна реакция, сме на прав път и рано или късно подобренията идват.


АЛКАЛНАТА ТЪКАННА РЕАКЦИЯ
Тя започва с приемането на много питейна вода на гладно, преди хранене.

Ако искаме да засилим ефекта, изцеждаме лимон, а при липса на лимон, сипваме една-две лъжички оцет.

Следват суровите пресни плодове преди храна и това вече е отлична предпоставка за алкална тъканна реакция.

Разбира се, самото хранене трябва да изобилства с пресни и сурови зеленчуци, а комбинирането на продуктите да отговаря на естествените предпоставки, както са в природата.

На този етап можем да включим и кратките, дозирани гладни паузи и гладни дни.

И тук, приятели, няма “мисля така”, “смятам, че… “, “може би не винаги”, “обаче, ако… ” или “кой знае”. Има хранителни комбинации и смесвания, които разболяват всеки (по-бързо или по-бавно), но хората са дотолкова несведущи, необразовани, безотговорни и индиферентни, че не го разбират или го отдават на външни фактори (вируси и пр.)

Изготвянето на работещ хранителен план изисква компетен инструктор и специалист.


НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО СТУДЪТ
Дори и конвенционалната медицина знае, че сериозното понижаване на температурата спира възпалителните (разпадните, разложителните) процеси.

Ето защо възрастни и деца, които вземат всеки ден по един студен душ за половин до една минута, боледуват от дихателни (вирусни, сезонни) болести (настинки, грип, ангина, бронхит, пневмонии и пр.) над десет пъти по-рядко.

Казано иначе (почти) не боледуват.

Наскоро излезе категорично медицинско заключение за това, подписано от водещи световни научни екипи.

Не мислете, че (в контекста на вътрешните възпаления) има разлика между обикновената настинка и Бехтерев: и двете тръгват именно от вътрешните възпаления, колкото и някои да мислят, че става въпрос за изстиване на тялото.

И при двете организмът е бил подготвен да реагира с болестно отклонение (вътрешна затлаченост, отслабена имунна защита, мръсни и бавни течности и пр.).

Ето защо системата от утринно студово закаляване е първото, с което трябва да се започне при диагноза Бехтерев.

Казвам “първото”, защото ако решим, можем да започнем със студената вода на минутата, докато прамяната на хранителния режим е по-бавен процес.


НЕПОЗНАТОТО ТЪКАННО НАПРЕЖЕНИЕ
Тъканното напрежение (високо, разнобойно и разцентровано трептене) разболява. То предизвиква увреждане на нервопроводимите влакна и обикновено се натрупва във високата част на гърба (между раменето и тила) или ниско долу в гръбначната област.

Огромна част от гръбначните проблеми започва от невъзможността (незнанието, необразоваността и неумението) на хората да се освободят или да се научат да не натрупват напрежение.

Тъканното напрежение в ниската област на гръбнака отключва генетични малформации и съчетано с отслабената имунна система и стотиците вътрешни възпаления, води до проява на болестта Бехтерев.

Освобождаването от тъканното напрежение става по пет начина:

1) СТУД.
Говорихме за него.

2) РАЗУМНО ХРАНЕНЕ.
И за това говорихме.

3) БОСОХОДСТВО и лека (или почти никаква) облеченост.
Тялото контактува с почвата чрез ходилата. Обуем ли ги, контактът престава и у нас се натрупва напрежение.

Все едно да обвиете металните накрайници на щепсела с плат или друг изолатор и да очаквате токът да потече.

Накратко:
Ходете боси извън къщи.
На двора.
Из парка.
В тревата.
Във водата по брега.

А когато имате възможност, сваляйте дрехите.
Колкото по-малко дрехи и обувки, толкова по-малко напрежение.

4) ДЪЛБОКО И МЕРЕНО (НА БРОЙКИ ИЛИ СЪРДЕЧНИ ПУЛСАЦИИ) ДИШАНЕ
Преподавам всички видове дишане на йога-практиката всяка седмица.

5) МЕДИТАТИВНО ОТПУСКАНЕ
Отпускането разбива нееднородната отработена (мръсна) енергия като тръскане на кофичка с кисело мляко и организмът се освобождава лесно от нея.

Най-простият начин да разбием отработената енергия е спортът.

Другият (начин) е медитативното отпускане, което се постига с определена концентрация на вниманието.

Има няколко техники, но основната е изпълването със светлина, съчетано с натежаване на тялото. Преподавам го на йога-практиката.


НАШИТЕ ПО-УМНИ ПРИЯТЕЛИ – ЖИВОТНИТЕ
В естествени условия всяко животно се храни с точно определената храна за него и върши онова, за което е създадено.

Единствено човекът не се вслушва в себе си, упорства против природата (в себе си), храни се с какво ли не, трови се с какво ли не, не се движи, не използва тялото си и в крайна сметка се разболява и умира много по-рано от закодираното в биологията му.

Когато сме по-често сред Природата, сред животните и наблюдаваме поведението им, ние придобиваме познанието, характерно за нашите деди, смиряваме се, изпълваме се с благоговение и това ни открива нови и нови възможности да се учим.

Самото пребиваване на открито и уважението към живота около нас, карат тялото и съзнанието ни да функционират по начин, непознат за нервозния, егоистичен градски човек.

Този нов начин на функциониране не допуска нервно болестно напрежение и ние се озоваваме в ежедневие без стрес. Но, приятели, това е възможно само ако промените начина си на живот, ако във всеки миг сте изпълнени с преклонение и уважение.

Тръгнем ли по пътя на “добре, ще отида сред природата, за да се освободя от стреса”, няма да получим нищо. За да живеем в съответсвие с нещата, за които сме създадени, ние трябва да го пожелаем, без стремеж за получаване на облаги и изгода.

“Безусловна любов”, чували сте, нали?
Готови ли сте да я отдавате, без да искате нищо в замяна?

Трябва да ни дойде отвътре, иначе ползата е никаква.
Или, както е казано, “по-лесно е камила да мине през иглено ухо, отколкото богат човек да влезе в царството небесно.”


В КРАЯ:
Действие, защото тялото е създадено за това.
Пестеливост в храненето.
Широта на възприятията, емоциите, мислите и вярата.
Вдъхновение, смирение и благоговение.

И всичко си идва на мястото, приятели.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене