Свят без болки в гърба

ВЪПРОС:
“Имам две хернии високо горе над плешките, Емо и не мога да стоя от болки. Как да се освободя от тях?”

ВЪПРОС:
“… и така ме боли хернията горе в тилно-раменната област, че ми се сковава цялото дясно рамо и дясната ръка. Има ли лек за това?”

ВЪПРОС:
“Емо, много ме болеше кръстът и се оказа дискова херния. Страх ме е да не стане по-лошо и съм готова да започна някаква програма за рехабилитация.”


ОТГОВОР:
Проблемът е, че повечето хора мислят, че за известен период ще спазват указанията, ще ходят на рехабилитация, ще изпълняват някакви упражнения, ще се правят на примерни, а когато се закрепят…

Е, тогава ще си отспят, ще си отлежат по диваните, ще заседнат отново по софрите и ще си отядат, че нали един живот живеят.

И край на омразните упражнения и лишения.

Да, ама не, както казваше Петко Бочаров.


ЗДРАВЕТО НА ГРЪБНАКА, ПРИЯТЕЛИ…

Изисква ежедневна поддръжка.

Ако разберете това и го осъзнаете, ще имате стимул да промените ежедневието, а оттам и начина си на живот.

Обратното (майната му, един живот живейм!) води до временно стабилизиране, след което следват постъпателни и все по-лоши сривове.

“Лоши” е меката дума.


УТРОТО Е НАЙ-ОПАСНИЯТ МОМЕНТ ЗА ГРЪБНАКА
След ставане от сън всички стави са разместени, прешлените са приплъзнати във всички посоки, има защипани нерви и дори разтежения.

Ако не направим разумно подбрана гимнастика (разтягане и силови упражнения), разместванията продължават и в ежедневието: познатите болки във врата (спали сме на криво), в кръста, коленете и пр.

И макар че тялото започва да се опитва да намести костните структури, не успява да го направи на 100%. Не успява дори на 80%.

Получава се някакво закърпване и ако човек няма точен ориентир (ако тренираме редовно, ще знаем точно какви са ни възможностите), той се примирява, но…

Но разместванията и защипванията остават и много бавно, за година-две-три започват да подават недвусмислени сигнали, че нещата отиват на влошаване.

Тогава, неразбирайки, че (с немарливото отношение към тялото човек сам си е виновен) отдавна е дошло време да променят начина си на живот, хората продължават по старому, като понякога отиват при чекръкчии, които да “оправят” проблема.

И, да, чекръкчията натиска, изщраква и намества тук-там, но ефектът е от ден до пладне, защото…

Ами защото начинът на живот (мързелив, неразбиращ и разболяващ) отново и задължително ще доведе до същото и много по-тежко състояние.


“СЪНЯТ Е ПО-МАЛКИЯТ БРАТ НА СМЪРТТА”

Това е древна поговорка и тя има за цел, да ни покаже, че по време на сън в тялото се извършват психо-физически процеси, които се родеят с процесите, започващи след настъпването на смъртта.

Най-непознатото за повечето хора (по време на сън) е именно изкривяването (разтежението, микроконтузването, изместването и пр.) на скелета и скелетните връзки.

Това още веднъж идва да ни покаже, че не възстановим ли нормалното положение и функциониране на опорно-двигателната система след ставане сутрин, уврежданията се разрастват, стават хронични, засягат все по-големи телесни участъци и в един момент водят до обездвижване.


КОЕ Е НАЙ-ВАЖНО СУТРИН?

1) ПЪРВО е разтягането и огъвкавяването на гръбнака във всички възможни посоки. След него идват раменните, тазобедрените стави, коленете, глезените.

Задължително е на тилно-шийния и гръдния гръбначен дял се отдели специално внимание, защото проблемите във врата, раменете и ръцете (скованост, болки, тендинити, бурсити и пр.) в над 80-90% се дължат на прищипани нерви високо горе в гръбнака.

Следва огъвкавяването на кръстно-лумбалната област. Прищипаните нерви на това ниво водят до схващания, радикулит, начални форми на лумбаго, протрузии, дископатии и хернии а впоследствие болката тръгва надолу по краката и след време е възможно трайно обездвижване и инвалидизиране.

Утринното разтягане на гръбнака винаги започва с навеждане надолу, от което следват десетки варианти, обхващащи цялото тяло.

2) ВТОРО е разтягането на тазобедрените стави (упражнения за шпагат и пр.)

Вметка:
Говоря за опитването на шпагат, а не постигането му. Самото опитване носи истинската физиологична стойност.

Упражненията за шпагат са важни и с това, че изтласкват застоялата кръв от таза и я вкарват в активното кръвообращение, оттам в белите дробове и чрез дълбокото дишане тя се пречиства и обновява.

Без упражнения за шпагат и клякане, активното изпращане на кръвта в дробовете е (почти) невъзможно.

3) ТРЕТО в утринната гимнастика да включим кратки варианти на основните силови упражнения (клякане, лицеви опори, гръбно-силови, коремни преси).

Запомнете, че дългите гръбни мускули работят заедно с плетеницата от коремни мускули и това поддържа цялостния корсет, подпомагащ гръбнака.

В спортната физиология има нещо наречено “индукционна мускулна кондиция”. Това означава, че ако няколко мускула са в добра кондиция (форма, готовност, състояние), те предават тази своя готовност и зареденост на най-близките до тях.

И обратното: колкото повече отпуснати, спящи, мързеливи, пълни с вода и лой мускули имаме, толкова повече ще стават те с времето, защото заразяват с мързел и отпуснатост всички тъкани.

Ако искате гръбнакът ви да е добре, е необходимо дългите гръбни мускули, раменно-тилните, кръстно-тазовите, тазово-бедрените и коремните мускули да са винаги в отлична кондиция.

Това означава да са разтегнати, спокойни, силни и работещи във физиологичен синхрон.


КОЕ Е НАЙ-ВАЖНО ВЕЧЕР?

1) ОЧИСТВАНЕТО на тялото от натрупаните и застояли през деня отрови. Ако не бъдат изведени, страда цялата физиология.

Очистването се получава най-добре чрез:
– активна, правилно подбрана силова тренировка
– активно тренировъчно изпотяване
– активно дълбоко и интензивно дишане
– хубаво, продължително и качествено разтягане

2) ОТПУСКАНЕ НА ГРЪБНАКА
Най-доброто отпускане се получава след интензивно физическо натоварване.

Отпускането е естествен завършек на вечерната тренировка.

3) ВЪЗМОЖНО НАЙ-ГОРЕЩ ДУШ
Горещият душ подпомага ефектите от точка №1 и точка №2.

4) ДЪЛБОК, ОТМОРЯВАЩ И ОЗДРАВИТЕЛЕН СЪН
Запомнете:
Не е възможен здрав и дълбок сън без сериозна физическа умора.

Нашите (пра)баби и (пра)дядовци не са седели неподвижно по цял ден на стол пред компютъра, а са се прибирали капнали от работа на полето. Заспивали са на мига, без никакви глезотии (броене на овце) и сънотворни отрови.

Ето защо след работа поне два (оптимално е три-четири) пъти в седмицата да провеждате петнайсетминутна до половинчасова тренировка, която да отговаря на точки 1, 2 и 3.


РАЗБИРА СЕ, ПРИЯТЕЛИ,
За да обхванем всички нива на гръбнака, както и посоките на усукване, да натоварим всички поддържащи и околни мускули, е необходима програма, изготвена от компетентен инструктор.

За да овладеем дълбокото психо-физическо отпускане трябва да опитваме ежедневно, докато изградим връзката между желание, психическа готовност, физическо обхващане на тялото и етапите на същинското отпускане.

Това, приятели, изисква време, желание и отдаденост.


НЕОЧАКВАНО
– докато се вслушвате в тялото си
– докато навлизате в дълбоките нива на подсъзнанието
– докато започвате да опознавате начина, по който работят органите и системите вътре във вас…

Ще откриете, че започвате да се изпълвате с познание и ново отношение към хората около вас.

Ще започнете да гледате по друг начин на близките и децата, а те ще усетят това и ще ви отвърнат по непознат (по-топъл, по-човешки и по-истинен) начин, койте ще ви доведе до нови нива на близост и разбирателство.

Накратко, приятели, работата върху себе си ще промени целия ви живот.


В КРАЯ:

Предстои ви да изградите една нова и по-цветна Реалност, а това е богато, интересно и вълнуващо приключение.

Готови ли сте?


Получавайте последните публикации на имейл – нова публикация всеки понеделник

ЗАПИСВАНЕ ОТ ТУК >>

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене