Без болки в гърба (тема, по която съм писал десетки пъти през годините)


ВЪПРОС:
“Вечер след работа съм изцяло схваната, Емо, и с годините тая схванатост става все по-непреодолима. Имам болки по целия гръб. Има ли начин това да се оправи?”

ВЪПРОС:
“Някакви шипове са ми излезли горе в тила и притискали артериите. Границите на кръвното ми се сближават и съм готова припаднала. Как да постъпвам занапред, Емо?”

ВЪПРОС:
“Имам две хернии горе на тила, Емо, и една долу, на кръста. Направо не се живее, не мога да вървя, не мога да стоя изправена, краката ми отказват, гърбът и ръцете ме болят. Какво мога да направя?”


ОТГОВОР:
Приятели, съмишленици, другари и другарки!

Запомнете, че тялото е самолекуваща се (самовъзстановяваща се, самопоставяща се в равновесие) система, което означава, че…

Че ако има някакво (по-малко или по-голямо) отклонение от здравето, просто трябва да дадем на тялото (и ума) възможност да оправи нещата и…

И да живеем така, че да не му (им) пречим.


САМОВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО
Има своите разумни граници, разбира се.
Няма как да очакваме, че ако ни се е откачил кракът, ще вземе да израстне наново… като опашката на гущера.

Но!

Природата (Светът на планетата Земя, близкият Космос и Вселената) имат точно зададена матрица за всичко:

– за формата на всеки вид листо и плод
– за формата, сечението и дължината на боровите иглички
– за формата на всеки организъм и стуктура от клетки

И още, и още, и още.

Разбира се, текущите външни промени (прим. еволюционното развитие) са налице, но преди нещо да се прояви във видимия за нас свят (прото-клетки, променящи се групи клетки, развиващи се нисши безгръбначни, оформящи се растения, животни и пр.) е налице невъобразим за проследяване сбор от причинно-следствени връзки, невъзможен за обхващане ход на Всемирната енергия, чийто многоизмерен поток създава възможност да се прояви Абсолютно Всичко, Във Всеки Момент и Навсякъде.

Т.е. просто не трябва да спираме енергията (първопричинността), която носи Заданието За Нас Самите – за всеки поотделно и за всички ни като вид.


ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ
Актьорът Хю Грант си купил дизайнерско “Порше”, много ниско, много мощно, изключително скъпо и го подкарал по разбитите пътища на североизточна Англия. Поршето, разбира се, не било пригодено за такова издевателство и приключило след няколко километра.

Когато Хю Грант поискал застраховката, тя му била отказана с довода, че е използвал колата абсолютно неправомерно, че тя въобще не била нито замислена, нито пригодена за подобни пътища.


ПОВЕЧЕТО ХОРА
Всъщност използват тялото си като кола, която не е пригодена за определени пътища и се учудват, че биват сполетяни от болести, някои от които много, много тежки.

Не вярвате ли?
Повечето хора…

– почти не пият вода, въпреки, че знаят, че тялото им се нуждае от два литра вода дневно, защото Тялото Ни Е Повече От 70% вода.

– почти не ядат сурови плодове и зеленчуци, въпреки че това са едни от основните ни храни

– редовно не покриват ежедневния белтъчен минимум (20-30 гр. за жените и 35-45 гр. за мъжете), въпреки че знаят, че без белтък няма живот

– не извършват никакво физическо усилие, въпреки наличието на близо седемстотин мускула (и при мъжете и при жените), които ако не бъдат тренирани, водят до тежки телесни малформации

– се хранят само с противоприродна, убита, суха и отровна храна (вафли, солети, пакетирани сладки, фабрични тестени изделия и пр.), въпреки че храносмилателната ни система абсолютно не е пригодена за подобно издевателство

И още, и още.

Мога да продължа със стотици ежедневни примери, но който има интелигентен поглед върху нещата, ще разбере и от малкото.


ОСНОВНИЯТ СТЪЛБ И ОПОРА НА ЖИЗНЕНИТЕ ПРОЦЕСИ
В нашето тяло е гръбнакът.

През гръбнака минават всички възможни пътища за съобщение и обратна връзка между техническия команден център (мозъка) и органите, системите и клетъчните структури в цялото тяло.

Ако бъде нарушена структурата на гръбнака на ниво:

– тил и рамене:
ние получаваме световъртежи, припадъци, ненормални сигнали от очите, ушите, непреодолими страхови неврози, трудно движим ръцете или буквално осакатяваме

– гърди:
възможно е да бъде блокирана работата на сърцето, белите дробове (букв. не можем да дишаме), диафрагмата, стомаха и пр. Една позната балерина беше получила притискане на гръбначен нерв на ниво гърди и щеше да умре, ако не бяхя я поставили спешно на командно дишане.

– талия:
блокираме работата на далака, черния дроб, панкреаса, бъбреците.

– кръст и таз:
започват проблеми с тазобедрените стави, пикочоотделителната система, дебелото черво, цялостното кръвооросяване на краката, ишиас, колене и пр.

Най-общо, една (нелекувана и оставена на произвола) дискова херния на съответното гръбначно ниво, може да доведе до ужасяващи последствия.


АКТУАЛНИ ВЕСТИ ОТ КУХНЯТА
Новина от последните дни:

Една от моите ученички (39 год.) дойде преди единайсет месеца с диагностицирана тежка дискова херния. Беше преживяла непоносими периоди на болка и частична (временна) парализа със съответния срив в психиката.

Преди две седмици жената имала контролен преглед, на който лекарят установил, че дискова херния… няма.

Разбира се, тренировките продължават, но жената, която е тя днес, няма нищо общо с потиснатата жена отпреди година.


ПРЕДИ КОНКРЕТНИТЕ СЪВЕТИ…
Напомням:

Ако само четете и веднага след това (на мига) не станете и не започнете, не можете да очаквате резултати.

Ако ви мързи да съставите и да изпълнявате план за трикратно (три дни в седмицата) специализирано тренировъчно занимание плюс десетминутна гимнастика всяка сутрин (и всяка вечер, когато не сте на тренировка)… не можете да очаквате резултати.

Ако се отказвате след всяко частично връщане на болките, не можете да очаквате резултати.

Ако имате наднормени (или доста поднормени) килограми и не предприемате промяна в храненето, не можете да очаквате резултати.

Ако се поддавате на влияния (не прави нищо, опасно е), не можете да очаквате резултати.

Ако не промените навиците си в ежедневието (гимнастика сутрин и вечер плюс три тренировки седмично, съобразено хранене), не можете да очаквате резултати.

Ако не започнете да променяте възгледите си за отношенията между хората, за доброто и лошото, за нагласата спрямо природата и космоса, не можете да очаквате резултати.


КОНКРЕТНИ РАБОТЕЩИ СЪВЕТИ

ПЪРВА ГРУПА

1) След ставане сутрин изпивате чаша вода, за да има вода, с която да подсилите и почистите тъканите.

2) Гимнастиката ви сутрин:

– започва с разтягане на гръбнака. Най-доброто е навеждането надолу към ходилата с прави крака на 30-40 до 50 тласъка. За по-добро разтягане подложете една дебела книга под предната част на ходилата (под възглавничките)

– спокойно клякане до водоравно бедро 25 бр. Ако ви е трудно, се държите за масата и стола.

– женски набирания (легнали по гръб и хванати за ръба на масата) или обичайните мъжки набирания на лост.

– прави, извършвате десет маха със свит десен крак, като целта е да стигнете гърдите или съответното рамо с коляното. След това повтаряте с левия крак.

– извършвате десет-петнайсет дълбоки издишвания и вдишвания на балкона/двора.

Повтаряте три пъти описаното и ще имате десетминутна гимнастика.

Понякога може да включите към описаната гимнастика и два-три пъти изпълнение едно след друго на “Слънчевите упражнения” от йога. На снимката е “Осморното опиране на земята” от Слънчевите упражнения по време на току-що отминалия Пролетен Лагер в с. Емен.

Все пак имайте предвид, Слънчевите упражнения (както и повечето пози в йога) не са пригодени за хора с увреждане на гръбнака.

Но!

Начинът, по който аз преподавам Слънчевите упражнения и практиките за разтягане, са изцяло пригодени и за хора с проблеми в гръбнака.

ВТОРА ГРУПА

1) Изкачвайте стъпала редовно и ежедневно.
Упражняването на бедрата с клякане и изкачване на стъпала, заздравява и връзката между задното бедро, дупето и долната (лумбална) част на дългите гръбни мускули.

2) Специализираната тренировка в зала изисква Наистина Компетентно Изготвена Тренировъчна Програма, но свързващите звена са:

– заздравяване мускулите на гърба.
Имам изготвена работеща методика.

– заздравяване мускулите на раменния пояс и ръцете.
Раменният пояс е директно свързан с работата на Целия Гръб. Имам изготвена абсолютно работеща методика.

– заздравяване мускулите в горната, средната и долната част на гърба. Без здрава гръбно-раменна, гръбно-тазова и коремна мускулатура, дисковата херния никога няма да си отиде.
Имам изготвена работеща методика.

– заздравяване мускулите на таза (глутеусите, дупето), на бедрата и връзката между коремната мускулатура и повдигачите на бедрата.
Имам изготвена работеща методика.

– заздравяване работата на коремната стена, страничните коремни мускули и връзката им долната част ва гърба.
Имам изготвена работеща методика.

ТРЕТА ГРУПА
Това са разтягащите упражнения, без които никакво възстановяване на гръбнака не е възможно.

Разтягащите упражнения се делят на три части:

1) Махови и динамични разтягащо-усукващи движения

2) Статични (с оставане на място), от типа на йога-позите

3) Вибрационни (с извършване на леки вибриращи движения).

Имам изготвена абсолютно работеща методика.


НЯКОЛКО ДУМИ ЗА ХРАНЕНЕТО

За да има действащо самовъзстановяване, е необходимо разумно и съобразено хранене, което да има анаболен ефект.

Тъканният анаболизъм е всъщност умението на тялото да възстановява засегнатите участъци и, ако е необходимо, да изгражда допълнителна тъкан. Това е начинът, по който заздравяват раните, примерно.

Проблемът при повечето хора, е че анаболният ефект замира, поради ред наслагващи се във времето причини:

– липса на движение, слънце и чист въздух
– липса на достатъчно вода
– абсолютна липса на съобразено (всъщност, обичайно и нормално за човешкия вид) хранене
– объркан, уплашен, притиснат от страхове светоглед, който изсмуква живителните сили, отравя отношенията, съсипва ежедневието и живота занапред

Относно храненето при хората с установени продължително присъстващи травми и болестни тъканни изменения, анаболизмът (хранителни продукти, комбинации, количества) би трябвало да е в основата на ежедневните приоритети, защото…

Защото, когато необходимите витамини (предимно вит. С, Б, А, Д и пр.) са налице, анаболизмът (заздравяването и свръхвъзстановяването на тъканите, т.нар. регенерация) избуява до нечувани висоти. Но, примерно, ако сме редовни и заклети пушачи, вит. С в организма изчезва още сутринта с първата цигара и кафето и оттам приключва всяка възможност за здрава имунна система и силен клетъчен анаболизъм.

Защото, когато въглехидратите са в контролирано и минимално количество, захарите в тялото се движат в абсолютната норма и не се получават хиляди вътрешни възпаления. Започнем ли редовна употреба на бели теста, сладкиши, баници, торти, бяла захар, редовни десерти и пр, възпаленията вътре в нас стават хиляди, имунитетът рухва, храносмилателната система се разболява, а клетъчният анаболизъм просто изчезва.

Защото, когато белтъчините в храната са в достатъчно количество (но не в свръхколичество), тялото разполага с достатъчно тъканни “тухлички”, с които достороява, доремонтира, надгражда и запушва пробойните и спира клетъчния разпад.

Защото, когато белтъчините в храната са редовно много под минималната норма, тялото рухва, тъканите се разпадат, костите си отиват, натрупваме пикочна киселина, съсипваме бъбреците, сърцето и пр.

Съветът ми е:
При наличие на болестни промени и гръбначни травми, научете повече за храненето, опитайте се да осмислите наученото (информацията не е знание) и когато сте готови, веднага, още от сега, променете цялостния начин на хранене.

Разбира се, всеки може да ми се обади, да ми пише, да се консултира с мен и да постави живота си на съвсем различна и по-добра основа.


В КРАЯ:
Много приказки на пазара.
Да се хващаме на работа, приятели.
Лозето не ще приказки, а иска мотика.


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене