Без инфаркт №2

ВЪПРОС:
“Можеш ли да кажеш, Емо, какво е най-добре да правим като спорт, за да не стигаме до инфаркт?”

ВЪПРОС:
“… и с хапчета го поддържам кръвното в нормални граници, но ако не ги пия, съм заминал. Имам един микроинфаркт, теглото ми е с над двайсет отгоре, направо съм в безнадеждна ситуация и не знам какво да правя.”

ОТГОВОР:
Тия дни прочетох поредната велика глупост, поредно открита от поредната партида дебилни английски лекари, че ако тренировките са интензивни, артериите се калцирали (по вътрешността им се отлагали калцификати), те се втвърдявали и се пукали.
И, бааам! – народът правел инфаркт.

ВСЪЩНОСТ, МОГА ДА ВИ УВЕРЯ, ПРИЯТЕЛИ,
Че подобни платени псевдо-научни публикации са част от поръчковото течение на бъкащи с анти-спорт, анти-чист въздух, анти-разумно хранене, анти-гладуване и пр. тенденции, с които лековерните да бъдат върнати в отровното блато на бездействието и мързела, тъпченето с какво ли не, навиците цигара-кафе-коняк и още сто пъти от същото…

И още, и още, и още.

Целта е една:

Лековерни, прехвърлящи се от диван на диван, пушещи и пиещи овце с наднормени килограми, зазяпани в айфоните, редовни платци в аптеките, в сайтовете за тайнствени лекарства, липсващи в аптеките, поръчващи добавки, мултивитамини, мултиминерали, консуматори на хиляди тонове антибиотици, ваксини и…

И целия поток от фармацевтични отрови, чиято задача е да ви превърне чисто и просто в наркомани.

ПРОБЛЕМЪТ “ГЪСТА КРЪВ”

Всеки, който е около и над четирийсетте, започва да придобива такава гъста, слепната, тромбозна, готова да запуши и пръсне някой нещастен кръвоносен съд (в сърцето е инфаркт, в белите дробове е белодробна емболия, в мозъка е инсулт), ако…

Ако се заседи повече от час-два на едно място, без да си вдигне задника от стола/дивана и без да направи поне едноминутен комплекс от физически и дихателни упражнения.
Повторяемостта на физическия застой гарантира бъдещите тромбозни “екстри” при над 60% от хората.
У нас в последните години процентът отива над 70%.

ВМЕТКА:

В тази публикация ще се занимаем само и единствено с физическата страна на идеята Да Не Стигаме До Инфаркт.РАЗБИВАНЕ НА КРЪВНИТЕ ТРОМБИ
Без тази първа стъпка, всички други (вкл. и храненето) се явяват несигурни и недотам ефективни.
Първата Стъпка е включването на:
– леко бягане
– бягане с високи колене
– скачане на въже
– клякане с подскоци (в серия)
– клякане с подскоци (с тежест, прим. гири)
– качване на пейка (профи-куб) с и без гири
– клякане с подскоци по стълби
– качване по стълби като тренировка
– бягането по стълби

И още, и още и още.

Изброеното е само илюстрация.

Запомнете, приятели:

Не можете да раздвижите, да разбиете еднородно и да обогатите с кислород кръвта, ако не включите в спортната си програма (утринна и вечерна гимнастика, специализирани тренировки) нещо от изброеното.

Няма бърза обмяна на веществата без поне едно-две от упражненията.

И още по-точно:

Няма бърза обмяна без включване на първо място на краката, бедрата и тазовите мускули (най-голямата обща мускулна група) в интензивни бегови и клек-подскочни упражнения.

Всички останали упражнения (подходи, съчетания) идват, едва след като чрез краката сте раздвижили и загряли цялото тяло.

Ако все още не схващате, опитайте следното:
1) Застанете прави и размахайте кръгово ръцете десет пъти.

Следете дишането.
А сега…
2) Клекнете и се изправете десет пъти отдолу (тазът е почти да земята) до горе.

И задавам въпрос:

Кога бяхте принудени да дишате наистина дълбоко – при 1) или 2)?
Отговорът е само един и той е крайно показателен за дишането и обмяната, която го следва по петите.

ВЕЛОЕРГОМЕТЪРЪТ И ПРОБЛЕМЪТ “ПЯСЪЧЕН ЧАСОВНИК”

И преди съм го разяснявал.

Милиони хора мислят, че седнат ли на велоергометъра и нещата с обмяната, килограмите и калориите са
решени, но…

Но е точно обратното.

Седнете ли върху седалката, вие притискате тазовото дъно и (почти) блокирате кръвообращението от краката към тялото.

Наричам това “ефекта на пясъчния часовник”.

Както пясъчният часовник е прищипнат в средата и пясъкът минава трудно, песъчинка по песъчинка, така и обмяната бива прищипната и затлачена. Получава се обменно неровновесие, от което следват куп тренировъчни и физиологически проблеми… след време, разбира се.

Накратко, никога не се качвайте на велоергометър.

Ако искате качествена обмяна, редувайте нормално бягане с отсечки (около 20-30 сек.) бягане с високи колене или…

Или нещо от изброеното по-горе.

СОЛИДНИЯТ КОРЕМ НА ОБРЕЧЕНИТЕ
Градацията е следната:
1) Имаме ли увеличаване на корема, дишаме трудно и имаме влошено храносмилане.
2) Нарушеното дишане и влошеното храносмилане убиват обмяната.
3) Съсипаната обмяна и нарушеното дишане, водят до бедна на кислород кръв.
4) Бедната на кислород кръв задушава сърцето.
5) Тлъстините около кръста/корема/паласките/бедрата изпускат във всяка секунда големи, тлъсти, мазни, тежки молекули, които се слепват с други, като предизвикват съсиреци и тромби.

И, в един (хубав или не) момент, бааам!
Няма го човекът, който…
Който до вчера си е мислел, че звучи гордо.
Изводът за обема на корема, обиколката на талията, наднормените килограми, за решението да промените храненето и да започнете да тренирате, е ваш.

ВЪЛШЕБСТВОТО НА “ВДИГНАТИТЕ РЪЦЕ”

Колко от вас, приятели, си дават сметка, че теглото на постоянно спуснатите покрай тялото ръце, притиска ребрата едно до друго, като с това смалява костното пространство, в което дишат (увеличават и намаляват обема си) дробовете?

Дали някой въобще съзнава, че ако ръцете не се вдигат и протягат многократно, редовно и постоянно високо над главата със силно изпъване (придружени с дълбоко вдишване), дихателният обем се явява недостатъчен и в тялото се наслагва очевиден, сериозен и увеличаващ се кислороден недостиг?

При плуването (свободен стил, гръб, бътерфлай) изпъването на ръцете по продължение на тялото е част от механиката на спорта, но…

Но там липсва елемента на подскачане (виж по-горе), което (въпреки отличния дихателен ефект), не тренира сърцето по най-желания начин.

В тренировките, които водя (карате, обща физическа подготовка, йога, курсове за здраве и закаляване) механиката на дълбокото вдишване с изпъване ръцете силно нагоре и последвалото трамплинно, полубегово издишване (наподобяващо Ха-дишане в йога), са силно, ежедневно и постоянно застъпени.

Разбира се положението на гръбнака и раменния пояс е функция от тренирането на раменно-гръбните мускули с тежести, защото силната мускулатура държи като в подпомагащ корсет всички костни структури.

Съчетани с подскочните елементи (виж по-горе), кръвта се насища с кислород, обмяната литва и (ако храненето е разумно и съобразено), човек влиза в стабилен, почти необратим режим на здраве и високи физически възможности.

ДО МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ СПОРТИСТИ:

След четирийсетте не сте застраховани от всичко, което сполетява редовите граждани, дето ядат, пият и пушат на провала.

Всъщност, над 90% от вас, колеги спортисти, също плюскат, пушат и пият на провала. Немалко са с доста наднормени килограми.

Без да се засягате на “вид спорт”, мога да ви уверя, че спортът, който практикувате, е без значение и ако беговите подскочни упражнения от по-горе не са включени в тренировъчното ви ежедневие… занапред очаквайте изненади.

Неприятни.

От най-, най-, най-неприятните.

Гаранция-Франция.

Познаваме се, колеги.


Познавам десетки, десетки, десетки от вас: кой качил теглото и обиколките, кой имал бодежи в сърцето, кой направил инфаркт, кой поддържа кръвното с хапчета, кой с исхемия на сърцето и отново с хапчета, кой с по два-три байпаса, а някои вече просто ги няма.

И то във възраст, в която би трябвало да са съвсем живи и здрави.


БЕЗ МАГИИ, БЕЗ ТАЙНСТВА И ПРИКАЗНИ ВЪЛШЕБСТВА

Приятели!

Виждате, колко просто е всичко: хранене, движение, дишане, закаляване, постоянно себеобразование, стремеж към научаване на нови неща, много четене и, разбира се, силна вяра в собственото умение (сила) да променяме и изграждаме Действителността.

Следва простичкия въпрос: Защо да го правим?
Въпросът е уместен, защото от общата картина на живота у нас, с масовото обездвижване, масовото затлъстяване, масовото тютюнопушене, масовото пиене на алкохол, кафета и тотална липса на четене, избликва изводът, че…

Че немалка част от българите са тръгнали да се затриват, досущ като клетките на умиращ организъм. Досущ като масовото самоубийство на китове, делфини, други бозайници, дори насекоми и птици.
Един отчаял се, невиждащ надежда Огромен Организъм, който слага край на живота си.

Но, приятели!

Това ли ще оставите на децата си – отчаяние и неверие?

Това ли ще подготвите за децата си – да бъдат болни, все по-болни и умиращи, защото наблюдавайки възрастните… какво друго им остава?

Деца, възпитани без ценности, без стремеж към доброто, без импулс за борба, без да знаят простичката истина, че животът може да бъде променен, че дори и да е мрачно, слънцето все пак ще изгрее и че именно ние сме тези, от които зависи вярата, надеждата и единството.

Когато запалите цигарата, трябва да знаете, че децата ви виждат.

Когато надигнете бутилката, децата ви виждат.

Когато застанете пред тях (наднормени, тежкокоремести, дебели, тежкодишащи), децата ви виждат и попиват.

Когато заговорите за лошото, за безнадежността, за това че нищо не може да се оправи, че ще става все по-лошо и че от нас нищо не зависи, те ви чуват и попиват, дори да не искат.

Вие изграждате света и вселената им и, ако не виждат и не чуват друго, те просто възпроизвеждат видяното, чутото, доловеното и усетеното.

Птици, чийто свят е мрачна клетка, защото никой не им е показал светлината, простора, безкрая и
Истинския Живот.

Не искате това, нали?

ВСЪЩНОСТ, ГОВОРИМ ЗА ОТГОВОРНОСТ, ПРИЯТЕЛИ!
Отговорност към децата и бъдещето им.
Отговорност към близките и бъдещето им.
Отговорност към приятелите и бъдещето им.
Отговорност, към хората, които ни вярват и бъдещето им.
И, разбира се, отговорност към нас самите: да сме силни, да носим увереност, упование, надежда, вяра и усмивка.
И тогава…
И тогава, приятели, Реалността се променя.
Тъканта на Живота попива теб, мен, него, нея, тях и всички нас.
И става като нас – светла, широка, с далечни, интересни и примамливи хоризонти.

В КРАЯ:
Действителността, това сме ние.
Какъв си ти, приятелю?

И каква е твоята Действителност?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.


Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене