Без инсулт… и прилежащите екстри

ВЪПРОС:
“Имам повишено вътречерепно налягане, Емо и глаукома. На петдесет и три съм и гълтам всеки ден шепи лекарства, защото ме уплашиха, че може да направя инсулт. Мога ли да предприема нещо разумно?”

ВЪПРОС:
“Как да предотвартим инсулта, Емо? Баща ми почина след инсулт, майка ми е почти обездвижена след два инсулта и страхът, че аз съм следващият, е голям.”


ОТГОВОР:

Когато говорим за инсулт (или прединсултни състояния), всъщност говорим за няколко насложени във времето, простички неща:

1) Неразумно хранене.
2) Недостатъчно, липсващо или объркано пиене на вода.
3) Липса на гладни паузи (дни).
4) Алкохол и/или тютюнопушене
5) Липса на спортно натоварване.
6) Липса на редовно дълбоко и интензивно дишане.
7) Липса на студово закаляване.
8 Редовна навлеченост (с повече дрехи от необходимото)

И сега, бегом по точките от едно до осем.


КРЪВНО-МОЗЪЧНАТА БАРИЕРА

Тя не е непробиваема (непропусклива) и като цяло през нея захарите и мазнините преминават (почти) безпрепятствено.

Колкото по-объркани, сложни и смесени са гозбите, толкова повече отрови навлизат с кръвта в мозъка ви. Създават се трудни за изхвърляне конгломерати на мазнинно-белтъчна (и не само) основа, които буквално гранясват, раздуват мозъчната тъкан и тя бухва като тесто за хляб.

Процесът е относително бавен, но идва момент, когато проводимостта (разчитането, обработката и изпращането) на нервните сигнали се затруднява (преплитат се, изопачават се, изличават се) и започва бавна, но сигурна смърт на цели отрязъци от мозъчната кора.

Говорим за различните форми на старческо слабоумие, инфантилност, сенилност и Алцхаймер.

Колкото повече необработени, гранясали мазнини и захари плуват в кръвта ви, толкова по-голяма е вероятността да се образуват мазни топки (тромби) и някоя (или няколко наведнъж) да заседне в изключително тесните мозъчни кръвоносни съдове.

Кръвоносният съд се издува, пръсва се и инсултът е налице.
Дали ще си отидете или ще оцелеете (относително адекватни или като зеленчук), зависи от Онзи горе.

А всичко…
А всичко, приятели, е започнало някога, далеч назад в годините с начина на хранене, наложен в детството, продължил в зряла възраст и…

И накрая довел до под кривата круша.


ЛИПСВАЩАТА ВОДА
Запомнете, приятели:
Каквито и здравословни храни да ядете, ако няма достатъчно жива, клетъчна вода, “полезностите” се превръщат в неразтворима, сплъстена, често полувтвърдена калцирана (полувкаменена) маса, която запушва де що проход и каналче има.

Най-големият проблем е, че докато рухнат основните физиологични процеси, стремежът на тялото към компенсация, усилва всички дейности, което изглежда (и се усеща) за извесен брой години като свръх-възможности… но е точно обратното.

Идва момент, в който всичко рухва и здравето, често и животът, отиват по дяволите.

Мога да ви дам (почти) точен ориентир:
Когато издухате някой гъст жълт сопол, умножете количеството (обема) му по сто (100) и ще получит бегъл ориентир каква отвратителна болестотворна маса плува из течностите в тялото ви и минава през (запушва, съсипва) органите ви.

Изплюете ли гъста храчка, същото е.
Умножавайте по сто.

Изкарате ли гъста, задушаваща ви слуз от дробовете, същото е.
Умножавайте по сто.

Налепите по сливиците, същото е.
Умножавайте по сто.

Тежки, жълти, мазни гурели, също.
Тежък, вмирисан бяло-жълт секрет по половите органи, също.
И още, и още, и още.

Всичко това, умножено по сто се движи из вас (от ходилата през тялото до главата и мозъка), запушва всичко, подготвя тромби (инфаркт и инсулт) и, да, лека-полека ви убива.

Или пък, в един момен, изведнъж.
Бам, и ви няма.

За да бъде изведено безопасно навън, са необходими литри, литри, литри чиста питейна вода, която да разтвори изброеното и да го подтикне към отделителните органи (бъбреци, кожа, дробове, уши-нос-гърло, очи).

Започне ли очистването на тялото, започва омекотяването, изсветляването и изчезването на секретите, а потта и урината стават почти немиришещи.

Но, условието е водата да се приема на празен стомах, никога по време на хранене и поне един час след хранене. Преядем ли, срокът е над два часа след ставане от масата, защото…

Защото при преяждане се образуват киселини и отрови, които (ако пием вода) навлизат директно в кръвообращението.

Просто като фасул.

ГЛАДНИТЕ ПАУЗИ
Запомнете, приятели:
За тялото всичко е храна, стига да му дадем възможност да яде.

Има външно и вътрешно хранене.

Външното е, когато внасяме храна отвън.
Вътрешното започва няколко часа, след като спрем да консумираме храна отвън, но пием достатъчно вода.

И при най-чистото хранене остават отпадъци, които тялото:

– отлага (ако не може да ги изхвърли на мига)
– изхвърля (кожа, дробове и пр.)
– подлага на вторична (дори третична) преработка и ги превръща в (използва ги като) храна.

Ето защо е невъзможно да поддържаме чисто (отвътре) тяло, ако нямаме редовни ежеседмични гладни паузи, които…

Които след четирийсетте би трябвало да преминат в задължителен ежеседмичен гладен ден.


ДЪЛБОКО, ИНТЕНЗИВНО ДИШАНЕ
То е пряко свързано с вътрешното очистване на тялото.

Колкото повече активен кислород циркулира в кръвта, толкова по-интезивна е обмяната на веществата, толкова по-силно е клетъчното горене (очистване), толкова по-свежа е кръвта и…

Най-важното!

Толкова по-чиста и жизнена кръв навлиза в главата, захранва мозъка и отвежда (дренира) шлаките.

Вторият момент е, че дишането трябва да има продължителност, за да обхване/задвижи/достигне всички телесни дейности, вкл. и, уж, автономните.

Ето защо са ви необходими поне три пъти в седмицата тренировки по двайсет до четирийсет минути, ежедневна утринна/вечерна гимнастика на чист въздух и поне един-два пъти седмично поход на чист въздух сред природата.

И третият момент:
Колкото по-чист и по-хладен е въздухът, толкова повече отрицателни (гладни за клетъчен боклук и свободни радикали) йони навлизат през дробовете ни.

Резултатът е здраве.
Безапелационно, безкомпромисно и видимо отвсякъде здраве.


ВМЕТКА:
Плуването (дишането) в студена вода е най-добрият начин да обединим изброените дейности (физическо натоварване, интензивно дишане, отрицателна йонизация) в едно.

Запомнете:
Има ли студ, има чист въздух.

Забелязали ли сте колко е чиста водата в морето (реката, езерото) през зимата? (Погледнете снимката) Това е именно поради факта, че отрицателната йонизация участва в прочистването на всичко в Природата, не само на нашите тела.

Подобна чистота и пребиваване в чиста обстановка не може да се получи нито вкъщи на отворен прозорец, нито в най-проветрената зала.

Оставям изводите и решенията за живота ви от утре нататък, на вас.


ПРИЯТЕЛИ, СЪМИШЛЕНИЦИ, ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ:
Ако започнете да действате по дейностите, описани в публикацията, много бързо (за една-две седмици) ще установите, че (ако сте били пушачи) сте отказали цигарите.

Ще установите, че дишате по-леко, че се обличате с по-малко дрехи, което дава възможност на тялото да възстанови нарушения механизъм за поддържане на телесната температура.

Този механизъм е увреден при над 98-99% от градските, редовно обути в чорапи, с обувки/маратонки, ръкавици, шапки и два-три ката дрехи, хора.

Неработещият механизъм за телесно-топлинно регулиране, удря (съсипва) директно храносмилането, оттам имунната система и, в крайна сметка, здравето отива на кино.

И това е просто, като прословутия фасул.


“ОТ ПОНЕДЕЛНИК НЯМА ШЕГА”
(по братя Аргирови)

Не се заричайте (от утре, от понеделник, от другата седмица… )
Просто станете, грабнете раницата (спортния сак) и действайте.

Всяко забавяне и офлянкване ви отпраща в познатите лапи на инертността, яловата нерешителност и още по-яловите разсъждения от типа “Абе, щом досега не съм умрял, няма проблем… “


В КРАЯ:
Помните ли народната мъдрост:
“Лозето не ще приказки, а иска мотика”

Е, с нас самите, с нашата психика и с нашето тяло нещата стоят по същия начин.
Грабвайте мотиките!


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене